Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 233938 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2834 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Despinarom |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 627 la data de Lun Oct 21, 2024 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
s.p.a.c.e Membru

Data inscrierii: 12 Sep 2008 Mesaje: 319
|
Trimis: 17 Iun 2010 10:15 Download mesaj |
Titlul subiectului: Romania va participa in 2014 la o misiune spre Luna |
|
|
|
Citat: | Intr-o decizie politica foarte importanta- sansa oferita de agentia spatiala europeana in perspectiva integrarii Romaniei in randurile sale, doua din institutiile de invatamant din Bucuresti, respectiv Universitatea Politehnica din Bucuresti si Universitatea Bucuresti au fost incluse pe lista centrelor de cercetare care vor contribui la dezvoltarea programelor ESMO si ESEO.
Trebuie subliniat ca este pentru prima data cand institutii din Romania sunt implicate la un asemenea nivel, de obicei, din lipsa infrastructurii si experientei in domeniul spatial, Romaniei fiindu-i oferita doar posibilitatea de a avea acces si de a procesa anumite date culese de satelitii ESA.
Perspectiva aceasta onoranta pune insa in discutie capacitatea celor doua institutii care vor trebui, dincolo de contractul incheiat cu agentia europeana, sa se achite de obligatiile asumate, fara depasirea termenelor prevazute.
ESEO sau European Student Earth Orbiter este al treilea satelit dezvoltat in cadrul programului “Education Satellite Programme”- un microsatelit care de la nivelul unei orbite LEO va capta imagini ale Pamantului, va masura nivelul radiatiilor si va testa noi tehnologii spatiale (o camera stelara si un asa numit “reaction wheel”).
In principiu satelitul va fi lansat in decursul anului 2012 la bordul unei rachete Vega, avand durata de viata calculata pentru un minim de 6 luni.
In acest proiect UPB va trebui sa dezvolte partea de structura.
ESMO sau European Student Moon Orbiter va fi primul satelit educational trimis spre Luna cu tehnologie inspirata de cea folosita de misiunea Smart1 si al patrulea satelit din programul “Education Satellite Programme”. Contractorul principal este Surrey Satellite Technology Limited din Anglia, iar subcontractanti sunt mai multe universitati din tari membre sau aflate in colaborare cu ESA.
Satelitul va fi pus pe o orbita de transfer geostationara undeva la sfarsitul lui 2013-inceputul lui 2014 (o data concreta de lansare va trebui sa fie stabilita ulterior, momentan fiind prematur sa se avanseze informatii de acest gen considerand ca satelitul nu este inca nici in faza de proiectare ci doar de stabilire a cerintelor tehnice).
Romania este prezenta in proiect prin Universitatea Politehnica Bucuresti-responsabila pentru 2 din subsistemele satelitului (ADCS si structura) si prin Universitatea Bucuresti responsabila pentru dezvoltarea experimentului care vizeaza monitorizarea radiatiei.
Desi vor beneficia de sprijinul contractorului SSTL (o firma cu vechi state in industria aerospatiala) precum si de suportul tehnic si de infrastructura ESA (incluzand aici punerea la dispozitie pentru teste a laboratoarelor din ESTEC) se anunta un proiect pe cat de interesant, pe atat de greu si ramane de vazut cum se va descurca Romania in conditii concrete de lucru, mai ales in lumina conditiilor precare care au afectat dramatic invatamantul romanesc in ultimii 20 de ani.
|
articolul original SpaceAlliance
Descriere: |
|
Marime fisier: |
32.34 kb |
Vizualizat: |
de 3931 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
dragos.n Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007 Mesaje: 6850
Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 17 Iun 2010 10:39 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Chiar azi am citi ca Vietnamul va lansa cel de al doilea satelit al sau, cu o racheta americana, cei drept, dar totusi, un satelit de comunicatii propriu, al lor.
_________________ Dragos N |
|
Sus |
|
 |
Blakut Membru

Data inscrierii: 03 Noi 2008 Mesaje: 1355
Motto: Per Aspera ad Astra. Sau cum era? Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 17 Iun 2010 14:39 Download mesaj |
|
|
|
M-am inscris la fizica la noi la facultate in proiectul asta, suntem toata echipa studenti de anul 2. Eu fiind plecat din tara cu bursa nu o sa ma pot implica concret decat dupa ce ma intorc. Am insa incredere in colegii mei, desi proiectul e greu cred ca vor reusi.
Sunt 20 de experimente pe nava aia si participa zeci de facultati din lume. E o chestie foarte interesanta.
Altfel, imi pun si eu intrebarile pe care si le pun cei din articol, ca am vazut cum e atmosfera la Aeronave, la poli si la noi la fizica.
_________________ Vizitati-mi blogul cu poze! http://blakutps.blogspot.com/
Unde-s multi puterea creste,
Da' gandirea nu sporeste... |
|
Sus |
|
 |
s.p.a.c.e Membru

|
Trimis: 17 Iun 2010 19:19 Download mesaj |
|
|
|
Vinasat 1 (primul satelit vietnamez) a costat 230 milioane de dolari si a fost construit de Lockheed Martin. Vinasat 2 va fi lansat in 2012 si va costa in acelasi ordin de marime. Vietnamul a avut o alta politica, mult mai comerciala- a comandat un satelit care a fost construit si livrat "la cheie" impreuna cu toata infrastructura (statie de sol, sisteme etc).
Banii sunt insa recuperati in totalitate (plus profit) pentru ca satelitul este operat de compania de telecomunicatii VNPT-"Vietnam Post and Telecommunications" (cu capital de stat) care a raportat in 2009 ca a reusit sa vanda pe piata asiatica 70% din capacitatea de transmisie a transponderelor-ceea ce inseamna ca in final este un plan de afaceri reusit.
Romania are buget alocat pentru aplicatii spatiale de ordinul catorva milioane de euro + bani atrasi din proiecte europene. Din acestia 2 milioane sunt contributia la programul PECS de parteneriat cu ESA (bani care se intorc inapoi sub forma de proiecte care trebuie executate in tara de catre diferite consortii de firme private si institutii publice).
ESMO, desi un satelit educational -va fi pana la urma un proiect cat se poate de serios, iar cei 3-4 ani ramasi pana la lansare sunt un termen foarte scurt pentru orice proiectant (cu atat mai mult pentru cineva fara experienta in domeniu).
De la faza trasarii cerintelor proiectului si pana la simularile matematice, scrierea SW de bord (in cazul sistemului de reglare a pozitiei de zbor), integrarea tuturor sistemelor, teste de functionare etc este un drum lung si complicat.
UPB va avea sprijinul celor de la ESA, SSTL si a restului de parteneri din celelalte universitati- dar va fi o incercare cat se poate de concreta. Pana la urma se revine la scopul acestor proiecte-evaluarea cunostintelor si posibilitatilor tehnice locale si cresterea nivelului de pregatire.
|
|
Sus |
|
 |
dragos.n Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007 Mesaje: 6850
Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 17 Iun 2010 23:41 Download mesaj |
|
|
|
Am inteles. Vietmanul are niste manageri -ministrii - preocupati de binele tarii lor. Multumesc pentru informatie.
_________________ Dragos N |
|
Sus |
|
 |
s.p.a.c.e Membru

|
Trimis: 18 Iun 2010 15:22 Download mesaj |
|
|
|
@Blakut
Scopul acestui proiect-in spiritul caruia a fost scris si prezentul articol- este unul educational si asa trebuie sa si ramana-un proiect la care orice stundent din UPB sau Universitatea Bucuresti, interesat de domeniu, poate sa se inscrie, sa participe, sa isi aduca contributia si sa se pregateasca pentru viitor.
Nu trebuie sa se transforme in ceva exclusivist- un grup restrans- ci trebuie sa ramana deschis. Profesorii sunt mai mult coordonatorii acestei echipe universitare si mai putin executivul proiectului.
|
|
Sus |
|
 |
Blakut Membru

Data inscrierii: 03 Noi 2008 Mesaje: 1355
Motto: Per Aspera ad Astra. Sau cum era? Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 23 Iun 2010 00:07 Download mesaj |
|
|
|
Da, stiu, fac parte din ea. Sau voi face, in fine, cand sunt in tara...
_________________ Vizitati-mi blogul cu poze! http://blakutps.blogspot.com/
Unde-s multi puterea creste,
Da' gandirea nu sporeste... |
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|