Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 236952 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2888 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Claudiu Simion |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1016 la data de Mar Sep 09, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
marcel jinca Membru

Data inscrierii: 16 Apr 2009 Mesaje: 411
|
Trimis: 03 Feb 2011 11:01 Download mesaj |
Titlul subiectului: Review: Flextube Autotracking GoTo 200/1200 |
|
|
|
Nu, n-am vazut luminita de la capatul tubului (tunelului) asa cum se poate interpreta. E vorba de
prima lumina in noul meu Dob SkyWatcher Flextube GoTo, 203/1200.
Pentru aproximativ o ora, la -7°C, am iesit la un prim test al noii tehnologi aplicate monturii
Dobson.
Constatarea 1: in ciuda faptului ca batea vantul, astrul prins in camp era stabil, fara a face acele hasuri sus-jos, stanga-dreapta, pe care le suporta un tub intreg, de-ti fug ochii in cap si nici nu sti ce vezi.
Constatarea 2: se pare ca este afectata colimarea in urma colapsarii, dar nu este nimic. Nu cred ca este un caz general.
Pe multe siteuri, anumite review-uri, spun ca nu se decolimeaza, iar eventuala decolimare se
rezolva din reglarea oglinzii primare (img. 1).
Se poate lasa si in extesnsie. Nu trebuie colapsat decat in urma unei deplasari cu auto. Si in fond,
nu am facut achizitia pentru flextube, ci pentru tehnologia oferita dobului.
Constatarea 3: spre deosebire de GSO, consider ca SkyWatcher are o problema cu tabla pentru spider (img. 2). Extrem de subtire, are tendinta de rasucire in momentele cand se face
colimarea secundarei, indiferent cat de bine este ancorat spiderul ca ansamblu si cat de usor
(incet) se manevreaza suruburile de centrare a secundarei.
Constatarea 4: alinierea este o etapa usoara si intr-adevar, este un castig mare.
Se elimina timpul pierdut pentru cautare. E un mare avantaj.
Discutam ieri cu amicul forumist Zendow (Tg-Jiu): ca si in IT, sau alte domenii si aici avansul
tehnologic isi pune amprenta. Cel putin in Romania... cine visa acum 5-10 ani la Dobson
motorizat? Iata ca acum se implementeaza aceasta tehnologie pe mai multe tipuri de
instrumente si in curand e posibil ca si cele mai ieftine (pentru copii) sa fie dotate cu
Autotracking/GoTo. Insa asa, dispare placerea (argumentul cautarii), antrenamentul, motivatia
de a invata cerul si pozitiile corpurilor ceresti in raport cu anumite repere, doar cu o harta pe
hartie si cautatorul (finderul). Tac-pac GoTo> NGCxxx, tac-pac GoTo> Mxx. Si daca il iei si-l
intorci cu 180° si intrebi: in zona "aceea ", langa staua "aceea" ce M sau NGC (din categoria
cunoscute) exista? Hat-indienii! "Pai... nu stiu, ca inca n-am invata cerul".
Desigur toate la timpul lor.
Deloc sarcastic (n.b.). E doar o stare de fapt.
Constatarea 5: montura iti rupe salele. E foarte grea ~14 kg, solida si foarte stabila.. Stau la etajul 3, nu-i treaba usoara. Avantaj - are manere atat in fata cat si pe laterale oferin posibilitatea transportarii de de doua persoane a intregului ansamblu.
Motoarele sunt amplasate pe laterala din stanga (img. 3) si pe rola superioara (img. 4).
Echipamentul este dotat si cu cablu de conectare la PC, RS-232, ce da posibilitatea legaturii cu
un soft de tip Planetariu, si posibilitatea de upgrade la soft SynScan (img. 5).
Constatarea 6: modelul de focuser (img. 6) e mai serios decat acela de pe SkyWatcher-ul Clasic, care prezinta o abatere in timpul culisarii (coborarii) spre interiorul tubului ce se termina cu un "joc" suparator pentru momentele colimarii.
Controlerul are in baza de date peste 42900 de obiecte in urmatoarele sectiuni:
Sistemul Solar - 8 planete+Luna
Nume de stele - 212 din cele mai cunoscute (remarcabile, nume proprii).
*NGC - 7840 obiecte din catalogul NGC - Revizuit.
IC - 5386 stele si obiecte deep sky din Indexed Catalog.
Messier - complet: 110 obiecte.
Caldwell - complet: 109 obiecte.
Stele duble - 55 stele remarcabile.
Stele variabile - 20 stele remarcabile.
SAO - 29523 stele din catalogul Smithsonian Astrophysical Observatory
Deci, consider ca este o achizitie buna, asteptand desigur conditii meteo mai bune si o buna
acomodare cu controlerul.
Despre optica, o parere este valabila abia cand cerul o va pemite. Aseara Jupiter oscila ca forma de la "patrat" la "elipsa" deci nu pot sa evaluez acum, dar nici nu cred ca poate fi (pentru vizual vorbind) o diferenta intre GSO-ul avut anterior si SkyWatcher-ul de acum.
Va doresc, cer senin!
Marcel.
Descriere: |
La primirea coletului aceste suruburi sunt singurele blocate cu scotch. Nu umblati la ele decat daca este necesar, sau stiti ceea ce vreti. |
|
Marime fisier: |
198.29 kb |
Vizualizat: |
de 9180 ori |

|
Tabla subtire este supusa la torsionare cand se lucreaza la suruburi. |
|
96.75 kb |
de 9177 ori |

|
pozitia motoarelor pe montura tip Dobson |
|
130.85 kb |
de 9174 ori |

|
Controlerul atasat pe carcasa motorului Alt. |
|
97.57 kb |
de 9173 ori |

|
Miscare fina de culisare. |
|
95.64 kb |
de 9171 ori |

|
|
162.28 kb |
de 9148 ori |

|
Ultima modificare efectuata marcel jinca la 04 Feb 2011 07:21, modificat de 5 ori in total |
|
Sus |
|
 |
mak Membru

Data inscrierii: 19 Ian 2009 Mesaje: 1227
|
Trimis: 03 Feb 2011 11:12 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Eu am crezut ca ai vazut Big Bang-ul ...
Intr-o nota mai serioasa, felicitari pentru achizitie si la cat mai multe nopti impreuna la observatii.
Trebe inlocuita si poza din profil sa fie conforma cu realitatea.
|
|
Sus |
|
 |
marcel jinca Membru

|
Trimis: 03 Feb 2011 11:18 Download mesaj |
|
|
|
Ha, ha.
Exact asta faceam dupa terminarea postului.
Am schimbat titlul. Daca era vorba de observatii, postam la Observatii astronomice. E doar un review.
Multumesc.
|
|
Sus |
|
 |
red giant Membru

Data inscrierii: 13 Mar 2007 Mesaje: 424
|
Trimis: 03 Feb 2011 12:10 Download mesaj |
|
|
|
Mai un pic și vine vreme bună, să-l folosești sănătos! Se pot decupla motoarele, ca să-l poți mișca manual?
|
|
Sus |
|
 |
marcel jinca Membru

|
Trimis: 03 Feb 2011 14:51 Download mesaj |
|
|
|
@red giant
Desigur ca se poate manevra si manual. Scos de pe autotracking, il indrepti in orice directie vrei, fara ca sa piarda di setari.
De exemplu: il ai indrptat spre M42. Daca vrei, manual, il indrepti spre Jupiter si dai drumu la autotracking. Il va mentine in camp, pe Jupiter.
Dar sincer mai am de butonat la Controler. E complex, o suma de setari si optiuni si ia ceva timp pana treci prin toate si sa le si memorezi.
In curand, cei de la AstroVest (oameni deosebiti), vor uploada pe site manualele in limba romana pentru acest tip de montura. Ele nu intra in detaliu asupra fiecarei optiuni de pe Controler. trebuie sa bibilesti la ele (optiuni), ca sa vezi si ca face fiecare. Pana atunci, cu engleza, pe diverse pagini pe unde se vorbeste si se explica despre Autotracking GoTo.
Cu bine,
Marcel
|
|
Sus |
|
 |
Teo Membru

Data inscrierii: 23 Aug 2009 Mesaje: 2593
|
Trimis: 03 Feb 2011 15:07 Download mesaj |
Titlul subiectului: Re: Review: Flextube Autotracking GoTo 200/1200 |
|
|
|
marcel jinca a scris: |
Constatarea 5: montura iti rupe salele. E foarte grea ~14 kg, solida si foarte stabila.. Stau la etajul 3, nu-i treaba usoara.
|
Felicitari pentru noua achizitie !
Punctul 5 ma amuza copios pentru ca stiu ce inseamna. Eu stau la etajul 1 si ma deseala.
De aceea il scot atat de rar la observatii. Am acelasi telescop 203/1200 mm dar cu tub intreg. Fara motorizare.
As avea o curiozitate. Cat dureaza sa il aclimatizati ? Eu dupa 30 de minute de tinut in frig la minus 5 grade tot nu reusesc sa focusez nimic pe frigul asta. O ora nu am reusit sa stau, pentru ca inghet pe vremea asta.
Vara in schimb se vede excelent imediat cum il scot afara si de aceea tin la el, pentru ca uraste iarna ca si mine si iubeste vara.
Teo
|
|
Sus |
|
 |
auriga Membru

Data inscrierii: 22 Dec 2008 Mesaje: 2141
|
Trimis: 03 Feb 2011 15:34 Download mesaj |
Titlul subiectului: Re: Review: Flextube Autotracking GoTo 200/1200 |
|
|
|
interesant, desi o parere personala, banii de dif. de la 200mm la 200mm autotracking/ goto i-as fi dat pe o montura ecuatoriala, nu pe autotracking.
intrebarile mele ar fi: cum se comporta la zenit si cum tine colimarea o noapte.
|
|
Sus |
|
 |
jimao22 Moderator

Data inscrierii: 12 Apr 2010 Mesaje: 2921
Motto: [descopera lumina] Localitate: Ploiesti
|
Trimis: 03 Feb 2011 15:46 Download mesaj |
|
|
|
Felicitari pentru achizitie, credeam ca iesiti din bransa astronomilor - vazand cu cata ravna vindeti si donati multime de echoipamente - ceea ce era chiar ciudat. E bine ca sunt telescoape tot mai diversificate pe forum, un schimb de informatii la prima mana si un review e de 100x mai bun decat o reclama comerciala. Putem sti si noi cu ce se mananca instrumentele noi si la ce sa ne asteptam in viitor.
Bafta la observatii si sa aveti parte de el !
|
|
Sus |
|
 |
marcel jinca Membru

|
Trimis: 03 Feb 2011 17:14 Download mesaj |
|
|
|
@Teo
Nu pot sa zic nimic de aclimatizare. A fost doar un test de aliniere si invatare a cateva comenzi ale controlerului. Nu am iesit si stat pentru aclimatizare. Asa cum ziceam in post, Jupiter avea forme haotice numai disc, nu. Turbulenta, pot sa aproximez era la 5 scala Pickering.
@auriga
Intreaba-te in continuare in continuare cum sta colimat toata noaptea sau cum e la zenit. Encoderele fac totul.
Eu am sa pot spune asta, dupa cateva seri de teste sau dupa prima noapte de observatii cand ne reunim intreg grupul gorjean.
Nu iti inteleg scepticismul, dar lasa problema pentru alta data. Daca sunt modificari, asa cum am facut acum, am sa fac si in viitor.
Am telescop pe montura Dobson din 1994, deci da-mi voie sa-ti spun ca sunt fan. Acest telescop nu este doar pentru mine. Este unul de grup. Pus la dispozitia copiilor si tinerilor. Este dedicat pentru vizual si nu foto. Vei zice: si ce daca!
Anul trecut in cadrul Lunii Mondiale a Astronomiei, la evenimantele din Tg Jiu deschise pentru publicul larg, au fost momente (amicul Achy1978 poate sa confirme) in care ocularul se afla inclinat spre pamant, trebuind sa te ghemuiesti sub el, sau a fost nevoie de scaun pentru avea acces si copii. Acum intelegi?
@jimao22
N-am cum sa ma las. E mai rea decat fumatul.
Multumesc.
|
|
Sus |
|
 |
auriga Membru

Data inscrierii: 22 Dec 2008 Mesaje: 2141
|
Trimis: 03 Feb 2011 17:44 Download mesaj |
|
|
|
domnule Jinca, am inteles motivatiile dvs acum, tonul pe care mi-ati explicat insa nu l-am inteles, eu nu am dorit sa fiu sarcastic punand acele intrebari, stiti si dvs., utilizand dobsonuri de atat timp de zona moarta a dobsonurilor in apropiere de zenit, si ma gandeam daca nu cumva encoderele au probleme acolo. probleme cu colimarea am auzit ca exista vroiam o parere a dvs.
apar din toamna si telescoape mai mari construite pe acest principiu pana la 16" - (sursa) de aceea credeam ca pot obtine niste informatii mai bune de la dvs.
|
|
Sus |
|
 |
marcel jinca Membru

|
Trimis: 03 Feb 2011 18:12 Download mesaj |
|
|
|
@auriga
Mergem spre off-topic.
N-a fost un ton rau voit "intreaba-te". Am specificat ca revin cu informatii.
Presupun ca encoderele stiu sa opreasca (incetineasca) miscarea in altitudine si in azimut, cand astrul se afla in zenit. Explicatiile la modul autotracking nu specifica ca ar fi probleme cu un astru la zenit. Stiu si eu cat de greu e (ca-ti rupi gatul, iti indoi salele) sa prinzi un astru la zenit si sa-l si urmaresti.
Sper ca am lamurit. Scuze daca am parut acid.
In postul de la noapte, am sa va impartasesc cum se misca in zenit si daca se intampla ceva cu colimarea pe o durata mai mare de timp (asta daca nu e ceata).
Cer senin!
Marcel
|
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 9682
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
Trimis: 07 Feb 2011 21:05 Download mesaj |
|
|
|
Marcel
iti urez sa stapanesti sanatos noul tau telescop,sa ai parte de cer senin si de cat mai multe observatii interesante.
Multumesc pentru review si asa cum au spus si colegii (era sa spun complicii ) de hobby te rugam sa continui pas cu pas acest review,pe masura ce te familiarizezi cu instrumentul.
Eu te-as ruga sa urmaresti in mod special punctul forte al acestei monturi si anume optiunea GO TO in raport cu poluarea luminoasa.
Asa cum aflam din cartile si articolele de Astronomie urbana,desi mai dificile si desi nu atat de spectaculose, dar si din oras se pot face observatii Deep Sky.Se pare ca mult mai multe obiecte sunt vizibile decat o spun ''bocitoarele'' dar noi nu le vedem nu pentru ca nu ar fi vizibile ci pentru ca nu le gasim pe un cer poluat.Ei bine,monturile GO TO pot fi un mare ajutor in aceasta privinta.
Nitel off-topic,ar mai fi o optiune amintita de auriga si anume o montura ecuatoriala.Dar o montura ecuatoriala adevarata,pusa in statie,cu cercuri gradate si verniere,nu numai cu orologerie.Cu asa ceva,de asemenea,un astronom antrenat gaseste obiectele cunoscute folosind un ceas bun,coordonatele,un calculator de buzunar si cercurile gradate.
Dar cu o montura ecuatoriala mobila,pana faci toate astea,se deschide fereastra si te chiama nevasta ''la raport''
Mircea
_________________ http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
Dotare: reflectoare, lunete, cateva binocluri si un catadioptric. |
|
Sus |
|
 |
marcel jinca Membru

|
Trimis: 09 Feb 2011 18:41 Download mesaj |
|
|
|
Salut,
Aseara 08 feb., incepand cu ora 19 am instalat telescopul.
Dupa circa 6 km de gropi, una mai adanca decat alta, am ajuns la locul de observatii ales pentru aceasta sedinta.
Extindere telescop... constat ca este decolimat. Cheshire si cap de colimare, lanterna si surubelnita. Nu a durat mai multe de 10-15 secunde ca sa fie adus in parametrii. Deci, in urma extensiei este suficent reglajul facut din suruburile oglinzii primare.
Am stat pana la ora 1 noaptea la o temperatura de cca. 2°C, cu un vant puternic dinspre nord, dar care trece nestingherit prin spatiul dintre cele doua corpuri ce alcatuiesc sistemut FlexTube. Rar au fost rafale care sa miste usor imaginea corpului ceresc din campul ocularului.
Am facut doua verificari ale aliniamentului optic. Colimarea s-a pastrat in parametri pe toata durata observatiilor. Nu subscriu la afirmatila: cum ca se arcuiesc tijele ce leaga cele doua parti tubulare. Probabil au fost conditii meteo aparte. Poate, cele 3 tije nu sunt din aluminiu (care se deformeaza- dilata - mai mult decat otelul), ci ori un aliaj special (?), ori din alama, care se deformeaza mai putin aluminiul.
Cat despre sistemul GoTo SynScan, e aur la telescopul omului.
Despre supravegherea autotrackingu-lui, sub rezeva preciziei coordonatelor geografice introduse in controler, am constatat faptul, ca abia dupa 27 minute (cronometrat) se poate constata deplasarea obiectului in camp. Mai mult decat suficient pentru observatii vizuale.
Testul la deep sky s-a oprit la NGC 3681: diam. 3,0'x2,2', mag. 11,6 (cu dobul GSO, n-am trecut de mag. 10,6) folosind ocularul Pl 17mm, G=70x.
Testul la duble, in conditii de turbulenta atmosferica (cca. 6 Pickering) s-a oprit la sigma Cas: A mag. 4,9, B mag. 7,1, sep. 3", folosind ocularul de Pl 10mm, G=120x.
Nu pentru ca este un instrument pe care il folosesc, dar consider ca e o buna achizitie pentru fanii monturii Dobson.
Cer seni tuturor!
Marcel.
|
|
Sus |
|
 |
Andrei Membru

Data inscrierii: 03 Sep 2007 Mesaje: 218
|
Trimis: 09 Feb 2011 20:15 Download mesaj |
|
|
|
Perfect. Asa ceva ma atrage si pe mine insa eu am deja un dob. skywatcher 8" clasic si nu pot sa-mi permit sa mai cumpar tot de 8 : am in plan un 12", care in varianta go to este foarte prohibitiv financiar. Reprezinta un mare avantaj in viitor, faptul ca echipamentul se poate transplanta pe o baza dobson home-made care sa gazduiasca minim un tub optic de 300mm (motoarele par a fi la fel pe toata gama de aperturi). Ma intreb daca vor oferi si kituri go-to dobson, sau baza complet asamblata corespunzatoare mai multor aperturi.
|
|
Sus |
|
 |
marcel jinca Membru

|
Trimis: 19 Feb 2011 11:17 Download mesaj |
|
|
|
Tarziu in noapte, am avut o discutie cu cei de la www.astrovest.ro si am facut un experiment pe urmatoarea tema: Ocular de 2" pe FlexTube de 10"
Un ins a achizitionat un FlexTube de 10" si foloseste un ocular de 2".
A constatat ca la o altitudine de 30° fata de orizont, tubul are tendinta sa coboare datorita greutatii ocularului (~450 gr).
Am cantarit 450 gr de zahar, si am sprijinit punga pe ocularul de colimare pentru o buna stabilitate si ca greutatea sa fie plasata in locul in care se afla un ocular.
La mine, nu am observat ca tubul are tendinta sa coboare. L-am indreptat sub un unghi de 22° spre un pilon de telefonie unde lumineaza un bec de semnalizare si nu s-a intamplat nimic.
Deci iata o posibila problema de design la FlexTube GoTo.
Spre deosebire de SkyWatcherul Clasic, unde manarale aveau si posibilitatea de a tensiona tubul in cadrul monturii, aici aceasta posibilitate a fost exclusa (omisa).
Din experienta spun, ca la GSO-ul de 200 avut pana de curand, atunci cand fotografiam Luna cu un adaptor foto Microstage II + camera foto Canon A490, compensam greutatea acestora cu ~ 200 gr agatate de bariletul oglinzii primare, caci altfel, ca si la tipul din randurile de mai sus, se intampla ca tubul sa coboare sub greutatea accesoriilor atasate la ocular.
Pe acest telescop, FlexTube 8" Goto, am atasat adaptorul foto+Canon A490, dar nu am constatat ca se intampla ceva cu tubul sub un unghi mic.
In concluzie, trebuie sa fiti siguri de ceea ce vreti sa achizitionai si ce accesorii vreti sa folositi pe acest tip de telescoape.
Cer senin tuturor!
Marcel
|
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|