Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
fulger_34.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 233973
Numar de utilizatori inregistrati: 2834
Cel mai nou utilizator inregistrat: Despinarom
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 627 la data de Lun Oct 21, 2024
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

M101

Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3, 4  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

AstroFoto - avansati

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Emil
Membru
Membru

Data inscrierii: 30 Aug 2007

MesajTrimis: 08 Mar 2011 20:30 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Marian deci fraza "Sa nu fie cu suparare" chiar ca raman fara grai...
Am spus tot timpul si ma repet: imaginile postate de mine aici pot fi folosite pentru post-prelucrare chiar nu impun restrictii (inclusiv ca wallpaper-uri Smile ).
Mda stiu de gradient, am folosit pe langa flaturi si flaturi sintetice insa nu am reusit sa il indepartez asa cum am dorit. Acu ca tot ai reusit ce nu mi-a iesit mie poate ma lamuresti si pe mine cum ai procedat mai ales ca stiu ca mai sunt si altii interesati de eliminarea acestui defect.
Gradientul este produs de catre surse de lumina terestre...

P.S. Dar de flattener nu spune nimeni nimic? Laughing
Sus
Stanescu Octavian
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 02 Apr 2006

MesajTrimis: 08 Mar 2011 22:59 Download mesaj
Titlul subiectului:

Cred ca PixInsight manuit cu dibacie poate scoate gradientul . oricum tot ce e expus in zona marginala mai intunecata va avea zgomot mai mare .
Sus
psemil
Membru
Membru

Data inscrierii: 16 Aug 2010

MesajTrimis: 09 Mar 2011 01:15 Download mesaj
Titlul subiectului:

Imaginea este beton si ma bate gandul sa o incerc si eu RGB in curand. Ma gandeam - poate folosesc imaginea ta ca Luminanta.

... exp de 900 secunde... refractor de 90 de mm si cu o magnitudine limita atinsa de 19+... imi doresc un ghidaj ca al tau Very Happy
Sus
Emil
Membru
Membru

MesajTrimis: 09 Mar 2011 09:14 Download mesaj
Titlul subiectului:

@ Stanescu Octavian
Pixinsigth foloseste o rutina de extractie asemanatoare cu cea a flatului sintetic, doar ca la aplicare foloseste un algoritm diferit pe care incerc sa il inteleg pentru al putea transfera in Photoshop. Este un soft bun insa nu mai am atat de mult timp liber pentru al putea invata corect iar tuturialele.. parca nu mai am atat de multa rabdare. Oricum a durat pana am reusit sa stapanesc cat de cat Photoshopul...

@ psemil
aici ajungem la o tematica fierbinte, dupa cum discutam cu Marian (Tg.Jiu) cand e vorba de astrofotografie forumul asta se transforma complet, fiecare cu a lui, nu se lucreaza in grupe nu se schimba informatie. Daca incerci ceva de genul asta (adica o combinatie intre imagina obtinuta de utilizatorul 1 cu cea a utilizatorului 2 ii sare utilizatorlului 2 in mod indirect tandara de parca ii iei painea de la gura sau incerci in mod indirect sa te impui). Doar se posteaza ceva de genul uite "ce am facut" si gata. Imi lipseste acel entuziasm pe care il au americanii "Wow pai stai asa uite eu am sistem similar, eu trag culorilor tu mai pune ceva cadre la luminanta!". Stiu ca fiecare incerca sa isi maximizeze aportul insa dupa parerea mea este o mentalitate gresita. Astrofotografia nu este autodidact friendly
Uite un exemplu, 32" RC si pune RAW-urile la dispozitia vizitatorilor.
http://www.mistisoftware.com/astronomy/index.htm

Acum sa revin la intrebarea ta: SIGUR cu draga inima, daca vrei ma bag si la prelucrare, apoi daca iasa bine vedem unde o trimitem, cine stie poate iasa de un wide demn de APOD Razz
Sus
MariusP
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 20 Iun 2007

MesajTrimis: 09 Mar 2011 14:48 Download mesaj
Titlul subiectului:

Dupa multe incercari si crash-uri "fara numar" cu UniMap-ul, uite ce am reusit pe o zona marita centrata pe NGC 5422:

NGC5422.jpg
 Descriere:
Magnitudine maxima: 20.0!
 Marime fisier:  254.55 kb
 Vizualizat:  de 4941 ori

NGC5422.jpg

Sus
Emil
Membru
Membru

MesajTrimis: 09 Mar 2011 16:20 Download mesaj
Titlul subiectului:

@ Marius
Multumesc mult de tot, macar acum am habar cam cat de "adanc" pot merge...

Referitor la catalogul PPMXL mentionat anterior, l-am dat jos, merge destul de repede am avut o rata de transfer de circa 10 Mbps adica cam 1.2 MB, aia daca mai sunt si altii interesati de acest catalog. Acum mai ramane sa il dezarhivez si sa il pregatesc pentru lucru, adica sa vad cum reusesc sa conving Pinpoint sa lucreze cu el pe de o parte iar pe de alta parte sa vad cat de rapid este la solutia astrometrica pentru ca daca e mult prea lent atunci nu mia este interesant pentru field operations
Sus
achy1978
Membru
Membru

Data inscrierii: 24 Dec 2007

Motto: In umblarea ta prin aceasta lume vei influenta direct sau indirect vietile a cel putin 10000 de oameni. Intrebarea pe care ar trebui sa ti-o pui e: "Cum ii voi influenta?

MesajTrimis: 09 Mar 2011 16:49 Download mesaj
Titlul subiectului:

Gradientul a fost eliminat automat cu PixInsight, asa cum a spus si Tavi Stanescu.
Acum ce sa zic, ma chinui sa pricep cat de cat utilizarea acestui programel, cat si a PS. Mi se par extrem de complicate si o sa-mi rapeasca multi ani studerea lor.

Despre intelesul algoritmilor de prelucrare ......... pas Smile

PS: Cum ai reusit luminanta de 900 sec fara filtre de banda ingusta? Iluminatul zonal? Skyglow?

Sus
Emil
Membru
Membru

MesajTrimis: 09 Mar 2011 18:06 Download mesaj
Titlul subiectului:

@ Marian
OK, vad ca tot nu imi dai pace Smile, pozitia M101-ului este destul de ridicata ducand la o influenta destul de redusa a poluarii luminoase. Pe de alta M101 se gaseste intr-o zona care este mai putin influentata de industrie (E-S-E) respectiv partea de agrement stadion (S-E) si de iluminatul orasului in general (N-E, N respectiv N-W), hai sa zicem ca este in zona de granita cu influenta mai redusa, oricum insa se remarca pe cadrul stackat de mine acest gradient (ia in calcul si cateva incercari de corectie prin flat sintetic). Singura zona cat de cat curata este S si S-W dar mai nou in W-N-W mai am un beamer de la o discoteca iar in N-N-W inca unul.
Sincer sunt si eu la fel de surprins mai ales ca imi stiu conditiile de aici insa poate totusi parasolarul si-a facut treaba bine, habar nu am. Skyglow-ul... daca vrei iti trimit un cadru brut sa il iei la purecat. Chiar daca CCDAP are optiunea de determinare a duratei optime a expunerii nu am folosit-o inca.
Poate pana la urma limita maxima a expunerilor este mai mare decat ne imaginam...
Sus
Stanescu Octavian
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 02 Apr 2006

MesajTrimis: 10 Mar 2011 11:43 Download mesaj
Titlul subiectului:

Marius P: vorbind de Unimap , sti setari la care sa nu mai dea erori asa multe , cu cat vreu stele mai slabe sa vada (am marit distanta focala la hint am cropuit imaginea ) se blocheaza dupa ce arata 20secunde lucrarea terminata .
sau sti un soft mai bun?
Sus
MariusP
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 20 Iun 2007

MesajTrimis: 10 Mar 2011 12:09 Download mesaj
Titlul subiectului:

Alt soft care sa analizeze astrofotografii n-am folosit pentru ca nu am avut nevoie.

La Unimap am folosit si eu, prin incercari, diferite zone din pozele mai mari. Am modificat valorile de la Detection Treshhold (cam intre 5.0 si 10.0) si de la Analysis Treshhold (am scazut pana la 0.5) si am vazut ca detecteaza "surse de lumina" cat mai slabe. Parametrii astia sint din meniul Option -> Detection. Am facut asta empiric (si oleaca intuitiv Rolling Eyes ), nu stiu daca sint parametrii cei mai potriviti de modificat. Evident ca moare programu' de multe ori, dar cand am obtinut ceva interesant, am salvat configuratia si am facut si-un "Print Screen" inainte de a incerca altceva. M-am mai jucat si cu ceva setari de la Option -> Matching, dar nu pot spune care-i mai potrivita, ca inca nu mi-am dat seama... Sad

La File Size Hint (Image -> Hint), folosesc campul in grade zecimale, nu distanta focala si celelalte.

Dupa configurarile astea, ii dau mai intai numai Detect de pe meniul Image, nu-i dau direct Match Stars. Abia cand sint multumit de nivelul de detectie, incerc si-o potrivire cu un catalog de stele, parca cel mai bine merge cu USNO-B1.0, mai nasol cu NOMAD. Pentru inceput nu pun catalog la DSO. Oricum, mai am de sapat cand o sa mai am timp...

Ultima modificare efectuata de catre MariusP la 10 Mar 2011 13:23, modificat de 1 data in total
Sus
cmatei
Membru
Membru

Data inscrierii: 09 Sep 2009

MesajTrimis: 10 Mar 2011 13:19 Download mesaj
Titlul subiectului:

Poza e cu UV/IR-cut sau clear ? Am gasit in USNO-B cateva stele care au mag. 19-20 in B si R, dar ceva mai mici (18-19) in IR. La mag. 18 as zice ca detectia e sigura, foarte probabil si 19.

Programul este gcx (linux), cu niste fix-uri pe care le am doar eu deocamdata Smile

usnob.jpg
 Descriere:
Steaua e cea marcata cu alb invizibil
 Marime fisier:  281.6 kb
 Vizualizat:  de 4802 ori

usnob.jpg

Sus
Emil
Membru
Membru

MesajTrimis: 10 Mar 2011 13:42 Download mesaj
Titlul subiectului:

Este vorba de UV/IR Cut Baader.
Sus
Vlad
Membru
Membru

Data inscrierii: 10 Sep 2008

MesajTrimis: 11 Mar 2011 02:34 Download mesaj
Titlul subiectului:

daca imi permiti sa fac un pic pe "Gica contra", ca laude ai primit destule. Twisted Evil

Data viitoare, schimba filtrul IR/UV pe unul IDAS LPS sau CLS-CCD sau asemanator.

Contaminarea luminoasa se vede nu doar in gradient ci si in "poluarea" semnalului din poza. Ca unul care "trage" tot timpul dintr-o zona f contaminata, am ajuns sa diferentiez chestiile astea. Daca maresti la maxim poza si observi fondul, probabil ai observat ca in loc sa fie unform, este format dintr-o alternare de zone gri si negre. In partea de jos este mult mai pronuntata. Zgomotul asta este reprodus in toata imaginea, inclusiv in galaxie, desi acolo este in parte mascat de semnalul galaxiei, insa se observa ca iti mananca din detaliu. Ai procedat f corect acumuland un SNR excelent, 20x900 te-a adus f departe, insa ajungi la o limita pe care nu poti sa o depasesti fara sa folosesti un filtru anti poluare.
Compara fondul acestei imagini, cu oricare alta imagine facuta de tine cu un filtru de banda ingusta, diferenta este imensa.

Flattenerul, excelent, acum poti profiti de tot campul! Next step - unitate AO! Very Happy
Sus
psemil
Membru
Membru

Data inscrierii: 16 Aug 2010

MesajTrimis: 12 Mar 2011 01:48 Download mesaj
Titlul subiectului:

Dom'le eu m-am tinut de cuvant - pentru a face o poza in echipa LRGB ... in prima zi cu cer senin am purces la drum si daca la jumatatea noptii nu ma trimiteau acasa norii scoteam mai mult.
Am 9X5' light , 37x5' dark, 20 flats, 20 bias - eq6 pro, Newton 200, Canon 500Da - temp 0 grade.
Daca cineva mai are initiativa pentru inca 2 ore ( este bine venit) si mai face poze RGB le adaug peste cele 45 de minute ale mele si cu cele 5 ore de luminanta ale lui Emil vedem ce iese.

Am marfa de calitate - ghidaj/tracking si postez o imagine cu graficul din PHD.
In cateva zile, saptamani postez rezultatul combinat.

guide.JPG
 Descriere:
Tracking M101
 Marime fisier:  676.61 kb
 Vizualizat:  de 4689 ori

guide.JPG

Sus
Vlad
Membru
Membru

Data inscrierii: 10 Sep 2008

MesajTrimis: 12 Mar 2011 02:19 Download mesaj
Titlul subiectului:

ce luneta si camera folosesti pentru ghidaj?
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   AstroFoto - avansati Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3, 4  Urmatoare

Download topic
Pagina 2 din 4

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact