Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
Georgian Membru

Data inscrierii: 13 Aug 2009 Mesaje: 258
|
Trimis: 09 Oct 2009 21:53 Download mesaj |
Titlul subiectului: Descoperiri de comete |
|
|
|
Citisem eu pe undeva (nu mai stiu adresa) ca, daca vrei sa descoperi o cometa, poti sa te uiti cu atentie pe cer si, dupa vreo 500 de ore, daca ai un telescop bun, spirit de observatie, rabdare si cunosti bine cerul, ai sanse destul de mari sa gasesti una. Multi dintre cei de pe forum au studiat cerul mult mai mult timp, sunt sigur, asa ca ma intrebam daca a descoperit cineva vreo cometa. Este cineva interesant de asa ceva? |
|
Sus |
|
 |
MariusP Moderator

Data inscrierii: 20 Iun 2007 Mesaje: 4226
|
Trimis: 09 Oct 2009 23:26 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Nimic nu-ti poate garanta descoperirea unei noi comete. Dar poti mari probabilitatea asa cum ai mentionat si tu.
Nu este nimeni pe forum, din cate stiu eu , care sa fi descoperit vreo cometa noua, dar stiu ca sint persoane care au vazut intamplator comete de care nu stiau, dar care erau deja descoperite de mai mult sau mai putin timp...  |
|
Sus |
|
 |
theogon Membru de onoare

Data inscrierii: 20 Mar 2009 Mesaje: 1189
Motto: impresie, rasarit de soare Localitate: cluj
|
Trimis: 10 Oct 2009 15:48 Download mesaj |
|
|
|
Singurul astronom român care a descoperit comete a fost Victor Daimaca în 1943 cu ajutorul unui binoclu care mărea de 15 ori (Daimaca a descoperit două comete)
În 2008, Ovidiu Vaduvescu -coordonator, Mirel Bîrlan ș.a au descoperit cu ajutorul telescopului german ESO/MPG de 2,2 m instalat în Chile un număr de 100 de asteroizi situați în imediata vecinătate a Pământului _________________ mihai |
|
Sus |
|
 |
Doru Dragan Membru

Data inscrierii: 02 Mar 2006 Mesaje: 4414
Motto: PER ASPERA AD ASTRA Localitate: Timisoara
|
Trimis: 10 Oct 2009 15:56 Download mesaj |
|
|
|
În 2008, Ovidiu Vaduvescu -coordonator, Mirel Bîrlan ș.a au observat cu ajutorul telescopului german ESO/MPG de 2,2 m instalat în Chile un număr de 100 de asteroizi situați în imediata vecinătate a Pământului. Daca i-ar fi descoperit ar fi fost pe toate agentiile de presa si ar fi ramas vesnic in istoria astronomiei.
http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=2493 |
|
Sus |
|
 |
dragos.n Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007 Mesaje: 6900
Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 10 Oct 2009 20:47 Download mesaj |
|
|
|
Exista o retea de telescoape profesioniste, care scaneaza automat cerul in cautare de asteroizi si comete, si pe care nici un amator nu prea are cum sa o bata. Dar.... reteaua are si gauri. Mai exact unele zone de cer unde ea nu bate. Cometele descoperite de amatori in ultimii ani, au fost gasite exact in aceste zone. Chiar si cu telescoape de 150mm. Dar probabil prin fotografiere. Mai multe detalii nu pot sa dau deoarece am pierdut acum un an o serie de linkuri, inclusiv cel care se referea la asta.
Oricum, pentru cei interesati, exista si un premiu care revine descoperitorului unei comete, in afara de recompensa numelui dat cometei. _________________ Dragos N |
|
Sus |
|
 |
Blakut Membru

Data inscrierii: 03 Noi 2008 Mesaje: 1355
Motto: Per Aspera ad Astra. Sau cum era? Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 10 Oct 2009 21:55 Download mesaj |
|
|
|
Citat: | În 2008, Ovidiu Vaduvescu -coordonator, Mirel Bîrlan ș.a au observat cu ajutorul telescopului german ESO/MPG de 2,2 m instalat în Chile un număr de 100 de asteroizi situați în imediata vecinătate a Pământului. Daca i-ar fi descoperit ar fi fost pe toate agentiile de presa si ar fi ramas vesnic in istoria astronomiei. |
Au si descoperit, dar nu in vecintatatea P. Incep sa ma implic intr-un proiect cu OV si cu alti colegi, si ei pana acuma au descoperit o gramada de asteroizi. Zeci, si altii descopera tot zeci. Sunt atat de multe corpusoare in sistemul solar si in afara sa incat un asteroid descoperit, cu mag 20-21 nu e mare lucru pentru ei... _________________ Vizitati-mi blogul cu poze! http://blakutps.blogspot.com/
Unde-s multi puterea creste,
Da' gandirea nu sporeste... |
|
Sus |
|
 |
theogon Membru de onoare

Data inscrierii: 20 Mar 2009 Mesaje: 1189
Motto: impresie, rasarit de soare Localitate: cluj
|
Trimis: 10 Oct 2009 22:35 Download mesaj |
|
|
|
Q.e.d _________________ mihai |
|
Sus |
|
 |
Doru Dragan Membru

Data inscrierii: 02 Mar 2006 Mesaje: 4414
Motto: PER ASPERA AD ASTRA Localitate: Timisoara
|
Trimis: 11 Oct 2009 10:32 Download mesaj |
|
|
|
Pentru QED, puteti sa-mi dati un link catre o sursa care sa confirme ca Ovidiu Vaduvescu & Co. au descoperit fie si macar un asteroid (nu 100) care sa nu fi fost cunoscut dinainte? Un link care sa specifice data si autorul (autorii) descoperirii, numele obiectului si elementele orbitale. O discutie de tipul asta a mai avut loc:
http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=2493 |
|
Sus |
|
 |
Blakut Membru

Data inscrierii: 03 Noi 2008 Mesaje: 1355
Motto: Per Aspera ad Astra. Sau cum era? Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 11 Oct 2009 19:07 Download mesaj |
|
|
|
Tocmai am vb cu un coleg de la facultate care mi-a confirmat ca au fost descoperite numeroase obiecte noi de catre echipa lor. Nu stiu daca exista un index pe internet, ar fi interesant de cautat. Lucrarile lui Ovidiu sunt insa disponibile pe net la un simplu search. _________________ Vizitati-mi blogul cu poze! http://blakutps.blogspot.com/
Unde-s multi puterea creste,
Da' gandirea nu sporeste... |
|
Sus |
|
 |
MariusP Moderator

Data inscrierii: 20 Iun 2007 Mesaje: 4226
|
Trimis: 11 Oct 2009 20:44 Download mesaj |
|
|
|
O rugaminte ca moderator: deschideti alt topic despre descoperirile de asteroizi! Georgian a deschis topicul asta cu o problema concreta: Descoperiri de comete. |
|
Sus |
|
 |
Laurentiu Membru

Data inscrierii: 30 Apr 2005 Mesaje: 2536
Motto: Apparently, besides the anti-matter and dark matter the scientists have recently discovered also the "doesn't-matter"; however this new discovery has no influence on the known universe, whatsoever Localitate: Timisoara
|
Trimis: 24 Oct 2009 10:51 Download mesaj |
|
|
|
Blakut a scris: | Tocmai am vb cu un coleg de la facultate care mi-a confirmat ca au fost descoperite numeroase obiecte noi de catre echipa lor. Nu stiu daca exista un index pe internet, ar fi interesant de cautat. Lucrarile lui Ovidiu sunt insa disponibile pe net la un simplu search. |
Un link la un nr. din revista Vega, editata de astroclubul Bucuresti, care cuprinde un articol destul de amplu in legatura cu programul de cautare a asteroizilor realizat de O. Vaduvescu si mai multi astronomi amatori romani:
http://www.astroclubul.ro/publicatii/Vega129.pdf _________________ Laurentiu
.............................
"Reality is merely an illusion, albeit a very persistent one." (Albert Einstein) |
|
Sus |
|
 |
|