Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
Naitro Membru

Data inscrierii: 25 Iun 2011 Mesaje: 35
Motto: "Two things fill the mind with ever new and increasing wonder and awe: the starry heavens above me and the moral law within me." Immanuel Kant Localitate: Craiova
|
Trimis: 12 Iul 2011 23:54 Download mesaj |
Titlul subiectului: Intrebare Barlow |
|
|
|
Am achizitionat de curand o lentila barlow 2x second hand pentru Skywatcher 130/650 heritage dobson si in momentul in care am folosit-o pentru a ma uita la luna am observat ca in partea superioara a lunii se vedea o linie rosie si in partea de jos o linie albastra ,amandoua de-a lungul marginii ei si destul de luminoase (aratau ca niste neoane pe marginile lunii). Fara lentila barlow , luna se vede foarte bine . Care sa fie problema? |
|
Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11248
|
Trimis: 13 Iul 2011 00:31 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Lentila e din plastic? |
|
Sus |
|
 |
Naitro Membru

Motto: "Two things fill the mind with ever new and increasing wonder and awe: the starry heavens above me and the moral law within me." Immanuel Kant Localitate: Craiova
|
Trimis: 13 Iul 2011 00:47 Download mesaj |
|
|
|
Nu imi dau seama exact, dar cred ca este din sticla. |
|
Sus |
|
 |
dragos.n Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007 Mesaje: 6849
Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 13 Iul 2011 05:22 Download mesaj |
|
|
|
Este o aberatie cromatica. Apare in mod normal atunci cand se folosesc oculare sau lentile barlow ieftine. Daca o sa folosesti un barlow mai scump, spre suta de euro sau peste, vei vedea ca efectul este mult redus, sau poate sa nu apara. _________________ Dragos N |
|
Sus |
|
 |
MariusP Moderator

Data inscrierii: 20 Iun 2007 Mesaje: 4203
|
Trimis: 13 Iul 2011 08:42 Download mesaj |
|
|
|
Chiar daca e din sticla, Barlow-ul tau este sigur o simpla lentila divergenta si, dupa cum spune si dragos.n, rezultatul este o aberatie cromatica de toata "frumusetea". Eu folosesc un dublet acromat, care furnizeaza cu un Newton imagini cu aberatie cromatica nesemnificativa, adica o vezi doar daca esti oleaca cârcotaș... Si nici n-a costat prea mult, doar 120 lei. _________________ Telescoape: SW MC 127 Virtuoso GTi; Orion StarBlast 6
Oculare: TS Zoom Deluxe 7-21, SW Apo-Zoom 8-24, PL 40
Binocluri: Omegon 20x80, APM 16x70ED, Nordlicht 10x50, Minox 10x42, IOR 7x40, БПЦ5 8x30, CZ 6x30 |
|
Sus |
|
 |
Naitro Membru

|
Trimis: 13 Iul 2011 09:48 Download mesaj |
|
|
|
Multumesc pentru lamuriri. Am mai observat ca pe masura ce folosesc grosismente mai mari cu barlow-ul, imaginea devine din ce in ce mai neclara si mai intunecoasa. este normal sa se intample asa? |
|
Sus |
|
 |
cluci Membru

Data inscrierii: 14 Oct 2005 Mesaje: 300
|
Trimis: 13 Iul 2011 10:39 Download mesaj |
|
|
|
Intr-o oarecare masura e normal ca imaginea sa devina mai intunecoasa cu cat cresti puterea. Faptul ca devine insa neclara nu e neaparat normal. Cel mai posibil indica o problema de colimare dar pot fi si alte cauze. Incerca sa faci o colimare fina a telescopului si vezi dupa aia.
Apropo e indicat insa sa nu depasesti mult ca putere 2*D adica in cazul tau 260x. Ce grossismente folosesti De la ce putere se vad efectele de care spui? _________________ https://www.researchgate.net/profile/Lucian-Curelaru
https://www.minorplanetcenter.net/db_search/show_object?utf8=%E2%9C%93&object_id=574300
http://www.euronear.org/ |
|
Sus |
|
 |
Laurentiu Membru

Data inscrierii: 30 Apr 2005 Mesaje: 2536
Motto: Apparently, besides the anti-matter and dark matter the scientists have recently discovered also the "doesn't-matter"; however this new discovery has no influence on the known universe, whatsoever Localitate: Timisoara
|
Trimis: 13 Iul 2011 10:45 Download mesaj |
|
|
|
E normal ca imaginea sa se intunece in acest caz.
Iar daca turbulenta atmosferica este mare, efectul utilizarii unui grosisment mare este degradarea imaginii.
Iarasi, daca instrumentul nu este bine colimat, folosirea unui grosisment mare are ca rezultat o imagine degradata.
In general, o limita superioara a grosismentului utilizabil este echivalentul diametrului exprimat in milimetri x 2.
Deci pentru un telescop de 130 mm diametru grosismentul maxim utilizabil ar fi cam 260x . _________________ Laurentiu
.............................
"Reality is merely an illusion, albeit a very persistent one." (Albert Einstein) |
|
Sus |
|
 |
Teo Membru

Data inscrierii: 23 Aug 2009 Mesaje: 2593
|
Trimis: 13 Iul 2011 10:48 Download mesaj |
|
|
|
Eu te avertizasem demult in legatura cu lentilele Barlow...dar se pare ca ai ignorat sfatul meu. In fine, nu vreau sa ii supar pe adeptii Barlow-urilor de buna calitate.
Eu unul prefer oculare de focala mica, apocromate si eventual cu un camp cat se poate de mare, cu long eye relief pentru observatii vizuale.
Este normal, cu cat cresti grosismentul sa scada putin si calitatea imaginii precum si luminozitatea ei.
Aceasta depinde insa de mai multi factori:
-de finetea prelucrarii obiectivului
-de calitatea ocularelor
-de calitatea lentilelor Barlow
-de colimarea corecta a instrumentului
-si nu in ultimul rand, de turbulentele si calitatea cerului nocturn.
Pentru a putea determina pana la ce puteri vezi clar, in primul rand colimeaza bine instrumentul, aliniaza optica, si foloseste un ocular cu focala cat mai mica, dar de buna calitate. Sau daca tot esti adept al lentilelor Barlow, asa cum ti s-a sugerat, ar fi necesar unul mai scump si de calitate mult mai buna impreuna cu un ocular performant.
Apoi trebuie sa repeti observatiile mai multe nopti la rand, pana cand prinzi un seeing mai bun.
Eu unul folosesc pentru puteri mari, oculare de 6 mm si 4 mm apocromate Planetary de la Sky-Watcher care nu sunt tocmai dintre cele mai scumpe dar care sincer, ofera imagini superbe.
Succes !
Ps. Poate pui si o poza cu noul tau instrument la rubrica " Ce instrumente astronomice aveti ".
As fi curios cum arata. |
|
Sus |
|
 |
Naitro Membru

|
Trimis: 13 Iul 2011 13:12 Download mesaj |
|
|
|
Aseara am folosit pentru prima data lentila barlow si era foarte cald afara si era si lumina in jur (ma uitam de pe balcon).Voi face observatii si in zilele urmatoare la marginea orasului pentru a vedea daca problema persista Oricum nu am pretentii foarte mari de la telescop deocamdata, asa ca nu am investit in lentile de foarte buna calitate, poate voi face asta in viitor. O scadere in calitatea imaginii am observat doar cand am folosit plossl-ul de 6.5 impreuna cu barlow-ul atingand un grosisment de 200x, in rest nu au fost probleme. Am pus imagini cu telescopul la topicul corespunzator. |
|
Sus |
|
 |
|