Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 236963 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2888 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Claudiu Simion |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1016 la data de Mar Sep 09, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
Forever_Man Membru

Data inscrierii: 04 Iun 2005 Mesaje: 1924
|
Trimis: 25 Dec 2009 11:58 Download mesaj |
Titlul subiectului: Observatii Marte |
|
|
|
Aseara am reusit sa vad pentru prima data detalii pe Marte, desi era cam ceata afara. Totusi, fiind o planeta asa de mica, nu sunt sigur de tot ceea ce am vazut. In majoritatea timpului, l-am observat cu ocularul de 7mm (170x). Filtrele colorate, la fel ca si la Jupiter, s-au dovedit inutile.
Primul detaliu pe care l-am zarit, a fost in partea vestica o suprafata mai intunecata fata de portocaliul principal. Insa, acest detaliu l-am pierdut curand din vedere. Apoi s-au ivit calotele polare. Dupa un timp, calota nordica a disparut, aparand insa o banda intunecata langa cea sudica. Din cand in cand, in emisfera nordica, mai exact in nord-est, aparea o pata mai inchisa la culoare, de forma circulara.
Poate cineva care cunoaste mai bine planeta Marte, sa imi confirme cele vazute. _________________ BINOCLURI: Norconia Sport 10x50, Celestron Skymaster 15x70
TELESCOAPE: Skywatcher 130/650, Skywatcher 200/1200 |
|
Sus |
|
 |
Catalin M. T. Membru

Data inscrierii: 07 Feb 2009 Mesaje: 374
Motto: Admovere Oculis Distantia Sidera Nostris Localitate: Turda, Romania
|
Trimis: 25 Dec 2009 13:00 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Salut! Formatiunea care ai obs. in partea vestica se cheama Syrtis Major(sau Marea Clepsidra), cea mai usoara formatiune de recunoscut de pe Marte datorita formei sale si albedoului scazut.Nu aveai cum sa vezi ambele calote polare numai cea nordica, in partea sudica ce ai vazut ca o "calota" e extensia calotei sudice formata din ceturi si nori si probabil Hellas, la sud de Syrtis Major, o formatiune cu albedou ridicat.Banda intunecata din partea sudica e formata din formatiunile Sinus Meridiani si Sinus Sabeus.Cat despre pata din NE cel mai probail ai observat formatiunea Mare Acidalium.Intre aceste mari martiene formatiunile cu albedou ridicat sunt Aeria, Eden si Arabia. Din propia experienta filtrele colorate ajuta la deosebirea formatiunilor martiene mai usor, un filtru rosu W25 sau portocaliu W21 permite observarea formatiunilor cu albedou scazut(marile martiene) pe cand un filtru albastru W80A sau W46 permite observarea cu usurinta a formatiunilor atmosferice cat si a calotelor.
PS Presupunand ca observatia s-a facut undeva dupa ora 10:30pm _________________ Refractor: TMB 6" f/15; SW 3.5" f/10, SW 2.7" f/13; Borg 50ED f/10
Catadioptric: Meade ETX90
Reflector: Tasco 4.5"f/4.5
Oculare: Baader: Hyp. 13/17/21;ES 20/68°; BCO 6/10/18; Fujiyama 7/25; SW:Pla. 4/9; VixenNPL 25;Binoclu:7x40 IOR; Nikon |
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|