Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
Georgian Membru

Data inscrierii: 13 Aug 2009 Mesaje: 258
|
|
Sus |
|
 |
Stanescu Octavian Moderator

Data inscrierii: 02 Apr 2006 Mesaje: 3624
|
Trimis: 23 Sep 2009 20:48 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
nici profesionisti nici amatorii nu vor avea oglinda lichida in telescop .
Oglinda lichida trebuie sa stea orizontala si sa fie rotita.
Ca sa folosesti aceasta oglinda mai ai nevoie de una plana care sa aduca obiectul dorit in campul acestui telescop fix ce ar putea arata ca un turn de racire .
Oglinda plana trebuie sa fie mai mare (eliptica) decat cea concava lichida.
la 2-4 m diametru cred ca e mult mai greu de facut una plana decat una concava . asta stiu doar cei ce au facut vreo oglinda plana . |
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9694
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 23 Sep 2009 21:58 Download mesaj |
|
|
|
Îți poți face un telescop cu oglindă lichidă dintr-un picup vechi pe platanul căreia așezi un suport concav turnat din plastic (abaterea poate fi de zecimi de mm de la parabolă) în care se pune ulei ars de motor. 300 mm e un diametru ușor de atins cu acest sistem, pentru oglinzi mai mari se complică treaba. Acest telescop e doar demonstrativ și poți studia cu el o fâșie îngustă de cer aflată la zenit. Prin rotația platanului uleiul se întinde uniform și dacă nu sunt vibrații, suprafața atinge o parabolă suficient de bună. Telescoapele profesioniste (LMT) pot atinge dimensiuni mari (până la 10m), au oglinda din mercur și se preconizează instalarea unui telescop imens pe fața întunecată a Lunii, cu ajutorul căruia s-ar putea detecta obiecte aflate la 13 miliarde de ani lumină (în apropierea Big-Bang). |
|
Sus |
|
 |
Georgian Membru

Data inscrierii: 13 Aug 2009 Mesaje: 258
|
Trimis: 23 Sep 2009 22:42 Download mesaj |
|
|
|
Dar exista vreun material lichid care s-ar putea intari cumva si a obtine astfel o oglinda solida si de calitate? Adica se poate pune ceva in mercur ca sa il solidifice? Dar daca ar fi inghetat? S-ar obtine o oglinda solida sau o oglinda solida deformata?
Probabil daca nu exista asa ceva inca nu se poate realiza, dar intreb si eu... Cine stie ce ne rezerva viitorul?  |
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9694
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 23 Sep 2009 23:59 Download mesaj |
|
|
|
"ultimul răcnet" în materie de LMT este lichidul compus din nanoparticule care au tensiunea superficială suficient de bună ca să permită înclinarea axei de rotație cu câteva grade, astfel încât să poată fi observată o bandă mai lată pe cer. Mi se pare că am scris despre un articol cu tema asta și e postat pe undeva prin forum...  |
|
Sus |
|
 |
russu Membru

Data inscrierii: 06 Iun 2010 Mesaje: 13
|
Trimis: 06 Iun 2010 15:46 Download mesaj |
|
|
|
pentru a privi cu realism, dincolo de planuri, vise si proiecte utopice (cel putin in orizontul de timp al vietii noastre - ma refer aici la ideea unui telescop gigantic cu oglinda lichida instalat pe luna) cele mai tari realizari in domeniu sunt in ordine cronologica
NASA-LMT (NODO) apertura 3 m (118") a fost operat intre 1995 si 2003
Large Zenith Telescope (LZT) apertura 6 m (236″) este innstalat in Maple Ridge, British Columbia, Canada si este operat incepand cu 2003.
International Liquid Mirror Telescope Project apertura 4 m in constructie in India.
TOATE SUNT TELESCOAPE ZENITALE, nu se pune problema utilizari unei oglinzi gigantice plane.
Exista in teorie posibilitate utilizarii unor fluide feromagnetice supuse unui camp magnetic. In acest fel oglinda ar putea fi orientata pe directia rezultantei dintre forta gravitationala si cea magnetica. Dar deocamdata e doar teorie. Si oricum, cam depaseste posibilitatile ATM. |
|
Sus |
|
 |
|