Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
Luna_-_Zoom_1.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 235243
Numar de utilizatori inregistrati: 2859
Cel mai nou utilizator inregistrat: Savoia
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Lunete (refractoare) construite acasa

Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

DIY / ATM / Reparatii

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Teo
Membru
Membru

Data inscrierii: 23 Aug 2009

MesajTrimis: 28 Sep 2009 13:47 Download mesaj
Titlul subiectului: Sistemul de prindere al tubului port-ocular la luneta
Raspunde cu citat (quote)

Multumesc pentru link si voi urmari cu placere constructia lunetei, mai ales ca acum lucrez si eu la una asemanatoare.
Aici va prezint episodul 2 - Sistemul de prindere al tubului port-ocular de tubul lunetei.

Acesta este linkul : http://www.trilulilu.ro/astronom/0285e60bfe947e
Sus
Teo
Membru
Membru

MesajTrimis: 28 Sep 2009 16:34 Download mesaj
Titlul subiectului: Tubul port-ocular

Iar aici aveti o imagine in care deja am realizat si tubul port-ocular impreuna cu accesoriile in care acesta culiseaza.
Accesoriile nu sunt gata inca, mai urmeaza cositorirea lor solida si apoi vopsirea. Focusarea o voi face printr-un sistem simplu de frictiune, fara focuser cu filet sau cremaliera. Voi cauta sa aliniez perfect componentele optice pe axa optica (colimarea).
Cand luneta va fi gata, voi face un video cu ea si cu acest sistem de focusare si voi atasa si cateva fotografii.
Sus
Erwin
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008

Motto: panta rhei

MesajTrimis: 28 Sep 2009 21:11 Download mesaj
Titlul subiectului:

sunt cam în dubiu în ce privește colimarea la sistemul tău... Shocked
Sus
Catalin Paduraru
Membru
Membru

Data inscrierii: 08 Mai 2006

MesajTrimis: 28 Sep 2009 22:23 Download mesaj
Titlul subiectului:

O sa mearga bine focuserul. Cu toate ca as fi dat 30-40 lei pe unul conceput special pentru asta.
Numai bine!
Sus
Teo
Membru
Membru

MesajTrimis: 28 Sep 2009 23:31 Download mesaj
Titlul subiectului: O sa le aliniez cat se poate de bine

O sa le aliniez cat se poate de bine. Daca nu le colimez cum trebuie atunci voi cumpara un focuser facut de fabrica, dar am observat ca majoritatea focuserelor sunt din plastic de proasta calitate ( ma refer la cele chinezesti de pe piata ). Probabil ca exista si focusere metalice dar banuiesc ca au preturi ceva mai mari. In functie de ce rezultate voi obtine cu acest sistem, il voi imbunatati sau nu. Cand va fi gata, vi-l voi prezenta.
Sus
KLK
Membru
Membru

Data inscrierii: 13 Feb 2008

Motto: Nihil sine Deo

MesajTrimis: 28 Sep 2009 23:55 Download mesaj
Titlul subiectului:

Catalin Paduraru a scris:
O sa mearga bine focuserul. Cu toate ca as fi dat 30-40 lei pe unul conceput special pentru asta.
Numai bine!
Catalin, unde pot gasi asemenea focusere in Romania? Imi trebuie sa mesteresc ceva....
Sus
Catalin Paduraru
Membru
Membru

MesajTrimis: 29 Sep 2009 01:50 Download mesaj
Titlul subiectului:

Uite o varianta: http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=4020 sau http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=4020 Este putin mai scumpa decat am zis dar poate gasesti si mai ieftin.
Numai bine!
Sus
Catalin Paduraru
Membru
Membru

MesajTrimis: 29 Sep 2009 01:52 Download mesaj
Titlul subiectului: Re: O sa le aliniez cat se poate de bine

Teo a scris:
O sa le aliniez cat se poate de bine. Daca nu le colimez cum trebuie atunci voi cumpara un focuser facut de fabrica, dar am observat ca majoritatea focuserelor sunt din plastic de proasta calitate ( ma refer la cele chinezesti de pe piata ). Probabil ca exista si focusere metalice dar banuiesc ca au preturi ceva mai mari. In functie de ce rezultate voi obtine cu acest sistem, il voi imbunatati sau nu. Cand va fi gata, vi-l voi prezenta.

Iti garatez ca si cea mai ieftina chinezarie o sa fie mai buna ca focuserul tau. Dar decizia iti apartine si imi place ca mergi pe cele mai mici cheltuieli, asa eram si eu la inceput.
Numai bine!
Sus
KLK
Membru
Membru

Data inscrierii: 13 Feb 2008

Motto: Nihil sine Deo

MesajTrimis: 29 Sep 2009 09:02 Download mesaj
Titlul subiectului:

Catalin, multumesc. Focuserele aratate sunt deja vandute din pacate. Vazusem anuntul dar nu am comandat ptr ca pe mine ma intereseaza un focuser care sa se potriveasca pe un tub pus la un obiectiv de 50 mm ( e vorba de un cautator la care sa-i mai pun si o diagonala ca sa ma pot uita la 90 de grade fata de tubul telescopului). Oricum si un focuser mai mare as putea folosi pentru o viitoare luneta. Deci nu gasesc pe la nici un magazin de profil ceva ieftin? Am gasit ceva dar la pret mult mai mare, dar totusi nu se potriveste proiectului meu. Nu-s asa indemanatic ca Teo ca m-as apuca sa-l fac singur si eu Sad .
Sus
Teo
Membru
Membru

MesajTrimis: 29 Sep 2009 11:51 Download mesaj
Titlul subiectului: Prima mea luneta astronomica

Nu ma zgarcesc la bani dar doresc sa vad ce iese din acest focuser construit de mine. Oricum un focuser bun e peste 100 de Ron. Nu pretul acestuia constituie o problema ci faptul ca vreau sa vad ce pot face cu mana mea. Repet, daca nu se vor alinia bine componentele optice, voi cumpara unul.

In continuare va prezint un clip in care va voi arata prima mea luneta astronomica care m-a determinat sa ma apuc serios de astronomie ( asta era prin 1994 ). Filmuletul este facut acum. Smile
Iata si linkul : http://www.youtube.com/watch?v=5M4uOe2jjKA

sau pe trilulilu aici : http://www.trilulilu.ro/astronom/89a9af96904bbb
Sus
Teo
Membru
Membru

MesajTrimis: 05 Oct 2009 22:09 Download mesaj
Titlul subiectului: PRIMELE IMAGINI LUATE CU LUNETA MEA IN CONSTRUCTIE

Buna seara. Astazi am iesit pentru prima data la observatii cu luneta pe care o construiesc. Este inca in faza de probe dar aliniind componentele optice cu acel sistem cu cutia de conserva am reusit sa vad la ce grosismente ma pot duce cu ea. Pe Luna am marit la 150 x cu un ocular de 6 mm Kellner iar cu un ocular " Super " cu 10 mm focala, de 90 X.
La 150 x nu a prezentat aberatii cromatice vizibile. Poate doar foarte slab, aproape imperceptibil.
Acum pt. ca am verificat calitatea opticii voi face la strung la cineva un focuser definitiv din textolit strunjit.
Am facut si cateva poze la Luna asta seara, desi a fost Luna plina.
Am sprijinit luneta de un mic copacel de langa scara blocului, cu o mana tineam de ea, iar cu cealalta mana tineam telefonul cu camera la ocular.
Imi cam tremura mana dar am reusit sa iau primele mele imagini "Digitale " cu prima mea luneta self-made. Sunt bucuros si va prezint si dumneavoastra trei imagini mai reusite luate in astfel de conditii in care nu am folosit un trepied si trebuia sa stau in genunchi pe o bordura de la scara blocului cu luneta sprijinita intre doua crengi in forma de V ale acelui copacel. Imaginile de aici sunt luate la 90 x cu ocularul de 10 mm focala. Nu am cuprins tot campul vizual al ocularului datorita neadaptarii camerei telefonului la ocular.
Iata si pozele:
Sus
Catalin Paduraru
Membru
Membru

MesajTrimis: 05 Oct 2009 23:01 Download mesaj
Titlul subiectului:

Poti sa iti faci un focuser helicoidal. Este cel mai simplu si cel mai bun pentru vizual.
Numai bine!
Sus
Teo
Membru
Membru

MesajTrimis: 05 Oct 2009 23:12 Download mesaj
Titlul subiectului: Da, la un focuser helicoidal ma gandeam si eu.

Da, la un focuser helicoidal ma gandeam si eu, cu un filet cu pasul foarte mare.
Sus
Erwin
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008

Motto: panta rhei

MesajTrimis: 06 Oct 2009 00:44 Download mesaj
Titlul subiectului:

Luneta promite! Nu trebuie un pas foarte mare, ci un filet pătrat. Eu am un astfel de focuser la o lunetă reconstruită chiar ieri, al cărui ocular provine de la un obiectiv de aparat de mărit sau de proiecție vechi, filetul are 2 începuturi și pasul de 6mm. E bine ca jocul să fie cât mai mic iar suprafața să fie șlefuită (după strunjire pui puțin abraziv fin (220-300) și rotești până dispare orice asperitate. Se poate pune vaselină, dar nu știu unde se poate găsi vaselină vâscoasă.

img 063m.JPG
 Descriere:
focuser elicoidal
 Marime fisier:  528.66 kb
 Vizualizat:  de 5171 ori

img 063m.JPG

Sus
Doru Dragan
Membru
Membru

Data inscrierii: 02 Mar 2006

Motto: PER ASPERA AD ASTRA

MesajTrimis: 06 Oct 2009 08:25 Download mesaj
Titlul subiectului:

Nu exista doar vaselina de toate vascozitatile. Exista vaselina siliconica, exista vaselina cu teflon etc. Cauta la piese auto.
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   DIY / ATM / Reparatii Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3  Urmatoare

Download topic
Pagina 2 din 3

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact