Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
Teo Membru

Data inscrierii: 23 Aug 2009 Mesaje: 2593
|
Trimis: 29 Ian 2011 10:48 Download mesaj |
Titlul subiectului: Calibrarea monitoarelor |
|
|
|
M-am lovit de mai multe ori de problema calibrarii monitorului atunci cand priveam mai ales o astrofotografie, unde multe detalii sunt destul de obscure.
Am apelat la un prieten care m-a indrumat sa folosesc aceasta mira.
Mi-a spus ca in mod normal, cu setari corecte, la un monitor normal, nu se vede diferenta dintre 1 si 2 %. Doar monitoarele profesionale pot face aceasta diferenta.
La un monitor obisnuit, daca e bine calibrat, trebuie sa faceti diferenta intre 2 si 3 %.
Iata mira mai jos. Pentru vizionare, recomand modul full screen si eventual salvarea ei. |
|
Sus |
|
 |
dragos.n Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007 Mesaje: 6850
Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 29 Ian 2011 13:26 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Inseamna ca am un monitor super profesional.
De unde. Un laptop normal, de 20 de milioane, al carui monitor, mai si luceste. La mine diferenta dintre 1% si 2% este neta, iar benzile de culori se vad pe jumatatea spatiului din stanga barei albe. E adevarat ca l-am reglat cum mi-a placut mie, cu stralucire mai mica, si culori ceva mai intense.
Sau poate e vorba de acuitatea vizuala a fiecaruia. _________________ Dragos N |
|
Sus |
|
 |
Teo Membru

|
Trimis: 29 Ian 2011 13:35 Download mesaj |
|
|
|
Daca crestem luminozitatea monitorului, e normal ca pana la urma sa vedem si primele 2 benzi ( 1 si 2 % ). Ideea este, sa le reglam in asa fel incat 1 si 2 sa nu mai fie vizibile. Doar la monitoarele profesionale e alta poveste.
Chiar si jos sub imagine scrie asta " In a dark room, increase brightness until you can see all bars, then decrease until 1%-3% are (almost) invisible. |
|
Sus |
|
 |
Teo Membru

|
Trimis: 29 Ian 2011 13:39 Download mesaj |
|
|
|
Mai atasez o mira care face acelasi lucru, pe care o am de la acelasi prieten.
Vedeti cum se comporta si aceasta . Eu vad de la 4% in sus. Sub 4 e negru.
Va trebui sa reglez sa vad si 4% si 3%.
Avand in vedere ca monitorul meu e un LG LCD neprofesional , nu va trebui sa vad 1 si 2% ...ma rog...asa il voi ajusta pt. ca daca il fortez la luminozitate, le voi vedea. |
|
Sus |
|
 |
Emil Membru

Data inscrierii: 30 Aug 2007 Mesaje: 1271
|
Trimis: 29 Ian 2011 18:58 Download mesaj |
|
|
|
Pe langa reglajul manual (pe care il consider personal mult prea subiectiv - azi imi place asa maine asa) mai exista si dispozitive hardware specializate: colorimetre. Eu pana acum am folosit Spyder 2 Express si Spyder 3 Pro cu diferente mai mult decat notabile intre "inainte" si "dupa" calibrare.
Am spus de multe ori si de multa vreme: astrofotografia facuta fara monitor calibrat este sa zic asa facuta la risc deoarece in special in Deep-Sky detaliile sunt subtile si de cele mai multe ori la limita perceptibilului. |
|
Sus |
|
 |
Doru Dragan Membru

Data inscrierii: 02 Mar 2006 Mesaje: 4414
Motto: PER ASPERA AD ASTRA Localitate: Timisoara
|
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9697
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 01 Feb 2011 10:36 Download mesaj |
|
|
|
Nokia MT e conceput și potrivit pentru CRT-uri, pentru LCD-urile noi rareori am avut nevoie de calibrare. În schimb am sesizat o diferență importantă între LCD-urile TFT cu lampă fluorescentă în spate și cele noi cu LED, cele din urmă având un alb cu tentă albastră. E posibil ca cele din urmă să necesite calibrare pentru a (re)aduce temperatura de culoare unde trebuie. _________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
Sus |
|
 |
Laurentiu Membru

Data inscrierii: 30 Apr 2005 Mesaje: 2536
Motto: Apparently, besides the anti-matter and dark matter the scientists have recently discovered also the "doesn't-matter"; however this new discovery has no influence on the known universe, whatsoever Localitate: Timisoara
|
Trimis: 01 Feb 2011 11:19 Download mesaj |
|
|
|
Emil Kolbert a scris: | Pe langa reglajul manual (pe care il consider personal mult prea subiectiv - azi imi place asa maine asa) mai exista si dispozitive hardware specializate: colorimetre. Eu pana acum am folosit Spyder 2 Express si Spyder 3 Pro cu diferente mai mult decat notabile intre "inainte" si "dupa" calibrare.
Am spus de multe ori si de multa vreme: astrofotografia facuta fara monitor calibrat este sa zic asa facuta la risc deoarece in special in Deep-Sky detaliile sunt subtile si de cele mai multe ori la limita perceptibilului. |
Emil, parca faci fotografii monocrom. Pentru ce iti trebuie calibrare de culori ?  _________________ Laurentiu
.............................
"Reality is merely an illusion, albeit a very persistent one." (Albert Einstein) |
|
Sus |
|
 |
dragos.n Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007 Mesaje: 6850
Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 01 Feb 2011 13:18 Download mesaj |
|
|
|
Cu ocazia acestui test am observat un lucru enervant. In functie de ce program folosesc pentru vizualizare fotografiile apar mai luminoase sau mai intunecate. _________________ Dragos N |
|
Sus |
|
 |
Emil Membru

Data inscrierii: 30 Aug 2007 Mesaje: 1271
|
Trimis: 01 Feb 2011 16:12 Download mesaj |
|
|
|
@Laurentiu
utilizez si Canon-ul 350D pentru fotografie de zi... Hai sa zicem ca nu sunt chiar atat de extremist
Pe de alta parte colorimetrul verifica si seteaza corespunzator punctele de alb si negru pentru o redare corecta a nuantelor de gri. |
|
Sus |
|
 |
|