Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
marcel jinca Membru

Data inscrierii: 16 Apr 2009 Mesaje: 411
|
Trimis: 18 Sep 2009 18:40 Download mesaj |
Titlul subiectului: control manual vs. DDR II |
|
|
|
am priceput raspunsurile. multumesc. ceea ce trebuia sa specific la deschidere incerc sa completez acum. am un Dob 200/1200 de la GSO http://www.gs-telescope.com/content.asp?id=116 . in serile cand iesim pt observatii in cele mai sarace din cazuri avem cam 10 oameni doritori sa priveasca cerul. si desigur, va dati seama ca devine suparator sa tot "dai branci" la el dupa fiecare privitor. bun acum va rog, puteti sa-mi dati solutii, scheme, linkuri, de unde ma pot inspira sa incerc sa pot avea macar in azimut un control, ma intelegeti, chiar si prin invartirea manuala a unei roti, role. cu motorase e mai complicat caci nu dispun (financiar), nu ma pricep nici la angrenaje, roti dintate sau melcate. daca se poate ceva rudimentar, usor de realizat si de controlat. multumesc.
|
|
Sus |
|
 |
Catalin Paduraru Membru

Data inscrierii: 08 Mai 2006 Mesaje: 2285
|
|
Sus |
|
 |
marcel jinca Membru

|
Trimis: 18 Sep 2009 20:16 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
multumesc. de platforma auzisem, dar daca pe altitudine se poate asa...
ma gandeam ca ceva asemanator, adica tot manual s-ar putea si in azimut.
|
|
Sus |
|
 |
Catalin Paduraru Membru

|
Trimis: 18 Sep 2009 20:23 Download mesaj |
|
|
|
Decat sa invarti la surubele mai bine misti telescopul. Ori motorizezi toata treaba ori nu faci nimic.
Numai bine!
|
|
Sus |
|
 |
dragos.n Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007 Mesaje: 6849
Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 19 Sep 2009 00:10 Download mesaj |
|
|
|
Te-ai facut astronom amator, nu ai ce-i face, va trebui sa te inveti si sa construiesti ceva.
Constructia din fotografia pusa de tine e buna in principiu, dar realizarea e cam proasta, pentru ca atat la intersectia surubului cu placa rotitoare, cat si acolo unde este pus surubul pe placa trebuiesc puse axe de rotatie. altfel, avem un surub care va sta fix intr-o pozitie, si o bara care din cauza asta se va potea misca pe o distanta foarte scurta.
Descriere: |
|
Marime fisier: |
56.68 kb |
Vizualizat: |
de 4490 ori |

|
_________________ Dragos N |
|
Sus |
|
 |
marcel jinca Membru

|
Trimis: 19 Sep 2009 09:48 Download mesaj |
|
|
|
ok, catalin. asta am si modficat-o. daca placa in care impinge surubul e mai lunga si inclinata, la randul lui, surubul trebuie sa fi mai lung, te lasa sa ai o cursa cam de de 60 grade. este suficient. acum cum ramane cu miscarea in azimut? am desfacut o imprimanta. am doua motorase. si mai departe ? cum le-as putea folosi pt azimut? si apropos, de sugestia ta din privat, sti pe cineva care sa aiba o platforma ecuatoriala de vanzare? la un pret apropiat de cel dat de tine? repet si inatresc: nu vreau sa fac fotografii, doar pt observatii.
|
|
Sus |
|
 |
Catalin Paduraru Membru

|
Trimis: 19 Sep 2009 10:07 Download mesaj |
|
|
|
Cat de bine stai cu electronica (sa faci montaje electronice)? Am o schema acasa care face exact ce face si Dob Drive-ul dat exemplu de tine. Singura chestie este ca trebuie comandat cu un laptop/calculator. Eu am un asa sistem doar ca este greu de folosit datorita laptopului.
Mai este o varianta sa ai doua controlere separate pentru fiecare axa. Si aici este mai simplu fiindca nu ai nevoie de laptop dar nu poti sa folosesti motoare prea mari/puternice, esti limitat la 500mA consum. Sau daca faci rost de un integrat care nu prea se gaseste iti dau un circuit care merge cu orice motor si il regleaza pentru orice viteza.
Oricum ai da-o tot la motoare si circuite ajungi daca nu vrei sa-l mai misti manual.
Numai bine!
|
|
Sus |
|
 |
marcel jinca Membru

|
Trimis: 19 Sep 2009 16:51 Download mesaj |
|
|
|
de electronica ar avea cine sa se ocupe. am si laptop. in schimb nu am controlere pentru a doua varianta care o spui aici. dar te rog spune-mi si ce fel de motorase ar trebui. daca vrei, posteaza aici sau pune-mi in mail schema, solutii, etc. e-mail jincamarcel@windowslive.com multumesc mult.
|
|
Sus |
|
 |
Catalin Paduraru Membru

|
Trimis: 19 Sep 2009 18:38 Download mesaj |
|
|
|
Cea mai simpla pentru tine este asta (cea atasata). Ai nevoie doar de un motor unipolar de 12V care nu consuma mai mult de 500mA.
Numai bine!
Descriere: |
|
Marime fisier: |
65.75 kb |
Vizualizat: |
de 4430 ori |

|
|
|
Sus |
|