Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
moon.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 225646
Numar de utilizatori inregistrati: 2850
Cel mai nou utilizator inregistrat: Cosmin Batica
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 543 la data de Vin Mar 29, 2024
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

prima (mea) observatie


Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Observatii astronomice - incepatori

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
10miideratze
Membru
Membru


Data inscrierii: 01 Iul 2010
Mesaje: 6



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 05 Iul 2010 09:34 Download mesaj
Titlul subiectului: prima (mea) observatie
Raspunde cu citat (quote)

Salutare tuturor,

tocmai am primit cadou saptamana trecuta (ghiciti ce!) un telescop... Nu pot sa zic ca sunt un mare fan al astronomiei, iar cunostintele mele in materie se rezuma la documentarele de pe discovery. Singura tangenta practica care am avut-o pana in prezent cu astronomia a fost acum vreo 25 de ani cand s-a intros unchiul meu de la rusi cu un binoclu de opera Very Happy si am petrecut toata noaptea holbandu-ma la luna... si era foarte interesant.

Acum ca dispun de echipament serios m-am gandit sa fac o mica excursie astronomica acasa la Curtea de Arges, caci in Bucuresti din cate am inteles nu sunt nici pe departe recomandate observatiile astronomice din cauza poluarii luminoase, caldurii degajate de catre oras noaptea & some other stuff care nu imi vin acum in minte. Bineinteles ca nu am avut rabdare pana la Curtea de Arges si am montat telescopul pe balcon si am reusit sa vad foarte foarte detaliat... crapaturile de pe blocul vecin Sad ...

Deci echipamentul este asa:

- una bucata Celestron Astromaster 130EQ
- un filtru solar Baader 30x20 - adica decat folia aceea care blocheaza lumina
- ocularele care au venit cu telscopul: unul de 10mm si unul de 20mm, de 1,25

Dupa ce m-am documentat cat am putut pe diverse site-uri si invatand din experinetele voastre (timpul este unua dintre resursele care imi lipsesc cu desavarsire) am procedat in felul urmator:

- am facut colimarea folosind un capacel de la tuburile de pastile din acelea vechi... cu vata inauntru. Nu am vrut sa gauresc capacelul care a venit cu telescopul. Parea OK, nu a fost nevoie de umblu pe la oglinzi.
- am facut filtrul solar urmarind indicatiile de pe ambalaj, adica doua cercuri de carton in care am bagat folia Baader. Bineinteles, dupa ce am facut filtrul am si verificat la bec folia daca prezinta zgarieturi sau gauri. Nu era cazul. De fapt am facut doua filtre: unul mare cta telescopul, si unul mai mic cat pentru gaura aia din capacul mare al telscopului (cred ca trebuia sa fac si nist poze Smile )
- m-am uitat la soare... adica am incercat... si sincer... chiar nu stiu daca am vazut ceva. Din cand in cand vedeam pentru foarte putin timp cate o un cerc galben cu multe pete negre care se miscau foarte repede, dar nu stiu daca era soarele sau doar o iluzie optica creata de ocular si/sau ochiul meu.
- noaptea am incercat sa fac alinierea polara (sau ceva de genul asta) dar nu am putut folosi steaua nordului deoarece tot carul mic era acoperit de nori... si am luat cu aproximatie pe unde ar veni.
- nu am urmarit sa vad ceva anume, ci doar m-am uitat aleatoriu pe cer catre stelele mai puternice
- nu am avut rapdare sa stau pana la rasaritul lunii care urma sa rasara pe la 1 jumate dimineata deoarece eram asediat de tantari plus ca incepuse sa se cam innoreze.

Acum, as vrea sa pun cateva intrebari care probabil le pun toti incepatorii. Dupa cum am spus am incercat sa citesc cat imi permite timpul si nu stiu daca am eu un deficit de atentie dar de unele chestii chiar nu m-am prins, dupa cum urmeaza:

1. Ce inseamna deep-space? Unele site-uri spun ca acest model de telescop este bun pentru planetary and deep space observations, dar acest deep space ce inseamna exact? Chestii care sunt in afara sistemului nostru solar sau chestii mici din sistemul nostrul solar?

2. Pentru ce se face alinierea polara? Am inteles (sau cred ca am inteles) ca asta trebuie facuta pentru telescoapele ce dispun de un sistem motorizat GoTo. Trebuie sa o fac si eu?

3. De fiecare data cand incercam sa ma uit la ceva, imaginea tremura ingrozitor... de ce?

4. Din cate am inteles zoom-ul telescopului se face distanta focala/ocular. Adica (in cazul meu) 650/20 => un zoom de 32,5X. Si daca imi iau un ocular de 1mm inseamna ca as avea un zoom de 650X?

4.1. Legat de intrebarea de mai sus... Am vazut ca majoritatea ocularelor vin in dimensiuni prestabilite - 4, 6, 9, 12,5 , 15, 20, 25, 32, 40 - (mai sunt acelea care au zoom, dar am inteles ca nu recomandate datorita calitatii precare sau pretului), dar daca eu am nevoie sa zic de un zoom de 73.8x care e dat de un ocular de de 8.8, ce fac?

5. Cum imi pot da seama de ce focalizare am nevoie pentru a vedea o anume stea? Adica eu pozitionez telescop pe directia stelei care vreau sa o observ, dar nu este pozitionat perfect... drept umare sunt nevoit sa fac ajustari pe dec/ra, dar din cauza ca focalizarea nu este corecta trec peste ea fara sa imi dau seama, caci nu se vede.

6. Cand spun ca un obiect are o magnitudine mare inseamna ca este puternic luminat?

Cam asta pentru acum. Momentan nu imi mai aduc aminte altceva la care nu am gasit raspuns... dar daca e sa-mi aduc aminte... revin Wink

Cer senin!
Sus
MariusP
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 20 Iun 2007
Mesaje: 4016



Localitate: Onesti (Bacau)

MesajTrimis: 05 Iul 2010 10:04 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Bine-ai venit pe forum si felicitari pentru primele incercari de observatii!

Telescopul pe care-l ai e bunicel, poti face multe observatii interesante cu el. Cautatorul e panarama, dar cu rabdare te poti descurca.

Sa-ncerc niste raspunsuri:

1. Prin obiecte deep-space sau deep-sky se-nteleg obiectele astronomice aflate in afara sistemului nostru solar, adica: roiuri stelare deschise si globulare, nebuloase de tot felul, galaxii.

2. Alinierea polara se face pentru ca telescopul sa poata urmari o tinta astronomica doar prin miscarea pe axa ascensiei drepte (mai corect spus, pe axa orara). Utila la observatii vizuale si obligatorie la astrofotografie.

3. Poate fi o cauza, daca ai desfasurat complet picioarele trepiedului. Incearca sa faci observatii cu picioarele stranse (ale trepiedului, nu ale tale... Razz )

4. O precizare: zoom inseamna altceva, se foloseste notiunea de grosisment sau putere de marire care se calculeaza impartind distanta focala a obiectivului la distanta focala a ocularului. Exista cateva valori importante ale grosismentului in functie de caracteristicile fiecarui obiectiv: distanta focala si diametru.

4.1. De obicei nu e nevoie sa faci nimic... Wink Plaja de grosismente oferite de focalele standard ale ocularelor este mai mult decat suficienta. Nu prea te lovesti de nevoia unei anumite valori exacte a grosismentului.

5. Cred c-ar trebui sa reformulezi... Rolling Eyes

6. Magnitudinea unui obiect este un numar care arata cat de stralucitor este el, cu cat e mai mic numarul, cu atat e mai stralucitor obiectul. La stele magnitudinea arata stralucirea punctuala, la obiecte mai intinse (comete, nebuloase, galaxii, roiuri de stele) arata o stralucire totala. Ma rog, se mai poate discuta mult despre magnitudine.

Spor la acumularea de cunostinte si poate te va prinde "iremediabil" microbul astronomiei... Twisted Evil

_________________
Telescoape: SW MC 127 Virtuoso GTi; Orion StarBlast 6
Oculare: TS Zoom Deluxe 7-21, SW Apo-Zoom 8-24, PL 40
Binocluri: Omegon 20x80, APM 16x70ED, Nordlicht 10x50, Minox 10x42, IOR 7x40, БПЦ5 8x30, CZ 6x30
Sus
Laurentiu
Membru
Membru


Data inscrierii: 30 Apr 2005
Mesaje: 2536

Motto: Apparently, besides the anti-matter and dark matter the scientists have recently discovered also the "doesn't-matter"; however this new discovery has no influence on the known universe, whatsoever

Localitate: Timisoara

MesajTrimis: 05 Iul 2010 10:33 Download mesaj
Titlul subiectului: Re: prima (mea) observatie
Raspunde cu citat (quote)

10miideratze a scris:


Acum, as vrea sa pun cateva intrebari care probabil le pun toti incepatorii. Dupa cum am spus am incercat sa citesc cat imi permite timpul si nu stiu daca am eu un deficit de atentie dar de unele chestii chiar nu m-am prins, dupa cum urmeaza:

1. Ce inseamna deep-space? Unele site-uri spun ca acest model de telescop este bun pentru planetary and deep space observations, dar acest deep space ce inseamna exact? Chestii care sunt in afara sistemului nostru solar sau chestii mici din sistemul nostrul solar?


"Deep-space" sau, mai pe limba astronomilor amatori, "Deep-sky" se refera la acele obiecte ceresti din afara sistemului solar - stele, nebuloase (nori de praf si gaz), galaxii. In sistemul solar sunt accesibile observatiilor cu telescoapele amatorilor planetele, Luna, Soarele, unii asteroizi mai stralucitori si comete.

Citat:
2. Pentru ce se face alinierea polara? Am inteles (sau cred ca am inteles) ca asta trebuie facuta pentru telescoapele ce dispun de un sistem motorizat GoTo. Trebuie sa o fac si eu?


Alinierea polara a monturilor ecuatoriale se face pentru a facilita compensarea rotatiei Pamantului in jurul propriei axe prin antrenarea axei orare (sau "axa ascensiei drepte").

Citat:
3. De fiecare data cand incercam sa ma uit la ceva, imaginea tremura ingrozitor... de ce?


Sunt doua cauze posibile: 1. ai atins telescopul in timp ce priveai prin el si ai generat vibratii; 2. "turbulenta": fie telescopul nu era aclimatizat (diferenta de temperatura intre instrument si mediul ambiant => curenti de aer in tubul telescopului; se rezolva daca lasi telescopul o ora, doua sa "ia aer"), fie aerul atmosferic este turbulent (ceea ce se intampla aproape permanent, insa uneori fenomenul este mai pregnant de ex. dupa trecerea unui val de aer rece si este cu atat mai evident cu cat folosesti un grosisment mai mare (despre asta mai jos).


Citat:
4. Din cate am inteles zoom-ul telescopului se face distanta focala/ocular. Adica (in cazul meu) 650/20 => un zoom de 32,5X. Si daca imi iau un ocular de 1mm inseamna ca as avea un zoom de 650X?


Teoretic da, insa nu exista astfel de ocular (iar ocularele cu focala scurta, de regula, te obliga sa lipesti ochiul de lentila ceea ce nu-i prea convenabil).

Nu se foloseste termenul de zoom ci acela de grosisment (sau "putere").

Citat:
4.1. Legat de intrebarea de mai sus... Am vazut ca majoritatea ocularelor vin in dimensiuni prestabilite - 4, 6, 9, 12,5 , 15, 20, 25, 32, 40 - (mai sunt acelea care au zoom, dar am inteles ca nu recomandate datorita calitatii precare sau pretului), dar daca eu am nevoie sa zic de un zoom de 73.8x care e dat de un ocular de de 8.8, ce fac?


Nu cred ca "ai nevoie" de un astfel de ocular care sa iti dea grosismente cu virgula Laughing insa, in practica, vei obtine astfel de grosismente chiar daca nu vrei tocmai pentru ca ocularele se fabrica cu distante focale prestabilite. De regula vei folosi un ocular care iti ofera, in combinatie cu telescopul tau, grosismentul care iti permite "marirea" obiectului pe care vrei sa il vezi la o dimensiune aparenta suficienta pentru a distinge detalii cat mai fine.

Cat anume trebuie sa fie grosismentul se determina mai degraba empiric si vei vedea acest lucru pe masura ce capeti experienta (de ex. planetele se vad bine la 150-300x, obiectele deep-sky necesita grosismente mai mici).

Citat:
5. Cum imi pot da seama de ce focalizare am nevoie pentru a vedea o anume stea? Adica eu pozitionez telescop pe directia stelei care vreau sa o observ, dar nu este pozitionat perfect... drept umare sunt nevoit sa fac ajustari pe dec/ra, dar din cauza ca focalizarea nu este corecta trec peste ea fara sa imi dau seama, caci nu se vede.


De regula, cu un anume ocular ai un anumit punct de focalizare. Vei gasi acest punct (de fapt „plan focal”) indreptand telescopul spre Luna sau o stea mai stralucitoare ori o planeta. Pentru a cgasi usor aceste obiecte iti este foarte util asa numitul „cautator” (finder) – o mica luneta atasata telescopului si a carei pozitie este reglata in asa fel incat sa „vada” acelasi obiect pe care il vede si telescopul (adica cele doua instrumente sunt paralele).

Cel mai bine este sa ai pe telescop ocularul cu focala mai mare (si, de regula, camp mai larg) atunci cand cauti obiectele pe care vrei sa le vezi.

Citat:
6. Cand spun ca un obiect are o magnitudine mare inseamna ca este puternic luminat?


Inseamna ca are luminozitate mare.

Atentie: un obiect cu magnitudinea 1 este mai luminos decat unul cu magnitudinea 4 si mult mai luminos decat unul cu mag. 14 (de ex.).

_________________
Laurentiu
.............................
"Reality is merely an illusion, albeit a very persistent one." (Albert Einstein)
Sus
valy
Membru
Membru


Data inscrierii: 21 Iul 2005
Mesaje: 10710



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 05 Iul 2010 10:45 Download mesaj
Titlul subiectului: Re: prima (mea) observatie
Raspunde cu citat (quote)

Bine ai venit.
10miideratze a scris:

- m-am uitat la soare... adica am incercat... si sincer... chiar nu stiu daca am vazut ceva. Din cand in cand vedeam pentru foarte putin timp cate o un cerc galben cu multe pete negre care se miscau foarte repede, dar nu stiu daca era soarele sau doar o iluzie optica creata de ocular si/sau ochiul meu.

Sigur e folie pt. vizual? Are o pata soarele, ar trebui sa o vezi.
Sus
nobody
Membru
Membru


Data inscrierii: 02 Apr 2010
Mesaje: 4842

Motto: Never ever give up !

Localitate: Nowhere

MesajTrimis: 05 Iul 2010 11:07 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Completez:

4. Eu ii zic simplu "marire" din cuvantul englez "magnification" care mi se pare mai intuitiv decat francezul "grossisment".
"Zoom" se foloseste doar in fotografie si reprezinta raportul dintre marirea maxima si cea minima (sau intre distantele focale) si reprezinta cu totul altceva.

4.1 Simplu: folosesti un ocular de 9 mm in loc sa cauti unul de 8.8. Nu vei simti nici o diferenta.

5. Focalizarea se face la infinit pe toate stelele. Adica nu difera de la o stea la alta. Daca ai focalizat bine una, vor fi si celelate focalizate.

6. Exista doua feluri de magnitudini: magnitudinea absoluta care repezinta luminozitatea emisa de un corp ceresc ("la el acasa") si magnitudinea aparenta care reprezinta luminozitatea care o percepem noi de la distanta.
Astfel doua stele identice aflate la distante diferite de noi vor avea aceeasi magnitudine absoluta dar magnitudini aparente diferite. Steaua mai indepartata ne va aparea mai putin luminoasa chiar daca ele emit la fel de "puternic".
O mica lista sa-ti dai seama cam ce inseamna: http://en.wikipedia.org/wiki/Apparent_magnitude
Sus
10miideratze
Membru
Membru


Data inscrierii: 01 Iul 2010
Mesaje: 6



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 05 Iul 2010 15:33 Download mesaj
Titlul subiectului: Re: prima (mea) observatie
Raspunde cu citat (quote)

valy a scris:

Sigur e folie pt. vizual? Are o pata soarele, ar trebui sa o vezi.


Folia este aceasta http://www.skywatcher.ro/Baader/filtru_solar.htm modelul ND5. Acolo scrie doar ca cel ND3.8 este pentru astrofotografie, deci presupun ca ND5 este pentru observatii vizuale.
Sus
nobody
Membru
Membru


Data inscrierii: 02 Apr 2010
Mesaje: 4842

Motto: Never ever give up !

Localitate: Nowhere

MesajTrimis: 05 Iul 2010 15:46 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Scrie destul de clar:

Filtrul AstroSolar este disponibil in doua densitati diferite. In densitatea ND 5 filtrul este bun pentru utilizarea vizuala in telescop. In densitatea ND 3,8 filtrul se poate folosi doar pentru astrofotografie. Filtrul AstroSolar ND 3,8 permite timpi de expunere scurti de 1/1000 sec. Nu folositi filtrul AstroSolar ND 3,8 pentru observatii vizuale!
Sus
10miideratze
Membru
Membru


Data inscrierii: 01 Iul 2010
Mesaje: 6



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 05 Iul 2010 15:46 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

MariusP a scris:


3. Poate fi o cauza, daca ai desfasurat complet picioarele trepiedului. Incearca sa faci observatii cu picioarele stranse (ale trepiedului, nu ale tale... Razz )



Erau desfasurate la maxim, am incercat sa-l stabilizez cat mai bine. O sa incerc si cu ele stranse. Sper sa nu fie vreo problema cu telescopul.

Laurentiu a scris:

Sunt doua cauze posibile: 1. ai atins telescopul in timp ce priveai prin el si ai generat vibratii; 2. "turbulenta": fie telescopul nu era aclimatizat (diferenta de temperatura intre instrument si mediul ambiant => curenti de aer in tubul telescopului; se rezolva daca lasi telescopul o ora, doua sa "ia aer"), fie aerul atmosferic este turbulent (ceea ce se intampla aproape permanent, insa uneori fenomenul este mai pregnant de ex. dupa trecerea unui val de aer rece si este cu atat mai evident cu cat folosesti un grosisment mai mare (despre asta mai jos).


Da, l-am atins destul de des, dar atunci erau si mai puternice vibratiile. Se calmau dupa putin timp dar tot ramanea o vibratie constanta.

Nu l-am prea lasat sa se aclimatizeze, decat vreo 20-30 minute pana au inceput sa apara stelele si diferenta de temeperatura a fost cam 10 grade intre sosire si plecare. Dar nu se aclimatizeaza si in timp ce il folosesc? Sau nu trebuie atins deloc in timpul acesta? Vibratiile au fost prezente pe toata durata observatiilor.

Era prezenta si o adiere usoara, poate din cauza asta. Data viitoare o sa incerc sa gasesc un loc mai ferit pentru observatii sa vad daca se mai intampla.
Sus
Laurentiu
Membru
Membru


Data inscrierii: 30 Apr 2005
Mesaje: 2536

Motto: Apparently, besides the anti-matter and dark matter the scientists have recently discovered also the "doesn't-matter"; however this new discovery has no influence on the known universe, whatsoever

Localitate: Timisoara

MesajTrimis: 05 Iul 2010 17:17 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

E clar, vantul si o montura + trepied slabute = mariaj cu probleme.
_________________
Laurentiu
.............................
"Reality is merely an illusion, albeit a very persistent one." (Albert Einstein)
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Observatii astronomice - incepatori

Download topic
Pagina 1 din 1
 
Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact