Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
danto1313 Membru

Data inscrierii: 27 Mai 2007 Mesaje: 352
|
Trimis: 13 Oct 2009 16:17 Download mesaj |
Titlul subiectului: Telescop 10" truss tube |
|
|
|
Am inceput constructia acestui telescop din dorinta de a avea o mai mare portabilitate, prin greutatea mai mica fata de o montura "dobson" clasica si prin faptul ca poate fi demontat repede si impachetat intr-un colet de dimensiuni acceptabile.
Voi incepe cu inelul superior si suportul oglinzii secundare.
Din pacate,asa cum mai spuneam si pe alt topic,am pierdut multe poze din timpul executiei.
Descriere: |
Inelul superior cu suportul secundarei,prinderea rapida pentru"bete" si suportul focuserului |
|
Marime fisier: |
116.69 kb |
Vizualizat: |
de 6720 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
danto1313 Membru

|
Trimis: 13 Oct 2009 19:07 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Suportul secundarei
|
158.74 kb |
de 6672 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
costelus Membru

Data inscrierii: 16 Dec 2008 Mesaje: 51
|
Trimis: 13 Oct 2009 19:10 Download mesaj |
Titlul subiectului: Salut |
|
|
|
Poti sa-mi spui cum ai sudat dreptunghiu de aluminiu in forma asta semi circulara ?
|
|
Sus |
|
 |
Blakut Membru

Data inscrierii: 03 Noi 2008 Mesaje: 1355
Motto: Per Aspera ad Astra. Sau cum era? Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 13 Oct 2009 19:14 Download mesaj |
|
|
|
De ce nu ai pus picioarele spide-rului unul in continuarea celuilalt?
_________________ Vizitati-mi blogul cu poze! http://blakutps.blogspot.com/
Unde-s multi puterea creste,
Da' gandirea nu sporeste... |
|
Sus |
|
 |
danto1313 Membru

|
Trimis: 13 Oct 2009 19:33 Download mesaj |
|
|
|
Pt. Costelus
Profilul de aluminiu nu este sudat ci lipit.Despre forma ce sa zic...trasezi cercul de diametrul care vrei,stabilesti numarul de segmente si-ti va rezulta un unghi de taiere a profilului.Dupa taiere se indoaie si se lipeste cu Epoxy.
Pt.Blakut
Dupa spusele multor constructori de telescoape(acum confirm si eu) acest tip de spider este foarte rigid odata ce ai tensionat si aliniat bratele.
Am construit pana acum si cu trei si cu patru brate (in mai multe variante) si intr-adevar acesta este cel mai bun(si mai usor).
|
|
Sus |
|
 |
danto1313 Membru

|
Trimis: 13 Oct 2009 20:18 Download mesaj |
|
|
|
Prindere rapida
|
65.65 kb |
de 6637 ori |

|
|
85.07 kb |
de 6637 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9733
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 13 Oct 2009 21:01 Download mesaj |
|
|
|
Frumos lucrat, pare foarte solid, într-adevăr, dar ce întreabă Blakut cred că e efectul optic, dacă spiderul produce doar 4 spik-uri sau mai multe? Nefiind aliniate pe 2 axe? În plus, eu aș poliza dinții pânzelor de ferăstrău pentru a le reduce profilul lateral, tot din cauza efectului de dispersie a luminii. Totuși, sudura vine mai ieftină (dacă ai cine să-ți sudeze) decât atâta epoxy. La așa un diametru mare se poate folosi un profil mai îngust îndoit în menghină cu ajutorul unui șablon din lemn, prin presare succesivă. Cred că Laurențiu a prezentat tehnica asta.
|
|
Sus |
|
 |
danto1313 Membru

|
Trimis: 13 Oct 2009 21:13 Download mesaj |
|
|
|
Spiderul produce doar patru spik-uri daca bratele opuse sunt paralele.Dintii panzelor vor fi polizati dar vreau mai intai sa le vad efectul.In ce priveste profilul, sigur ar fi mers mai subtire dar am preferat sa fie solid si sa nu-mi apara torsiuni.Profilul indoit merge bine la dimensiuni ale sectiunii mai mici.Diametrul inelului este de 30 cm.
Cantitatea de epoxy este foarte mica de fapt.Doar in cateva locuri pe unde am gresit taieturile e mai multa:).Pentru sudura as fi avut nevoie de un meserias pentru ca sa nu se traga profilul si sa se torsioneze.
|
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9733
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 13 Oct 2009 23:48 Download mesaj |
|
|
|
Ai dreptate, un sudor bun în aluminiu e greu de găsit. Ar trebui confecționat un suport ca să nu se tragă la sudură. Varianta cu profilul mai îngust are o rezolvare simplă: pui 2 cercuri legate prin bare drepte pe generatoare și faci un cilindru.
Întrebare: bridele de fixare cu excentric sunt piese de bicicletă?
|
|
Sus |
|
 |
Laurentiu Membru

Data inscrierii: 30 Apr 2005 Mesaje: 2536
Motto: Apparently, besides the anti-matter and dark matter the scientists have recently discovered also the "doesn't-matter"; however this new discovery has no influence on the known universe, whatsoever Localitate: Timisoara
|
Trimis: 14 Oct 2009 10:43 Download mesaj |
|
|
|
Citat: | La așa un diametru mare se poate folosi un profil mai îngust îndoit în menghină cu ajutorul unui șablon din lemn, prin presare succesivă. Cred că Laurențiu a prezentat tehnica asta. |
Neox e autorul tehnicii. Am cautat topicul dar n-am dat de el. Asa ca il rog pe Neox sa ne dea si noua un hint
_________________ Laurentiu
.............................
"Reality is merely an illusion, albeit a very persistent one." (Albert Einstein) |
|
Sus |
|
 |
danto1313 Membru

|
Trimis: 14 Oct 2009 12:02 Download mesaj |
|
|
|
Erwin a scris: | Ai dreptate, un sudor bun în aluminiu e greu de găsit. Ar trebui confecționat un suport ca să nu se tragă la sudură. Varianta cu profilul mai îngust are o rezolvare simplă: pui 2 cercuri legate prin bare drepte pe generatoare și faci un cilindru.
Întrebare: bridele de fixare cu excentric sunt piese de bicicletă? |
M-am gandit si eu la rezolvarea asta cu doua inele prinse intre ele dar am renuntat.Greutatea devenea mai mare, chiar la profil de 15x15mm,constructia se complica putin,trebuia sa gandesc alt sistem de prindere,aveam indoieli asupra rigiditatii si parca imi place mai mult cu un singur inel.
Da,alea sunt suruburi cu prindere rapida folosite si la biciclete.
|
|
Sus |
|
 |
danto1313 Membru

|
Trimis: 14 Oct 2009 12:07 Download mesaj |
|
|
|
Pt Laurentiu
Stiu metoda si chiar am incercat-o.La profilul folosit de mine nu iese bine.Materialul se cuteaza la indoire.Probabil ar iesi daca s-ar umple profilul cu ceva.Daca e mai subtire se indoaie frumos.
|
|
Sus |
|
 |
neox Membru

Data inscrierii: 17 Iun 2008 Mesaje: 1553
|
Trimis: 14 Oct 2009 12:18 Download mesaj |
|
|
|
Laurentiu a scris: | Citat: | La așa un diametru mare se poate folosi un profil mai îngust îndoit în menghină cu ajutorul unui șablon din lemn, prin presare succesivă. Cred că Laurențiu a prezentat tehnica asta. |
Neox e autorul tehnicii. Am cautat topicul dar n-am dat de el. Asa ca il rog pe Neox sa ne dea si noua un hint  |
Neah....nici vorba...m-am inspirat de pe linckurile de la Stellafane.
http://members.ziggo.nl/jhm.vangastel/Astr...ending.htm
...desi e neoie de ceva atentie....sabloanele din lemn trebuie sa fie precise, trase la freza; profilul de aluminiu nu merge decat la o anumita grosime pt. un anume diametru rezultant, atfel se indoaie aiurea. Ar mai fi o chestie, sa "inmoi" putin tija de aluminiu. Se unge cu o solutie groasa de apa/sapun pe toata lungimea si apoi se tine la lampa de benzina (foc puternic oricum 400-500 grade) pana se face solutia de sapun un maro inchis. Imediat se scufunda in apa rece. Rezulta un aluminiu mai maleabil.
_________________ Small minds discuss people, Average minds discuss events, Great minds discuss ideas
www.cloudynights.com |
|
Sus |
|
 |
danto1313 Membru

|
Trimis: 14 Oct 2009 13:38 Download mesaj |
|
|
|
Doua poze cu truss-tube
|
112.82 kb |
de 6508 ori |

|
|
130.04 kb |
de 6508 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
Doru Dragan Membru

Data inscrierii: 02 Mar 2006 Mesaje: 4414
Motto: PER ASPERA AD ASTRA Localitate: Timisoara
|
Trimis: 14 Oct 2009 18:35 Download mesaj |
|
|
|
Din pacate trebuie sa-ti atrag si eu atentia ca nu prea e in regula ca picioarele spiderului sa nu fie unul in prelungirea celuilalt. Despre trei picioare ... nici vorba
|
|
Sus |
|
 |
|