Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
m57.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 234017
Numar de utilizatori inregistrati: 2834
Cel mai nou utilizator inregistrat: Despinarom
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 627 la data de Lun Oct 21, 2024
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Luna in crestere

Du-te la pagina 1, 2, 3  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

AstroFoto - avansati

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Stanescu Octavian
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 02 Apr 2006

MesajTrimis: 26 Oct 2009 22:03 Download mesaj
Titlul subiectului: Luna in crestere
Raspunde cu citat (quote)

Am incercat cu greu sa prind o fereastra- n nori, am facut cateva cadre .
poza de jos e doar 1 cadru fara stacuire.
Prin Newton 380mm cu ap foto in focar.

lunn4.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  688.33 kb
 Vizualizat:  de 5344 ori

lunn4.jpg

Sus
florin_astro
Membru
Membru

Data inscrierii: 01 Oct 2006

MesajTrimis: 26 Oct 2009 23:35 Download mesaj
Titlul subiectului:

Asa da, mai merge, focusare foarte buna, expunere corecta. Si pentru un singur cadru a iesit foarte bine, nu vad detalii afectate de turbulenta, semn ca ati avut un seeing decent. Felicitari!
Asteptam cu nerabdare si alte poze.
Numai bine.
Sus
Laurentiu
Membru
Membru

Data inscrierii: 30 Apr 2005

Motto: Apparently, besides the anti-matter and dark matter the scientists have recently discovered also the "doesn't-matter"; however this new discovery has no influence on the known universe, whatsoever

MesajTrimis: 27 Oct 2009 12:22 Download mesaj
Titlul subiectului:

Ce unghi de iluminare deosebit ai prins... muntii de la marginea de SV a Marii Ploilor par imens de inalti.

Excelenta imaginea. Felicitari !

Sus
Stanescu Octavian
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 28 Oct 2009 18:55 Download mesaj
Titlul subiectului:

Multumesc de aprecieri, am incercat si ieri dar nu permitea atmosfera ce clocotea toate detaliile.
Sus
hans602
Membru
Membru

Data inscrierii: 27 Dec 2006

MesajTrimis: 29 Oct 2009 08:27 Download mesaj
Titlul subiectului:

Frumos Octavian,aici se vede potentialul newtonului
cu apertura de 380.Rezolutia este foarte buna si aici
inca limitata de atmosfera.

Clear sky Hans
Sus
dragos.n
Membru
Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007

Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi

MesajTrimis: 29 Oct 2009 14:38 Download mesaj
Titlul subiectului:

Excelenta. Asta inseamna apertura mare si optica de calitate.
Membru
Membru

Data inscrierii: 03 Noi 2008

Motto: Per Aspera ad Astra. Sau cum era?

MesajTrimis: 29 Oct 2009 18:21 Download mesaj
Titlul subiectului:

Maama, iti dai seama cu 1000-2000 de cadre ce iese. Stackuite apoi... Shocked

Unde-s multi puterea creste,
Da' gandirea nu sporeste...
Sus
Stanescu Octavian
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 29 Oct 2009 19:29 Download mesaj
Titlul subiectului:

Multumesc, e cam greu de stacuit si sa iese fiecare crater unu peste altu.
doar pe o atmosfera perfecta fara ondulatii largi . Am incercat sa stacuiesc dar a iesit mai rau decat cu 1 cadru.
Se vedea pe culori rosu verde la stacuire cum facem bine intr-o zona se deprindea alta zona .
Or fi poate unele softuri traznet ce fac pe multe puncte "tragand" de imagine ca de o guma.
Sus
Blakut
Membru
Membru

Data inscrierii: 03 Noi 2008

Motto: Per Aspera ad Astra. Sau cum era?

MesajTrimis: 29 Oct 2009 21:16 Download mesaj
Titlul subiectului:

Exista Registax, nu stiu in ce masura deformeaza imaginea, dar la 2000 de cadre... chiar daca nu se suprapun 100% perfect, ideea este ca deviatii de cativa pixeli se repara...

Unde-s multi puterea creste,
Da' gandirea nu sporeste...
Sus
Tavi F.
Membru
Membru

Data inscrierii: 05 Noi 2006

MesajTrimis: 30 Oct 2009 01:47 Download mesaj
Titlul subiectului:

E buna poza, felicitari.

Altceva vroiam sa spun (daca nu o face nimeni), ca sa nu se creeze impresii eronate.
Mai usor cu afirmatii de genul:
Citat:
Excelenta. Asta inseamna apertura mare si optica de calitate.

Imaginea este buna, insa un obiectiv cu diametrul de 380mm are un potential de a arata detalii mult mai mici decit cele existente aici (nu discut despre tehnici, turbulente, amplificari ale focalei).
Intrucit aveam si eu niste fotografii, obtinute printr-un telescop mult mai mic (D=158mm), cit de cit comparabile in privinta metodei de fotografiere (o singura imagine, desi eu am folosit metoda afocala cu surplus de lentile care mai introduc aberatii in special extra axiale, chiar si la F/25-ul sistemului meu reflector), am alaturat niste decupaje ale acelorasi zone. As zice ca si telescopul mic arata detalii cel putin la fel de fine, acesta fiind utilizat cam la capacitatea sa maxima!
Sus
Stanescu Octavian
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 30 Oct 2009 10:19 Download mesaj
Titlul subiectului:

Multumesc, da ideea era la ce am expus eu sa prind toata luna cu detalii , asa pe bucati se poate face cu un sistem cu focar lung.
Intreaga mi se pare ca e mult mai impresionant dar si greu de facut cu detalii.
Sa nu uitam ca sistemul meu e F/4.7 si coma e deja la ea acasa la diam Lunii.
Sus
Laurentiu
Membru
Membru

Data inscrierii: 30 Apr 2005

Motto: Apparently, besides the anti-matter and dark matter the scientists have recently discovered also the "doesn't-matter"; however this new discovery has no influence on the known universe, whatsoever

MesajTrimis: 30 Oct 2009 11:10 Download mesaj
Titlul subiectului:

Din cate stim, cred, cu totii un webcam (sau o camera ce functioneaza pe principii cum ar fi DMK, Lumenera etc.) cuplat la un telescop obtine rezultate net superioare dpdv al rezolutiei fata de o camera foto normala. Bineinteles, stacking-ul facut cu un software gen Registax este esential pentru eliminarea efectelor turbulentei cum este esentiala si colimarea perfecta a instrumentului (a se vedea in acest sens site-ul lui Thierry Legault care explica in detaliu "ce si cum": http://astrosurf.com/legault/ ).

Iar diametrul superior al telescopului ar trebui sa puna in evidenta detalii mult mai fine.

Subscriu la cele spuse de Tavi F ca telescopul lui Tavi Stanescu nu e utilizat la intregul sau potential.

Pe de alta parte, comparatia intre cele doua seturi de imagini nu e neaparat relevanta - cat timp sistemele optice sunt diferite si camerele de asemenea este ca si cum ai compara mere cu pere (fie si numai pentru ca e vorba de image sampling http://www.astrophotography-tonight.com/ds...alculator/ ). In plus, sa nu uitam de efectul distructiv al turbulentei (care, asa cum spuneam, poate fi combatut prin stacking).

Sus
Doru Dragan
Membru
Membru

Data inscrierii: 02 Mar 2006

Motto: PER ASPERA AD ASTRA

MesajTrimis: 30 Oct 2009 18:02 Download mesaj
Titlul subiectului:

Exista nenumarate programe de procesare foto la ora actuala care fac j'de mii de jmecherii cu imaginile Smile Nimic nu poate combate turbulenta atmosferica la fel de bine ca inlaturarea atmosferei Very Happy Daca se poate in intregime Wink daca nu ... macar o parte. Urcatul instrumentelor la inaltime este cea mai buna solutie. Deja pe un deal de 300 de matri se vede (in vale) pacla lasata in urma. La 1000 de metri e deja minunat iar la 1500 e ca-n basme. Stackuirea imaginilor e o solutie ingenioasa insa trebuie facuta cu foarte mare grija. Daca se introduc in stack imagini proaste, acestea nu pot decat sa strice.
In ceea ce priveste comparatia dintre cele doua seturi de imagini, una e sa faci o poza de camp mare in care sa incapa toata Luna, dupa care sa faci crop-uri (la imaginea postata pe net) ale unor zone marite (digital, nu optic) si alta e sa faci direct imagini marite optic. Tavi Stanescu a avut la un moment dat niste imagini facute printr-un telescop cassegrain (cred Confused) cu o zona a Lunii mult marita:
http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=2201
Sus
Stanescu Octavian
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 30 Oct 2009 18:42 Download mesaj
Titlul subiectului:

Pai daca filmezi 2000 framuri doar daca selectezi cele bune si stacuiesti se obtine ceva (inlaturarea turbulentei). dac pui tot ce e filmat iese un blur ce-i mai rau ca un cadru selectat .
oricum la luna mi se pare de ras sa faci stacuire . e lumina garla.
Satcuirea la deep sky e la ea acasa si la planete.
am mai spus ca stacuire e defapt folosit la cresterea calitatii aparatelor si camerelor inca slabe din epoca actuala poate peste 20-50 ani nu va mai fi necesar acest artificiu, ce nu poate fi folosit la fenomene dinamice rapide.
Sus
Tavi F.
Membru
Membru

Data inscrierii: 05 Noi 2006

MesajTrimis: 30 Oct 2009 20:34 Download mesaj
Titlul subiectului:

Prin alaturarea acelor decupaje nu am dorit sa fac neaparat o comparatie, ci doar m-am referit strict la afirmatiile (mai ales cea cu apertura mare) pe care le-am preluat in citat. Potentialul unui diametru de 380mm e clar mai mare, evidenta infatisata de imagini nu poate fi contrazisa. Iar eu sint constient ca nici acel set-up fotografic, folosit de dl. Stanescu, nu permitea (si dupa cum afirma dinsul- nici el nu intentionase) redarea detaliilor corespunzatoare puterii de separare a telescopului utilizat.

In privinta turbulentei: unghiurile prinse de mine in decupaje sint aproximativ egale pt. ambele instrumente folosite. Eu am ales zone, "petece", din fotografia d-lui Stanescu, in care razele de la Luna au nimerit un "tunel*" de turbulenta atmosferica momentan redusa. Cu o singura exceptie: jumatatea superioara a cadrului 3, spre craterul Maginus (sus in decupaj) evident tulburat (posibil si de coma extra axiala).
Decupajele din imaginea prin Newtonul 380mm sint la 100% (nu marite digital). Daca acelei imagini i s-a aplicat vreo redimensionare, (pina la 1683x2500, in caz ca nu o fi crop)... nu cred ca a fost urmata de pierderi de detalii.
*conditia initiala la alaturarea acelor decupaje, mai exista "clocoteala" pe unghiuri mult mai strinse, care afecteaza detaliile fine si f. fine (sub 1"). O cunosc, imi afecteza si imaginile mele de cimp redus. La selectarea cadrelor am ceva de lucru, pe linga subiectul principal tre' sa gasesc un compromis al altor zone aflate la doar 0.5...3 minute de unghi distanta.

Sigur, in privinta unui cimp mai mare si detaliat ... pt mine (un necunoscator in ale softurilor) ramine de studiat posibilitatea mozaicurilor (asta cind oi avea dorinta si dispozitia necesare)

Spor in continuare!
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   AstroFoto - avansati Du-te la pagina 1, 2, 3  Urmatoare

Download topic
Pagina 1 din 3

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact