Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 235070 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2859 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Savoia |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
neox Membru

Data inscrierii: 17 Iun 2008 Mesaje: 1553
|
Trimis: 05 Dec 2009 01:04 Download mesaj |
Titlul subiectului: Povestea unui trepied |
|
|
|
Vara asta prin amabilitatea lui Cristi M. m-am facut cu un trepied de aluminiu care necesita ceva ingrijiri. S-ar parea ca e un fost trepied de montura eq1 sau eq2. Chiar daca la prima vedere parea destul de subred m-am hotarat sa-l refac...mai bun decat a fost din fabrica. A rezultat un mic trepied de aluminiu pus pe steroizi .
In primul rand am schimbat baza propriu-zisa, am facut pe strung 4 discuri de placaj gros de 7mm si pe un diametru de 120mm care apoi le-am lipit cu epoxy. La final am dat un strat de epoxy pe toate suprafetele pt a inchide porii si pt intarire. Pe partea din spate am prins in suruburi trei suporturi din aluminiu de 1" (profil patrat) de care vin prinse cele trei picioare.
Inca o schimbare majora a fost sa adaug un sistem de 3 brate din profil de aluminiu de 20mm conectate a fiecare picior. Bratele sunt prinse de o bucsa centrala care poate culisa pe o tjia filetata M14 fixata in centrul discului laminat din placaj. Bucsa e facuta dintr-un conector mare din auminiu pentru cabluri electrice de inalta tensiune, gasit prin Dedeman si care intamplator avea aprox. 14mm pe iterior; asa ca nu a fost nevoie decat de o mica rectifiare. Cand trepiedul e deschis la maxim bucsa o pot bloca intre doua piulite iar trepiedul devine foarte rigid, iar cele trei picioare stau la acelasi unghi de deschidere. Un alt avantaj e ca il pot plia ca pe un trpied foto.
Inca nu e definitivat 100%, mai astept de la strungar o piulita in "T" cu filet M14 care vine in capul tijei pt a o fixa de baza cu o alta contra piuita. La final vreau sa comand un alt set de suruburi pt blocaj, pt ca cele originale nu arata prea bine.
Trepiedul l-am refacut in special pt luneta care tot sper sa am timp sa o termin, ....sper iarna asta .., dar cred ca ar duce usor si un telescop de 200. Dupa sfaturile catorva membri de pe CN ar fi bine sa umplu picioarele cu nisip sau alice/bile de rulment, dar asta mai ramane de testat.
Aici gasiti toata povestea: Tuning up an ol' aluminum tripod
Descriere: |
|
Marime fisier: |
165.83 kb |
Vizualizat: |
de 3676 ori |

|
_________________ Small minds discuss people, Average minds discuss events, Great minds discuss ideas
www.cloudynights.com |
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9729
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 08 Dec 2009 02:44 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Faină treabă, neox! Nu cred că e cazul să-l mai îngreunezi, doar dacă intenționezi să îl folosești cu o montură motorizată pentru astrofoto. La vizual nu cred că eventualele mici vibrații vor fi deranjante. Eu aș fi folosit o altă metodă pentru axul central: o țeavă și o bucșă elastică pentru fixarea în poziție a brațelor interioare. Am găsit la un magazin de piese de bicicletă niște bucșe cu excentric, cred că se folosesc la fixarea șeii în poziție, ar fi ideale pentru așa ceva. Doar că diametrul e cam mare, cred că 3/4".
_________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
Sus |
|
 |
neox Membru

|
Trimis: 08 Dec 2009 10:20 Download mesaj |
|
|
|
Merci Erwin ! Ce-i drept se mai poate rafina designul. Dar n-am vrut sa complic lucrurile prea mult. Am cautat sa fac un trepied usor si destul de robust fara prea multe fite, cat sa nu-mi fie rusine sa ies cu el pe afara Dupa ce-o sa-l vopsesc pe la primavara cand e cald o sa arate si mai bine.
_________________ Small minds discuss people, Average minds discuss events, Great minds discuss ideas
www.cloudynights.com |
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 9525
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
Trimis: 09 Dec 2009 23:40 Download mesaj |
|
|
|
Excelenta treaba neox,tija centrala pare a fi esentiala pentru stabilitatea unui trepied .Chiar daca firme de renume nu o folosesc.
Erwin
interesanta propunerea ta ,cum crezi ca s-ar putea folosi acele bucse pentru trei brate de rigidizare,ca la trepiedul lui neox.Singurul lucru ce-mi vine in minte ar fi ''defazarea'' lor,ceea ce-i naspa dpdv estetic si complicat constructiv.
Mircea
|
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9729
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 09 Dec 2009 23:51 Download mesaj |
|
|
|
propunerea mea e să folosească colierul rapid pentru a strânge o singură bucșă centrală, elastică, în locul celor 2 piulițe. Una din ele trebuie înșurubată/deșurubată pe o lungime foarte mare la fiecare montare/demontare a trepiedului, ceea ce mi se pare inutil...
_________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
Sus |
|
 |
neox Membru

|
Trimis: 10 Dec 2009 01:01 Download mesaj |
|
|
|
Multam nene Mircea !
E drept ca e cam aiurea sa dessurubez piulita de deasupra de fiecare data dar am decis sa sacrific un pic ergnomia pt stabilitate. Dupa cum cred ca sugereaza si Erwin ar fi trebuit o tija centrala, lisa din inox sau aluminiu dur, filetata la capatul care intra in discul de placaj. Bucsa cu bratele putea fi blocata cu unul doua suruburi sau sa folosesc bucsa flexibila. E o complicatie care socotesc ca nu prea avea rost pt trepiedul asta. Merita intr-adevar aplicata metoda in cazul unui trepied din lemn extra solid ca a lui Erwin sau ceva gen Takahashi. Personal nu ma prea deranjeaza tija filetata. Ce ma intereseaza mai mult e sa nu vibreze imaginea la ocular.
www.cloudynights.com |
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|