Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
M42.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 235407
Numar de utilizatori inregistrati: 2860
Cel mai nou utilizator inregistrat: Astro_Simplet
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Constructie luneta

Du-te la pagina 1, 2, 3  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

DIY / ATM / Reparatii

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Cristian Monea
Membru
Membru

Data inscrierii: 31 Dec 2008

MesajTrimis: 21 Oct 2009 11:11 Download mesaj
Titlul subiectului: Constructie luneta
Raspunde cu citat (quote)

Va solicit ajutorul, deoarece am nevoie de o schema de luneta. De asemenea, va rog sa-mi recomandati cateva carti despre constructia lunetelor (de unde le si pot descarca).
Sus
Erwin
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008

Motto: panta rhei

MesajTrimis: 21 Oct 2009 12:29 Download mesaj
Titlul subiectului:

Poți începe de aici:
http://www.funsci.com/fun3_en/tele/tele.htm#4

În biblioteca de astronomie online găsești de asemenea o serie de volume cu informații utile, practice și teoretice. Este important să înțelegi foarte bine cum funcționează, care sunt aberațiile optice și metodele de micșorare a lor ca să poți executa corect prelucrările mecanice. Poți începe de la o lunetă simplă folosind materiale ieftine, tub de pvc/carton, optică recuperată. După aceea poți trece la construcții mai elaborate. Nu poți sări direct la apocromate, ED sau alte telescoape până nu stăpânești bazele. Aici pe site la ATM există numeroase informații și exemple ilustrate cu ceea ce fac amatorii. Le-ai citit? Eu nu am avut niciun plan pe care să-l copiez, proiectul e făcut din aproape în aproape.
http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.ph...highlight=
Sus
Cristian Monea
Membru
Membru

MesajTrimis: 21 Oct 2009 19:00 Download mesaj
Titlul subiectului:

Multumesc pentru link.

De unde pot cumpara o lentila biconcava, cu diametru de maxim 100 mm si distanta focala 800-1000 mm?
Sus
zoth
Membru
Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006

Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ...

MesajTrimis: 21 Oct 2009 21:48 Download mesaj
Titlul subiectului:

Cristian Monea a scris:
De unde pot cumpara o lentila biconcava, cu diametru de maxim 100 mm si distanta focala 800-1000 mm?

Ce vrei sa faci cu lentila biconcava?
Pentru obiectiv de luneta ai nevoie de un dublet acromatizat cu putere optica pozitiva.
La preturi modeste poti gasi cateva modele aici:
http://www.instrumenteoptice.ro/produs_i.php?cod=OLDX0X00
Sus
Laurentiu
Membru
Membru

Data inscrierii: 30 Apr 2005

Motto: Apparently, besides the anti-matter and dark matter the scientists have recently discovered also the "doesn't-matter"; however this new discovery has no influence on the known universe, whatsoever

MesajTrimis: 21 Oct 2009 22:52 Download mesaj
Titlul subiectului:

Recomand cu caldura magazinul on-line de care vorbea zoth. Preturile sunt mici iar dl. Costescu este un om deosebit, cu un caracter exemplar - cum foarte rar mai gasesti pe la noi.
Sus
Cristian Monea
Membru
Membru

MesajTrimis: 22 Oct 2009 14:25 Download mesaj
Titlul subiectului:

Am vrut sa zic biconvexa Embarassed. Multumesc pentru adresa. Daca mai am nelamuriri o sa va mai intreb.
Sus
Teo
Membru
Membru

Data inscrierii: 23 Aug 2009

MesajTrimis: 22 Oct 2009 19:11 Download mesaj
Titlul subiectului: Si eu tot de la domnul Costescu mi-am achizitionat

Si eu tot de la domnul Costescu mi-am achizitionat un obiectiv acromat de 80 mm diametru si focala de 900 mm , construind cu el o luneta buna. Sunt multumit de calitatea optica a acestui obiectiv. Merg cu el la 150 x la Luna si la Jupiter fara probleme.
Va recomand sa va luati un astfel de obiectiv, decat sa incercati tot felul de combinatii cu lentile biconvexe plus plan concave.
Eu zic ca un diametru de 80 mm si focala de 900 mm sunt excelente pentru o luneta buna ce poate fi luata in concediu pentru observatii astronomice.
In timp va puteti construi sau achizitiona o oglinda de telescop mai mare in diametru sau un obiectiv de refractor de 120 mm diametru , dar pentru inceput eu sunt foarte multumit de acest refractor de 80 mm.
Numai bine !
Sus
Cristian Monea
Membru
Membru

MesajTrimis: 23 Oct 2009 19:36 Download mesaj
Titlul subiectului:

Deocamdata am un telescop cu oglinda de 130 mm, iar constructia lunetei este doar un divertisment. Am facut rost de un ocular cu distanta focala de 5 mm (de la un echipament radio mai vechi care servea pentru fixarea frecventei de lucru) care are, constructiv, proprietatea de a intoarce imaginea, fapt pentru care pot face usor si observatii terestre de o calitate satisfacatoare.

Apoi, mai am adunate in casa o serie de obiective vechi de aparate de proiectie, de epidiascoape, cu diametrul de 120 mm, si ca divertisment, vroiam sa fac o luneta. Jucandu-ma cu ele, am constatat ca, intr-adevar pot face observatii frumoase; dar lungimea totala a lunetei improvizate nu depaseste 45 cm.

Astfel, mi-am pus intrebarea ce proprietati are obiectivul unei lunete performante, deoarece am vazut ca se folosesc lungimi de luneta de 800-1000 mm.
Sus
Erwin
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 24 Oct 2009 00:43 Download mesaj
Titlul subiectului:

Cred că s-ar putea printre obiectivele de proiecție să ai unul cu triplet Petzval, ar fi un obiectiv excelent pentru o lunetă RFT (rich field telescope=câmp larg), un instrument foarte bun pentru deepsky. Urmărește topicul lui neox, el a construit așa ceva. Focala lungă se folosește la dublete acromate, raportul F/D mare contribuind la reducerea aberațiilor. Apocromatele pot fi făcute și mai scurte, dar folosesc sticlă specială și sunt mult mai scumpe. Poți să-ți dai seama din câte lentile este compus privind în lungul axei lui și având un bec în spatele tău, numeri reflexiile becului în lentile și calculezi, pentru fiecare suprafață optică ai 2 reflexii. Dacă e triplet ar trebui să ai 6 reflexii.
Sus
dragos.n
Membru
Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007

Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi

MesajTrimis: 24 Oct 2009 00:52 Download mesaj
Titlul subiectului:

Cand numeri reflexiile, e bine sa te uiti si in ce directie se deplaseaza ele atunci cand inclini usor sistemul. Poti sa iti dai seama si de forma suprafetelor, iar daca ai cumva un dublet lipit, o sa ai un numar impar de reflexii, si foarte probabil, reflexia lipiturii nu va avea culoarea unui strat antireflex, ci va fi foarte aproape de culoarea sursei de lumina.
Membru
Membru

MesajTrimis: 24 Oct 2009 11:15 Download mesaj
Titlul subiectului:

Obiectivul pe care il am are o lungime de 14,5 cm, iar pe el scrie ca distanta focala este de 12 cm. Lentila obiectiv din fata are 54 mm, iar lentila din spate are 43 mm.

Am realizat testul propus de voi si am constat ca obiectivul descris mai sus este intr-adevar Petzval. Pun si doua poze cu el. Obiectivul este vechi si doar m-am jucat cu el, nu l-am curatat. Are un mason metalic (care se vede) pe care nu am reusit inca sa-l dau jos.

IMG_5641.JPG
 Descriere:
 Marime fisier:  193.89 kb
 Vizualizat:  de 15505 ori

IMG_5641.JPG

IMG_5640.JPG
 Descriere:
 Marime fisier:  200.17 kb
 Vizualizat:  de 15505 ori

IMG_5640.JPG

Sus
Cristian Monea
Membru
Membru

MesajTrimis: 24 Oct 2009 11:39 Download mesaj
Titlul subiectului:

Si inca o intrebare: cu ce solutii si cum se curata lentilele?
Sus
zoth
Membru
Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006

Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ...

MesajTrimis: 24 Oct 2009 14:36 Download mesaj
Titlul subiectului:

O mica rectificare as avea de facut, sper fara suparare Smile
Obiectivul de tip Petzval are in compunere tot mereu 4 lentile organizate in doua dublete.
Primul in sensul de intrare al luminii este un dublet lipit sau de contact si al doilea este de cele mai multe ori unul larg spatiat si mai rar de contact.
Daca obiectivul este un triplet poate fi un Cooke sau un alt triplet de proiectie.

In legatura cu subiectul "Curatarea opticii" uite mai jos un material scris de Thomas Baader:
http://www.baader-planetarium.com/pdf/opticalWonder-engl.pdf
Sus
Erwin
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 24 Oct 2009 17:04 Download mesaj
Titlul subiectului:

nici nu trebuie să-l desfaci, probabil doar suprafețele exterioare trebuie un pic curățate. Caută o mufă din plastic ca să reduci diametrul de la celula obiectivului la un ocular de 1,25" și încearcă-l. Eventuale diferențe de diametru pot fi umplute cu straturi de bandă adezivă (pvc de electricieni, nu scotch). Poți astfel testa obiectivul și vedea performanțele lui, poți măsura exact focala și apoi, dacă ești mulțumit de rezultat, cred că îi poți adapta un focuser chiar pe tubul celulei, distanța focală fiind mică. Va fi un prim instrument de care te vei bucura, vei învăța cerul și îl poți folosi în loc de binoclu sau căutător.
Sus
Cristian Monea
Membru
Membru

MesajTrimis: 24 Oct 2009 18:19 Download mesaj
Titlul subiectului:

Mai am un obiectiv, la care va arat si poza, cu distanta focala de 430 mm, si cu diametrul lentilei de intrare de 120 mm. Contine trei lentile, din care doua sunt plan convexe si cea intermediara este biconcava. Pot face ceva cu el sau il predau la fiare vechi? Very Happy Va intreb pentru ca nu are un dublet acromat.
De asemenea, ce inseamna f=430/3,5 (din imagine)?

Lentila din interior este ciobita, pentru ca l-am desfacut si m-am jucat cu ele, dar mai am unul "neatins".

IMG_5644.JPG
 Descriere:
 Marime fisier:  243.26 kb
 Vizualizat:  de 15441 ori

IMG_5644.JPG

IMG_5645.JPG
 Descriere:
 Marime fisier:  181.43 kb
 Vizualizat:  de 15441 ori

IMG_5645.JPG

Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   DIY / ATM / Reparatii Du-te la pagina 1, 2, 3  Urmatoare

Download topic
Pagina 1 din 3

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact