Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
Dan Vasiliu Membru

Data inscrierii: 29 Iun 2009 Mesaje: 971
Motto: SI SEDES NON IS Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 18 Noi 2010 20:36 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Pai eu credeam ca folosesti un telescop optimizat pentru astrofotgrafie. In acest caz departarea cu cativa mm din cauza extenderului nu ar fi o problema. Iar despre costuri ... odata si odata tot trebuie sa mai dai niste bani sa-ti faci viata de astrofotograf mai usoara.  _________________ CER SENIN ! |
|
Sus |
|
 |
Mike23 Membru

Data inscrierii: 05 Sep 2010 Mesaje: 682
|
Trimis: 23 Noi 2010 12:26 Download mesaj |
|
|
|
Laurentiu a scris: | Filtrul solar Baader este ok. H-alfa e scump rau de tot (sute sau mii de $$$). |
Salut,
Scuze de intarziere la raspuns dar am fost ocupat si abia acum am reusit sa-mi fac timp pentru hoby. Am luat filtru solar baader ( http://instrumenteoptice.ro/produs_i.php?cod=SWSF ), dar din nefericire nu am avut ocazia sa-l folosesc de joi si pana acum ca ies seara de la birou iar dimineata nu am cum ca apartamentul are orientare spre vest. In rest numai nori. Filtrul H-alpha, daca ce am vazut eu e cel cautat, nu e asa scump cum zici de sute sau mii de $. (http://www.astrolife.ro/DetaliiProdus/8743/accesorii/hydrogen-alpha_extra_narrowband_imaging_filter.html) Insa nu am inteles cu ce imbunatateste observatiile solare?
Multumesc
Cer senin
Mihai _________________ S.W. Maksutov-Cassegrain 127mm/1500mm, montura azimutala, Binoclu BTC 10x50 fullymulticoated, DSLR Nikon D3100 |
|
Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11248
|
Trimis: 23 Noi 2010 12:52 Download mesaj |
|
|
|
Uite aici o monstra: http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.ph...=165#60544 Iar restul imaginilor de pe pagina respectiva ar fi prin folie normala. Vezi si judeca diferenta. Acum nu imi dau seama dar banui ca exista filtre si filtre, unele mai ieftine, altele mai scumpe, unele mai bune, altele mai putin bune.
Insa mai e o problema: din cate am inteles un filtru (halfa, continuum, etc) taie destul de mult din lumina astfel ca folosit cu o folie pt. vizual (care si ea taie destul de mult) rezulta imagini intunecate. De aceea se recomanda ca daca folosesti doar folie sa ai una pt. vizual, iar daca folosesti filtre sa le combini cu o folie pt. astrofoto.
In orice caz nu se folosesc doar filtre ci intotdeauna combinate cu folia, decat daca se specifica express.
Chiar ma gandeam si eu zilele astea la un filtru pt. soare. Tocmai am renuntat la ideea achizitionarii unul baader solar continuum (nu mi se pare o mare afacere si nici ieftin nu e, ~80E) si ma gandesc la unul halpha. Daca dl Stanescu e prin preajma, sau vreun alt coleg care il mai are, sa ne dea cateva detalii: pret, de unde, cum, cat, etc. |
|
Sus |
|
 |
Dan Vasiliu Membru

|
Trimis: 23 Noi 2010 13:02 Download mesaj |
|
|
|
@mike23, filtrul H-Alpha din linkul tau nu este pentru observatii solare (vezi lungimea de unda). Este un filtru narrowband (asa cum este descris in prezentare si se foloseste pentru a atenua poluarea luminoasa pe timp de noapte si pentru a imbunatati imaginea unor nebuloase etc.
Filtrele solare lucreaza in alte lungimi de unda. Le gasesti aici:
http://www.skywatcher.ro/solar_spectrum.htm
si costa corespunzator !  _________________ CER SENIN ! |
|
Sus |
|
 |
Stanescu Octavian Moderator

Data inscrierii: 02 Apr 2006 Mesaje: 3624
|
|
Sus |
|
 |
Mike23 Membru

Data inscrierii: 05 Sep 2010 Mesaje: 682
|
Trimis: 23 Noi 2010 13:31 Download mesaj |
|
|
|
Alea numai ieftine nu sunt(759 -1059$), drept pentru care astept sa creasca veniturile din casa bine de tot ca sa fac o astfel de investitie.
Oglinda nemetalizata ar insemna, practic, alt telescop dedicat observatiilor solare. Imi surade ideea dar din nefericire stau la bloc si am putine spatii de depozitare in caz de nefolosire. Poate pe viitor.... .
Cu respect
Mihai _________________ S.W. Maksutov-Cassegrain 127mm/1500mm, montura azimutala, Binoclu BTC 10x50 fullymulticoated, DSLR Nikon D3100 |
|
Sus |
|
 |
Dan Vasiliu Membru

|
Trimis: 23 Noi 2010 13:36 Download mesaj |
|
|
|
Filtrul ERF devine folositor in cazul in care se foloseste pentru observatii un refractor.  _________________ CER SENIN ! |
|
Sus |
|
 |
Stanescu Octavian Moderator

Data inscrierii: 02 Apr 2006 Mesaje: 3624
|
|
Sus |
|
 |
Dan Vasiliu Membru