Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
achy1978 Membru

Data inscrierii: 24 Dec 2007 Mesaje: 1544
Motto: In umblarea ta prin aceasta lume vei influenta direct sau indirect vietile a cel putin 10000 de oameni. Intrebarea pe care ar trebui sa ti-o pui e: "Cum ii voi influenta? Localitate: Targu Jiu
|
Trimis: 04 Feb 2010 00:34 Download mesaj |
Titlul subiectului: Great Nebula in Orion |
|
|
|
O prima fotografie la M42 cu noua mea EQ6 PRO, care imi face debutul in astrofotografie. Am facut eforturi destul de mari in privinta echipamentului si inca mai sunt investitii de facut (ED 80, corector de coma, camera de ghidaj ......... ). Din pacate fotografiile au fost realizata fara ghidaj, dar punerea in statie relativ bine mi-a permis si expuneri de peste 1 min.
Telescopul folosit Newton 254/1200 f 4,7, NIKON D60, Timpul de expunere total 9 min/fotografie, ISO 1600, dark frame intern.
Dupa ce am ajuns acasa mi-am dat seama ca mai aveam nevoie de cel putin inca pe atatea cadre, dar dupa 2 nopti consecutive cu 2 ore dormite, - 15 grade afara si carat sculele de la si pana la etajul 4 a trebuit sa renunt.
Cer senin,
Marian
Descriere: |
|
Marime fisier: |
534.32 kb |
Vizualizat: |
de 4996 ori |

|
Descriere: |
|
Marime fisier: |
654.64 kb |
Vizualizat: |
de 4989 ori |

|
_________________ Marian Lucian ACHIM
SRCSTV - www.srcstv.ro
SARM - www.sarm.ro |
|
Sus |
|
 |
marius78 Membru exclus

Data inscrierii: 04 Mar 2009 Mesaje: 682
Motto: Un prost nu spune lucruri inteligente dar un om inteligent spune multe prostii. Localitate: Prahova
|
Trimis: 04 Feb 2010 08:53 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Foarte frumos.
_________________ Refractor Meade 60/700
Refractor ''home made'' 80/900
Binoclu Militar 10x50 |
|
Sus |
|
 |
mak Membru

Data inscrierii: 19 Ian 2009 Mesaje: 1216
|
Trimis: 04 Feb 2010 09:12 Download mesaj |
|
|
|
A doua mi se pare cea mai reusita.
Ce corector de coma folosesti?
Edit: Acu' ca m-am uitat mai bine am vazut ca de fapt sunt fara corector.
|
|
Sus |
|
 |
Stanescu Octavian Moderator

Data inscrierii: 02 Apr 2006 Mesaje: 3625
|
Trimis: 04 Feb 2010 09:20 Download mesaj |
|
|
|
Da , e frumoasa a doua , poate cu timp mai lung de exp 2-3 min ar fi si mai.
|
|
Sus |
|
 |
achy1978 Membru

Motto: In umblarea ta prin aceasta lume vei influenta direct sau indirect vietile a cel putin 10000 de oameni. Intrebarea pe care ar trebui sa ti-o pui e: "Cum ii voi influenta? Localitate: Targu Jiu
|
Trimis: 04 Feb 2010 09:28 Download mesaj |
|
|
|
Multumesc
Si mie tot a doua imi place mai mult.
@ mak - Nu am folosit corector de coma pt ca nu am. Este trecut pe lista de dotari viitoare.
@ Octavian Stanescu - Am incercat si timpi de expunere mai mari dar se umplea imaginea de jeg rosu de la poluarea luminoasa (am facut pozele de undeva de la periferia orasul in incinta unor depozite comerciale unde am stis toate becurile, dar ....... ). Intre 30 sec si 1min au fost cele mai reusite expuneri.
SRCSTV - www.srcstv.ro
SARM - www.sarm.ro |
|
Sus |
|
 |
Stanescu Octavian Moderator

Data inscrierii: 02 Apr 2006 Mesaje: 3625
|
Trimis: 04 Feb 2010 09:35 Download mesaj |
|
|
|
pune un filtru deep sky si scapi de rosu.
|
|
Sus |
|
 |
achy1978 Membru

|
Trimis: 04 Feb 2010 09:54 Download mesaj |
|
|
|
Da, multumesc de sugestie, dar nu pot deocamdata pana nu schimb focuserul si adaug un corector de coma (sper sa mearga si fara pe moment).
Datorita inaltimii focuserului nu am suficient back focus si nu pot ajunge in planul focal cu senzorul camerei. Am facut o inginerie in sensul ca, in baioneta aparatului foto montez adptorul de la baioneta la filetul pe 2 inch, fara a mai insuruba si adaptorul. Scot din focuser adaptorul de 2 inch, astfel incat pot monta aparatul strangand suruburile de fixare. Este singura varianta (cu exceptia ridicarii oglinzii principale in tub) de a ajunge in planul focal. Asadar, deocamdata nu am pe ce sa montez filtrul respectiv (pe care nici nu il am).... dar sper sa urmeze in curand.
Marian
SRCSTV - www.srcstv.ro
SARM - www.sarm.ro |
|
Sus |
|
 |
Laurentiu Membru

Data inscrierii: 30 Apr 2005 Mesaje: 2536
Motto: Apparently, besides the anti-matter and dark matter the scientists have recently discovered also the "doesn't-matter"; however this new discovery has no influence on the known universe, whatsoever Localitate: Timisoara
|
Trimis: 04 Feb 2010 10:46 Download mesaj |
|
|
|
Felicitari Marian ! Un inceput foarte promitator !!
Problema back-focus-ului la astrofotografia cu DSLR se poate rezolva. Trebuie sa reduci distanta intre secundara si primara cam cu 55 mm (cam atat e distanta intre senzorul CCD al camerei, cu adaptor T2, pana la planul tau focal actual). Mai poti incerca sa folosesti un focuser mai scurt dar asta nu cred ca e suficient sa aduca planul focal acolo unde e nevoie.
In al doilea rand va trebui sa schimbi secundara cu alta de diametru mai mare. Altfel nu vei avea suficient camp iluminat 100% (ar fi ideal un camp iluminat de 28 mm pentru camera ta).
Gary Seronik spune aici ce si cum:
http://www.garyseronik.com/?q=node/8
Daca vei folosi un corector de coma s-ar putea sa se modifice din nou pozitia planului focal (de ex. Baader MPCC scoate in afara - adica in directia opusa focuserului - planul focal cu cca 1 cm).
_________________ Laurentiu
.............................
"Reality is merely an illusion, albeit a very persistent one." (Albert Einstein) |
|
Sus |
|
 |
Emil Membru

Data inscrierii: 30 Aug 2007 Mesaje: 1271
|
Trimis: 04 Feb 2010 10:59 Download mesaj |
|
|
|
Salut,
coma poti sa o reduci si software prin Photoshop, eu personal nu am incercat metoda insa stiu ca da rezultate bune.
In legatura cu corectorul de coma s-ar putea (sunt aproape sigur) ca la montarea lui (atunci cand o sa il cumperi) vei avea probleme sa ajungi in punctul de focus.
Ridicarea principalei implica si schimbarea secundarei pentru a obtine un camp iluminat uniform pentru sensorul tau asta pe langa faptul ca se va schimba F-ul deci iti trebuie un corector bun dar aceste lucruri deja au mai fost spuse.
Baader are un corector mai nou care s-ar putea sa te ajute, cica impinge punctul de focus in afara. Daca aceste valori sunt reale nu pot sa garantez insa merita sa arunci o privire.
RCC I, Rowe Coma Korrektor
http://www.baader-planetarium.de/sektion/s30/s30.htm
Focalizarea este buna, poate era insa mai bine daca o mai verificai o data, ori sunt eu la ora actuala carcotaj. Personal te-as ajuta la o reprelucare insa sa fiu sincer nu am mai corectat imagini color de mult prea multa vreme.
Oricum pentru prima serie este mult mai bine decat ce am obtinut eu.
Numai bine
Emil
|
|
Sus |
|
 |
Laurentiu Membru

Motto: Apparently, besides the anti-matter and dark matter the scientists have recently discovered also the "doesn't-matter"; however this new discovery has no influence on the known universe, whatsoever Localitate: Timisoara
|
Trimis: 04 Feb 2010 11:05 Download mesaj |
|
|
|
Citat: | asta pe langa faptul ca se va schimba F-ul |
"Reality is merely an illusion, albeit a very persistent one." (Albert Einstein) |
|
Sus |
|
 |
achy1978 Membru

|
Trimis: 04 Feb 2010 11:11 Download mesaj |
|
|
|
Multumesc Laurentiu
Stiu ca in acest moment conul de lumina nu asigura o iluminare 100% a cipului camerei, insa nu vreau sa transform telescopul intr-un astrograf. Pentru a rezolva acest lucru, in viitor vreau sa achizitionez un ED80 pentru obiecte mari (ex. M42), iar telescopul o sa fie utilizat pentru obiecte cu diametre unghiulare mici, unde o sa am nevoie in principal de partea centrala a imaginii si pot face crop in poza pentru a elimina zona neiluminata.
Cred ca am gasit un focuser mai putin inalt decat pe cel care il am acum si cred ca o sa-mi asigure suficient back focus.
In ceea ce priveste MPCC-ul, asta si vreau sa-mi scoata afara planul focal. Cu 1 cm castig + 2 cm de la focuser cred ca voi putea ajunge in planul focal cu toate adaptoarele (si o sa pot monta si filtre). Daca nu, o sa mai urc oglinda principala in tub.
SRCSTV - www.srcstv.ro
SARM - www.sarm.ro |
|
Sus |
|
 |
Emil Membru

Data inscrierii: 30 Aug 2007 Mesaje: 1271
|
Trimis: 04 Feb 2010 11:13 Download mesaj |
|
|
|
Salut,
hmm ori sunt eu pe langa ori nu mai pricep nimic.
1200/254=4,72
(1200-55)/254=4,50
deci prin ridicarea principalei se schimba si valoare F-ului
Daca am facut pe undeva vreo greseala va rog sa ma corectati.
Numai bine
Emil
|
|
Sus |
|
 |
achy1978 Membru

|
Trimis: 04 Feb 2010 11:17 Download mesaj |
|
|
|
Emil, chiar as vrea sa incerci o prelucrare a imaginii din fisierul tif original. Eu nu cunosc inca toate dedesupturile Photoshop-ului. Eu procesarea am facuto cu Adobe Lightroom.
Cu sa-ti trimit fisierul (are 70 Mb)?
SRCSTV - www.srcstv.ro
SARM - www.sarm.ro |
|
Sus |
|
 |
achy1978 Membru

|
Trimis: 04 Feb 2010 11:18 Download mesaj |
|
|
|
Este corect ce spui, dar inca nu vreau sa iau in calcul ridicarea principalei.
SRCSTV - www.srcstv.ro
SARM - www.sarm.ro |
|
Sus |
|
 |
Laurentiu Membru

|
Trimis: 04 Feb 2010 11:21 Download mesaj |
|
|
|
Emil a scris: | Salut,
hmm ori sunt eu pe langa ori nu mai pricep nimic.
1200/254=4,72
(1200-55)/254=4,50
deci prin ridicarea principalei se schimba si valoare F-ului
Daca am facut pe undeva vreo greseala va rog sa ma corectati.
Numai bine
Emil |
Nu se schimba f/d prin diminuarea distantei intre primara si secundara - cei 55 mm se adauga la distanta dintre focuser si camera asa ca distanta focala ramane aceeasi. F/d este o marime intrinseca sistemului optic - distanta focala/diametruul obiectivului.
O mica modificare apare totusi prin adaugarea corectorului de coma - asta depinde de tipul corectorului.
"Reality is merely an illusion, albeit a very persistent one." (Albert Einstein)
Ultima modificare efectuata de catre Laurentiu la 04 Feb 2010 11:23, modificat de 1 data in total |
|
Sus |
|
 |
|