Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 233893 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2834 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Despinarom |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 627 la data de Lun Oct 21, 2024 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
Infernal Membru

Data inscrierii: 04 Iul 2011 Mesaje: 2
|
Trimis: 04 Iul 2011 17:20 Download mesaj |
Titlul subiectului: Cateva intrebari... |
|
|
|
Buna ziua tuturor
Momentan doar ma documentez, citesc despre telescoape, si as avea cateva intrebari, unele poate chiar stupide
- telescoapele au nevoie de o sursa de curent ? (am citit ca sunt unele cu sistem GoTo care se pozitioneaza singure)
- e practic sa merg cu telescopul pe un camp ? sau e preferabil doar din curte ?
- binoclul e un accesoriu obligatoriu inca de la inceput ?
- e in regula sa-mi cumpar un telescop la mana a doua ? banii nu sunt o problema neaparat, dar nu as vrea sa investesc prea mult la inceput
Daca mai am intrebari, o sa le postez aici
Deocamdata atat, multumesc. _________________ "Quoting yourself is stupid" - Me |
|
Sus |
|
 |
micrenda Membru

Data inscrierii: 26 Mai 2011 Mesaje: 134
|
Trimis: 04 Iul 2011 18:07 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Salut,
Iti reportez experienta mea de incepator.
1) Sursa de curent este nevoie daca ai un telescop cu un GoTo. Deobicei se foloseste o bateria pentru cand mergi unde nu este electicitate.
2) Sigur este pratic si racomandat (cier din oras des este prea luminos), dar conteaza mult si cu ce instrument iesi.
Sa ies cu un refractor de 8cm este mult mai usor decat sa iesi cu un Dobson de 40cm.
3) Nu este un accesoriu obligatoriu (eu inca nu am) dar poate sa fie util pentru sa faci experienta inainte sa iti cumpar un telescop. Cu el poti sa incerci sa "ghicesti" numele stele, poti sa incerci sa vezi Saturn, si poti sa il folosesti si pentru observati teresti.
4) In camp astronomic, a diferenta de la masini, din parere meu este mai bine sa il cumpar second hand decat nou. Des multe persoane pasionate adauga multe imbunatatire (ex. diaframe, focuser revisionati, etc.) si multe persoane tin instrumentul lor foarte bine. Aici este foarte importante persoane din care il cumpar.
Eu am inceput cu un mic telescop, cam o jucaria (asta) si ma da foarte multe satisfatie.
Din parere meu este foarte bine sa incepi cu ceva foarte iefin, si, daca dupa 6 luni inca te jochi cu el, voi stii singur care instrument te se potriveste mai bine
Big sky and big dreams
Mister M.Renda
[/url] |
|
Sus |
|
 |
Infernal Membru

Data inscrierii: 04 Iul 2011 Mesaje: 2
|
Trimis: 04 Iul 2011 18:43 Download mesaj |
|
|
|
multumesc mult! _________________ "Quoting yourself is stupid" - Me |
|
Sus |
|
 |
Teo Membru

Data inscrierii: 23 Aug 2009 Mesaje: 2593
|
Trimis: 04 Iul 2011 22:33 Download mesaj |
|
|
|
micrenda a scris: |
Din parere meu este foarte bine sa incepi cu ceva foarte iefin, si, daca dupa 6 luni inca te jochi cu el, voi stii singur care instrument te se potriveste mai bine
|
Eu, nu te sfatuiesc sa incepi cu ceva foarte ieftin....poate fi un "Junk - Telescope" si mai mult iti va pieri pofta de observatii cand te vei uita prin el. |
|
Sus |
|
 |
dyazzz Membru

Data inscrierii: 13 Iun 2010 Mesaje: 285
Motto: Keep looking up! Localitate: Urziceni
|
Trimis: 04 Iul 2011 23:05 Download mesaj |
|
|
|
Eu unul am inceput cu un reflector de 76/700.Pot spune ca era mult mai interesant sa privesc prin micul telescop si sa descopar ce poate decat acum cand ma uit prin "namila" de 130.Da,mie pentru apartament mi se pare foarte mare si greu. _________________ Keep looking up!
Clear Sky!
...............................................
Telescop:TS 76/700,Omegon 130/900 EQ2
Binoclu:Breaker 7X50 |
|
Sus |
|
 |
ZENDOW Membru

Data inscrierii: 05 Aug 2010 Mesaje: 476
Motto: Analfabetii au avantajul ca nu fac greseli de ortografie. Localitate: TG.JIU
|
Trimis: 05 Iul 2011 22:40 Download mesaj |
Titlul subiectului: Cateva intrebari |
|
|
|
Ce ziceti de cei care dorm cu Dobson 300/1500 in apartament!? _________________ NDan
ED100 APO ,CG5-GT, binoclu Karl Zeiss Jena 10x50W Jenoptem |
|
Sus |
|
 |
micrenda Membru

|
Trimis: 05 Iul 2011 23:19 Download mesaj |
|
|
|
Teo a scris: |
Eu, nu te sfatuiesc sa incepi cu ceva foarte ieftin....poate fi un "Junk - Telescope" si mai mult iti va pieri pofta de observatii cand te vei uita prin el. |
Astronomia poate sa fie iubirea vietii talei, sau doar o pasiune temporara: nu potii sa stii de la inceput ce va fi, asa ca eu cred ca la inceput este bine sa nu investesti o suma uriasa pentru a achiziona primul telescop.
Nu cred ca orice persoana trebuie sa inceapa cu un telescop ieftin ca al meu, dar inainte sa cumpere ceva "bun" sa fie sigur ca pasiune este ceva diferit de o pasiune temporara
Cer senin
Mister M.Renda |
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9694
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 05 Iul 2011 23:19 Download mesaj |
|
|
|
... sã aibe grijã sã nu devinã claustrofobi...  _________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
Sus |
|
 |
micrenda Membru

|
Trimis: 05 Iul 2011 23:20 Download mesaj |
Titlul subiectului: Re: Cateva intrebari |
|
|
|
ZENDOW a scris: | Ce ziceti de cei care dorm cu Dobson 300/1500 in apartament!? |
Ca sunt foarte norocosi  |
|
Sus |
|
 |
dragos.n Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007 Mesaje: 6849
Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 06 Iul 2011 00:37 Download mesaj |
|
|
|
Norocosi erau daca stateau la o casa cu o curte langa. Asa sunt mai degraba foarte ambitiosi. _________________ Dragos N |
|
Sus |
|
 |
Laurentiu Membru

Data inscrierii: 30 Apr 2005 Mesaje: 2536
Motto: Apparently, besides the anti-matter and dark matter the scientists have recently discovered also the "doesn't-matter"; however this new discovery has no influence on the known universe, whatsoever Localitate: Timisoara
|
Trimis: 08 Iul 2011 12:41 Download mesaj |
|
|
|
@Infernal: pe langa cele deja enuntate am sa adaug si eu cate ceva.
Locul de unde vei face observatiile este extrem de important. Ca toti ceilalti, vei incepe, probabil, cu observatii facute de acasa, de pe balcon, de langa bloc sau, daca ei noroc, din curtea casei. Vei incepe, ca 99,99 % dintre noi cu Luna - e mare, luminoasa si... usor de gasit
Vei continua cu planetele care desi nu tot atat de accesibile, sunt "floare la ureche" fata de ceea ce e in continuarea listei. Aici insa vei suferi prima dezamagire: de ce sunt atat de... mici vazute prin telescop cand toata lumea stie ca, de ex., Jupiter si Saturn sunt mult mai mari decat Pamantul ? explicatia este simpla: sunt foarte, foarte departe
Vei cauta sa "maresti" cat mai mult prin folosirea unor oculare cu distante focale scurte, lentile barlow etc. Dar vei observa ca, de la un anumit grosisment/marire incolo, imaginea este intunecata, calitatea ei scade si, daca nu ai o montura motorizata, obiectul pe care te-ai chinuit atata sa il prinzi, "fuge" de mananca... Pamantul (care e si "vinovat" pentru treaba asta... doar se roteste ca un titirez ).
Afli apoi, daca nu stiai deja, ca pe cer sunt si alte obiecte interesante: nebuloase, galaxii, roiuri de stele. Le-ai vazut in fotografii frumoase, colorate, in reviste sau pe internet. Din pacate, telescopul tau de incepator nu este chiar Hubble, obiectele cu pricina, gasite cu greu cu ajutorul unor harti stelare, sunt palide, nu seamana deloc cu ce ai vazut in poze. Te dezamagesti iarasi (poate...).
Sau poate ca te obisnuiesti cu ideea sau incepi sa visezi la un telescop mai "mare" (si intre timp vei fi aflat ca "mare" in limba noastra nu inseamna lung ci mai degraba cu diametru mare ). Atunci afli ca hobby-ul asta poate fi costisitor, fiecare cm in plus se plateste scump. Unii iti vor zice ca poti fi multumit si cu un telescop mic, mic de tot ("cat gaura cheii este ok", prea mare rupe salele daca il cari de colo colo...) - nu-i lua in seama; problema lor, de fapt, e ca nu au aruncat niciodata un ochi prin telescoape "mari" (si vulpea care nu ajunge la struguri...).
Inveti ca una din marile probleme ale noastre este ceva numit, ciudat, "poluare luminoasa". Cum vine asta: lumina este un poluant ? Da. Este. Daca vei iesi macar odata din oras, noatea, cand cerul e senin si Luna nu e sus, vei intelege imediat de ce lumina oraselor (iluminatul stradal, mai ales) este ceva ce vei uri cu patos de aici inainte.
Bine ai venit in clubul "creaturilor noptii" iubitoare de bezna. Nimic "necurat" aici, stai linistit...
Si suntem multe astfel de creaturi (dar totusi mult mai putini decat iubitorii fotbalului sau mancatorii de seminte din fata blocului ori cei care populeaza mall-urile). Ne place sa ne strangem la un loc, ca liliecii, sa ne facem cluburi exclusiviste dar deschise celor ca noi. In ochii multora vom fi "ciudati", cei ce umbla noaptea pe campuri si prin creierii muntilor (cine stie ce facem noi pe acolo ? doar lumea vede filme la televizor, om fi oare "sectanti" sau poate mergem la furat ).
Cu toate astea, lumea ne vede si in spatii publice, facand ceea ce unora din noi le place sa numeasca "actiuni de popularizare", de obicei cu ocazia unor evenimente astronomice sau de Ziua Astronomiei. Incercam sa educam pe ceilalti (dar rezultatele sunt, dupa mine, derizorii: "prea multa stiinta, plictisitor, si de ce respingeti astrologia cand va uitati la stele ? cum ?! astronomia si astrologia nu sunt una si aceeasi ?! poftim ?! voi astronomii nu credeti ca sfarsitul lumii vine in 2012, desi nu a venit nici in 1999, nici in 2000 - ca doar OTV-ul asa zice !? " am incheiat cu citatele culese din randul publicului).
Una peste alta, bine ai venit si sper ca te vei simti ca acasa printre noi.
PS
In Timisoara sunt doua grupuri importante de astronomi amatori:
http://www.antares.darksky.ro/ (din care fac si eu parte)
si
http://altair.tol.ro/ _________________ Laurentiu
.............................
"Reality is merely an illusion, albeit a very persistent one." (Albert Einstein) |
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|