Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
luna0404_3a_p.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 235575
Numar de utilizatori inregistrati: 2861
Cel mai nou utilizator inregistrat: CaiusP
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Constructie newtonian cu focala scurta

Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3, 4, 5
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

DIY / ATM / Reparatii

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Teo
Membru
Membru

Data inscrierii: 23 Aug 2009

MesajTrimis: 17 Apr 2010 12:16 Download mesaj
Titlul subiectului: Filmulet oglinda secundara
Raspunde cu citat (quote)

Uitati, am facut si un scurt filmulet ca sa exemplific cum am prins eu oglinda secundara si cum realizez colimarea.
Am filmat primul telescop, deoarece acela este gata si puteti vedea bine despre ce este vorba. La telescopul la care lucrez acum, folosesc acelasi sistem, numai ca montura prismei nu mai este realizata din aluminiu turnat ci a trebuit sa o construiesc din tabla.

IATA LINKUL : http://www.youtube.com/watch?v=TShIKehgqak
Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

MesajTrimis: 18 Apr 2010 00:06 Download mesaj
Titlul subiectului:

Salut Teo
Un prim comentariu:esti tare!

Totusi o oglinda nu este oul de Paste ,vorba prietenului Csillag Attila.
Pe un alt form romanesc ,cineva a decis sa renunte la o oglinda Royce deoarece a fost pusa pe un pat cu fata aluminizata spre cearceaf Shocked Repet,o oglinda ROYCE!!!Asta este ca si cum cineva ar renunta la un Ferrari deoarece i-a cazut o picatura de ploaie pe parbriz!

Daca vei pune un punct pe centrul oglinzii,te asigur ca nu v-a pati nimic.Tai din carton un disc de exact acelasi diametru cu oglinda,fa in centrul acestui disc o gaura de 3 sau 4 sau 5mm,centreaza cartonul peste oglinda si insemneaza centrul oglinzii prin gaura din carton folosind un marker.Mircea

Sus
Laurentiu
Membru
Membru

Data inscrierii: 30 Apr 2005

Motto: Apparently, besides the anti-matter and dark matter the scientists have recently discovered also the "doesn't-matter"; however this new discovery has no influence on the known universe, whatsoever

MesajTrimis: 19 Apr 2010 12:47 Download mesaj
Titlul subiectului:

Subscriu la sfatul lui Mircea. Eu am folosit ani de zile telescopul meu de 200 mm colimat "la nimereala". Pana la urma am lipit si eu pe oglinda un cerculet care ajuta enorm de mult la colimare, fie ca folosesc un ocular Chesire (facut de mine), fie un laser in combinatie cu o lentila barlow.

Aici vei gasi un material interesant despre "ce si cum":

http://www.skyandtelescope.com/howto/diy/3306876.html

Sus
Teo
Membru
Membru

MesajTrimis: 20 Apr 2010 00:54 Download mesaj
Titlul subiectului: Multumesc

Multumesc. Smile Am salvat si articolul prezent la linkul dat de Laurentiu. O sa am in vedere ca in viitor sa fac un mic punct cu markerul in centrul oglinzii principale folosind metoda cu cartonul gaurit in mijloc, sugerata de domnul Mircea Pteancu. Poate in acest fel voi reusi o colimare mai precisa.
Inca nu i-am facut proba pe cer, dar deocamdata, ce am vazut terestru se vede foarte clar. Voi lucra in continuare la el si va voi tine la curent cu postari. Va urez cer senin si numai bine !
Sus
dragos.n
Membru
Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007

Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi

MesajTrimis: 20 Apr 2010 01:04 Download mesaj
Titlul subiectului:

Teo, nu vreau sa te dezamagesc, dar modul in care ai pus tu oglinda secundara ar merge daca ai avea acel picior facut din invar, sau titan, sau crom-vanadiu, sau macar dintr-un otel mai dur, si cu o ''radacina'' cel putin la fel de solida, si ancorata in minim trei puncte pe un tub ranforsat, nu simplu plastic dens, cum e cel de canalizare. Si asta pentru ca un telescop cu f/d=4 are un hotspot de 0,32mm.

Ca se vede bine ziua, da, te cred, ziua semnalul pe care il primeste ochiul este mult mai puternic, si abaterile se vad mai greu. Ce vei face insa seara, cand gradientul de temperatura e mare, si dilatarile, plus tensiunile din curburile placii de aluminiu incep sa ''vorbeasca''. Plus cele din tubul de plastic. Ca tu ai facut asa sub presiunea timpului, inteleg, dar cred ca e bine sa stii la ce sa te astepti.

Membru
Membru

MesajTrimis: 20 Apr 2010 13:15 Download mesaj
Titlul subiectului:

Buna ziua, domnule Dragos. N. ( Nu ne-am mai auzit de mult timp Smile )
Tubul meu nu este din plastic ci din tabla groasa galvanizata. Acel guler din teava de plastic nu are nicio legatura cu secundara. E pus acolo doar de frumusete si pentru a mai rigidiza tubul. Baza ( talpa ) suportului pentru oglinda secundata e prinsa solid, direct pe tubul de tabla al telescopului.
Piciorul oglinzii secundare la noul telesciop este din platbanda de aluminu groasa de 3 mm dar daca se va dovedi instabil, il voi inlocui cu unul din otel si ii voi mai aduga un punct de sprijin sau chiar doua. Multumesc pentru sprijin !
Sus
Laurentiu
Membru
Membru

Data inscrierii: 30 Apr 2005

Motto: Apparently, besides the anti-matter and dark matter the scientists have recently discovered also the "doesn't-matter"; however this new discovery has no influence on the known universe, whatsoever

MesajTrimis: 20 Apr 2010 14:01 Download mesaj
Titlul subiectului:

Mie mi se pare destul de solid suportul secundarei iar tub de PVC am folosit si eu (si nu numai eu) la constructii de instrumente asa ca pot spune ca e suficient de bun (desi cam greu).

In schimb, nu imi dau seama cum anume se face colimarea secundarei dat fiind faptul ca piciorul de sustinere pare sa fie fix.

Edit:

acum am vazut mesajul tau din 17.04 si am inteles care e "spilul".

Nu sunt insa foarte sigur ca metoda ta asigura o colimare foarte precisa.

Sus
danto1313
Membru
Membru

Data inscrierii: 27 Mai 2007

MesajTrimis: 20 Apr 2010 18:18 Download mesaj
Titlul subiectului:

Asa cum am inteles eu ca faci colimarea,la f/D=4,nu cred ca ai sanse sa faci o colimare macar aproape de ceea ce ar trebui.
Sus
Teo
Membru
Membru

MesajTrimis: 20 Apr 2010 21:27 Download mesaj
Titlul subiectului: O sa vedem cum va fi colimarea

O sa vedem cum va fi colimarea. Pentru primele teste voi pastra suportul acesta, deoarece sunt dornic sa privesc, cat mai repede prin el. Apoi, nu va fi foarte complicat sa construiesc un nou suport pentru secundara, eventual prins in 3 puncte la 120 de grade, cam in genul in care sugera domnul Dragos. N. Smile
Deocamdata lucrez la montura Dobson pe care doresc sa o finalizez.
Sus
Teo
Membru
Membru

MesajTrimis: 20 Apr 2010 21:32 Download mesaj
Titlul subiectului:

Cam asa arata camera web pe care am lipit-o de ocularul de 10 mm care va fi atasat la telescop. E o camera Microsoft, de 1.3 MP si care functioneaza la lumina slaba. Nu stiu sa va spun ce sensibilitate ISO are. Am postat asta ca idee, desi nu doresc sa fiu off-topic , dar va fi si ea legata de telescop.

Ultima modificare efectuata de catre Teo la 21 Apr 2010 14:36, modificat de 1 data in total
Sus
Erwin
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008

Motto: panta rhei

MesajTrimis: 20 Apr 2010 23:29 Download mesaj
Titlul subiectului:

nu știu dacă e o idee bună să lipești camera de un ocular, poate vei avea nevoie de măriri diferite pentru subiecte diferite: planete, Lună, DSO...

Ce model de cameră este? De obicei au un cod numeric și poți găsi pe net toate specificațiile necesare. Dacă senzorul este de tip CCD e bună. Modelele mai noi aproape toate sunt echipate cu senzori CMOS.

piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob
Sus
Teo
Membru
Membru

MesajTrimis: 21 Apr 2010 14:03 Download mesaj
Titlul subiectului:

Da, Neox, oricum e o solutie privizorie. Ocularul asta are focala de 10mm. Daca ma voi duce la grosismente mai mari, s-ar putea sa nu se mai vada clar....oglinda e sferica, focala mica..... Camera este Microsoft VX-5000 iar mai jos postez si o imagine cu ea ( nu cu scopul de a face reclama ci pentru ca am fost intrebat ce tip este acesta camera ).
Sus
Teo
Membru
Membru

MesajTrimis: 21 Apr 2010 14:17 Download mesaj
Titlul subiectului:

Aici am filmat prin ocular conectat la aceasta camera web. Se observa un gugustiuc situat la 100m distanta. Camera a fost conectata la luneta selfmade de 80mm f/d = 11. Grosisment 90 X.

Iata linkul : http://www.youtube.com/watch?v=a6Hhh9w4ay0

O poza luata tot acolo, poate fi vazuta la acest link, tot pe forum .
Iata linkul : http://www.astronomy.ro/forum/files/porumbel222_115.jpg
Sus
Teo
Membru
Membru

MesajTrimis: 21 Apr 2010 17:20 Download mesaj
Titlul subiectului:

Baza monturii DOBSON.
La linkul de mai jos veti vedea un scurt filmulet in care arat cum am realizat picioarele monturii Dobson din mecanismul care angrena cuva unei masini de spalat Smile

IATA LINKUL : http://www.youtube.com/watch?v=2T9RfI03tjA

Mai jos aveti si o poza.
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   DIY / ATM / Reparatii Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3, 4, 5

Download topic
Pagina 5 din 5

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact