Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 235057 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2859 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Savoia |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 9525
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
Trimis: 09 Aug 2009 13:19 Download mesaj |
Titlul subiectului: Retea/''ocular'' Ronchi |
|
|
|
Am semnalat mai demult linkul de mai jos si am cerut ajutor deoarece primele incercari pe cont propriu nu au fost reusite,retelele obtinute aveau pas variabil.
http://stellafane.org/tm/atm/test/tester-2.html#RonchiScreen
Am trimis acest link si prietenului Csipak Tibor de la Grupul Local al ''Magyar Csillagaszati Egyesulet'' din Szeged si a obtinut si el retele Ronchi viciate ,in care pasul retelei nu este constant ci are variatii periodice.
Nepotul meu,Hofer Gratian de la Astroclubul ''Meridian 0'' din Oradea a reusit insa si ,in aceasta saptamana am primit un set de retele Ronchi printate pe folie de retroproiector.Retelele tiparite de Gratian sunt de sase densitati diferite.La prima retea linia are o latime de 6 pixeli si golul de 15 pixeli,ceea ce corespunde unei retele de aprox. 100 linii/inch.Cea mai fina retea,a sasea ,are linia cu o latime de 2 pixeli si golul de 6 pixeli.Ceea ce ,dupa mine,inseamna o retea de aprox. 250 linii/inch.
Aseara ,am taiat din reteaua de 100 linii/inch un cerc de diametru corespunzator care s-a potrivit cu frecare foarte usoara in adaptorul de aluminiu 23.3mm/31.75 pe care-l folosesc la ocularul meu IOR de 16.7mm.
Am observat figurile Ronchi formate de telescopul meu de 125mm F/7 ,folosind ca surse Polaris,Vega si chiar si Jupiter.Reteaua/ocularul Ronchi a functionat si ,in functie de distanta fata de planul focal,am observat ''pe oglinda'' un numar variabil de linii Ronchi,de la 3 pana la 15.Cu cat numarul de linii este mai mic,cu atat latimea liniilor este mai mare fata de diametrul oglinzii.Datorita faptului ca liniile sunt tiparite,ele nu apar ca fiind opace ci usor translucide.Ceea ce este important ,este forma acestor linii Ronchi.Indiferent de numarul de linii Ronchi ,toate mi-au aparut ca fiind drepte ,de la un bord la celalalt al oglinzii,si paralele intre ele.In serile urmatoare voi proceda la teste si cu celelalte retele,si cu alte instrumente,apoi ma voi decide si voi comanda la strungar partea mecanica a ocularelor Ronchi ,pentru ''unchiesu' si nepotul''...
Un asemenea ocular ne permite ,dintr-o privire,sa evaluam in linii mari calitatea obiectivului unui telescop.Evident nu in forma cantitativa,nu a aberatiei cromatice in cazul lentilelor,nu Strehl,nu RMS,nu a calitatii polisarii etc.Pentru asa ceva avem colegi de forum cu dotari si experienta vasta.Dar se pot vedea abateri de forma ,supracorectie sau subcorectie,bord rabatut,gaura centrala,inel in adancime sau relief,zone, etc.
Dupa exemplele de mai jos
http://www.astrovid.com/further_details.php?pid=125
Eu deocamdata stiu ca in Romania,Dan Vidican de la Astroclubul Bucuresti are un asemenea ocular Ronchi ,produs de Coulter.Se pare ca vor mai fi si altii.Mircea
|
|
Sus |
|
 |
Oliver Dragan Membru

Data inscrierii: 04 Iul 2008 Mesaje: 1616
Motto: Inima are ratiunile ei pe care ratiunea nu le cunoaste. Localitate: Braila
|
Trimis: 08 Feb 2010 15:35 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Bun....sa zicem ca avem reteaua pe folie de retroproiector. Aceasta retea se poate adauga la orice ocular sau este nevoie doar de un tub de ocular poate chiar facut la strung, ca in poza atasata?
Descriere: |
|
Marime fisier: |
19.9 kb |
Vizualizat: |
de 2907 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
Stanescu Octavian Moderator

Data inscrierii: 02 Apr 2006 Mesaje: 3639
|
Trimis: 08 Feb 2010 16:13 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
reteaua Ronchi se foloseste fara ocular sau alte lentile se pune in apropierea focarului , sigur e bun un tub ca cel din poza .
daca e mult inainte sau dupa focar se vad multe linii . daca e exact in focar se comporta similar cu lama testului Foucault ( singurul fir din focar).
|
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|