Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
psemil Membru

Data inscrierii: 16 Aug 2010 Mesaje: 888
|
Trimis: 30 Noi 2010 01:57 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Nu e greu sa faci dark. Erwin se face exact cum ai zis. Doar ora la care se face ingreuneaza situatia... asa incat dark-ul necesita un efort suplimentar. La final sesiunii de observatie cand ochii sunt impaienjeniti de somn si numai de dark nu iti mai arde, cand vezi patul vreo 10 metri mai incolo.... )
|
|
Sus |
|
 |
Dan Stanciu Membru

Data inscrierii: 06 Mai 2010 Mesaje: 219
Motto: nihil sine...telescop... Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 30 Noi 2010 02:09 Download mesaj |
|
|
|
Buna dimineata!
Pt. Octavian Stanescu:
poate ca ar merge cate o prelucrare si in alte aplicatii; eu lucrez cu AIP4Win: fac poze RAW (Canon 400D), le transform in .tif cu aplicatia DPP (Digital Photo Professional) a camerei si apoi incep seria de alinieri cu extrageri de dark-uri plus stivuiri in AIP4Win. Sunt tot felul de neajunsuri daca aplicatia nu a fost proiectata special pentru camera folosita; eu am observat ca RAW-urile mele sunt afisate cu un verde sau, cateodata, cu un albastru amplificat. Cu TIFF le afiseaza corect, dar extragerea dark-urilor este mai putin eficienta. Mai incearca si un MaxImDL... Cu siguranta va fi inlaturata problema debayering-ului... Poti incerca si introducerea caracteristicilor camerei (dimensiunile pixelului in microni, valoarea BIAS, coeficientul de amplificare sigma si read-out noise etc) intr-un fisier de tip "camera.dat" sau echivalent daca softul permite.
|
|
Sus |
|
 |
Dan Stanciu Membru

|
|
Sus |
|
 |
auriga Membru

Data inscrierii: 22 Dec 2008 Mesaje: 2117
|
Trimis: 30 Noi 2010 10:07 Download mesaj |
|
|
|
un singur dark???
citat: "if you have perfect tracking (=autoguiding) you may need upto 5 times as many darks as light frames, with nonperfect tracking (some movement between each light frame), or dithering between each light frame even 10 darks are quite enough"
|
|
Sus |
|
 |
Laurentiu Membru

Data inscrierii: 30 Apr 2005 Mesaje: 2536
Motto: Apparently, besides the anti-matter and dark matter the scientists have recently discovered also the "doesn't-matter"; however this new discovery has no influence on the known universe, whatsoever Localitate: Timisoara
|
Trimis: 30 Noi 2010 10:17 Download mesaj |
|
|
|
Deci din punctul asta de vedere este chiar bine sa ai o montura mai slabuta (asta daca nu ai una foarte buna cu care sa faci dithering ).
_________________ Laurentiu
.............................
"Reality is merely an illusion, albeit a very persistent one." (Albert Einstein) |
|
Sus |
|
 |
Dan Stanciu Membru

|
Trimis: 30 Noi 2010 21:20 Download mesaj |
|
|
|
Excelent, Auriga!!! Aceeasi regula este mentionata si in Handbook of Astronomical Image Processing. Sunt situatii obiective in care oboseala sau/si frigul nu te lasa sa lucrezi prea mult... Chiar si fara dark-uri, doar stacking-ul este suficient pt. a obtine o poza multumitoare.
|
|
Sus |
|
 |
Doru Dragan Membru

Data inscrierii: 02 Mar 2006 Mesaje: 4414
Motto: PER ASPERA AD ASTRA Localitate: Timisoara
|
Trimis: 01 Dec 2010 13:49 Download mesaj |
|
|
|
Exista totusi (cred eu) niste limite Atunci cand prelucrarile iau cu mult mai mult timp decat facutul pozelor si cand incepe sa se vada ceva pe o imagine pe care nu se vedea nimic Sau atunci cand timpul total alocat imaginilor flat, bias si dark depaseste nepermis de mult tipul pozelor astro propriu zise
|
|
Sus |
|
 |
Dan Stanciu Membru

|
Trimis: 01 Dec 2010 14:16 Download mesaj |
|
|
|
Desigur, o poza multumitoare nu este si una dezirabila; pentru bias si flat se pot face integrari in seturi valabile pentru diferite intervale de temperaturi, se intocmeste un tabel care se aplica apoi in situatia curenta. Ar mai ramane doar obisnuitele dark-uri luate pe loc; s-ar scuti mult efort, apoi nani si incep zilele, saptamanile sau chiar lunile de prelucrari dupa cum sunt si diferite optiuni de prelucrare aplicabile aceluiasi set de imagini. Ce ma chinuie pe mine f. mult este atmosfera din Berceni si optica acromatului meu:
http://www.njopsahl.no/vis_vare.php?varenr=SK1201EQ5
Dupa prelucrari, pastrez poza si mai incerc prelucrari cu alte optiuni, si iar pastrez, la sfarsit aleg cea mai detaliata varianta. Ma refeream la faptul ca Laurentiu era probabil obosit si era normal sa renunte la dark-uri...
|
|
Sus |
|
 |
Dan Stanciu Membru

|
Trimis: 01 Dec 2010 14:18 Download mesaj |
|
|
|
...scuze, despre Octavian Stanescu scriam, nu Laurentiu. Cateodata ma aflu sperand sa fie innorat ca sa mai pot si dormi...
|
|
Sus |
|
 |
Stanescu Octavian Moderator

Data inscrierii: 02 Apr 2006 Mesaje: 3625
|
Trimis: 01 Dec 2010 15:16 Download mesaj |
|
|
|
multam Danquasar pt link si pareri , pana la urma ar trebui mai multe darkuri de cat poze ... .
as prefera sa comand apartul cu PC sa faca expunerile si sa ia imaginile . MAxDL cand face dark imi zice sa acopar camera adica sa ies afara la telescop si sa pun o panza neagra pe intrare e cam incomod . la fiecare poza sa fac asta . ma gandeam ca stie singur sa inchida perdeaua sa faca dark...
nu sunt chiar cu aspiratii spre poze nemaipomenite si asa mi se par realizari mai multe decat visam sa obtin din oras.
stim ca doar de 10 ani tehnica digitala a primit jucari bune din ce in ce mai bune .
primele poze digitale le-am facut in 1998 -99 cu un canon power shot 650 avea 650Mp si eram extaziat de craterele lunare captate si petele solare
astept si sunt convins ca vor aparea camere mai bune ce ne vor scuti zgomot , banding si operatiuni ajutatoare ca darkuri , bias si multe stacuiri .
Ultima modificare efectuata de catre Stanescu Octavian la 01 Dec 2010 16:00, modificat de 1 data in total |
|
Sus |
|
 |
Dan Stanciu Membru

|
Trimis: 01 Dec 2010 15:57 Download mesaj |
|
|
|
Buna ziua! Fata de pozele mele, ale tale sunt excelente; eu mai am de invatat si, mai ales, de rabdat conditiile Berceniului, la marginea Bucurestiului. Cerul de Timisoara este mult mai clar; esti privilegiat!
|
|
Sus |
|
 |
Stanescu Octavian Moderator

Data inscrierii: 02 Apr 2006 Mesaje: 3625
|
|
Sus |
|
 |