Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 235250 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2859 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Savoia |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
cmatei Membru

Data inscrierii: 09 Sep 2009 Mesaje: 844
|
Trimis: 08 Iun 2010 11:32 Download mesaj |
Titlul subiectului: scurtare tub Newton |
|
|
|
Am cumparat un coma corrector pentru Newton-ul meu skywatcher black diamond 200/1000. Cum ma asteptam, nu am destul in-focus pentru coma corector + DSLR.
O particularitate la telescopul asta e ca focalizatorul are 2 adaptoare pentru oculare, unul pentru 1.25 si unul pentru 2". Ca sa obtin focus cu DSLR-ul, foloseam adaptorul de 1.25 care are filet T la baza. Adaptorul pentru oculare de 2" (in care ar trebui sa intre MPCC-ul) nu e demontabil ca cel de 1.25 si e destul de inalt, asa ca nici vorba de focus cu el. Cu un astfel de adaptor, scurtat la 8mm deasupra flansei, ajung foarte aproape de focus (sub 1mm), dar nu chiar unde trebuie. Probabil ca daca mai strang din suruburile de colimare ale principalei, as ajunge in focus, dar caut o solutie mai buna.
In poza (de pe forumul iceinspace), sunt inelul camerei, MPCC-ul, adaptorul de oculare de 1.25" (fara tubul port-ocular, se vede filetul T) si adaptorul de 2".
[img]http://www.iceinspace.com.au/forum/attachment.php?attachmentid=44293&d=1214296865[/img]
In afara de a cumpara un focalizator mai putin inalt, ramane varianta scurtarii tubului pentru a ridica oglinda principala cu vreo 3cm. Daca adopt aceasta ultima varianta, la ce ar trebui sa fiu atent ? Nu am experienta de construit instrumente. Ar trebui sa schimb secundara cu una mai mare ? mica ? Telescopul e folosit aproape exclusiv pentru foto.
Multumesc anticipat pentru orice fel de sugestii.
|
|
Sus |
|
 |
cmatei Membru

|
Trimis: 08 Iun 2010 11:36 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Nu reusesc sa pun poza, iat-o ca attachment.
Descriere: |
|
Marime fisier: |
28.61 kb |
Vizualizat: |
de 3462 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
dragos.n Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007 Mesaje: 6903
Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 08 Iun 2010 12:29 Download mesaj |
|
|
|
O solutie, e sa iei un focalizator mai scurt. Daca ridici oglinda primara, ingustezi zona de iluminare 100% a senzorului, si ca sa compensezi ar trebui sa schimbi secundara cu una mai mare, operatie cam laborioasa.
Insa cea mai buna solutie ar fi sa inlocuiesti si oglinda secundara si sa schimbi si focuserul, ca telescoapele astea sunt calibrate pentru vizual, nu pentru foto, si dau un camp iluminat 100% cam mic. Dar asta depinde si de bani, dar in primul rand de cat de bine stii tu sa faci astea. Sau sa dai cuiva care se pricepe, sa-ti faca transformarea, ca dupa inlocuirea astora trebuie sa faci niste alinieri foarte precise, ale focuserului si a secundarei.
Daca nu, incearca sa mai ridici primara.
_________________ Dragos N |
|
Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11316
|
Trimis: 08 Iun 2010 15:28 Download mesaj |
|
|
|
Ca sa nu strici nimic mai bine faci la strung un adaptor prin care sa pui comacorectorul direct in focuser si astfel nu mai folosesti astfel nici un adaptor din cele 2. Sau mai iei un adaptor ca cel la 2", tai din el partea cu cele doua surubele si pui astfel comacorr. mai jos.
Asta ce o fi oare: http://www.teleskop-express.de/shop/produc...zuege.html
|
|
Sus |
|
 |
Laurentiu Membru

Data inscrierii: 30 Apr 2005 Mesaje: 2536
Motto: Apparently, besides the anti-matter and dark matter the scientists have recently discovered also the "doesn't-matter"; however this new discovery has no influence on the known universe, whatsoever Localitate: Timisoara
|
Trimis: 08 Iun 2010 17:28 Download mesaj |
|
|
|
cmatei ceea ce trebuie sa faci sunt urmatoarele lucruri:
1. ridici oglinda principala mai sus in tub (sau, alternativ si mai dificil, cobori focuser-ul mai jos catre principala - eu am facut asta la astrograful meu newtonian de 110 f/4)
2. inlocuiesti secundara cu o alta cu diametru mai mare (diametrul creste la rapoarte f/d mai mici si, invers, scade la f/d mai mare); spre ex. pentru a avea camp iluminat 100% suficient de mare pentru chip-ul DSLR-ului Nikon D50 (cu diagonala mai mare decat a DSLR-urilor Canon format APSC), la astrograful meu am avut nevoie de o secundara cu diam. de 60 mm.
Dimensiunea secundarei se calculeaza usor:
http://www.garyseronik.com/?q=node/8
Pentru alte calcule se poate folosi Newt, un soft free foarte util http://www.dalekeller.net/ATM/newtonians/newtsoft/newtsoft.htm
insa pentru calculul dimensiunii secundarei foloseste cu incredere formulele lui Gary Seronik de pe site-ul de mai sus.
_________________ Laurentiu
.............................
"Reality is merely an illusion, albeit a very persistent one." (Albert Einstein) |
|
Sus |
|
 |
cmatei Membru

|
Trimis: 08 Iun 2010 21:10 Download mesaj |
|
|
|
Multumesc tuturor pentru sfaturi.
@valy: pana la urma am gasit si eu un adaptor foarte similar, anume http://www.teleskop-express.de/shop/produc...nians.html. Ar trebui sa soseasca vineri asa ca-l pot testa in weekend, dar sunt 99.9% sigur ca e ok. E de departe cea mai buna solutie, sunt foarte fericit ca nu trebuie sa tai tubul.
Varianta cu confectionatul din adaptorul de 2" nu functioneaza, am stricat deja unul Problema e ca suportul adaptoarelor de oculare are o buza in interior ce nu permite coma corectorului/ocularului sa intre complet in tubul focalizatorului.[/url]
|
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|