Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
ursamajor Membru exclus

Data inscrierii: 08 Oct 2010 Mesaje: 2796
Motto: Start spre viitor... Localitate: Brăila
|
Trimis: 22 Aug 2011 15:20 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
[MESAJ SISTEM]: Acest mesaj nu este vizibil public, datorita statutului utilizatorului care a scris mesajul. _________________ Nu te teme de umbre: ele doar arată că există lumină în apropiere. |
|
Sus |
|
 |
RaZvI5 Membru

Data inscrierii: 20 Aug 2011 Mesaje: 102
Motto: - Localitate: Buzau
|
Trimis: 22 Aug 2011 16:18 Download mesaj |
|
|
|
dar eu vreau unul cu filtru solar.si pt luneta nu cred ca exista. _________________ Razvan |
|
Sus |
|
 |
ursamajor Membru exclus

|
Trimis: 22 Aug 2011 16:20 Download mesaj |
|
|
|
[MESAJ SISTEM]: Acest mesaj nu este vizibil public, datorita statutului utilizatorului care a scris mesajul. _________________ Nu te teme de umbre: ele doar arată că există lumină în apropiere. |
|
Sus |
|
 |
RaZvI5 Membru

|
Trimis: 22 Aug 2011 16:57 Download mesaj |
|
|
|
cam scumpe,raman tot la SH mele:) _________________ Razvan |
|
Sus |
|
 |
Teo Membru

Data inscrierii: 23 Aug 2009 Mesaje: 2593
|
Trimis: 22 Aug 2011 18:22 Download mesaj |
|
|
|
Multi dintre noi am inceput cu instrumente mici.
Nu trebuie sa fii dezamagit sau sa te descurajezi daca nu vezi mare lucru prin acea luneta, a carei calitate este probabil foarte slaba. Pana la urma pare o jucarie.
In timp, daca dorinta de a observa cerul noptii te tine, iti poti procura un instrument mai mare si cu optica mai buna.
Ar fi de preferat un telescop reflector ( deci cu oglinda ) de 114-130-150 mm pentru ca la un pret acceptabil , va capta mai multa lumina decat o luneta mica si va oferi si imagini mai de calitate.
Oricum, e mult de discutat pe aceasa tema, dar cand iti vei strange niste bani pentru un instrument mai mare si mai bun, va trebui sa te documentezi mai in amanunt.
Sunt multi membri cu experienta aici pe forum, care te-ar putea indruma in alegerea unui telescop.
Nu ar strica sa citesti si multiplele topicuri in care multi incepatori au cerut sfaturi aspura primului instrument pe care doreau sa si-l cumpere si au ajuns sa aibe telescoape bune care sa le ofere mari satisfactii, chiar daca nu au costat foarte mult. |
|
Sus |
|
 |
RaZvI5 Membru

|
Trimis: 22 Aug 2011 18:31 Download mesaj |
|
|
|
multumesc,asa voi face,dar in curand banii nu vor mai fi o problema. Multumesc inca o data de raspuns,dar voi mai discuta acest subiect cand voi avea in jur de 700 de lei. _________________ Razvan |
|
Sus |
|
 |
RaZvI5 Membru

|
Trimis: 22 Aug 2011 18:33 Download mesaj |
|
|
|
M-ar interesa :pentru a stii ce sa-i fac la telescop
-ideea cu magnitudinea
-ideea cu mm=?X
-cerul il invat cand o sa imi cumpar atlasul,dar si cu Stellarium
Multumesc mult! _________________ Razvan |
|
Sus |
|
 |
Teo Membru

Data inscrierii: 23 Aug 2009 Mesaje: 2593
|
Trimis: 22 Aug 2011 19:02 Download mesaj |
|
|
|
Nu e nevoie sa scrii doua mesaje.
Poti scrie in acelasi mesaj sau sa dai edit.
Cu puterea de marire, care se mai numeste si grosisment este simplu.
Se imparte distanta focala a obiectivului la distanta focala a ocularului si obtii astfel puterea de marire, notata cu "X".
De exeplu: Un telescop are distanta focala a oglinzii obiectiv de 750 mm.
Folosesti un ocular de 10 mm focala, rezultatul va fi : 750mm/10mm = 75 X pentru ca "mm" se simplifica in fractie.
Daca focala telescopului este 1000 mm si tu folosesti un ocular cu focala 5 mm atunci marirea este 1000mm/5mm = 200 X.
Trebuie sa stii ca marirea (grosismentul maxim ) ce se poate atinge este cam de doua ori diametrul telescopului exprimat in mm.
Spre exemplu un telescop cu un diametru de 150 mm nu va mari mai mult de 150 X 2 adica 300 X. Mai sus de aceasta putere, imaginea se intuneca mult si se degradeaza. Asta depinde de multi factori...cum ar fi calitatea opticii si a cerului. |
|
Sus |
|
 |
RaZvI5 Membru

|
Trimis: 22 Aug 2011 20:04 Download mesaj |
|
|
|
am inteles,dar magnitudinea ce este? _________________ Razvan |
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 9515
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
Trimis: 22 Aug 2011 20:24 Download mesaj |
|
|
|
Razvan
ce scrie pe cutie sau in fluturasul care insoteste aparatul?Cum scrie acolo ca este lentila obiectiv,dublet sau simpla?
Ai idee,este din plastic sau sticla?
Ce te retine sa indrepti luneta spre Luna si spre cateva stele?
Numai spre Soare sa NU o indrepti,este foarte periculos.
Citeste cartile din biblioteca,ai ce citi cativa ani,wikipedia este un fel de encicolopedie electronica, iti va fi utila dupa ce acumulezi sistematic cunostinte de baza din carti.
Daca luneta ta are obiectiv dublet,adica acromat,atunci nu-ti face griji,ai un instrument mai bun decat au avut majoritatea celor de pe forum la varsta ta!Daca gresesc ,scuzele mele anticipate!
La 40x Luna este deja spectacol curat!Iar Alcor si Mizar sunt rezolvate fara probleme,si Albireo la fel.Te asteapta M13,M31 si M11 +++++
Pune mana pe o harta,si iesi in curte sau pe balcon si incepe sa inveti stelele si te vom ajuta sa gasesti obiectele de mai sus si multe altele.
Mircea _________________ http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
Dotare: reflectoare, lunete, cateva binocluri si un catadioptric. |
|
Sus |
|
 |
RaZvI5 Membru

|
Trimis: 22 Aug 2011 21:25 Download mesaj |
|
|
|
am pierdut fluturasul,dar o sa il mai caut.si scrie pe cutie:Telescop astronomic ,dar asa scrie:telescop astronomic,dar mai greu e u setarea obiectivului de vizualizat,nu ma pricep deloc,si imi spui ce e ala Alcor?De asta n-am auzit. _________________ Razvan |
|
Sus |
|
 |
ursamajor Membru exclus

|
Trimis: 22 Aug 2011 21:33 Download mesaj |
|
|
|
|
Sus |
|
 |
RaZvI5 Membru

|
Trimis: 22 Aug 2011 21:46 Download mesaj |
|
|
|
ASA DECI...nu doar mi se parea de cand eram mic ca sunt doua...in noaptea aceasta la Buzau cer inorat in Sud-est,adica in partea cealalta a carului mic...sau ursa mica...incerc chiar acum sa privesc aceste doua stele,pe geam,dar cu care trebuie sa privesc?cu cel de 20X,30Xsu 40X?
si apropo:pe Stellarium scrie:pentru a putea sa ma uit la cele doua stele duble am nevoi de un telescop 40 mm,al meu e 30 mm _________________ Razvan |
|
Sus |
|
 |
ursamajor Membru exclus

|
Trimis: 23 Aug 2011 08:03 Download mesaj |
|
|
|
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9694
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 23 Aug 2011 09:20 Download mesaj |
|
|
|
Bine ai venit! Subscriu la ce-au spus colegii referitor la citit! Începe cu Luna, acum o poți vedea dimineața devreme sau chiar în timpul zilei. E ușor de găsit și reglat instrumentele. Începe cu ocularul mai lung (ca focala) care îți va da o mărire mai mică dar văzând în el o bucată mai mare de cer poți găsi obiectul, apoi pui ocularele mai scurte, pe rând. Nu-ți face griji în privința instrumentului, e o jucărie dar poți învăța elementele de bază cu ajutorul ei, ăsta este și scopul. Dacă tremură prea tare încearcă să folosești un suport mai solid decât trepiedul din dotare. Presupun că vei vedea cratere pe Lună, sateliții lui Jupiter și câteva duble și pe timp de zi păsări, avioane, peisaje la distanță. E suficient pentru început ca să te familiarizezi cu tehnica observației. _________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
Sus |
|
 |
|