Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
bublleklein.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 236974
Numar de utilizatori inregistrati: 2888
Cel mai nou utilizator inregistrat: Claudiu Simion
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1016 la data de Mar Sep 09, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

UNSUCCESFULL OCCULTATION OBSERVATION OF STARS BY ASTEROIDS

Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Observatii astronomice - avansati

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Alex Gaina
Membru
Membru

Data inscrierii: 02 Iul 2004

MesajTrimis: 28 Noi 2010 16:12 Download mesaj
Titlul subiectului: UNSUCCESFULL OCCULTATION OBSERVATION OF STARS BY ASTEROIDS
Raspunde cu citat (quote)

Aproximativ in luna august am primit o informatie de la Paul Maley

http://www.eclipsetours.com/maley.html
originar din Ucraina (bunicul a emigrat in anul 1914 de langa Kiev in vest)

astronom la Huston, SUA, cu privire la ocultarea stelelor
HIP 7268
http://www.asteroidoccultation.com/2010_11/1103_466_21402.htm
cu asteroidul Tisiphone
si TYC1868-02234-01
http://www.asteroidoccultation.com/2010_11/1103_88_21403.htm
cu asteroidul Thisbe

Am facut multe pregatiri pentru observatii, in pofida starii extrem de proaste sub aspectul dotării. Telescopul de la Lozova (refractor 20 cm) are ocularele sparte. Cel de la Palatul Pionierilor (Cassegrain 76 cm) este privatizat de niște persoane străine astronomiei, iar cei care dispun de tehnică bună nu cunosc nici engleza, nici româna.

După multe discuții la internet Paul mi-a spus, că va lua telescopul său de 80 mm, bun pentru observația primei ocultări, dar insuficient pentru cea de a doua.

Cel mai important, insă a fost momentul climateric. Personal, in acest sens fug de obicei pe acoperișul casei, care are nouă etaje și încă 88 m deasupra nivelului mării. Dar și mai bine este să observi la observatorul universitar de la Lozova, care este ideal sub aspect astroclimateric.

Pădure, distanță mare de oraș. Cine a ales acest loc nu a fost prost. Doar, că ar trebui pentru orice eventualitate tăiate vârfurile copacilor, care acoperă orizontul vestic și estic, astfel, că doar stele de altitudine mare pot fi observate. Nu prea sunt gospodari acolo în acest sens. Mi-amintesc, că doar dintr-o fericită conjunctură am reușit să observ Cometa Hale-Bopp, care fugea spre orizont spre sfârșitul prezenței ei pe cerul vestic. Astfel, că am prins-o abea - abea deasupra vârfurilor copacilor, ba chiar și printre vîrfurile copacilor. M-am și certat atunci cu Victor Filat, care nu vroia să-mi ofere refractorul. Acuma lucrează în alt domeniu la Universitate, dar tot cu o singură publicație e și pînă în prezent. Din nefericire nu am fotografiat cometa Hale-Bopp din aceleași motive. Aparatul meu nu am incercat să-l cuplez la refractorul de la Lozova. Oricum, spun acestea pentru că ar fi ceva de lucru la Lozova.

Satelitul dădea informații dubioase cu privire la vreme. Europa centrală și chiar Grecia erau sub nori deși, iar cu o zi două înainte de eveniment deasupra Mărilor Azov și Negre se dezvolta un ciclon, astfel, că unii nourași veneau și spre Basarabia. Maley nu știa ce să facă: să vină, sau nu? În definitiv s-a hoărât să vină. Mi-a sunat de la hotel, am discutat vre-o jumătate de oră, după care a venit la mine la domiciliu.
Am petrecut aproximativ o jumatate de zi impreuna cu Paul la mine acasa la o ceașcă de cafea. I-am arătat acoperișul de unde observ adesea. A zis că e bun. Doar, că ar fi trbuit dotat mai bine.

Evident, un telescop și o cabină bună pentru el nu ar strica, întrucât, accesul pe acoperiș e îngreuiat. Să-l urci cu fiecare ocazie- ar însemna
să-i provoci vătămări mecanice.

Cel mai interesant, că vremea în momentul urcării pe acoperiș era formidabilă și totul prevestea o seară formidabilă, dar....

Spre seara zilei de 3 noiembrie nori groși au acoperit întreg Chișinăul.
Paul a intuit această catastrofă, probabil, și a căutat să fugă în zona Lozovei, unde... a petrecut o noapte fără succes împreună cu câțiva chibiți. Totuși în acea seară am stat de la 19:00 pînă după miezul nopții pe acoperiș, asolult indispus. Tot cerul era acoperit, cu o mică lămurire spre Sud-Vest-Vest, adică spre Lozova, ceea ce însemna, că șansele lui Paul erau foarte mici, însă nenule.

I-am sunat a doua lui Paul la Hotel și acesta mi-a spus, că
a petrecut împreună cu doi astronomi amatori, unul dintre care se numește Zestrea, dar este mancurt, lângă Lozova. Nu știu de ce nu a trecut și pe la Lozovanu, căci acesta avea ore la Observator.

Sigur, că nereușita a fost totală.

Păcat, că Paul nu mai lucrează la Huston și nu știe ucraineana, păcat, că Zestrea este mancurt, păcat, că Lozovanu e cu observatorul defectat.

Dacă e să comparăm astronomii noștri cu Paul, apoi Paul are 80 de publicații, inclusiv mai ales observații de ocultări, eclipse, problemele asteroizilor dubli, inclusiv toate pot fi găsite la

http://cdsads.u-strasbg.fr/abstract_service.html (căutare Maley, P. D.)Zestrea-2
Nacu-2
Gorodetchi (Gorodetskii)-44
Tiron -5
Lozovan-0

Păcat, că băieții aceștia nu prea înțeleg, că extremele nu sunt bune. Nu este bine-0 și nu este bun excesul. Nu întâmplător Leonardo da Vinci căuta secțiunea de aur...

Ca să nu par și eu un naționalist, îi voi transmite un salut în engleză lui Paul:

Dear Paul, find the e-mail address by Gorodetchi (Gorodetskii) and his telephone . Find him, meat and discuss toghether. He had a good school in astronomy with Klim Churiumov, a famous discoverer of comets from Kiev. His comets and yours asteroids could give a good result, perhaps.

Будiнок
Хвiлина
Перукарня
Експлозia
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Observatii astronomice - avansati

Download topic
Pagina 1 din 1

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum