Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 235644 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2865 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: George B. |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
neox Membru

Data inscrierii: 17 Iun 2008 Mesaje: 1553
|
Trimis: 16 Iul 2011 18:01 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Ar mai fi o varianta de cautator cu reticul iluminat foarte ingenioasa si rar folosita care nu implica fire in planul focal al ocularului. Si anume reticul prin proiectie folosit de Serge Bertorello (nu stiu daca el a venit cu idea dar cel putin el a fost primul la care am vazut-o pusa in aplicare).
Idea de baza e ca un mic reticul transparent e amplasat intre LED si o mica lentila chiar in fata obiectivului in asa fel incat imaginea "firelor" e proiectata in planul focal al ocularului.
http://serge.bertorello.free.fr/details/ti...cheur.html
_________________ Small minds discuss people, Average minds discuss events, Great minds discuss ideas
www.cloudynights.com |
|
Sus |
|
 |
RobertG Membru

Data inscrierii: 25 Dec 2009 Mesaje: 753
|
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 9546
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
Trimis: 17 Iul 2011 18:23 Download mesaj |
|
|
|
Excelent Robert,un bun cautator te va ajuta enorm.
Si as mai veni cu o sugestie care vine de fapt de la un astronom amator din Ungaria:daca ai un cautator adevarat,de buna calitate asa cum este al tau (si cum recent a construit si MariusP) ,atunci trateaza-l ca pe un telescop,foarte mic dar telescop.Cu alte cuvinte,cand observi obiecte precum roiurile stelare deschise de mari dimensiuni gen Pleiadele,Hyadele,Mel 111,Cr 65 ,aminteste-ti de cautator si vei fi surprins sa vezi ca, pentru acele obiecte,acesta va oferi imagini mai frumoase decat instrumentul principal.
Mircea
_________________ http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
Dotare: reflectoare, lunete, cateva binocluri si un catadioptric. |
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9741
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 17 Iul 2011 18:30 Download mesaj |
|
|
|
Excelent, Robert! De reținut! Bineînțeles că e înourat azi!
Pentru scăderea iluminării și a consumului din baterie poți face un mic circuit bistabil care să comande LED-ul în impulsuri:
LED flasher 2 transistors
LM3909 LED flasher
_________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
Sus |
|
 |
RobertG Membru

Data inscrierii: 25 Dec 2009 Mesaje: 753
|
Trimis: 17 Iul 2011 20:36 Download mesaj |
|
|
|
Pot sa spun ca subiectul deschis recent de MariusP m-a impulsionat si mai mult sa lucrez la cautator, se pare ca amandoi lucram cam simultan la asa ceva .
Mi-am dorit un cautator de calitate, ceva de genul binoclului Bresser 10x50 pe care sa il am in paralel cu instrumentul, mai ales ca incepator fiind vreu sa vad bine incotro privesc .
Chiar am facut o comparatie intre binoclu si cautator, puterea de marire este identica(10x), calitatea imaginii idem, singura diferenta e ca la cautator, din cauza ocularului e campul ceva mai larg. Tripletul IOR e excelent ca si calitate, nici macar nu se vad aberatii si deformari ale imaginii spre marginea campului.
Sa fiti sigur ca nu voi ezita sa fac observatii inclusiv prin cautator (mai ales ca e facut de mine)
Erwin, initial am vrut sa alimentez led-ul de la o baterie de 9V, dar, nu vroiam sa ma trezesc ca raman fara baterie in toiul unei nopti, si daca tot am alimentat focuser-ul si montura la 12V am mai tras un cablu si l-am alimentat de la sursa de 12V de la montura, asa am scapat de alte griji...
Inca un mic amanunt, pe led, am tras un tub de plastic astfel incat sa ilumineze numai obiectivul, astfel incat nici un pic de lumina de la el sa nu ajunga la ocular, iar led-ul din cauza consumului mic (20mA la ilum. maxima) poate fi alimentat serie cu un semireglabil fara probleme).
Inca o data, multumesc pentru sfaturi, asa, l-am finalizat mult mai repede si cu folos!
|
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|