Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
lunus3b_wfinalmic.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 236362
Numar de utilizatori inregistrati: 2877
Cel mai nou utilizator inregistrat: Paul Gheorghe
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Slefuire + Aluminizare

Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3, 4  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

DIY / ATM / Reparatii

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Tavi F.
Membru
Membru

Data inscrierii: 05 Noi 2006

MesajTrimis: 11 Noi 2010 12:35 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

cristib a scris:
Tavi F. a scris:

Stiu ca multi dintre colegii forumisti nu incurajaza spiritul creativ (mai ales aici, pe ATM)… n-am ce sa le cer (am mai incercat). !

Nostalgicii sunt de inteles, ce nu inteleg eu la ei e doar faptul ca de ce trebuie sa tinem neaparat cu dintii de trecut cand prezentul ne ofera mult mai mult. Am vazut situatii in care proiecte de dezvoltare serioase au fost oprite numai pt ca a fost descoperita o temelie din paleozoic. Sa fim realisti, cum poate exista dezvoltare in aceste conditii? Oare temelia de la casa mea, care a fost turnata din beton, armata cu fier, o va considera cineva monument peste 1000 de ani? Si daca da ce rost ar avea?

Ideea mea n-avea legatura cu nostalgia si nici cu incapatinarea de a tine cu dintii de trecut (a refolosi lucrurile vechi), ci cu ATM-ul!
Analogia dintre o componenta opitica si fundatia unei case mi se pare deplasata… adica durabilitatea celor doua obiecte difera mult, in favoarea sticlei*. Cit despre tehnologii si aplicatii… ar fi alte discutii.
* O masura de precautie contra degradarii superficiale a suprafetelor optice ar fi evitarea depozitarilor indelungate in cutii inchise aflate in medii umede (caci pot aparea ciupercile care ataca sticla), iar oglinzile aluminizate (din ce retin ca am citit) trebuie curatate si remetalizate dupa ~15 ani… deci pelicula metalica sa nu ajunga intr-un stadiu de deteriorare avansata, pt. evitarea riscului coroziunii sticlei (aici pot veni corectii si completari din partea voastra, daca-s necesare).

Citat:
http://www.skywatcher.ro/Cel/powerseeker114eq.htm
Ceva asemanator, nou, si la banii de tigari pe o luna! In caz ca nu fumezi, renunti tu la un viciu!

Very Happy

Off-topic: Ia sa vedem ce ne ofera prezentul!
Telescopul de la link-ul spre care faci trimitere e acceptabil d.p.d.v. al limitarilor inerente opticii, dar a se retine faptul ca inca din faza de proiectare acesta iese cu un handicap majorat fata de "dinozaurul" nostru scolar, ambele reflectoare avind oglinzi principale sferice… ma refer la aberatia de sfericitate dezvoltata in planul focal al obiectivului, atunci cind obiectul se afla la infinit (distante foarte mari, practic peste ~200m la parametri dati).
Acel 114/900mm, teoretic, va asigura o abatere a frontului de unda reflectat de minimum L/4.87… satisfacind criteriul Rayleigh… neglijind oglinda secundara existenta in sistem (ipotetic perfecta) si obstructia centrala.
Mai erau alte doua exemplare comerciale, de asemenea cu oglinzi sferice, pe care eu le recomand a fi evitate: 130/900mm si 114/500mm, aberatiile de sfericitate inerente fiind L/2.88 respectiv L/0.83

In ce priveste partea mecanica, ideea sistemului de focalizare regasita la telescopul romanesc mi se pare cea mai buna, doar ca solutia constructiva adoptata e total inadecvata.

In concluzie, vedem o directie de evolutie a instrumentelor astronomice destinate amatorilor. Producatorii se adapteaza cerintei majoritare a consumatorilor neavizati, incercind sa creeze telescoape avind deschideri cit mai mari, tuburi cit mai scurte si preturi finale cit mai reduse… deziderate opozabile calitatii imaginii furnizate. In definitiv, solutia acestor probleme fiind una de compromis variabil acceptat individual in functie de asteptarile, posibilitatile (financiare) si cunostintele fiecarei persoane.

p.s. si textul tau ar fi meritat comentat, dar deja ma intinsei mult.
Sus
Teo
Membru
Membru

Data inscrierii: 23 Aug 2009

MesajTrimis: 11 Noi 2010 14:02 Download mesaj
Titlul subiectului: GLASS DISEASE

Pana la urma trebuie sa intelegem ca nimic nu este vesnic si nu poate supravietui intr-o forma stabila la infinit. Si oamenii, si obiectele imbatranesc si se descompun. Asta ma duce cu gandul la fraza celebra " Nimic nu se pierde, ci totul se transforma ". Asa si cu oglinzile noastre de telescop sau cu lentilele refractoarelor. Ajung sa fie "mancate" de timp.
Sincer nu stiam ca exista ciuperci care pot afecta sticla, dar e posibil, ca in anumiti pori microscopici sa se stabileasca si sa duca la craparea si descompunerea ei. Pana la urma si sticla putrezeste in mii si mii de ani, asa ca...trebuie sa existe niste procese prin care se distruge.
Si eu care credeam ca suprafata unei oglinzi ramane lucioasa mii de ani.... dar se pare ca nu e asa. In fine...viata e scurta si nu trebuie sa gandesc pe un termen asa lung...
Sa speram ca oglinda colegului nostru e inca buna si lucioasa. Asta va vedea dupa ce o curata frumos.

Am gasit aici un proces prin care sticla se altereaza si datorita compozitiei sale si care merita sa fie citit si de voi. " GLASS DISEASE "
Asa ca un scurt off-topic, daca cunoasteti prin ce procese poate fi alterata suprafata sticlei in timp ( nu ma refer la agresiuni fizice ) ar fi bine de postat cateva idei, sa ne lamurim cum sta treaba si cu oglinzile noastre cand le vor gasi generatiile viitoare de arheologi Very Happy

Iata linkul de care vorbeam:

http://en.wikipedia.org/wiki/Glass_disease

Iar aici aveti cateva sfaturi despre conservarea sticlei :
http://nautarch.tamu.edu/crl/conservationmanual/File5.htm
Sus
neox
Membru
Membru

Data inscrierii: 17 Iun 2008

MesajTrimis: 11 Noi 2010 15:04 Download mesaj
Titlul subiectului:

Citat:
Sincer nu stiam ca exista ciuperci care pot afecta sticla, dar e posibil, ca in anumiti pori microscopici sa se stabileasca si sa duca la craparea si descompunerea ei.

Da sunt spori care in conditii de umezeala (daca lentila nu este "sorita" Smile din timp in timp si uscata) se instaleaza intre lentile si efectiv mananca din suprafata. Fenomenul e intalnit la refractoarele vechi. Sticla apare cu puncte sau pete ingalbenite si daca e afectata serios nu se mai poate rezolva decat prin repolisare.

www.cloudynights.com
Sus
Teo
Membru
Membru

MesajTrimis: 11 Noi 2010 19:34 Download mesaj
Titlul subiectului:

Foarte interesant ! E bine de stiut ! Pai sper ca se pot aplica din cand in cand metode de sterilizare temporare care sa omoare si formele sporulate bacteriene sau micotice.
De exemplu, in cabinetele medicale se folosesc lampi cu ultraviolete care dezinfecteaza incaperea. ( bineinteles in lipsa personalului ).
Nu ar strica, ca din cand in cand obiectivul unei lunete sau telescop, sa fie bombardate cu radiatii ionizante sau cu ultraviolete ( ce rau sunt Laughing ), dar lasand gluma la o parte, poate chiar ar functiona.
Oricum, daca doar microorganismele sunt responsabile de asta, atunci cred ca s-ar putea rezolva cumva problema, sau macar prelungi viata unor instrumente Rolling Eyes
Sus
neox
Membru
Membru

Data inscrierii: 17 Iun 2008

MesajTrimis: 11 Noi 2010 19:57 Download mesaj
Titlul subiectului:

Teo nu-i nevoie de aparaturi sofisticate, raze ultraviolete sau alte fite Wink . Daca citesti in " Care of astronomical telescopes and accessories.. a manual for the astronomical observer and amateur telescope maker" de Pepin Barlow, e recomandat ca din cand in cand e bine de lasat intrumentul in soare (atentie sa nu focuseze soarele direct prin obiectiv!). Lumina solara aproximativ directa contie o doza bunicica de UV si previne formarea ciupercilor/sporilor. O ora - doua de tratament e suficient. Bineinteles mai trebuie avut grija si cu mediul in care sta depozitat instrumentul si mai ales sa nu fie lasat cu obiectivul umed/aburit dupa o noapte de observatii inchis direct in cutie fara uscare prealabila.

www.cloudynights.com
Sus
zoth
Membru
Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006

Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ...

MesajTrimis: 11 Noi 2010 22:07 Download mesaj
Titlul subiectului:

Am intalnit si eu acesti spori dezvoltati pe optica (sau mai bine zis in optica), sunt foarte periculosi si ciudati in acelasi timp.
Cauza dezvoltarii lor pare a fi umezeala pastrata mult timp in interiorul instrumentelor si nicidecum varsta instrumentului in sine.
Din cele doua binocluri de colectie pe care le posed (unul in varsta de 102 ani si operational iar celalalt in varsta de 105 ani aflat acum in operatii de restaurare) niciunul nu are optica atacata de acesti spori.
In schimb am intalnit un binoclu cam de 30-40 ani care avea la interior urme clare ca a pastrat umiditate inauntru si in plus avea cateva elemente optice atacate de acesti spori.
Din nefericire nu am reusit sa-i inlatur cu nimic, am tinut chiar acele elemente timp de 2 zile in solutie concentrata de soda causticca fara niciun efect.
Privite la microscop aceste bazdaganii par a se dezvolta in sticla, nu doar pe suprafata ei.
Tot umezeala pastrata mult timp la interior duce si la dezvoltarea mucegaiului, numai ca acesta se curata relativ usor cu solutie obisnuita pentru optica.
Sus
Teo
Membru
Membru

MesajTrimis: 12 Noi 2010 01:43 Download mesaj
Titlul subiectului:

Tocmai am gasit doua articole despre fungii care se stabilesc pe lentile si care efectiv le pot strica suprafata.
Sunt prezentate de asemenea si masuri prin care acestia pot fi indepartati. Este citata si apa oxigenata.

Mai jos va dau linkurile catre cele doua articole si va prezint si un mic citat :

" One problem is that even if the fungus is dead, and is itself completely removed, they can leave a deposit behind which is very firmly attached to the lens. This is often mistaken for etching damage.
Hydrogen peroxide, or bleach, can be used to kill fungus. According to Leitz, a fungus treatment of 94% distilled water, 4% clear ammonia, and 2% hydrogen peroxide should be used. The lens element should be soaked in the mixture for an hour or more before cleaning.
The hydrogen peroxide is included in order to destroy any fungal spores, and hyphen but unless the whole of the lens including the housings etc. is treated, it is difficult to see that much benefit will be gained. It does however make an effective cleaner.
Many report that household spirit vinegar can be effective for lens cleaning. Given that it has marked anti fungal properties, and easily obtainable I would recommend giving it a try. "

Iata si linkurile catre cele doua articole :

Link 1 : http://www.chem.helsinki.fi/~toomas/photo/fungus/

si LINK 2 : http://www.mypentax.com/Fungus.html

Atasez si un document word in care am scos informatiile :
Sus
Teo
Membru
Membru

MesajTrimis: 12 Noi 2010 01:57 Download mesaj
Titlul subiectului:

Am gasit si doua articole in care se precizeaza ca exista fungi care mananca si CD-uri, si chiar si stratul de aluminiu de pe ele !!!
E posibil ca acesti fungi sa atace si stratul de aluminiu de pe oglinzile de telescop, iar cei specifici sticlei, sa o degradeze.

Iata link-urile spre aceste curiozitati :

link 1 : http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/1402533.stm

link 2 : http://www.nature.com/nsu/010628/010628-11.html
Sus
Laurentiu
Membru
Membru

Data inscrierii: 30 Apr 2005

Motto: Apparently, besides the anti-matter and dark matter the scientists have recently discovered also the "doesn't-matter"; however this new discovery has no influence on the known universe, whatsoever

MesajTrimis: 12 Noi 2010 10:31 Download mesaj
Titlul subiectului:

Soda caustica si majoritatea solutiilor acide ataca aluminiul (de fapt, soda caustica il dizolva de-a dreptul Very Happy ). Deci nu vad cum am putea folosi asa ceva la curatarea unor oglinzi.

Nu sunt sigur de comportamentul acoperirilor antireflex la tratamentul aplicat cu diverse solutii asa ca, de regula, e bine sa folosim doar retete testate de opticieni/producatori.

Sus
Teo
Membru
Membru

MesajTrimis: 12 Noi 2010 12:46 Download mesaj
Titlul subiectului:

Sigur ca aceste solutii ataca aluminiul. Eu ma refeream strict la curatarea sticlei sau a lentilelor. In ceea ce priveste acoperirile antireflex, e posibil sa fie dizlovate, dar deja cand fungii sau bacteriile si-au facut de cap, nu mai conteaza acest aspect, pentru ca sigur stratul antireflex a fost distrus.
Solutiile prezentate erau sugestii pentru curatarea sticlelor afectate de aceste microorganisme.
Sus
cigraphics
Membru
Membru

Data inscrierii: 21 Oct 2010

MesajTrimis: 12 Noi 2010 13:12 Download mesaj
Titlul subiectului:

cu ce-mi recomandati sa curat oglinda ?
si unde gasesc substanta respectiva?

LE: Acum am analizat mai bine oglinda si vad pe partea cealalta are cateva puncte galbene am incercat sa sterg am spalat-o si tot nu se duc
Sus
catalin dumitru
Membru
Membru

Data inscrierii: 22 Iul 2010

Motto: telescopul scuza mijloacele

MesajTrimis: 12 Noi 2010 13:18 Download mesaj
Titlul subiectului:

Dupa cum vad eu , nu prea mai ai ce curata. Nu ramane decat sa indepartezi depunerea metalica ramasa , in vederea unei noi aluminizari. Da-i cu soda caustica . Daca e aluminiu , v-a disparea imediat. Gasesti la orice magazin de chimicale.
Sus
cigraphics
Membru
Membru

Data inscrierii: 21 Oct 2010

MesajTrimis: 12 Noi 2010 13:48 Download mesaj
Titlul subiectului:

si las oglinda in solutie ?
Sus
catalin dumitru
Membru
Membru

MesajTrimis: 12 Noi 2010 13:59 Download mesaj
Titlul subiectului:

Poti sa faci si asta , mai bine insa e sa o tamponezi cu un valatuc de vata inmuiata in solutie . Nu freca suprafata. Nu tine vata cu vreo penseta. I-ati manusi de cauciuc si fa-o cu mana. Dupa ce dispare totul , clateste sub robinet cu apa calduta. Dureaza oleaca clatirea dar e bine sa nu lasi urme de lesie pt ca destul de repede se poate transforma in carbonat de sodiu care adera si ataca suprafata sticlei .
Sus
catalin dumitru
Membru
Membru

MesajTrimis: 12 Noi 2010 14:10 Download mesaj
Titlul subiectului:

Daca dupa toate astea au mai ramas depuneri cristaline , incearca aceeasi operatiune cu acid clorhidric. Apoi clatire cu apa.
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   DIY / ATM / Reparatii Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3, 4  Urmatoare

Download topic
Pagina 3 din 4

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact