Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
auriga Membru

Data inscrierii: 22 Dec 2008 Mesaje: 2117
|
Trimis: 03 Noi 2010 12:59 Download mesaj |
Titlul subiectului: aliniere luneta polara la heq5 |
|
|
|
aseara am avut in sfarsit timp sa testez alinierea reticulului lunetei polare prin rotirea axei RA, bineinteles ca este departe de a fi aliniat (la 180 grade distanta e de cam 3/4 grade). Asta explica si problemele mele de aliniere polara ....
Totul parea ok si am incercat sa fixez acest lucru dupa tutorialele de pe internet, adica miscarea cu jumatate spre centru din cele trei inbus-uri mici. Dar din pacate, oricat am strans, destrans cele trei inbusuri reticulul sta nemiscat. Am scos si ocularul lunetei polare sa vad ce se intampla, o data destranse cele trei inbusuri pot misca usor reticulul.
Cum as putea rezolva situatia? |
|
Sus |
|
 |
auriga Membru

|
Trimis: 04 Noi 2010 10:04 Download mesaj |
Titlul subiectului: Re: aliniere luneta polara la heq5 |
|
|
|
nevermind, m-am prins singur, am desfacut complet luneta, are un mecanism simplu - reticulul este prins in luneta intr-o celula ce seamana cu janta unei masini de catre cele 3 suruburi. prin strangerea unuia nu se observa miscare decat daca celelalte doua sunt destranse.
Ultima modificare efectuata de catre auriga la 04 Noi 2010 12:01, modificat de 1 data in total |
|
Sus |
|
 |
Stanescu Octavian Moderator

Data inscrierii: 02 Apr 2006 Mesaje: 3624
|
Trimis: 04 Noi 2010 11:32 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Bine ca te-ai prins credeam ca ai strans toate pana a pocnit pe margini ajungand la diametru mai mic discul reticulului.
alinierea perfecta e treba grea , si eu ma lupt urmarind poze la numar mare sa ramana stelele nemiscate fata de margine si pare ca tot fug un pic, daca aliniez exact pe reticol. |
|
Sus |
|
 |
auriga Membru

|
Trimis: 10 Noi 2010 00:24 Download mesaj |
|
|
|
ok dupa alinierea reticului am ajuns la 4 minute fara ghidaj in apropierea polului (m81/m82).
nu mai deschid alt topic, am o alta problema, montura are un joc mic pe axa dec, stransa foarte bine se misca in jur 1/5 1/10 grade. cel mai bine se "simte" cand sufla vantul putin mai tare, expunerea e compromisa.
am citit tutorialele de pe net de reasamblare a axei dec dar orice fac ramane acel joc mic. |
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9694
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 10 Noi 2010 01:59 Download mesaj |
|
|
|
Șurubul de strângere poate fi cauza, adică piesa în care este înfiletat se poate să se fi lărgit, verifică dacă e țeapăn când strângi sau se mișcă odată cu axa dec. Se pare că aluminiul din care sunt turnate piesele monturilor chinezești e cam moale... _________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
Sus |
|
 |
auriga Membru

|
Trimis: 10 Noi 2010 10:04 Download mesaj |
|
|
|
am verificat, nu e el de vina, strange foarte bine.
axa RA nu are joc deloc. |
|
Sus |
|
 |
Laurentiu Membru

Data inscrierii: 30 Apr 2005 Mesaje: 2536
Motto: Apparently, besides the anti-matter and dark matter the scientists have recently discovered also the "doesn't-matter"; however this new discovery has no influence on the known universe, whatsoever Localitate: Timisoara
|
Trimis: 10 Noi 2010 10:45 Download mesaj |
|
|
|
Cauze posibile:
1.piesele angrenajului surub-coroana melcata nu "calca" asa cum trebuie. Solutie: reglarea lor (dar atentie: daca fac contact prea ferm iar nu e bine pentru ca e posibil sa se intepeneasca si daca ai motor pe DEC s-ar putea sa-l strici - asa ca trebuie sa faci un compromis).
2. la celalalt capat axa DEC nu are rulment ci lagar si acesta din urma este putin mai larg decat axul ce trece prin el. Solutie: introduci intre ax si lagar un adaos - o foita de otel sau asa ceva (la montura mea e asa) ori pui un rulment si pe DEC (mai greu de facut).
In orice caz, nu cred ca vei scapa complet de joc. _________________ Laurentiu
.............................
"Reality is merely an illusion, albeit a very persistent one." (Albert Einstein) |
|
Sus |
|
 |
auriga Membru

|
Trimis: 10 Noi 2010 11:49 Download mesaj |
|
|
|
ok multumesc, am vazut doua alte monturi heq5 langa a mea ce nu au deloc acest joc (@horatius si @theogon). probabil ca de obicei va trebui sa desfac axa DEC sa-mi dau seama care e problema. |
|
Sus |
|
 |
achy1978 Membru

Data inscrierii: 24 Dec 2007 Mesaje: 1544
Motto: In umblarea ta prin aceasta lume vei influenta direct sau indirect vietile a cel putin 10000 de oameni. Intrebarea pe care ar trebui sa ti-o pui e: "Cum ii voi influenta? Localitate: Targu Jiu
|
Trimis: 10 Noi 2010 13:41 Download mesaj |
|
|
|
Nu desface montura doar pentru acest lucru. Se poate remedia usor cu un imbus mic. Sub suruburile principale care prind axa DEC exista pe laterala (fata , spate) doua mici suruburi ingropate.
Pasul 1. Slabeste putin cele 4 suruburi principale ale axei dec.
Pasul 2. Strange putin cu imbusul mic surubul din fata si/sau concomitent cu slabirea celuilalt. Ar trebui ca jocul sa dispara. Dupa aceasta operatiune strange bine suruburile principale.
Pasul 3 (daca nu a fost rezolvata problema) - desfa piulita sub care este prins axul melcat al axei DEC. Acolo exista o piulita ingropata care regleaza presiunea pe melc. Poate este slabita si aceea. Totusi, nu o strange foarte tare ci, dupa ce ai strans pana s-a legat tot ansamblul fara sa joace, mergi inapoi cu ea 1/4 ture.
Et voila!
Succes.
Marian _________________ Marian Lucian ACHIM
SRCSTV - www.srcstv.ro
SARM - www.sarm.ro |
|
Sus |
|
 |
auriga Membru

|
|
Sus |
|
 |
achy1978 Membru

Data inscrierii: 24 Dec 2007 Mesaje: 1544
Motto: In umblarea ta prin aceasta lume vei influenta direct sau indirect vietile a cel putin 10000 de oameni. Intrebarea pe care ar trebui sa ti-o pui e: "Cum ii voi influenta? Localitate: Targu Jiu
|
Trimis: 10 Noi 2010 14:51 Download mesaj |
|
|
|
Sunt clesti (spit) cu varful rotund si subtire. Mergi la orice magazin cu unelte si gasesti.
Inearca intai ce ti-am zis pana sa desfaci montura cu totul! Citeste tutorialul de aici
http://www.astro-baby.com/EQ6%20rebuild%20...gnment.htm
Succes! _________________ Marian Lucian ACHIM
SRCSTV - www.srcstv.ro
SARM - www.sarm.ro |
|
Sus |
|
 |
auriga Membru

|
Trimis: 02 Dec 2010 09:49 Download mesaj |
|
|
|
am facut rost si de o scula pentru acea treaba (de la @dragos.n, multumesc), si am reusit dupa cateva iteratii sa fac axa dec fara joc. totul e putina perseverenta.
acum montura se misca bine, asteapta doar cer senin
va multumesc. |
|
Sus |
|
 |
|