Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 236973 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2888 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Claudiu Simion |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1016 la data de Mar Sep 09, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
neox Membru

Data inscrierii: 17 Iun 2008 Mesaje: 1553
|
Trimis: 23 Ian 2010 23:16 Download mesaj |
Titlul subiectului: Observatii la -20 de grade |
|
|
|
In seara asta in sfarsit vad si eu dupa o vesnicie de ninsori si viscol un ochi de cer curat cu o jumate de Luna inghetata in el. Tentatia e mare mai ales ca mai este si Marte favorabil. Totusi gerul crunt la -25 taie orice elan.
Voi aveti ceva tentatii si tentative de observatii sado-maso la multe minusuri sub zero?
Invit la povesti ....
_________________ Small minds discuss people, Average minds discuss events, Great minds discuss ideas
www.cloudynights.com |
|
Sus |
|
 |
marius78 Membru exclus

Data inscrierii: 04 Mar 2009 Mesaje: 682
Motto: Un prost nu spune lucruri inteligente dar un om inteligent spune multe prostii. Localitate: Prahova
|
Trimis: 23 Ian 2010 23:25 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Da se pare ca este senin afara tocmai veneam de la niste prieteni si in masina ii spuneam sotiei ca scot luneta afara reactia ''Esti nebun'' nu erau decat -18 grade atat arata termometrul de la masina zis si facut scot luneta nu trec 2 min totul se abureste daca mai stateam putin ingheta condensul pe lentile ,asa ca am intrat in casa sotia '' Tu nu stai bine cu turnu de control'' .Asta este asteptam vremuri bune.
_________________ Refractor Meade 60/700
Refractor ''home made'' 80/900
Binoclu Militar 10x50 |
|
Sus |
|
 |
horatius Membru

Data inscrierii: 06 Apr 2006 Mesaje: 1210
|
Trimis: 23 Ian 2010 23:40 Download mesaj |
|
|
|
Tocmai am venit de afara, dupa putin mai mult de 1 ora, desi aici nu sunt chiar -15 grade, ci doar -9. M42, Marte, M31, M45, M82, M81, M44, M67 Luna, si niste nori razleti care m-au facut sa astept sa treaca. Telescopul e in regula, nu s-a condensat nimic pe el, dar asta numai datorita tehnologiei, restul componentelor sunt pline de apa, se usca pe masa desfacute. Atmosfera insa e nasoala, plina de apa, instabila, nu prea merita iesit la observatii.
_________________ Horatius
STARMAX Astronomie
Importator oficial Celestron, Baader Planetarium, PlaneWave, Sky-Watcher, Vixen, Lunt, Explore Scientific, ATIK
www.skywatcher.ro
www.starmax.ro |
|
Sus |
|
 |
Forever_Man Membru

Data inscrierii: 04 Iun 2005 Mesaje: 1924
|
Trimis: 23 Ian 2010 23:56 Download mesaj |
|
|
|
De aici de sub stalpii de iluminat pusi pe camin, nu prea am putut sa vad mare lucru. M-am uitat la Marte la doar 92x si prin tremuratul atmosferei abia se distingea din cand in cand discul. Imbracat bine, intr-un sfert de ora nu m-a ajuns frigul.
_________________ BINOCLURI: Norconia Sport 10x50, Celestron Skymaster 15x70
TELESCOAPE: Skywatcher 130/650, Skywatcher 200/1200 |
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9778
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 24 Ian 2010 00:56 Download mesaj |
|
|
|
eu aș fi ieșit azi dar am doo lucruri de rezolvat: bronșita și contabilitatea! De bronșită mai scap eu, dar de fisc...
_________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
Sus |
|
 |
neox Membru

Data inscrierii: 17 Iun 2008 Mesaje: 1553
|
Trimis: 24 Ian 2010 01:26 Download mesaj |
|
|
|
Pentru iesit la dardait..pardon.. la observatii la -20 de grade, un singur lucru imi vine in minte: imbracaminte incalzita, macar sosete sau ceva + masca de ski, altfel *no chance*. Am iesit pana jos la magazin si simteam ca se jupeste fata de ger. Nu vreau sa-mi inchipui cum e dupa o ora doua de stat pe loc.
_________________ Small minds discuss people, Average minds discuss events, Great minds discuss ideas
www.cloudynights.com |
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9778
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 24 Ian 2010 02:11 Download mesaj |
|
|
|
nu este de glumit cu hipotermia sau degerăturile care le poți căpăta manevrând instrumentele fără mănuși. Ar fi bună chiar și o cupolă tip cort care să oprească măcar vântul rece. Căldura proprie ar rămâne cumva înăuntru mai mult timp.
Și... nu uitați de încălzirea pe dinăuntru! Un vin bun și o femeie caldă în pat, după sesiune!
Cer senin și fără ger!
_________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 9686
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
Trimis: 24 Ian 2010 16:40 Download mesaj |
|
|
|
Vineri noaptea,in jurul orei 12:00 pm,observatie de pe balcon,nori razleti,ceata la orizont,(la ora 8:00 pm afisajul electronic de la farmacia din cartier arata o temperatura ''primavarateca'' de numai -8 grade C),am observat M41 prin Binoclu Sakura 9x60mm,abia vizibil la privire directa prin ceturile de deasupra orizontului,dar evident la privirea indirecta datorita unui tremur de origine necunoscuta .
L-am cautat pe M78 in Orion,am zarit un obiect cetos,foarte slab si foarte mic,dar categoric mai spre Est decat unde banuiam/bajbaiam eu ca ar trebui sa fie.Voi il vedeti pe M78 prin binoclu,cum arata?
Asa de fite,cateva minute l-am privit si pe Marte prin mini-luneta de 45mm F/6.6 la G=11x si G=36x;prea putin,stiam asta:un minuscul disc portocaliu.In schimb M44 a fost interesant chiar si in aceste conditii.Wikipedia ne invata insa ca M44 a fost indicativul unei teribile arme americane ,o bomba chimica cu focoase multiple,si este si denumirea unei cianuri folosite la otravirea pradatorilor.De asemenea M44 a fost si numele unei cunoscute carabine sovietice Mosin Nagant.Asa ca mai bine sa numim acest roi dupa numele sau antic de ''Praesepe''.Mircea
|
|
Sus |
|
 |
Oliver Dragan Membru

Data inscrierii: 04 Iul 2008 Mesaje: 1616
Motto: Inima are ratiunile ei pe care ratiunea nu le cunoaste. Localitate: Braila
|
Trimis: 24 Ian 2010 20:23 Download mesaj |
|
|
|
Pana acum cerul ba a fost innorat, ba a fost rosiatic sau a nins. Cine stie cum va fi vremea saptamanile urmatoare si de aceea sunt hotarat sa nu pierd ocazia de a avea un cer foarte senin si, noroc ca locuiesc la curte, voi iesi pentru o mica sesiune de observatii. Mica deoarece am de gand sa observ doar planetele Marte si Saturn. Voi monta repede telescopul si il voi lasa singur, singurel sa se aclimatizeze. La momentul oportun voi privi macar pentru cate 30 secunde fiecare planeta, il strang si zbarrrr in casa. Macar sa ma culc cu o imagine frumoasa in minte.
A privit cineva dintre voi planeta Marte in august 2003? Imi lasa ochii apa cand ma gandesc ca avea un diametru aparent aproape dublu fata de acum. Cum s-a vazut?
|
|
Sus |
|
 |
marius78 Membru exclus

Data inscrierii: 04 Mar 2009 Mesaje: 682
Motto: Un prost nu spune lucruri inteligente dar un om inteligent spune multe prostii. Localitate: Prahova
|
Trimis: 24 Ian 2010 21:08 Download mesaj |
|
|
|
Spor la treaba eu nu ies din casa la ora 22.00 cam cand se ridica Saturnul ,la mine acum sunt -21 de grade peste 2 ore o sa fie mai mult .Oricum se afla intr-o pozitie proasta pe la ora 22 ar trebuii sa iesi cam pe la ora 1 .
Bafta .
_________________ Refractor Meade 60/700
Refractor ''home made'' 80/900
Binoclu Militar 10x50 |
|
Sus |
|
 |
Oliver Dragan Membru

Motto: Inima are ratiunile ei pe care ratiunea nu le cunoaste. Localitate: Braila
|
Trimis: 25 Ian 2010 03:29 Download mesaj |
|
|
|
-18 grade, ora 2:00. Am terminat repriza de observatii.
Incepand cu ora 00:30 am observat planeta Marte, la o marire de 200X si cateva incercari la 312X ce s-au dovedit a fi peste puterile telescopului deoarece erau vizibile mai putine detalii iar contrastul era mai slab. Se vedeau clar calota nordica, Acidalia Planitia si zona ce inconjoara Valles Marineris (mai mult in SE canionului). Nu ma mai saturam sa-l privesc...
Dupa 1:30 am trecut la Saturn la aceeasi marire de 200X. Se observa clar distanta libera dintre planeta si inele desi in aceasta perioada inelele sunt privite aproape razant. Mi s-a parut ca vedeam ceva si in atmosfera dar nu sunt sigur. Se puteau vedea si doi sateliti, probabil Titan si Reea dupa compararea cu Stellarium. Nu am zabovit prea mult la Saturn...
Reteta succesului: 20 de metri pana in casa unde era cald si bine.
Edit: o fotografie interesanta.
Descriere: |
|
Marime fisier: |
971.18 kb |
Vizualizat: |
de 5730 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
Laurentiu Membru

Data inscrierii: 30 Apr 2005 Mesaje: 2536
Motto: Apparently, besides the anti-matter and dark matter the scientists have recently discovered also the "doesn't-matter"; however this new discovery has no influence on the known universe, whatsoever Localitate: Timisoara
|
Trimis: 25 Ian 2010 12:24 Download mesaj |
|
|
|
In urma cu vreo 5 ani, in ianuarie, am scos telescopul langa bloc in incercarea de a face observatii la Luna. Stiam ca e frig dar nu stiam exact ce temperatura indica termometrul
Am avut la mine si un termos din care imi turnam periodic intr-un pahar de plastic cafea atat fierbinte de frigea buzele. La un moment dat am lasat paharul pe un bloc de beton din apropiere si, absorbit de craterele de pe terminatorul lunar, gratie unei nopti cu seeing superb (fenomen rar iarna, din cate stiu eu), am uitat vreo 5 minute de cafea. Atunci cand am dat sa duc paharul la gura am constatat cu surprindere ca nu curgea nimic desi eu stiam ca tocmai pusesem cafea in el. La lumina lanternei am vazut stupefiat ca inghetase pana la fund.
Dupa vreo 2 ore de observatii am intrat in casa. Aici am avut parte de un alt fenomen neasteptat. Daca afara nu am observat nici urma de condens (aerul era foarte uscat iar eu m-am straduit sa nu expir prea mult pe lentila ocularului), nici nu am pus bine tubul telescopului pe covor, in sufragerie, ca am inceput sa vad cum pe el se formeaza nu condens ci direct cristale de gheata ! M-am uitat repede in interiorul tubului si am observat acelasi fenomen pe suprafata oglinzii.
Am deschis computerul si am vazut doar atunci ca in acea noapte in Timisoara erau 20 de grade. Cu minus in fata.
Probabil ca daca batea vantul as fi intrat in casa dupa primele 10 minute dar asa, cu "incazitor" la termos si imbracat corespunzator, am rezistat vreo 2 ore.
Anul acesta inca nu am facut observatii datorita vremii nefavorabile. Astept cu nerabdare sa revad Marte dar ma tem ca va fi dezamagitor fata de ceea ce am vazut la marea opozitie din 2003 cand, fiind vara si fenomenul larg mediatizat, copii vecinilor au facut coada la telescop
Detaliile pe care le-am vazut atunci au fost deosebite si am gasit utila folosirea unui filtru oranj. Imi mai amintesc ca asteptam cu nerabdare ca Marte sa isi faca rotatia in jurul axei pentru a confrunta ceea ce vad cu o harta a planetei pe care o tineam la indemana.
_________________ Laurentiu
.............................
"Reality is merely an illusion, albeit a very persistent one." (Albert Einstein) |
|
Sus |
|
 |
Oliver Dragan Membru

|
Trimis: 25 Ian 2010 14:01 Download mesaj |
|
|
|
Laurentiu a scris: | Dupa vreo 2 ore de observatii am intrat in casa. Aici am avut parte de un alt fenomen neasteptat. Daca afara nu am observat nici urma de condens (aerul era foarte uscat iar eu m-am straduit sa nu expir prea mult pe lentila ocularului), nici nu am pus bine tubul telescopului pe covor, in sufragerie, ca am inceput sa vad cum pe el se formeaza nu condens ci direct cristale de gheata ! |
Exact acelasi fenomen s-a intamplat si la mine.
|
|
Sus |
|
 |
Stanescu Octavian Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2006 Mesaje: 3692
|
Trimis: 25 Ian 2010 18:17 Download mesaj |
|
|
|
Am iesit si eu la observatii acasa pe terasa , profitand noaptea trecuta de mult asteptatul cer senin.
Vroiam neaparat sa fac ceva capturi la marte . m-am antrenat un pic pe luna apoi marte, dar turbulentele erau la ele acasa, abea dupa 12 noaptea s-a putut face ceva .
dupa ora 2 am zarit si saturn spre SE cu toate ca era jos am pus telescopul pe el se vede deja div Cassini ( nu am privit prin ocular doar pe display ap foto).
Descriere: |
|
Marime fisier: |
829.27 kb |
Vizualizat: |
de 5622 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
mak Membru

Data inscrierii: 19 Ian 2009 Mesaje: 1227
|
Trimis: 25 Ian 2010 18:24 Download mesaj |
|
|
|
In seara asta o sa fac si eu o incercare, sa vad cat rezist.
Telescopul din poza e cumva un cassegrain Nasmyth?
|
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|