Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
2_(1).jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 235004
Numar de utilizatori inregistrati: 2858
Cel mai nou utilizator inregistrat: Wombattiger
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Achizitie oculare si filtru solar

Du-te la pagina 1, 2  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Oculare/Filtre

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Naitro
Membru
Membru

Data inscrierii: 25 Iun 2011

Motto: "Two things fill the mind with ever new and increasing wonder and awe: the starry heavens above me and the moral law within me." Immanuel Kant

MesajTrimis: 07 Aug 2011 23:47 Download mesaj
Titlul subiectului: Achizitie oculare si filtru solar
Raspunde cu citat (quote)

Sunt posesorul unui Skywatcher Dobson 130/650 BlackDiamond Heritage newtonian si am la el ocularele din dotare de 10mm si 25mm si un plossl de 6.5 ,si pe drum un barlow skywatcher 2x apo. Acum ma gandesc sa imi mai iau un ocular de 5mm pentru a atinge grosismentul maxim de 260 impreuna cu barlow-ul, si unul de 40mm pentru deepsky. Din pacate bugetul este cam limitat asa ca m-am oprit la urmatoarele: un ocular super plossl de 40mm http://astromagazin.ro/catalog/ocular-supe...1hk08vgn25 si unul sky watcher long eye http://astromagazin.ro/catalog/ocular-skyw...hk08vgn25. De asemenea mai vreau sa imi iau un filtru solar http://magazin.telescop-expert.ro/filtru-solar.html. Vreau sa stiu exact cam ce voi vedea folosind acest filtru. Voi putea vedea granulatiile de pe suprafata soarelui sau doar petele negre?

Ultima modificare efectuata de catre Naitro la 08 Aug 2011 09:29, modificat de 1 data in total
Sus
valy
Membru
Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005

MesajTrimis: 08 Aug 2011 00:45 Download mesaj
Titlul subiectului:

5mm nu-i asa de departe de 6.5mm.

In ceea ce priveste filtrul solar, o sa vezi sigur petele, granulatia mai greu. Ca sa-ti faci o idee, uite pe aici poze, majoritatea cu filtrul solar: http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=3453
Vezi sa fie filtru pt. vizual.
Sus
Erwin
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008

Motto: panta rhei

MesajTrimis: 08 Aug 2011 01:47 Download mesaj
Titlul subiectului:

În practică am constatat că la obiecte luminoase ochiul distinge detalii pe care de multe ori în poze nu apar, fie din cauza turbulenței fie din cauza limitărilor echipamentelor folosite. Ce pot să-ți spun sigur este că până acum nu am putut vedea granulația cu refractorul meu de 80x900 cu filtru astrosolar Baader vizual cu mai multe oculare din set de diferite tipuri și la diferite măriri. Este drept că am observat doar de 3 ori soarele până acum, experiența își va spune ultimul cuvânt. Mi-e cam lene să mă scol de dimineață când turbulența e redusă... Embarassed
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob
Sus
valy
Membru
Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005

MesajTrimis: 08 Aug 2011 01:59 Download mesaj
Titlul subiectului:

Erwin a scris:
În practică am constatat că la obiecte luminoase ochiul distinge detalii pe care de multe ori în poze nu apar
De acord, am observat si eu ca vizual se vad detalii mai bune decat in poze.
Sus
Naitro
Membru
Membru

Motto: "Two things fill the mind with ever new and increasing wonder and awe: the starry heavens above me and the moral law within me." Immanuel Kant

MesajTrimis: 08 Aug 2011 12:55 Download mesaj
Titlul subiectului:

si ocularul super plossl de 40mm este bun pentru telescopul meu cu raport f/5? cu el voi putea vedea mai luminoase obiectele deep sky decat cu unul de 32, nu?
Sus
Alexandru Savin
Membru
Membru

Data inscrierii: 09 Mai 2011

MesajTrimis: 08 Aug 2011 13:22 Download mesaj
Titlul subiectului:

Deci si asadar:
Ai Ø130 cu focala de 650 raport f/5
Ocularul de 40 mm iti va da o marire 650/40=16.25x
Campul aparent este de 52grade/16.25=3.2grade real !!!! (una de ex. are ~0.5 grade)
Prezinta doua probleme:
Nu stiu cat de bine se comporta super plossl larapoarte focale rapide (f/5) adica sa nu prezinte aberatie cromatica. La mine un SPL 32mm nu are nici cea mai mica urma DAR la f/12.
Grosismentul pare a fi cam mic, sa verific eu diseara cand ajung de la serviciu o chestie intr-o carte...stiam o regula empirica prin care se determina grosismentul minim ...sper sa nu zic prostii parca era Ø/5 . Te anunt diseara.
Sus
Alexandru Savin
Membru
Membru

Data inscrierii: 09 Mai 2011

MesajTrimis: 08 Aug 2011 13:24 Download mesaj
Titlul subiectului:

Mai mici si APARENT mai luminoase, pentru ca telescpul tau aceeasi cantitate de lumina o strange in obiectiv.
Sus
MariusP
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 20 Iun 2007

MesajTrimis: 08 Aug 2011 14:40 Download mesaj
Titlul subiectului:

Intre Super Plossl de 40 mm si cel de 32 mm, eu ti-l recomand pe cel de 32 mm/52 grade.
Are campul vizual aparent de 52 grade, pe cand cel de 40 nu poate avea constructiv mai mult de vreo 43 grade (e gresit pe site 52 grade).
Marirea de 16x iti da o pupila de iesire de 8 mm, deci nu vei folosi toata lumina la ocular (pentru o pupila de maxim 7 mm). Cu cel de 32, obtii pupila de iesire 6.4 mm, deci mai potrivita pentru un ochi tanar.
Mai este problema campului vizual real: ambele oculare iti dau un camp vizual real cam la fel, circa 2.6 grade: 43/(650/40)~52/(650/32). Pentru acest camp, e posibil sa apara vignetare la ocular in functie de cum e construit telescopul, adica e posibil ca marginile campului sa apara intunecate. De exemplu, la Newton-ul meu de 114/500 mm pot merge cam pana la 2.8 grade camp real, pe cand la cel de 150/750 mm, peste 2.3 grade am vignetare...

Cu filtrul solar (eu folosesc Baader Astrosolar pentru vizual, ND5) vei vedea sigur si granulatia in momente cu turbulenta redusa.

Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

MesajTrimis: 08 Aug 2011 14:47 Download mesaj
Titlul subiectului:

O regula foarte simpla:inmultiti cu cifra 7 raportul focal al telescopului si aflati distanta focala maxima in mm pe care o puteti folosi pe un telescop ,fara pierdere de apertura.

In cazul acesta,telescopul fiind de F/5 avem: 7x5=35mm.
Ocularul de 40mm va duce la pierdere de apertura adica vei lucra cu un telescop avand apertura efectiva de (35/40)x130=114mm.

Nu vei pati nimic daca procedezi asa dar cred ca ''vei prinde muste'' in ocular,adica vei vedea un fel de umbra neagra ,provenind de la secundara.Mijlocul imaginii devine negru,aia e ''musca'' din cauza careia vei incepe sa batai capul,incercand sa eviti acea umbra neplacuta.

Mircea

Sus
Naitro
Membru
Membru

MesajTrimis: 08 Aug 2011 20:19 Download mesaj
Titlul subiectului:

Pai atunci daca nu este recomandat sa imi iau un ocular de 40mm, mai merita sa imi iau unul de 32? nu este prea mica diferenta fata de cel de 25 pe care il am? in legatura cu filtrul solar, ma gandeam sa il iau pe acesta http://magazin.telescop-expert.ro/filtru-solar.html si nu o folie baader pentru ca vreau sa fie gata facut. este mare diferenta intre filtrele baader si cel pe care vreau sa il iau?
Sus
micrenda
Membru
Membru

Data inscrierii: 26 Mai 2011

MesajTrimis: 08 Aug 2011 20:32 Download mesaj
Titlul subiectului:

Mircea Pteancu a scris:
O regula foarte simpla:inmultiti cu cifra 7 raportul focal al telescopului si aflati distanta focala maxima in mm pe care o puteti folosi pe un telescop ,fara pierdere de apertura

Mersi, nu stiau despre acesta regula!
Sus
Naitro
Membru
Membru

MesajTrimis: 10 Aug 2011 11:17 Download mesaj
Titlul subiectului:

Este diferenta mare intre filtrul baader http://magazin.telescop-expert.ro/filtru-solar---folie.html si filtrul acesta http://magazin.telescop-expert.ro/filtru-solar.html ? Ma gandesc sa il iau pe cel din urma pentru ca este gata facut
Sus
Erwin
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 10 Aug 2011 14:56 Download mesaj
Titlul subiectului:

E diferență de preț. Folia e aceeași la al meu gata făcut, Baader ND5. Avantajul la folie ar fi că poți confecționa un inel la dimensiunea tubului, eu a trebuit să pun un pic de burete pe margine ca să să stea centrat pe tub și îl fixez cu bandă, provizoriu. O să-i pun niște scai (velcro).
Sus
Naitro
Membru
Membru

MesajTrimis: 10 Aug 2011 15:19 Download mesaj
Titlul subiectului:

Pai diferenta de pret nu ar fi pentru ca cel gata facut este 74 lei pentru telescopul meu , iar o folie baader suficient de mare, adica 20x20 costa 75 lei asa ca, daca vizual nu este diferenta intre ele, inclin sa il iau pe cel gata facut chiar daca trebuie sa pun un burete sau ceva asemanator pentru a sta fix
Sus
Erwin
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 10 Aug 2011 22:44 Download mesaj
Titlul subiectului:

E puțintel mai mare dacă iei folie, trebuie să adaugi timpul și materialele necesare construirii inelului. Smile
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Oculare/Filtre Du-te la pagina 1, 2  Urmatoare

Download topic
Pagina 1 din 2

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact