Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
Cristian Monea Membru

Data inscrierii: 31 Dec 2008 Mesaje: 544
|
Trimis: 21 Oct 2009 11:11 Download mesaj |
Titlul subiectului: Constructie luneta |
|
|
|
Va solicit ajutorul, deoarece am nevoie de o schema de luneta. De asemenea, va rog sa-mi recomandati cateva carti despre constructia lunetelor (de unde le si pot descarca).
|
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9736
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 21 Oct 2009 12:29 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Poți începe de aici:
http://www.funsci.com/fun3_en/tele/tele.htm#4
În biblioteca de astronomie online găsești de asemenea o serie de volume cu informații utile, practice și teoretice. Este important să înțelegi foarte bine cum funcționează, care sunt aberațiile optice și metodele de micșorare a lor ca să poți executa corect prelucrările mecanice. Poți începe de la o lunetă simplă folosind materiale ieftine, tub de pvc/carton, optică recuperată. După aceea poți trece la construcții mai elaborate. Nu poți sări direct la apocromate, ED sau alte telescoape până nu stăpânești bazele. Aici pe site la ATM există numeroase informații și exemple ilustrate cu ceea ce fac amatorii. Le-ai citit? Eu nu am avut niciun plan pe care să-l copiez, proiectul e făcut din aproape în aproape.
http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.ph...highlight=
|
|
Sus |
|
 |
Cristian Monea Membru

|
Trimis: 21 Oct 2009 19:00 Download mesaj |
|
|
|
Multumesc pentru link.
De unde pot cumpara o lentila biconcava, cu diametru de maxim 100 mm si distanta focala 800-1000 mm?
|
|
Sus |
|
 |
zoth Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006 Mesaje: 5951
Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ... Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 21 Oct 2009 21:48 Download mesaj |
|
|
|
Cristian Monea a scris: | De unde pot cumpara o lentila biconcava, cu diametru de maxim 100 mm si distanta focala 800-1000 mm? |
Ce vrei sa faci cu lentila biconcava?
Pentru obiectiv de luneta ai nevoie de un dublet acromatizat cu putere optica pozitiva.
La preturi modeste poti gasi cateva modele aici:
http://www.instrumenteoptice.ro/produs_i.php?cod=OLDX0X00
|
|
Sus |
|
 |
Laurentiu Membru

Data inscrierii: 30 Apr 2005 Mesaje: 2536
Motto: Apparently, besides the anti-matter and dark matter the scientists have recently discovered also the "doesn't-matter"; however this new discovery has no influence on the known universe, whatsoever Localitate: Timisoara
|
Trimis: 21 Oct 2009 22:52 Download mesaj |
|
|
|
Recomand cu caldura magazinul on-line de care vorbea zoth. Preturile sunt mici iar dl. Costescu este un om deosebit, cu un caracter exemplar - cum foarte rar mai gasesti pe la noi.
_________________ Laurentiu
.............................
"Reality is merely an illusion, albeit a very persistent one." (Albert Einstein) |
|
Sus |
|
 |
Cristian Monea Membru

|
Trimis: 22 Oct 2009 14:25 Download mesaj |
|
|
|
Am vrut sa zic biconvexa . Multumesc pentru adresa. Daca mai am nelamuriri o sa va mai intreb.
|
|
Sus |
|
 |
Teo Membru

Data inscrierii: 23 Aug 2009 Mesaje: 2593
|
Trimis: 22 Oct 2009 19:11 Download mesaj |
Titlul subiectului: Si eu tot de la domnul Costescu mi-am achizitionat |
|
|
|
Si eu tot de la domnul Costescu mi-am achizitionat un obiectiv acromat de 80 mm diametru si focala de 900 mm , construind cu el o luneta buna. Sunt multumit de calitatea optica a acestui obiectiv. Merg cu el la 150 x la Luna si la Jupiter fara probleme.
Va recomand sa va luati un astfel de obiectiv, decat sa incercati tot felul de combinatii cu lentile biconvexe plus plan concave.
Eu zic ca un diametru de 80 mm si focala de 900 mm sunt excelente pentru o luneta buna ce poate fi luata in concediu pentru observatii astronomice.
In timp va puteti construi sau achizitiona o oglinda de telescop mai mare in diametru sau un obiectiv de refractor de 120 mm diametru , dar pentru inceput eu sunt foarte multumit de acest refractor de 80 mm.
Numai bine !
|
|
Sus |
|
 |
Cristian Monea Membru

|
Trimis: 23 Oct 2009 19:36 Download mesaj |
|
|
|
Deocamdata am un telescop cu oglinda de 130 mm, iar constructia lunetei este doar un divertisment. Am facut rost de un ocular cu distanta focala de 5 mm (de la un echipament radio mai vechi care servea pentru fixarea frecventei de lucru) care are, constructiv, proprietatea de a intoarce imaginea, fapt pentru care pot face usor si observatii terestre de o calitate satisfacatoare.
Apoi, mai am adunate in casa o serie de obiective vechi de aparate de proiectie, de epidiascoape, cu diametrul de 120 mm, si ca divertisment, vroiam sa fac o luneta. Jucandu-ma cu ele, am constatat ca, intr-adevar pot face observatii frumoase; dar lungimea totala a lunetei improvizate nu depaseste 45 cm.
Astfel, mi-am pus intrebarea ce proprietati are obiectivul unei lunete performante, deoarece am vazut ca se folosesc lungimi de luneta de 800-1000 mm.
|
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

|
Trimis: 24 Oct 2009 00:43 Download mesaj |
|
|
|
Cred că s-ar putea printre obiectivele de proiecție să ai unul cu triplet Petzval, ar fi un obiectiv excelent pentru o lunetă RFT (rich field telescope=câmp larg), un instrument foarte bun pentru deepsky. Urmărește topicul lui neox, el a construit așa ceva. Focala lungă se folosește la dublete acromate, raportul F/D mare contribuind la reducerea aberațiilor. Apocromatele pot fi făcute și mai scurte, dar folosesc sticlă specială și sunt mult mai scumpe. Poți să-ți dai seama din câte lentile este compus privind în lungul axei lui și având un bec în spatele tău, numeri reflexiile becului în lentile și calculezi, pentru fiecare suprafață optică ai 2 reflexii. Dacă e triplet ar trebui să ai 6 reflexii.
|
|
Sus |
|
 |
dragos.n Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007 Mesaje: 6903
Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 24 Oct 2009 00:52 Download mesaj |
|
|
|
Cand numeri reflexiile, e bine sa te uiti si in ce directie se deplaseaza ele atunci cand inclini usor sistemul. Poti sa iti dai seama si de forma suprafetelor, iar daca ai cumva un dublet lipit, o sa ai un numar impar de reflexii, si foarte probabil, reflexia lipiturii nu va avea culoarea unui strat antireflex, ci va fi foarte aproape de culoarea sursei de lumina.
_________________ Dragos N |
|
Sus |
|
 |
Cristian Monea Membru

|
Trimis: 24 Oct 2009 11:15 Download mesaj |
|
|
|
Obiectivul pe care il am are o lungime de 14,5 cm, iar pe el scrie ca distanta focala este de 12 cm. Lentila obiectiv din fata are 54 mm, iar lentila din spate are 43 mm.
Am realizat testul propus de voi si am constat ca obiectivul descris mai sus este intr-adevar Petzval. Pun si doua poze cu el. Obiectivul este vechi si doar m-am jucat cu el, nu l-am curatat. Are un mason metalic (care se vede) pe care nu am reusit inca sa-l dau jos.
Descriere: |
|
Marime fisier: |
193.89 kb |
Vizualizat: |
de 15505 ori |

|
|
200.17 kb |
de 15505 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
Cristian Monea Membru

|
Trimis: 24 Oct 2009 11:39 Download mesaj |
|
|
|
Si inca o intrebare: cu ce solutii si cum se curata lentilele?
|
|
Sus |
|
 |
zoth Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006 Mesaje: 5951
Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ... Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 24 Oct 2009 14:36 Download mesaj |
|
|
|
O mica rectificare as avea de facut, sper fara suparare
Obiectivul de tip Petzval are in compunere tot mereu 4 lentile organizate in doua dublete.
Primul in sensul de intrare al luminii este un dublet lipit sau de contact si al doilea este de cele mai multe ori unul larg spatiat si mai rar de contact.
Daca obiectivul este un triplet poate fi un Cooke sau un alt triplet de proiectie.
In legatura cu subiectul "Curatarea opticii" uite mai jos un material scris de Thomas Baader:
http://www.baader-planetarium.com/pdf/opticalWonder-engl.pdf
|
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

|
Trimis: 24 Oct 2009 17:04 Download mesaj |
|
|
|
nici nu trebuie să-l desfaci, probabil doar suprafețele exterioare trebuie un pic curățate. Caută o mufă din plastic ca să reduci diametrul de la celula obiectivului la un ocular de 1,25" și încearcă-l. Eventuale diferențe de diametru pot fi umplute cu straturi de bandă adezivă (pvc de electricieni, nu scotch). Poți astfel testa obiectivul și vedea performanțele lui, poți măsura exact focala și apoi, dacă ești mulțumit de rezultat, cred că îi poți adapta un focuser chiar pe tubul celulei, distanța focală fiind mică. Va fi un prim instrument de care te vei bucura, vei învăța cerul și îl poți folosi în loc de binoclu sau căutător.
|
|
Sus |
|
 |
Cristian Monea Membru

|
Trimis: 24 Oct 2009 18:19 Download mesaj |
|
|
|
Mai am un obiectiv, la care va arat si poza, cu distanta focala de 430 mm, si cu diametrul lentilei de intrare de 120 mm. Contine trei lentile, din care doua sunt plan convexe si cea intermediara este biconcava. Pot face ceva cu el sau il predau la fiare vechi? Va intreb pentru ca nu are un dublet acromat.
De asemenea, ce inseamna f=430/3,5 (din imagine)?
Lentila din interior este ciobita, pentru ca l-am desfacut si m-am jucat cu ele, dar mai am unul "neatins".
|
243.26 kb |
de 15441 ori |

|
|
181.43 kb |