Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
pipe-mount-eq-80-upgrade_s.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 233890
Numar de utilizatori inregistrati: 2834
Cel mai nou utilizator inregistrat: Despinarom
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 627 la data de Lun Oct 21, 2024
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Un nou incepator!!!

Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Observatii astronomice - incepatori

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Daniyyel
Membru
Membru

Data inscrierii: 21 Mai 2011

MesajTrimis: 10 Iul 2011 10:31 Download mesaj
Titlul subiectului: Un nou incepator!!!
Raspunde cu citat (quote)

Salutare tuturor pasionatilor de astronomie!

De ieri sunt fericitul posesor al unui Skywatcher 150/750 editia black diamond, montura neq-3. Cum l-am primit am asteptat sa iasa luna pe cer, dupa care l-am montat si am incercat sa observ pentru prima oara luna. A fost ceva extraordinar!!!! Cu toate ca presupun ca telescopul ar avea nevoie de ceva colimare, deoarece atunci cand focalizam luna, imi aparea in coltul din dreapta sus "o alta luna" suprapusa. La colimare chiar nu ma pricep, as avea nevoie de ceva sfaturi.

Din cate am inteles se poate face colimare si pe o stea, sau cu un tub de film foto. Despre montura ce sa va spun.....este extrem de stabila. Am incercat sa observ si cateva stele, insa chiar si la grosismente mai mari, nu am reusit sa vad decat un punct luminos. Bineinteles contribuie si poluarea luminoasa mare de la mine din Berceni!!!!!

Astept si alte intrebari in legatura cu telescopul, montura, precum si sfaturi de la cei mai experimentati!!!

Cer senin la toti!!!
Sus
Erwin
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008

Motto: panta rhei

MesajTrimis: 10 Iul 2011 11:12 Download mesaj
Titlul subiectului:

Bine ai venit! Caută în forum, există multe informații despre colimare. Stelele vor fi punctiforme la orice mărire, se vede diferență doar de luminozitate, strălucire, culoare. Poluarea luminoasă te împiedică să vezi cum trebuie obiectele deep-sky: nebuloase, galaxii, roiuri, obiecte cu magnitudine relativ mare. La Lună și planete vei vedea detalii, dar nici aici la toate. Venus are doar faze, ca Luna iar Uranus și Neptun se văd doar ca biluțe colorate. Detalii frumoase vei vedea la Saturn și Jupiter, în curând. Saturn îl găsești pe cerul de seară spre vest, în constelația Fecioarei. Dimineața devreme, înainte de răsăritul soarelui se vede Jupiter. La toamnă va răsări mai devreme și vor fi condiții mai bune pentru observarea lui. Astronomia cere multă răbdare! Smile
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob
Sus
Daniyyel
Membru
Membru

MesajTrimis: 10 Iul 2011 20:06 Download mesaj
Titlul subiectului:

Am reusit sa fac singur si colimarea, nu este foarte foarte precisa dar mult mai bine decat ieri Smile .Acum am scos telescopul pentru o observatie pe zi la luna si sa il aclimatizez, dar se pare ca se aduna nori. I-am montat si un cooler in spatele oglinzii.........
Camera: QHY5L-II MONO, Canon 450D, Orion StarShoot.
Sus
Daniyyel
Membru
Membru

MesajTrimis: 12 Iul 2011 18:54 Download mesaj
Titlul subiectului:

Revin si eu cu o nelamurire in legatura cu cercurile gradate RA si DEC. Din ce am citit in manualul telescopului, cercul de gradatie RA mai are o mica gradatie chiar langa surubul de calibrare de la 0 la 10. Acestea cica ar fi minutele de la 0 la 10. Daca eu vreau sa caut o stea care are RA 17H 24' 10" cum o gasesc eu folosind gradatia respectiva? Aici nu imi este foarte clar. Iar in legatura cu DEC, in ce parte este - si in ce parte este +.......... am atasat si o poza cu gradatia RA, dar cred ca stiti despre ce bucatica este vorba.

RAmin.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  60.15 kb
 Vizualizat:  de 5347 ori

RAmin.jpg

Sus
Laurentiu
Membru
Membru

Data inscrierii: 30 Apr 2005

Motto: Apparently, besides the anti-matter and dark matter the scientists have recently discovered also the "doesn't-matter"; however this new discovery has no influence on the known universe, whatsoever

MesajTrimis: 12 Iul 2011 19:43 Download mesaj
Titlul subiectului:

Din cate stiu eu acele gradatii sunt foarte imprecise si nu multi le folosesc. Daca vrei sa gasesti un obiect pe cer foloseste un atlas stelar, gaseste o stea usor vizibila dintr-o anumita constelatie si de acolo, pas cu pas, de la o stea la alta pana la obiectul cu pricina (metoda aceasta se numeste, de aceea, "star-hopping").

Planetele le gasesti usor folosind, de ex., un soft precum Stellarium (atlasele stelare nu-ti sunt de folos pentru ca planetele se misca una-ntruna Laughing ).

Despre cum gasim pe cer Luna cred ca nu trebuie sa vorbim Smile

Sus
Daniyyel
Membru
Membru

MesajTrimis: 12 Iul 2011 21:35 Download mesaj
Titlul subiectului:

Sunt de acord cu tine. Oricum mi se parea destul de greoaie metoda cu RA/DEC, dar am vrut sa intreb. Am instalat Stellarium pe calculator, ma uit la luna acum si incerc sa gasesc M19, dar cand se mai intuneca, oricum sunt turbulente mari in atmosfera, bate un vant......dar e bine ca a alungat norii!!!
Sus
Cipilot
Membru
Membru

Data inscrierii: 31 Iul 2011

Motto: Decat batran, bolnav si sarac, mai bine tanar, sanatos si bogat.

MesajTrimis: 31 Iul 2011 12:14 Download mesaj
Titlul subiectului:

Laurentiu a scris:
Din cate stiu eu acele gradatii sunt foarte imprecise si nu multi le folosesc.

Aseara am scos pentru prima data telescopul nou nout si, dupa ce am citit si insusit in prealabil instructiunile cu privire la echilibrare si aliniere la Polaris, am incercat sa folosesc, tot dupa instructiuni, inelele de orientare de pe montura. Anume am facut calibrarea la Vega (RA 18h 36'), urmand apoi sa gasesc M57, cunoscandu-i coordonatele (DEC 33, RA 18h 52'). Bineinteles ca nu am gasit nimic, ba mai mult, telescopul era orientat in cu totul alta directie fata de locul pe care mi-l arata i-padul ca ar trebui sa se afle... Adica se vedea cu ochiul liber ca in loc sa fie orientat undeva intre cele 2 stele din Lyra, Sulafat si Shelyak, era la o palma departare de asta. Bineinteles ca am dat vina pe mine, pe alinierea polara deficitara, pe neintelegerea principiului de functionare al monturii, am luat totul de la capat si acelasi rezultat. Pana la urma am cautat prin incercari succesive (se pare, metoda consacrata), acolo unde banuiam ca se afla m57 si am gasit-o. O pata difuza gri, usor eliptica. M-am bucurat de reusita, dar privind inelele monturii am vazut ca acestea indicau cu totul alte coordonate decat cele din catalog... Cu deviatii mari, adica in loc de DEC 33, DEC30, AR nu mai stiu, dar nu era chiar atat de aproape de ce ar fi trebuit sa fie.

Acum, astronomia cred ca atrage oamenii pentru ca e predictibila, pentru ca e precisa. Cel putin pe mine asta ma intriga si incita. Miscarea planetelor sau mai mult: urmarirea asteroizilor se poate face prin calcule, care nu sunt trecute in niciun catalog. Eu de ce nu pot? Am gresit totusi alinierea telescopului? Am ales montura proasta? Cat de "imprecise" sunt gradatiile astea, din moment ce montura ar trebui sa fie o unealta extrem de fina (parerea mea), penru a functiona?

Alta intrebare, care isi doreste mai mult confirmarea, pentru ca rezultatul aplicarii ei a fost (cred) tot zero:

Am incercat apoi sa gasesc m29, fara gradatii, ci prin metoda incercarilor succesive. Iata ce am facut: Am cautat in ocular steaua aflata in mijlocul constelatiei Cygnus si apoi mi-am zis asa: Daca in catalog m29 se gaseste relativ aproape in partea dreapta/jos fata de aceasta stea, atunci pentrua o gasi trebuie sa fac steaua sa "dispara" din ocular in partea dreapta/jos (miscand motorasele RA si DEC), tinand cont de faptul ca imaginea este inversata. E corect asa, ca m29 nu s-a lasat localizat, cel putin asa cred...

Membru
Membru

Data inscrierii: 05 Aug 2010

Motto: Analfabetii au avantajul ca nu fac greseli de ortografie.

MesajTrimis: 31 Iul 2011 15:51 Download mesaj
Titlul subiectului: Un nou incepator

M29 este greu de identificat pentru ca stelele ce o compun au cam aceeasi stralucire cu cele din jurul lor si nu iti dai seama ca alcatuiesc un roi deschis. Trebuie cautata configuratia micului grup de stele care seamana cu Pleiadele(M45) , dar mai mici si mai putin stralucitoare.

In privinta utilizarii monturii ecuatorliale , cred ca e utila cand este dotata cu GO TO sau macar cu motoare de urmarire, alfel cred ca mai mult incurca! Vorbesc de pe pozitia unui utilizator de Dobson care e mai intuitiv in utilizare (sunt unele chiar cu GO TO sau cu urmarire) , dar au dezavantajul ca nu pot face astrofoto cu timpi luni de expunere.

Foarte utila in orientarea pe bolta cereasca este utilizarea unui laser verde(destul de ieftin) , care daca este montat intr-un suport special poate fi aliniat cu telescopul si iti indica destul de precis orientarea tubului spre obiectele cautate.

Se pare ca noii veniti in astronomia de amator (printre care ma numar si eu) folosesc Stellarium pentru cautarea obiectelor astronomice care da o imagine destul de apropiata de real a boltei cerului, iar ultimele variante (0.11.0) au posibilitatea setarii ocularelor folosite si a telescopului astfel poti vedea exact imaginea din ocular (inversata stanga dreapta si sus jos)

Pentru inceput e bine sa inveti cat mai multe constelatii si sa retii pozitia stelelor semnificative , lucruri care iti vor fi utile in cautarile tale astrale!

Mircea Pteancu
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

MesajTrimis: 31 Iul 2011 16:31 Download mesaj
Titlul subiectului:

Cipilot
esti sigur ca nu ai avut in ocular M29?Este de fapt un asterism,o mica ingramadire de stele,un fel de miniatura a Pleiadelor.Eu ma ''impiedic'' de ea fara sa o caut aproape de fiecare data cand ''bantui'' prin Cygnus.
Despre cercurile gradate nu pot sa-ti dau sfaturi ca nu am avut si folosit niciodata o montura ecuatoriala.Dar pana la mijlocul secolului trecut,era o metoda folosita pe larg si cu rezultate excelente.Daca vrei sa te familiarizezi cu metoda poate ar trebui sa citesti explicatiile specifice de prin cartile lui Webb,Proctor sau Chambers.

Eu din incercarile cu quadrantele gravate de mine manual am vazut ca pot obtine, pentru Saturn si pentru stelele de pana la magnitudinea 2mv sau 3mv,o precizie de 20 minute de arc.Sa fie gradatiile de o precizie mai mica?Vernierele tale cu ce precizie pot citi?Tu trebuie atunci sa pui in statie montura cu o eroare mai mica decat precizia de citire a cercurilor gradate.Asigura-te ca asa ai facut, dar eu ma indoiesc.

Mircea

Sus
Cipilot
Membru
Membru

MesajTrimis: 31 Iul 2011 19:46 Download mesaj
Titlul subiectului: Re: Un nou incepator

ZENDOW a scris:
M29 este greu de identificat pentru ca stelele ce o compun au cam aceeasi stralucire cu cele din jurul lor si nu iti dai seama ca alcatuiesc un roi deschis. Trebuie cautata configuratia micului grup de stele care seamana cu Pleiadele(M45) , dar mai mici si mai putin stralucitoare.

Smile De aia m-am aratat destul de sceptic cu privire la localizarea m29, pentru ca o concentratie de stele mai pronuntata am vazut pe unde am cautat m29, dar nu eram destul de convins ca acestea toate formeaza o formatie. O sa mai caut in seara asta din nou si o sa incerc sa compar ceea ce vad cu ceea ce este trecut in catalog. Deci sper sa o pot bifa.

ZENDOW a scris:
In privinta utilizarii monturii ecuatorliale , cred ca e utila cand este dotata cu GO TO sau macar cu motoare de urmarire, alfel cred ca mai mult incurca!

Am motoare RA si DEC care reusesc sa imi tina obiectul central in ocular, deci cred ca alinierea la Polaris am facut-o in parametrii...
Am luat in considerare si varianta de a achizitiona un sistem GOTO, dar mi-am spus ca daca vreau astronomie atunci sa inteleg singur cu ce se mananca si care sunt principiile. Smile E cam aceeasi bucurie cu mersul la pescuit, cand pregatirea si momitul locului, asteptarea si "trasul" au partea lor de farmec. De fapt 99% din pescuit inseamna inseamna doar asta... Sistemul GOTO e ca si cum ai cumpara direct de la pescar, nu te intereseaza cum a ajuns bestia in carlig. O sa trec pe
GOTO cand imi trece pofta de "pescuit" si mi se face foame.

ZENDOW a scris:
Foarte utila in orientarea pe bolta cereasca este utilizarea unui laser verde(destul de ieftin) , care daca este montat intr-un suport special poate fi aliniat cu telescopul si iti indica destul de precis orientarea tubului spre obiectele cautate.

O sa iau in considerare si asta. E un sistem de dorit unuia red dot, ca partea cu luneta cautatoare e de-a dreptul incomoda?...

ZENDOW a scris:
Se pare ca noii veniti in astronomia de amator (printre care ma numar si eu) folosesc Stellarium pentru cautarea obiectelor astronomice care da o imagine destul de apropiata de real a boltei cerului, iar ultimele variante (0.11.0) au posibilitatea setarii ocularelor folosite si a telescopului astfel poti vedea exact imaginea din ocular (inversata stanga dreapta si sus jos)

Buna asta! Trebuie sa citesc mai mult si despre Stellarium.

ZENDOW a scris:
Pentru inceput e bine sa inveti cat mai multe constelatii si sa retii pozitia stelelor semnificative , lucruri care iti vor fi utile in cautarile tale astrale!

Clar! Asa o sa fiu ocupat cel putin toata viata. Wink

Membru
Membru

MesajTrimis: 31 Iul 2011 20:11 Download mesaj
Titlul subiectului:

Mircea Pteancu a scris:
Cipilot
esti sigur ca nu ai avut in ocular M29?Este de fapt un asterism,o mica ingramadire de stele,un fel de miniatura a Pleiadelor.Eu ma ''impiedic'' de ea fara sa o caut aproape de fiecare data cand ''bantui'' prin Cygnus.

Se pare ca da, am avut-o, nu am recunoscut-o insa.
Mircea Pteancu a scris:
Despre cercurile gradate nu pot sa-ti dau sfaturi ca nu am avut si folosit niciodata o montura ecuatoriala.Dar pana la mijlocul secolului trecut,era o metoda folosita pe larg si cu rezultate excelente.Daca vrei sa te familiarizezi cu metoda poate ar trebui sa citesti explicatiile specifice de prin cartile lui Webb,Proctor sau Chambers.

Asa ma gandeam si eu ca metoda trebuie sa fie una foarte exacta, dar din ce am citit mai sus monturile nu sunt pe masura metodei... Prefer sa cred ca am gresit eu decat ca chinezii nu mai sunt in stare sa produca o montura care sa respecte niste principii care au dus la inventia ei... Multumesc de tips, o sa-i caut pe cei 3 domni pe google.
Mircea Pteancu a scris:
Eu din incercarile cu quadrantele gravate de mine manual am vazut ca pot obtine, pentru Saturn si pentru stelele de pana la magnitudinea 2mv sau 3mv,o precizie de 20 minute de arc.Sa fie gradatiile de o precizie mai mica?Vernierele tale cu ce precizie pot citi?Tu trebuie atunci sa pui in statie montura cu o eroare mai mica decat precizia de citire a cercurilor gradate.Asigura-te ca asa ai facut, dar eu ma indoiesc.
Mircea

Nu ai de ce sa te indoiesti, faptul ca nu am inteles ce ai spus (inca...), confirma faptul ca nu am facut asa Smile.
Multumesc de raspuns.

Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Observatii astronomice - incepatori

Download topic
Pagina 1 din 1

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact