Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 236314 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2874 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Svidana |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
Teo Membru

Data inscrierii: 23 Aug 2009 Mesaje: 2593
|
Trimis: 28 Mai 2010 13:37 Download mesaj |
Titlul subiectului: LUNETA DIN LENTILA DE OCHELARI |
|
|
|
Ziua buna . Dupa o pauza in domeniul ATM, si dupa achizitionarea unui telescop performant, m-am decis sa ma apuc sa construiesc din placere si pentru a experimenta, o luneta astronomica, cu obiectiv simplu, neacromat din lentila de ochelari.
Cum nu dispuneam de o lentila rotunda, am desfacut niste ochelari mai vechi care apartinusera bunicii ( la ora actuala inca in viata ) si de care nu se mai folosea. A trebuit sa aduc lentila de la forma sa decupata la o forma rotunda.
Pentru asta am scos una din lentile si m-am tot gandit cum sa ii aflu cat de cat centrul. Mi-a venit o idee geniala. Am udat cu o picatura de apa partea convexa a lentilei si am asezat-o cu convexitatea in jos, pe o masa plana. Imediat in centul ei a aparut o mica pata de apa. Am micsorat apoi acea pata, stergand din picatura, pana a ramas un mic punct umed. Pe partea concava, am trasat un mic punct cu markerul exact unde se vedea pe dos punctul umed.
Acum stiam cat de cat unde este centrul ei. Am trasat apoi un cerc pe un carton, cu diametrul dorit ( 40mm), l-am decupat, apoi am facut o gaura in mijlocul discului de carton. Am asezat micul disc de carton de 40 mm diametru peste lentila mea in asa fel incat gaura din centrul acestui disc sa corespunda cu punctul trasat cu markerul pe lentila. Apoi am trasat si pe lentila urmarind acest disc, un cerc tot cu markerul.
In acest fel, am obtinut pe lentila un punct in centrul ei si un cerc perfect la exterior care inconura punctul, cu raza de 20 mm.
Acum am inceput sa slefuiesc lentilla pe margini ca sa o aduc la forma rotunda. Am frecat la ea cam o saptamana, pe o piatra de polizor fina pe care o umezeam mereu. Roteam lentila mereu, pentru ca forma sa fie perfect rotunda, urmarind cercul trasat cu markerul. Am tot frecat pe piatra lentila umezita pana am adus-o la forma rotunda. Am facut cateva basici la maini dar asta e....riscul meseriei.
Din cand in cand, refaceam testul de centraj cu picatura de apa si refaceam marcajul cu carioca, care se mai stergea.
Am reusit sa o aduc la forma rotunda , fara sa o zgarii. A aparut o discreta zgarietura pe margine, care nu se vede si nu deranjeaza.
Acum am obtinut o lentila rotunda, concav-convexa, cu diametrul de 40mm si focala de 1300 mm. Uitasem sa va spun ca dioptria este de plus 0.75. Deci 1/0.75 = 1.3 metri focala.
Mai jos atasej cateva imagini. Acum urmeaza sa construiesc tubul lunetei si sistemul de prindere al acestei lentile de tub
Ultima modificare efectuata de catre Teo la 28 Mai 2010 20:57, modificat de 1 data in total |
|
Sus |
|
 |
Dan Vasiliu Membru

Data inscrierii: 29 Iun 2009 Mesaje: 971
Motto: SI SEDES NON IS Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 28 Mai 2010 13:52 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Intrebare: Decat sa risti sa zgarii lentila si sa faci basici la maini polizand-o sa o faci rotunda nu era mai simplu sa-i construiesti o diafragma de 40 mm si o montura de prindere a lentilei de tubul telescopului? Mergea si din lemn (mai usor de prelucrat ca sticla).
_________________ CER SENIN ! |
|
Sus |
|
 |
Teo Membru

|
Trimis: 28 Mai 2010 13:57 Download mesaj |
|
|
|
Ba da, mergea , dar am vrut sa experimentez, sa vad daca sunt in stare sa o aduc la forma asta cu mana. Oricum nu s-a zgariat prea tare ...
Si in felul acesta, imi va fi mult mai usor sa o prind intr-o montura rotunda cu un diametru cat de cat egal cu cel al tubului lunetei
|
|
Sus |
|
 |
Stanescu Octavian Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2006 Mesaje: 3680
|
Trimis: 28 Mai 2010 15:25 Download mesaj |
|
|
|
lentila se putea taia cau teava strunjita cu perete suptire 0.5 si abraziv . ca discul de la oglinda ,dura max 1 ora .
(Tot cu mana )
|
|
Sus |
|
 |
RobertG Membru

Data inscrierii: 25 Dec 2009 Mesaje: 759
|
|
Sus |
|
 |
Teo Membru

|
Trimis: 28 Mai 2010 17:51 Download mesaj |
|
|
|
Salut, Robert !
E un lucru foarte bun ca ai lentile netaiate, asa cum au venit din fabrica. Totusi la focala de 1 m aberatiile cromatice si de sfericitate vor fi putin mai pronuntate decat la 1.3 m. Eventual poti diafragma ulterior ceva mai mult.
Nu ar strica putina nostalgie si sa ne apucam sa facem aceasta luneta primitiva. Deja eu m-am si apucat.
Iata inca o imagine cu lentila tinuta in fata ferestrei mele
|
|
Sus |
|
 |
nobody Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010 Mesaje: 5204
Motto: Never ever give up ! Localitate: Nowhere
|
Trimis: 28 Mai 2010 20:01 Download mesaj |
|
|
|
Esti sigur ca ai aflat centrul optic si nu doar centrul de masa la o lentila taiata asimetric ?
|
|
Sus |
|
 |
Teo Membru

|
Trimis: 28 Mai 2010 20:28 Download mesaj |
|
|
|
Nu, nu sunt sigur, dar cu ceea ce dispuneam, atat am putut sa fac. Probabil ca eroarea este destul de mica si ca centrul de masa nu este situat prea departe de centrul optic al lentilei, in cazul meu. Vedem ce iese si cum se comporta. Oricum fac doar un experiment care nu va costa aproape nimic
|
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9759
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 28 Mai 2010 21:17 Download mesaj |
|
|
|
Eu am cumpărat lentila de la un optician de ochelari și mi-a șlefuit-o el de la 65mm cât are brutul la 60mm ca să-mi intre în tub, apoi am diafragmat-o la 30 mm (menisc de +0,75). I-a determinat centrul pe un aparat special și cu același polizor cu apă cu care dă forma pentru rama ochelarilor a redus diametrul. Nu m-a costat nimic în plus!
A fost prima lunetă mai "serioasă" cu care am observat Luna la eclipsă parțială. Tubul este de la hârtie de calc iar ca ocular am folosit lentile recuperate dintr-un obiectiv foto cu zoom.
Spor la construcție!
_________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
Sus |
|
 |
Teo Membru

|
Trimis: 28 Mai 2010 22:16 Download mesaj |
|
|
|
Minunat!
Multumesc. Sunt curios sa vad ce iese si cum se va vedea Luna prin ea, caci la altceva nu cred ca va putea fi folosita.
|
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 9618
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
Trimis: 29 Mai 2010 22:56 Download mesaj |
|
|
|
Un pic de off-topic,sper ca nu se supara Teo.
He,he,dragii mosului,era pe vremea cand nu ne ...framanta grija pentru aberatiile de ordinul trei sau patru de la marginea campului vizual (pentru ca nu ne permiteam si nici nu prea aveam multe campuri vizuale in posesie ).
In prima poza de la eclipsa de Soare din 30 Mai 1984, apare Nicu Reinholz langa telescopul sau Newton de 140mm F/10 in timp ce eu ''pozez'' la ocularul lunetei sale din lentila de ochelari de 0.75D,adica 1.33 metri focal.
In a doua poza,in dreapta, se vede luneta mea din lentile de ochelari de +1.00 D,cotita,cu prisma inglobata.In poza mai apar
de la stanga ,sus :Smarandoiu Marius ,Virgil V. Scurtu,Dragan Doru,Kosa-Kiss Attila,Olari Mihai,Nicolae Reinholz,Mircea Pteancu .De la stanga,jos:Hofer Gratian,Jinca Marcel,Valentin Grigore,Molnar Zoltan,Ovidiu Vaduvescu si Csillag Attila.Foto Dan Vidican(Bucuresti),la 1 Sept.'90
Acum insa inapoi la subiect.Citez din ''The Practical Astronomer'' de Thomas Dick,1845:dupa un tabel calculat initial de Huygens si corectat de Thomas,o luneta cu obiectiv simplu de trei picioare (aprox. 90 cm focal) poate avea o aperura de 24mm si un grosisment de 36x obtinut cu un ocular de 25mm.O luneta similara de patru picioare (aprox. 120cm)poate
avea o apertura de 27mm si un grosisment de 40x obtinut cu un ocular de 30mm.
Luneta mea a avut obiectivul lentila de ochelari IOR de +1.0D/50X1000mm,diafragmat la 25mm.Grosismentele cele mai folosite au fost de 24x (H Reichert 42mm) si 40x (H IOR 25mm).Nu am avut nevoie de prisma zenitala deoarece luneta avea o prisma cu cateta de 20mm montata permanent pe o montura metalica push-pull pentru colimare.
Nu mi-am verificat registrele de observatii dar ,din memorie,retin ca am observat cu luneta lentila de ochelari:Luna evident,Jupiter cu rudimente de benzi si satelitii galileeni,Venus,petele solare prin filtru,roiuri luminoase precum M44,nebuloasa M42 cu doua-trei stele in Trapez,stele duble precum Alcor-Mizar din UMa, sau Beta,Omicron si 61 din Lebada,sau Delta 1-2 din Lyra.
Inca doua remarci:
a)Charles Messier in prima sa varianta de catalog,in care au figurat primele 45 de obiecte,mentioneaza adeseori, in descrierea obiectelor ,aspectul acestora ''dans une lunette ordinaire d'une pied''.Ei bine,aceasta luneta ''obisnuita de un picior'' avea deci un focal de 30 cm si o apertura de....respirati adanc...cuplati centura...de 14mm si un grosisment de 20x.
b)Lacaille a efectuat prima inventariere a cerului sudic cu un telescop tot ''obisnuit de un picior'' dar mai mare,cu o apertura de 16mm.
Poate ar fi interesant sa discutam mai departe.
Mircea
Descriere: |
|
Marime fisier: |
13.82 kb |
Vizualizat: |
de 24737 ori |

|
|
6.07 kb |
de 24737 ori |

|
_________________ http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
Dotare: reflectoare, lunete, cateva binocluri si un catadioptric. |
|
Sus |
|
 |
Teo Membru

|
Trimis: 30 Mai 2010 02:07 Download mesaj |
|
|
|
Vremuri frumoase, vremuri de aur. Multumim pentru impartasirea din experienta dumneavoastra, domnule Mircea Pteancu.
Atasez si eu o imagine cu doi astronomi pasionati ce faceau observatii printr-o astfel de luneta galileeana cum probabil va fi si cea pe care o construiesc acum. Cu mentiunea ca eu, nu voi folosi un ocular divergent ci unul Keppler sau in orice caz, unul convergent de alt tip.
|
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9759
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 30 Mai 2010 08:31 Download mesaj |
|
|
|
Dacă faci și un trepied din lemn asemănător cu cel din poză vei dubla valoarea instrumentului. Luneta mea a rămas fără, din păcate... Cu ocularul din lentile recuperate avem 50x și era foarte greu de ținut pe obiect, fie și rezemată. Am folosit și un ocular divergent, ocazie cu care am constatat efectul menționat de Zoth: câmpul îngust care se poate baleia mișcând pozița ochiului în lateral față de axa optică. Avantajul ocularului divergent este claritatea și luminozitatea mai bună fiind vorba de o singură sticlă și care e potrivit pentru acest gen de instrument, cu dedicație pentru Lună și planete.
_________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
Sus |
|
 |
zoth Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006 Mesaje: 5994
Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ... Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 30 Mai 2010 09:20 Download mesaj |
|
|
|
Mircea Pteancu a scris: |
Luneta mea a avut obiectivul lentila de ochelari IOR de +1.0D/50X1000mm,diafragmat la 25mm.Grosismentele cele mai folosite au fost de 24x (H Reichert 42mm) si 40x (H IOR 25mm).Nu am avut nevoie de prisma zenitala deoarece luneta avea o prisma cu cateta de 20mm montata permanent pe o montura metalica push-pull pentru colimare.
|
Si eu care traiam cu iluzia ca am in folosinta cea mai mica luneta de constructie proprie .... la 26mm diametru activ al obiectivului, facuta initial ca luneta de aliniere si pe care o mai folosesc uneori pentru observatii terestre.
Teo, mult spor pentru finalizarea constructiei
|
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 9618
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
Trimis: 30 Mai 2010 15:21 Download mesaj |
|
|
|
Teo
Spor la treaba si din partea mea.
pentru ca ai pomenit de monturile lentilelor,reiterez linkul de mai jos:
http://brunelleschi.imss.fi.it/museum/esim.asp?c=405006
De acolo am atasat mai jos doua exemple de monturi care,vorba ta,nu costa aproape nimic.Primul este un obiectiv confectionat de Giuseppe Campani,printre altele adevaratul inventator al ocularului compus,in speta al ocularului numit azi Huygens.
A doua poza ne arata un ocular simplu confectionat de un alt maestru al opticii astronomice timpurii,Eustachio Divini.
In a treia poza vedem luneta mea olandeza/Galilei,prezentata pe forum in alta parte.Ceea ce am vrut sa arat este ca avem nevoie doar de carton,aracet,foarfeca si compas pentru a monta aceste lentile simple.Important este ca diametrul tubului sa fie mai mare ca diametrul lentilelor.Executi rondele de carton,pe care apoi le lipesti,dupa diametrele lentilelor si ale tuburilor.Tubul ocularul meu,in dreapta, si parasolarul,in stanga,ambele intrand strans pe exteriorul tubului principal, le-am executat din hartie de ziar lipita cu aracet si folosind drept calapod chiar tubul lunetei.
Am executat astfel si o luneta Kepler ,adica ''obisnuita'', de un picior, cu un grosisment de 9x,inca ne-estetizata,de aceea inca nu am pozat-o.
Am primit intr-un magazin un alt tub de carton ,lung de 1.5 metri,pe care am intentia sa-l folosesc pentru a revitaliza luneta de +1.0 D.
zoth
scuza-ma pentru concurenta neloiala,n-am vrut!
Laurentiu
Nu poti sa o prinzi cumva pe luneta ta acromata?
Fiind la capitolul ''experimente'' poate merita sa-i faci si un ocular Kepler,''de camp mare''.
Am mai multe motive pentru care execut aceste instrumente simple,daca intereseaza pe cineva le pot prezenta.
Mircea
|
26.29 kb |
de 24666 ori |

|
|
20.62 kb |
de 24666 ori |

|
|
28.65 kb |
de 24666 ori |

|
_________________ http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
Dotare: reflectoare, lunete, cateva binocluri si un catadioptric. |
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|