Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
Calea_Lactee_in_Cygnus.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 235551
Numar de utilizatori inregistrati: 2861
Cel mai nou utilizator inregistrat: CaiusP
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Ocular home-made

Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

DIY / ATM / Reparatii

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Erwin
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008

Motto: panta rhei

MesajTrimis: 16 Noi 2010 00:06 Download mesaj
Titlul subiectului: Ocular home-made
Raspunde cu citat (quote)

Având la dispoziție două dublete acromate, cu focala și diametrul puțin diferite, m-am gândit că aș putea încerca alăturarea lor într-un ocular. Pentru asta am confecționat la strung un barell din dural cu filet interior M27x0,75 și două inele filetate care țin lentilele, cu locașuri potrivite cu diametrul lor. Între ele am pus o șaibă de distanțare care menține o distanță foarte mică între lentile, sub 1 mm. În același timp șaiba funcționează ca diafragmă interioară. L-am testat pe timp de zi cu ajutorul unei mici lunete cu obiectiv de la un copiator vechi și am reglat aproximativ poziția lentilelor în barell, astfel ca schimbând ocularul cu un altul original Meade de 40 mm să fiu aproape de focus. Tot prin comparație cu ocularul Meade care este un kelner de foarte bună calitate, am putut să evaluez imaginea obținută, care este puțin mai mică, deci focala ocularului este mai lungă. De asemenea, câmpul este un pic mai îngust decât la kelner.

Sâmbătă spre duminică noaptea l-am testat pe cer, în condiții reale, atât pe refractorul meu 80 F11,25 cât și pe telescopul newtonian al lui Laurențiu. Punctele tari ale ocularului au fost o imagine impresionant de clară și cu multe detalii pe suprafața Lunii, Jupiter ca un disc, cu o bandă și 2 dintre sateliți separați distinct deși erau foarte aproape și o imagine foarte aproapiată de ocularul Kelner la M42.

Defectele - pentru că are și defecte acest ocular modest - ar fi reflexiile puternice, numai dubletul dinspre câmp, mai mare ca diametru, are acoperiri antireflex, o zgârietură mai mare și altele mai mici pe același dublet, precum și praful rezultat din vopseaua căzută pe filet când l-am asamblat. N-am degresat bine piesele înainte de vopsire, suprafața dural-ului este foarte lucioasă, ar fi fost bine să le fi tratat chimic în baie de sodă caustică, dar nu am avut la îndemână. Azi l-am demontat și curățat, nu mai sunt particule de vopsea, au rămas doar zgârieturile care se văd în lumină dar nu sunt deranjante la observarea Lunii de pildă.

Cu toate acestea, este un ocular utilizabil care vine să completeze setul de oculare cu focală lungă din dotare. Dacă găsesc alte lentile mai calitative se pot schimba ușor, trebuie confecționate alte inele de diametru potrivit.

piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob
Sus
catalin dumitru
Membru
Membru

Data inscrierii: 22 Iul 2010

Motto: telescopul scuza mijloacele

MesajTrimis: 16 Noi 2010 00:25 Download mesaj
Titlul subiectului:

Fain ! Razz . Sa inteleg ca ai facut un Plossl? Probabil campul e destul de ingust datorita focalelor lungi. Dar cromatismul periferic ar trebui sa fie destul de redus. O lentila de camp mai mare ar fi mers de minune. Si dupa ea o diafragma sa mai pacalesti din distorsiune.
Sus
Laurentiu
Membru
Membru

Data inscrierii: 30 Apr 2005

Motto: Apparently, besides the anti-matter and dark matter the scientists have recently discovered also the "doesn't-matter"; however this new discovery has no influence on the known universe, whatsoever

MesajTrimis: 16 Noi 2010 00:27 Download mesaj
Titlul subiectului:

Ai mai putea incerca sa inegresti marginea lentilelor (cu un marker negru, de ex). Cred ca ar fi de ajutor la eliminarea reflexiilor (desi nu cred ca vei scapa complet de ele).

Frumoasa constructie, mi-a placut mult de tot cum se prezinta partea mecanica - inginerie adevarata (ca de altfel mai tot ce mestereste domnu` Erwin Wink).

Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

MesajTrimis: 16 Noi 2010 01:57 Download mesaj
Titlul subiectului:

Felicitari Erwin si succes in continuarea aventurii in tara ocularelor ''home-made''.
Sunt sigur ca va fi un ocular util pe refractorul de f/11 si cred ca si pe Mak-ul de f/10.
Pentru mine faptul ca ocularul are o buna imagine este o veste placuta dar nu ma suprinde.
Pe un alt forum,se discuta acum despre ajustarea lentilelor.Unii sunt uimiti de imbunatatirea obtinuta prin verificarea asezarii lentilelor (unele ies din fabrica cu componente montate invers) si corectarea pozitiei lor.De ce am amintit asta?La un ocular ''home-made'',constructorul face in mod ''automat'' reglari,ajustari,optimizari.Ca atare se pot obtine rezultate bune,uneori excelente.
La producatori,pentru ocularele din setul initial ''pentru incepatori'',de multe ori se folosesc lentilele desperecheate ramase pe stoc.De aceea ,in timp,multe tipuri de oculare simple au fost discreditate.
Mircea

Sus
Erwin
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 16 Noi 2010 02:09 Download mesaj
Titlul subiectului:

Mulțumesc mult, colegi! Smile

la un moment dat mi-a venit ideea să inserez un arc între cele două inele care țin lentilele și să pot varia astfel distanța dintre ele până obțin imaginea cea mai bună. Nu am încă un arc potrivit cu diametrul și lentilele ar cădea, acum sunt susținute de șaiba dintre ele. O să încerc să înegresc lentilele și să repar stratul de vopsea căzută, sau mai bine îl dau jos și încerc cu Mister Muscolo care diluat în multă apă este un agent potrivit, conținând în principal sodă caustică. Cu altă ocazie am constatat că un aliaj de Al s-a înegrit, dar nu pe toată suprafața la fel, erau piese din aliaje de Al diferite în baie.

Mi-a venit ideea cum să fixez lentilele și nu mai am nevoie de niciun arc și nicio șaibă! Pot fixa lentilele cu mici picături de epoxi și pun niște diafragme confecționate din folie de plastic sau carton negru. În acest mod pot varia distanța rotind inelele pe filet la ce distanță vreau, de la aproape lipite ca la plossl până la ramsden acromat.

Dubletul de câmp este ceva mai mare (21mm) iar cel de ochi este mai mic (18mm), însă focalele sunt inverse, cea mică are focala mai lungă. Nu poate fi un plossl pentru că sunt alte elemente cu alte forme și alte sticle. Nici simetric nu este, că nu sunt identice. O să mă mai joc cu distanța dintre ele să văd ce modificări apar.

Sus
Laurentiu
Membru
Membru

Data inscrierii: 30 Apr 2005

Motto: Apparently, besides the anti-matter and dark matter the scientists have recently discovered also the "doesn't-matter"; however this new discovery has no influence on the known universe, whatsoever

MesajTrimis: 16 Noi 2010 10:44 Download mesaj
Titlul subiectului:

Nu stiu ce sa zic... nu-mi place deloc ideea de a lipi lentilele...
Sus
catalin dumitru
Membru
Membru

Data inscrierii: 22 Iul 2010

Motto: telescopul scuza mijloacele

MesajTrimis: 16 Noi 2010 13:56 Download mesaj
Titlul subiectului:

Razz Daca lentila mai mare in diametru are focala mai scurta, incearca si varianta inversata. Mareste si distanta dintre lentile. S-ar putea sa ai o surpriza placuta cu lentila de camp fiind cea mai mica. Ar trebui sa obtii si un eye-relief bunicel.
Sus
neox
Membru
Membru

Data inscrierii: 17 Iun 2008

MesajTrimis: 16 Noi 2010 20:57 Download mesaj
Titlul subiectului:

Erwin, felicitari pentru ocular Very Happy . Finisajul e impecabil.

Sunt curios cam ce camp ai scos cu lentilele respective.
Ai putea sa faci cateva distantiere din carton sau plastic de diferite grosimi, asa numai pentru teste sa vezi ce distanta intre lentile te avantajeaza mai mult. Sustin si eu ideea cu inegritul marginii lentilelor. Se poate sa ajute un pic la marirea contrastului.

www.cloudynights.com
Sus
Erwin
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 17 Noi 2010 00:16 Download mesaj
Titlul subiectului:

mulțumesc de indicații, când o să am mai mult timp o să încerc să fac modificări. N-am măsurat încă nimic, nu știu nici focala. Câmpul este ceva mai îngust decât al ocularului Meade de 40mm (Kelner), dar nu știu exact cât. E bine că pot să mă joc cum vreau cu distanța sau poziția lentilelor în barell.
Sus
Erwin
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 05 Dec 2010 01:07 Download mesaj
Titlul subiectului:

Un al doilea ocular home-made a primit un barell nou, făcut la strung. Este vorba de un kelner recuperat de la binoclul 7x50, de calitate bună, pe care până acum l-am folosit cu ajutorul unei canistre de film foto.

piesele componente, de la stânga la dreapta:
- capac original binoclu
- ocularul propriu-zis
- adaptor 1,25"-barell ocular și filet pentru capac

ocularul asamblat:

Oricine posedă un ocular de binoclu îl poate adapta în acest mod pentru a fi folosit pe standardul de 1,25", piesa de adaptare este simplu de realizat.

Celălalt ocular care are și reglajul dioptric îl voi folosi la un căutător, cu condiția să găsesc un obiectiv potrivit, ideal ar fi tot de la un binoclu 7x50.

Sus
Teo
Membru
Membru

Data inscrierii: 23 Aug 2009

MesajTrimis: 11 Dec 2010 02:18 Download mesaj
Titlul subiectului:

Pentru ca am un telescop care poate mai mult decat 120 X, cat imi ofera folosind ocularul de 10 mm Super Plossl, am decis sa incerc o putere mai mare de marire la Saturn, Luna si Jupiter.
Este vorba despre Dobson-ul de 8 inch.
Fiind criza financiara si pentru ca se apropie sarbatorile de iarna, nu imi permit sa dau banii acum pe un Barlow apocromat de buna calitate, care costa vreo 250 RON.
Am improvizat astfel din doua oculare puse cap in cap ( unul in fata celuilalt ) un dispozitiv maritor, care face cam acelasi lucru ca si o lentila Barlow.
Nu e prima data cand incerc asa ceva. Am mai incercat cu mai mult ani in urma la vechiul telescop de 150 mm pe care il construisem atunci, insa calitatatea prelucrarii oglinzii nu imi permitea grosismente de peste 100-120 X.
Cand foloseam aceasta combinatie de doua oculare, deja se vedea cam incetosat si am renuntat.
Acum, pentru ca la aceasta oglinda nu se mai pune problema de calitate optica slaba, m-am gandit sa fac din nou experimentul cu doua oculare.
Intre ele am atasat o prisma zenitala din comoditate, pentru ca nu am gasit un alt element de prindere prin casa.

Iata ce a iesit. Daca am noroc de cer senin o testez dimineata la Saturn si Venus iar seara pe Luna.

Sus
Erwin
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 11 Dec 2010 03:03 Download mesaj
Titlul subiectului:

că primul ocular l-ai atașat cu bandă de oglinda diagonală înțeleg, dar al doilea? Apropo, ai grijă că adezivul de la bandă dacă ajunge pe lentile este foarte dificil de îndepărtat! E păcat să strici oculare bune!

Eu folosesc o construcție dintr-un tub de copiator la capetele căruia am pus câte două grupuri de lentile scoase de la alte aparate pe post de microscop. La o lunetă mică, acest tub are proprietatea de inversor, imaginea fiind normală, nerăsturnată.

Sus
tamasflex
Membru
Membru

Data inscrierii: 16 Iun 2006

MesajTrimis: 11 Feb 2011 13:05 Download mesaj
Titlul subiectului:

Respectul meu pentru realizarea ocularului!
Sus
Erwin
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 18 Apr 2011 01:19 Download mesaj
Titlul subiectului:

O observație importantă pentru alți realizatori de oculare home-made. Filetul de filtre de 1,25" are pasul de 0,625mm, am constatat asta căutând un strungar care să facă barell de 1,25" cu filet de 0,6mm pas la interior, nu am găsit niciun strung cu acest pas, așa că am hotărât să-l fac pe cel mai apropiat. Surpriza a fost că se potrivește perfect!
Sus
zoth
Membru
Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006

Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ...

MesajTrimis: 18 Apr 2011 09:48 Download mesaj
Titlul subiectului:

Inca o observatie importanta: filetul original pentru filtrele pe 1,25 este in inch cu valoarea de 1 1/8" cu 42 tpi Wink
Exprimata in mm valoarea filetului devine 28,575x0,605.
Echivalarea cu filetele metrice personal am facut-o la valoarea 28,5x0,6 care asigura o filetare normala si pe lungimi mai mari.
Pasul de 0,6 l-am gasit disponibil pe multe strunguri.
Este posbil ca pe lungimi mici ale filetelor sa mearga si valoarea pasului de 0,625 insa pot apare surprize neplacute la lungimi mai mari de filetare.
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   DIY / ATM / Reparatii

Download topic
Pagina 1 din 1

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum