Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
dragos.n Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007 Mesaje: 6937
Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 27 Apr 2010 02:25 Download mesaj |
Titlul subiectului: Furca alt-az |
|
|
|
Una din problemele monturilor alt-aximutale este dezechilibrarea si tendinta de a ''cadea pe spate'' atunci cand sunt utilizate cu instrumente ceva mai grele si-sau sunt duse mult spre zenit.
In urma cu ceva timp am achizitionat o foarte buna montura de acest fel, fabricata de TS. Incercand insa sa aduc un instrument la unghiuri mai mari am constatat ca ea cade. E adevarat, montura a fost gandita pentru 3 kg, iar eu pusesem vreo 5 kg.
Asa ca m-am apucat sa construiesc o furca, astfel incat sa o pot folosii cat mai bine. In fotografiile de mai jos se vede montura TS pusa pe un trepied de la EQ3-2, cu furca si cu 2 telescoape, un Maksutov de 127/1500mm, ''tunat'', si un refractor triplet acromat de 123/430mm, construit de mine. In ultima fotografie se vede sistemul de corectie al alinierii, pentru ca cele doua telescoape sa bata pe aceeasi tinta. Greutatea totala a celor doua telescoape trece de 10 kg, dar fiind balansate, sistemul se comporta foarte bine. In partea de sus a furcii se poate vedea blocul de culisare laterala a sinei de prindere, necesar echilibrarii telescoapelor.
Acest sistem poate fi folosit si cu un singur telescop si cu o contragreutate montata in cealalta parte.
Pentru aprecierea buna a dimensiunilor, ambele telescoape au diagonale de 2'' si oculare de 2'' montate in ele.
Descriere: |
|
Marime fisier: |
104.3 kb |
Vizualizat: |
de 3934 ori |

|
|
102.94 kb |
de 3934 ori |

|
|
101.05 kb |
de 3934 ori |

|
|
120.31 kb |
de 3934 ori |

|
|
198.72 kb |
de 3934 ori |

|
_________________ Dragos N |
|
Sus |
|
 |
Laurentiu Membru

Data inscrierii: 30 Apr 2005 Mesaje: 2536
Motto: Apparently, besides the anti-matter and dark matter the scientists have recently discovered also the "doesn't-matter"; however this new discovery has no influence on the known universe, whatsoever Localitate: Timisoara
|
Trimis: 27 Apr 2010 10:43 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Foarte interesant si ingenios.
Cum se comporta daca bate vantul ?
_________________ Laurentiu
.............................
"Reality is merely an illusion, albeit a very persistent one." (Albert Einstein) |
|
Sus |
|
 |
dragos.n Membru

Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 27 Apr 2010 14:36 Download mesaj |
|
|
|
Nu am testat-o pe vant. e foarte noua.
|
Sus |
|
 |
dragos.n Membru

|
Trimis: 27 Apr 2010 14:52 Download mesaj |
|
|
|
Am uitat sa precizez. Totusi, nu recomand altora sa procedeze la o asemenea supraincarcare a unei monturi. Eu am pus aceste doua instrumente, ca nu aveam altele mai usoare, si voiam sa vad cum se comporta sistemul.
|
Sus |
|
 |
neox Membru

Data inscrierii: 17 Iun 2008 Mesaje: 1553
|
Trimis: 27 Apr 2010 16:01 Download mesaj |
|
|
|
Faina treaba!
Simplu si elegant.
Din ce sunt facute tuburile optice? E alama lustruita sau vopsea, acoperire gen crom etc? Arata nemaipomenit!
_________________ Small minds discuss people, Average minds discuss events, Great minds discuss ideas
www.cloudynights.com |
|
Sus |
|
 |
dragos.n Membru

|
Trimis: 27 Apr 2010 16:06 Download mesaj |
|
|
|
Acoperirea e cu autocolant. Mak-ul are tubul original (de abia a scapat saracul sa nu ii fac eu alt tub, ca ii pusesem gand rau, sa il fac asa cum sunt cele de la Intes Micro), iar refractorul din teava de .... nu mai stiu cum ii zice, un plastic dur si greu, de canalizare.
|
Sus |
|
 |
theogon Membru de onoare

Data inscrierii: 20 Mar 2009 Mesaje: 1189
Motto: impresie, rasarit de soare Localitate: cluj
|
Trimis: 27 Apr 2010 18:06 Download mesaj |
|
|
|
Montura arată excelent, iar cele două instrumente ''tunate'' umplu de invidie o grămadă de astronomi amatori cumsecade.
Felicitări pentru furca realizată, totuși întreb, oare faptul că duce mai mult de 10 kg nu e cam mult pentru montura TS dimensionată la 3 kg (după cum ziceai chiar tu).
Și o întrebare off topic : care este instrumentul preferat dintre cele două
_________________ mihai |
|
Sus |
|
 |
dragos.n Membru

|
Trimis: 27 Apr 2010 19:44 Download mesaj |
|
|
|
Evident ca e mult. Singurul lucru pentru care, totusi functioneaza, e ca centrul de greutate vine exact pe axe. Altfel cred ca s-ar rupe.
Care e instrumentul preferat din cele doua? Pana acum era mak-ul. Zilele acestea am la mine un Canon DSLR, si am facut ceva fotografii cu refractorul. Nu am avut inca timp sa stau sa analizez rezultatele, dar se pare ca va fi o oarecare rasturnare de situatie.
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 9668
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
Trimis: 27 Apr 2010 20:14 Download mesaj |
|
|
|
dragos.n
felicitari,realizare foarte frumoasa,succes in folosirea acestor instrumente estetice si a monturii ingenioase.
Sper sa nu te superi daca am sa vin cu o mica precizare destinata incepatorilor.Dezechilibrarea monturilor azimutale supraincarcate,mentionata de tine, este reala dar se aplica doar monturilor pe care francezii le numesc ,,in nod de compas'' si care reprezinta doar un caz particular de monturi azimutale (exemplu notabil AZ3,aflata in vanzare la mai multi dealeri).Caracteristica principala a monturii in nod de compas este punctul de aplicare al sarcinii aflat excentric fata de axa orizontala.Mircea
_________________ http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
Dotare: reflectoare, lunete, cateva binocluri si un catadioptric. |
|
Sus |
|
 |
dragos.n Membru

|
Trimis: 27 Apr 2010 20:44 Download mesaj |
|
|
|
Da, asa e. O precizare utila. Multumesc Mircea.
Si multumesc pentru aprecieri si celorlalti.
|
Sus |
|
 |
|