Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
Vlad Membru

Data inscrierii: 10 Sep 2008 Mesaje: 691
|
Trimis: 21 Feb 2010 23:51 Download mesaj |
Titlul subiectului: M63 |
|
|
|
Am prins o pauza de la nori, ai am reusit sa ies pe camp cateva ore. Am "tras" M63, un pic cam mica pt cipul meu, dar aia e
L=8x350s, RGB 10x200s in binx2
Urmatoarea faza, va fi sa-mi construiesc o cutie de flats, fiindca am mare nevoie, nu am putut sa lucrez prea mult la curbe pt ca ies in evidenta f multe defecte
Descriere: |
|
Marime fisier: |
70.28 kb |
Vizualizat: |
de 4093 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
Emil Membru

Data inscrierii: 30 Aug 2007 Mesaje: 1271
|
Trimis: 22 Feb 2010 01:09 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Salut
poate totusi un flat sintetic ti-ar fi de folos.
E mai mult decat nimic.
Numai bine
Emil
|
|
Sus |
|
 |
Vlad Membru

|
Trimis: 22 Feb 2010 01:38 Download mesaj |
|
|
|
cum sintetizez un flat?
|
|
Sus |
|
 |
dragos.n Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007 Mesaje: 6863
Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
|
Sus |
|
 |
Emil Membru

|
Trimis: 22 Feb 2010 08:31 Download mesaj |
|
|
|
OK am fost inteles gresit.
Eu m-am referit la emularea unui flat folosind functia blur (cu o valoare de circa 20 fixeli) iti efectueaza o corectie a gradientilor din imagine functia asta o folosesti pe imaginea finala. Ar fi un fel de flat de urgenta. Si pana nu uit prin functia clone mai trebuie indepartate si stelele din imagine.
Folia lui Neumann este si ea cam peste tot laudata eu nu am luat-o. Ar mai fi ca solutie un flip-flat ceva a la Neumann insa motorizat si fixat pe optica cand se face un flat un motor o pozitioneaza in fata opticii (asemanator ca functionare cu diafragmele din unele camere ccd - nova atik de exemplu).
Ca informatie generala la flat-uri nu se schimba punctul de focus si mai ales nu se modifics orientarea camerei. Altfel flat-urile nu isi mai fac efectul. Valoarea in ADU pe care trebuie sa o aiba un flat este de pana la 50% din full well depth adica valoarea maxima pe care poata sa o inmagazineze un pixel inainte de a se satura.
Sper sa fie de folos si cad de cat coerent
Numai bine
Emil
|
|
Sus |
|
 |
Vlad Membru

|
Trimis: 22 Feb 2010 12:50 Download mesaj |
|
|
|
tocmai d-asta nu am facut flaturi pana acum, este greu sa mai reusesc sa pun camera in exact aceeasi pozitie odata ce am strans....Plus ca inca nu-mi dau seama ce inseamna 50% din saturatie si cum o masor...
Am citit un tutorial cred ca pe astropix despre sintetizarea flaturilor, nu este greu dar nici rezultatele nu sunt la fel de bune.. Cred ca mai simplu ar fi sa ma apuc sa curat bine de tot filtrele si cipul (oglinzile de-abia le-am spalat saptamana trecuta)
Folia mi se pare foarte interesanta, as vrea sa incerc sa-mi fac singur una.
|
|
Sus |
|
 |
Emil Membru

|
Trimis: 22 Feb 2010 14:12 Download mesaj |
|
|
|
DSI-II
CCD type: Sony ICX429ALL Exview CCD with ultra low dark current and vertical anti-blooming.
Pixel size: 8.6 x 8.3 microns
CCD image format: 779 x 582 pixels
Image Area: 6.3mm x 4.76mm
Spectral Response: Quantum Efficiency maximum at 540nm (70 percent), 50 percent roll-off at 400nm and 650nm.
Readout noise: Less than 12 electrons RMS - typically only 10 electrons.
Full-well capacity: Greater than 70,000 e- (unbinned).
Anti-blooming: Overload margin greater than 800x.
Dark current: Dark frame saturation time greater than 100 hours. Less than 0.02 electrons/second @ + 10C ambient.
System gain: 1.3 electrons per ADU
Data format: 16 bits.
Poti sa folosesti in Envisage diagrama, cat timp este centrata atunci expunerea este cat de cat corecta.
Curatarea filtrelor si cipului precum si a oglinzilor nu o recomand decat atunci cand prin flaturi imaginea nu mai poate fi corectata. Mai ales ca la curatarea chipului este necesara o atentie deosebita.
Apropo de folie, daca ai vreun laptop la indemana poti folosi ecaranul acestuia pe post de folie de flat insa atata timp cat iluminarea ecranului este uniforma iar desktop-ul e curatat de icoane si setat pe alb pur... asta asa ca idee.
Numai bine
Emil
|
|
Sus |
|
 |
Vlad Membru

|
Trimis: 22 Feb 2010 14:35 Download mesaj |
|
|
|
cand zic curatat cipul, de fapt ma refer la sticla de deasupra , pusa de mine de cand i-am adaugat racire peltier -nu la camera cipului propriu-zis.
Chestia cu ecranul am citit-o si eu pe un site...
deci practic histograma trebuie sa fie pe la mijloc cand este in jur de 50%? insa cat de plina, ca poate sa fie "centrata" dar din margine in margine, sau sa aiba doar un "varf", ca atunci cand faci un dark
|
|
Sus |
|
 |
Emil Membru

|
|
Sus |
|
 |
Laurentiu Membru

Data inscrierii: 30 Apr 2005 Mesaje: 2536
Motto: Apparently, besides the anti-matter and dark matter the scientists have recently discovered also the "doesn't-matter"; however this new discovery has no influence on the known universe, whatsoever Localitate: Timisoara
|
Trimis: 22 Feb 2010 18:10 Download mesaj |
|
|
|
Emil a scris: |
De ce nu incerci cu un tricou? |
Mai precis, un tricou alb (curat, daca se poate ) intins peste obiectiv/corector iar telescopul indreptat catre cer, la orele apusului, in directia opusa Soarelui.
_________________ Laurentiu
.............................
"Reality is merely an illusion, albeit a very persistent one." (Albert Einstein) |
|
Sus |
|
 |
Vlad Membru

|
Trimis: 22 Feb 2010 19:00 Download mesaj |
|
|
|
Multumesc pt sugestii
Asta cu tricoul am incercat-o inainte, chair pt poza asta, dar nu a iesit bine. Probabil pt ca nu am pus camera exact in aceeasi pozitie
Emil eu am un Newtonian nu un SCT, primara nu se misca. Am semne facute pe focuser, asta nu ar fio o problema. Problema e ca nu am timp intr-o sesiune sa mai fac si flats. Probabil ca am sa las camera si filtrele in focuser dupa ce termin, si am sa le fac a doua zi.
Deci un flat treb sa fie gri - e un punct de plecare. Software-ul meu (folosesc Maxim DL, este mult mai bun decat Envisage) din cate stiu eu, nu masoara ADU
|
|
Sus |
|
 |
Emil Membru

|
Trimis: 22 Feb 2010 19:24 Download mesaj |
|
|
|
Salut,
Lauretiu merci pentru sugestia tricoului am uitat ca "trebe" sa fie si curat
Vlad, imi facea impresia ca ai un SC de 8 - nu ma intreba cum am ajuns la ea ca nici eu nu stiu....
Maxim ---> View ---> Information Windows Mode Area ce iti spune?
Deci sa masori tu valoarea ADU cu Envisage ca eu nu stiu cum o sa o faci (na ca la faza asta am fost rau).
Singura solutie care iti ramane este sa faci asa, lasi camera si filtrele montate si faci dupa aia flaturile cand poti - sau neschimband caracteristicile sistemului faci sky-flaturi seara - eu fac adica softul face seara si/sau dimineata. Ai grija mare sa nu se schimbe orientare/pozitia geometrica/punctul de focus. La pozitie geometrica ma refer la pozitia camerei in focusor la blocarea focusorului, la blocare camera se va misca iar intensitatea miscarii este proportionala cu puterea cu care s-a strans "frana".
Numai bine
Emil
|
|
Sus |
|
 |
Vlad Membru

|
Trimis: 23 Feb 2010 00:43 Download mesaj |
|
|
|
aha -deci minimum, maximum si average se refera la valorile pixelilor?bun, de retinut atunci..care din ele treb aduse la 25 mii? cea din average? scuze ca te tot pisez cu intrebari
Asta este unul dintre flaturile incercate de mine acum 3 zile, cu tricoul cum zice Laurentiu. nestiind cat treb expus, am facut o expunere egala cu cea originala - 350 s. Mi se pare curios ca valorile Maxim, Average si Minimum sunt inferioare celor dintr-un dark..
conversie in jpeg, originalul in fits
de aratat nu arata atat de diferit de al tau, cred ca la calibrare nu mi-a iesit deoarece camera nu mai era in acelasi unghi
PS: nu stiu de ce arata dungile alea verticale, chiar daca este interlaced scanning cipul camerei. Cred ca de la conversie. pe originalul meu nu apar.
|
|
Sus |
|
 |
Emil Membru

|
Trimis: 23 Feb 2010 09:54 Download mesaj |
|
|
|
Salut Vlad,
Valoarea de 25.000 (sau un jurul acestei valori) trebuie sa fie cea average adica media pixelilor.
Flat de 350 sec? Hm ceva e putred in Danemarca... Eu am setat o expunere maxima de 30 secunde pentru ca daca treci de 30 trebuie sa faci dark-uri pentru flat-uri iar aici se ingroasa gluma.
La inceput mi-am pus si eu problema darkurilor pentru flaturi insa m-au linistit altii.
In FITS era si al meu insa refa flat-ul tau cu urmatoarea configuratie:
Screen Screck: Max Val (click dreapta pe imagine)
Vezi cum afiseaza acum imaginea
Save As JPG stech:Auto
Posteaza imaginea daca arata altfel.
Teoretic am o banuiala, ca tu ai incurcat oalele si ai folosit pe post de tricou un pulover nu de alta dar la 325 sec. imaginea flat trebuia sa fie de mult saturata.
Numai bine
Emil
|
|
Sus |
|
 |
Vlad Membru

|
Trimis: 23 Feb 2010 12:41 Download mesaj |
|
|
|
Am sa incerc cu prima ocazie, daca tot o fac vreau sa o fac ca lumea si sa-mi foloseasca
Este adevarat ca am folosit o lumina foarte slaba in mod intentionat - eu credeam ca flaturile treb facute la aceeasi expunere, tocmai de aceea am reglat lumina si am folosit un tricou mai gros , ca sa nu se supraexpuna la 6 minute. Dupa care am facut si darkuri ca sa le calibrez.
Acum, numai de-ar trece luna o data...
|
|
Sus |
|
 |
|