Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
Emil Membru

Data inscrierii: 30 Aug 2007 Mesaje: 1271
|
Trimis: 27 Iun 2010 19:48 Download mesaj |
Titlul subiectului: Cupola home-made -proiect rezolnabil? |
|
|
|
Salut,
se pare ca pana la urma sunt nevoit sa modific garajul asa ca voi fi obligat sa imi schimb pozitia si pentru aceasta m-am gandit in prima varianta la o cupola pe baza de fibra de sticla, ceva de genul home-made....
Are cineva experienta sau macar idei ce sa folosesc? Metalul din cauza lipsei capacitatilor de prelucrare nu pot sa il iau inca in calcul asa ca m-am gandit la rasini sintetice sau ceva asemenator.
Numai bine
Emil |
|
Sus |
|
 |
dragos.n Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007 Mesaje: 6901
Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 28 Iun 2010 03:31 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Cred ca fibra de sticla e foarte buna, dar cam (foarte) scumpa. Daca e o varianta provizorie, eu m-as orienta spre o acoperire cu lemn tratat cu lac yacht, prevazut sa tina la acoperirea barcilor pe mare. _________________ Dragos N |
|
Sus |
|
 |
Doru Dragan Membru

Data inscrierii: 02 Mar 2006 Mesaje: 4414
Motto: PER ASPERA AD ASTRA Localitate: Timisoara
|
Trimis: 28 Iun 2010 07:52 Download mesaj |
|
|
|
Eu in locul tau nu m-as gandi la ceva rotund Nu m-as gandi la turnat de rasina si fibra de sticla. Nu stiu daca e scump dar sigur e complicat si murdar . Gandeste-te la niste placi, la un acoperis culisant sau rabatabil. |
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9724
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 28 Iun 2010 17:10 Download mesaj |
|
|
|
În regim de amator și cu ce găsești la magazinele de materiale de construcții cred că un acoperiș în formă octogonală aproximează destul de bine o cupolă și se poate face relativ ușor folosind un cadru din lemn acoperit cu plăci prefabricate celulare din policarbonat. Din plăcile respective tai bucăți triunghiulare, le fixezi cu holzșuruburi pe scheletul de lemn, iar peste îmbinări pui niște fâșii din tablă de alumniu fixată și izolată cu silicon. Policarbonatul poate fi îndoit pe o direcție, cu ceva chin și un plan de sferă desfășurată ai putea aproxima mai bine o cupolă tăind fâșii mai înguste, cu laturile curbate, lipindu-le apoi cu un adeziv potrivit. Avantajul policarbonatului celular este că are greutate mică, rezistență mare la impact, asigură o bună izolare termică și fonică și este rezistent la radiații UV. _________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
Sus |
|
 |
auriga Membru

Data inscrierii: 22 Dec 2008 Mesaje: 2122
|
|
Sus |
|
 |
danto1313 Membru

Data inscrierii: 27 Mai 2007 Mesaje: 352
|
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 9523
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
Trimis: 28 Iun 2010 22:19 Download mesaj |
|
|
|
Daca nu poti sau nu-ti place un ''roll-of-roof'' atunci iata o solutie simpla care a fost folosita si la observatoare pro:intersecteaza doi semicilindri de aceeasi raza pentru obtinerea scheletului domului.Inafara de tabla,sau placile de fibra de sticla,sau...,toate componentele sunt rectiliniare si relativ putine.Am vazut solutia in S&T demult de tot,nu am link.
Mircea _________________ http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
Dotare: reflectoare, lunete, cateva binocluri si un catadioptric. |
|
Sus |
|
 |
Emil Membru

Data inscrierii: 30 Aug 2007 Mesaje: 1271
|
Trimis: 30 Iun 2010 09:25 Download mesaj |
|
|
|
Salut,
multumesc mult de tot pentru raspunsurile date si mai ales pentru link-urile pe care le-ati pus la dispozitie.
Am sa reactivez subiectul atunci cand am sa incep munca la cupola (sau alternativa) pentru a va tine la curent, asta daca va trebui sa imi mut "cuibusorul de nebunii".
Numai bine
Emil |
|
Sus |
|
 |
Laurentiu Membru

Data inscrierii: 30 Apr 2005 Mesaje: 2536
Motto: Apparently, besides the anti-matter and dark matter the scientists have recently discovered also the "doesn't-matter"; however this new discovery has no influence on the known universe, whatsoever Localitate: Timisoara
|
Trimis: 01 Iul 2010 10:22 Download mesaj |
|
|
|
Cred ca este mult mai usor de construit un observator cu acoperis roll-off decat unul cu cupola. Si probabil mult mai ieftin.
Uite aici un link interesant:
http://www.corius.net/cont/obser.html
Constructia este facuta aproape exclusiv din lemn si pe langa factorul "utilitate" mai poti adauga si pe cel de "estetica".
Mai putem pune la socoteala si faptul ca o cupola trebuie rotita din cand in cand, aduce probleme suplimentare de turbulenta etc. pe cand un roll-off iti lasa posibilitatea de a vedea o portiune mult mai mare de cer fara efort suplimentar.
iata si o lista cu observatoare de ambele tipuri:
http://obs.nineplanets.org/obs/obslist.html _________________ Laurentiu
.............................
"Reality is merely an illusion, albeit a very persistent one." (Albert Einstein) |
|
Sus |
|
 |
russu Membru

Data inscrierii: 06 Iun 2010 Mesaje: 13
|
Trimis: 09 Iul 2010 23:58 Download mesaj |
|
|
|
Dincolo de aspect, consider ca observatorul cupola are si o functie suplmentara: ecraneaza telescopul de lumina parazita.
Cel tip roll off este mai mult un fel de "casa a telescopului", pentru scule de gabarit prea mare pentru a fi instalate pe monturi mobile. Daca este amplasat in locuri unde lumina parazita este la un nivel redus solutia poate fi insa sufucienta. Viabilitatea solutiei depinde deci de locsa'ie si mai ales de pretentiile telescopului. |
|
Sus |
|
 |
neox Membru

Data inscrierii: 17 Iun 2008 Mesaje: 1553
|
Trimis: 10 Iul 2010 00:56 Download mesaj |
|
|
|
E adevarat ca o cupola e o optiune foarte eleganta fara sa mai spun de aspectul PRO . Problema e ca daca ai o montura ecuatoriala motorizata trebuie motorizata si cupola, fiind sincronizata cu telescopul. Practic trebuie motorizata o a treia axa. Daca ai deja o montura care comunica cu un PC sunt softuri de management special concepute pt oervatoare cu cupola. Se pot comanda printre altele inchiderea trapei de deasupra, readucerea telescopului la o pozitie de repaos si multe altele. Nu mai stiu in ce masura sofurile astea sunt "open source" dar sunt sigur ca sunt amatori care au facut asa ceva. _________________ Small minds discuss people, Average minds discuss events, Great minds discuss ideas
www.cloudynights.com |
|
Sus |
|
 |
Dan Vasiliu Membru

Data inscrierii: 29 Iun 2009 Mesaje: 971
Motto: SI SEDES NON IS Localitate: Bucuresti
|
|
Sus |
|
 |
nobody Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010 Mesaje: 5168
Motto: Never ever give up ! Localitate: Nowhere
|
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9724
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 14 Iul 2010 02:09 Download mesaj |
|
|
|
mie îmi dau eroare link-urile postate...  _________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
Sus |
|
 |
MariusP Moderator

Data inscrierii: 20 Iun 2007 Mesaje: 4228
|
Trimis: 14 Iul 2010 08:20 Download mesaj |
|
|
|
Nici mie nu mi-au mers din prima, da' pana la urma s-au lasat accesate, oricum, link-urile sint corecte...  _________________ Telescoape: SW MC 127 Virtuoso GTi; Orion StarBlast 6
Oculare: TS Zoom Deluxe 7-21, SW Apo-Zoom 8-24, PL 40
Binocluri: Omegon 20x80, APM 16x70ED, Nordlicht 10x50, Minox 10x42, IOR 7x40, БПЦ5 8x30, CZ 6x30 |
|
Sus |
|
 |
|