Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 235625 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2865 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: George B. |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
Liliensternus Membru

Data inscrierii: 28 Iul 2009 Mesaje: 191
Motto: Nothing lasts forever Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 07 Sep 2010 10:22 Download mesaj |
Titlul subiectului: Inele pentru Guidescope |
|
|
|
In eterna cautare a compromisului perfect intre greutate, flexura si ajustabilitate, fiecare incepator in ale astrofotografiei probabil ca si-a construit unul sau mai multe sisteme de prindere si ajustare a lunetei de ghidaj (asta daca nu a intrat direct pe ruta unui OAG).
Mai jos prezint solutia si compromisul meu. Sistemul este in totalitate din aluminiu si cu toate ca poseda obisnuitele trei suruburi de orientare, sistemul conceput de mine are un plus in usurinta cu care se poate ajusta.
Grosimea inelelor este de 4mm, diametrul interior 110mm iar grosimea placii de care sunt prinse este de 3mm.
Ca luneta de ghidaj am folosit un refractor Skywatcher 70/500.
La 120grade de placa de prindere este montata o alta placa taiata din sina unui sertar (cam inestetic stiu) dar care a fost o solutie la urgenta. Rolul acestei placi este de a rigidiza intreg ansamblul si de a crea un punct de prindere pentru cele doua cordeline elastice care reprezinta punctul cheie al sistemului si cu ajutorul carora se poate ajusta pozitia lunetei de ghidaj doar din doua suruburi plasata la 90grade, cel la 120 asigurand fixarea tubului lunetei dupa gasirea unei stele potrivite.
Intreg ansamblul cantareste sub un Kg, dar nu l-am cantarit exact.
Se fixeaza de inelele ED-ului prin cele doua suruburi din parte superioara a inelelor si stranse cu piulite fluture.
Ca idee o recomand tuturor celor interesati, acest sistem imi pare mult mai eficient decat inelele obisnuite si mult mai usor ca greutate decat placile de ajustare.
Acu sa vad cum o scot la capat cu autoguider-ul.................
Descriere: |
|
Marime fisier: |
613.08 kb |
Vizualizat: |
de 2639 ori |

|
|
540.55 kb |
de 2639 ori |

|
|
578.65 kb |
de 2639 ori |

|
|
537.81 kb |
de 2639 ori |

|
_________________ "Sleep softly... eagle forgotten... under the stone.
Time has it's way with you there, and the clay has it's own" |
|
Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11346
|
Trimis: 07 Sep 2010 10:58 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Foarte frumos rezultatul, multumim pt. share.
Intrebarea care se pune e cum ai indoit platbanda ca sa iasa cerc? Eu m-am chinuit ceva cu o platbanda asemanatoare, se indoaie al naibii de greu contrar estimarilor initiale.
Gaurile pt. suruburi banui ca sunt filetate, nu? Merge sa dai filet in aluminiul respectiv?
LE: ca o imbunataire a stabilitatii - nu era mai bine sa pui unul din inele deasupra inelului de la ED, practic lipeai cele doua inele la unul din punctele de prindere (de exemplu in spate unde e solicitarea mai mare) si nu mai vibra platbanda suport in ambele puncte de prindere. Sau chiar sa le suprapui pe ambele peste inelele ED-ului asa nu mai aveai deloc nevoie de platbanda.
|
|
Sus |
|
 |
Liliensternus Membru

Data inscrierii: 28 Iul 2009 Mesaje: 191
Motto: Nothing lasts forever Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 07 Sep 2010 11:54 Download mesaj |
|
|
|
Multam
Am uitat sa mentionez, inelele sunt dintr-o teava groasa de aluminiu, un aluminiu foarte moale dealtfel. De asta am facut si suruburile din aluminiu, daca foloseam suruburi obisnuite in timp uzam filetul inelelor.
Nu le-am atasat direct inelelor Ed-ului pentru ca am vrut un sistem de sine statator, cu platbanda de care sunt prinse inelele am doar doua piulite fluture de desfacut si basta. Daca atasam inelele de ghidaj de inelele ED-ului trebuia intai sa desfac cordelinele, sa desurubez suruburile de calare si sa scot luneta din inele. Mi-ar fi ramas inelele atasate de ED iar asta ar fi marit dimensiunile la impachetare si in caz de vreo lovitura si riscul ca inelele sa se indoaie.
Asa ED-ul si ansamblul de ghidaj se desfac in unitati separate si compacte care pot fi reunite doar prin doua piulite.
M-am gandit ca platbanda poate adauga un punct de flexura dar am constatat ca nu e asa.
_________________ "Sleep softly... eagle forgotten... under the stone.
Time has it's way with you there, and the clay has it's own" |
|
Sus |
|
 |
Laurentiu Membru

Data inscrierii: 30 Apr 2005 Mesaje: 2536
Motto: Apparently, besides the anti-matter and dark matter the scientists have recently discovered also the "doesn't-matter"; however this new discovery has no influence on the known universe, whatsoever Localitate: Timisoara
|
Trimis: 07 Sep 2010 12:22 Download mesaj |
|
|
|
Un set de inele de ghidaj am produs si eu.
Dar ca sa nu ma chinui cu indoirea aluminiului mai mult decat trebuie (si oricum nu ieseau perfect rotunde deci ar fi fost inestetice) eu le-am facut... hexagonale.
Poze gasiti aici:
http://picasaweb.google.ro/laurentiu.alimp...aDeGhidaj#
Materiale folosite: platbanda de aluminiu de 5 mm grosime si 25 mm latime (din Praktiker) pentru hexagoane; placa de prindere pe telescop este din placaj multistrat (doua placi de 12 mm fiecare, lipite una de cealalta). Ansamblul este deosebit de rigid si foarte usor.
_________________ Laurentiu
.............................
"Reality is merely an illusion, albeit a very persistent one." (Albert Einstein) |
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|