Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 235557 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2861 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: CaiusP |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9739
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 14 Noi 2008 01:24 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Ceea ce demonstrează că se poate face optică și cu materiale obișnuite!
Într-adevăr, CD-ul de protecție este cu mult mai transparent decât folia de la LCD, și îmi amintesc că am citit pe undeva că poate fi folosit ca rețea Ronchi, în aplicații în care nu contează că șanțurile sunt circulare.
Am o mulțime de unități CD-ROM vechi, am încercat să recuperez un laser de la una defectă dar n-a funcționat, o să încerc să scot unul de la un CD-ROM funcțional. Nu am nici un DVD-writer, am citit că au laserele mai puternice. În interiorul subansamblului mai există niște prisme care cred că sunt din sticlă optică, dar lentilele sunt din plastic și nu au o mărire suficientă pentru un microscop.
|
|
Sus |
|
 |
Stanescu Octavian Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2006 Mesaje: 3668
|
Trimis: 14 Noi 2008 08:07 Download mesaj |
|
|
|
Materiale obisnuite... Recuperate din "Zona" ramase de la Picnic la marginea drumului aduse de Stalker
|
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

|
Trimis: 14 Noi 2008 22:37 Download mesaj |
|
|
|
materialele astea au început să fie peste tot, prin calculatoare mai ales, și calculatoarele prin toate aparatele...
|
|
Sus |
|
 |
tamasflex Membru

Data inscrierii: 16 Iun 2006 Mesaje: 289
|
Trimis: 23 Noi 2008 11:29 Download mesaj |
Titlul subiectului: Re: Aparate optice din piese recuperate |
|
|
|
Erwin a scris: | Am găsit la vechituri acest "instrument", este prevăzut cu un reticol în cruce, ocularul se poate regla, la fel și obiectivul cu ajutorul bucșei randalinat......... |
Este o luneta de reglaj.
Se foloseste pentru reglarea infinitului si scalei de dioptri a ocularelor de la lunete terestrice.
Nu merita sa desfaci.
Este un instrument pretios daca sti ce trebuie sa faci cu el.
Am si eu una lafel.
Asa arata schema optica:
http://www.AceLayouts.com/uploads/images/2...HFTYZn.jpg
|
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

|
Trimis: 23 Noi 2008 23:33 Download mesaj |
|
|
|
Mulțumesc, tamasflex! Deocamdată am folosit ocularul la lunetă, dar pot să-l montez la loc oricând, am scos doar tubul obiectivului care este culisant. Nu știu la ce altceva ar mai putea fi folosit în afară de ce spuneați dvs.
|
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

|
Trimis: 25 Noi 2008 01:47 Download mesaj |
|
|
|
componente din pickup-ul CD-ROM:
lentila mică (subansamblul cu bobine) are F=2,5 mm iar cea mare are F=10 mm, alăturat se văd o oglindă plană cu reflecție parțială, o lamelă de sticlă și un filtru de la laser
în subansamblu se mai găsesc 2 magneți mici dar foarte puternici
|
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

|
Trimis: 12 Apr 2009 02:28 Download mesaj |
|
|
|
Am refăcut un ocular construit mai demult și care nu avea rezultate prea bune, de data asta folosind o cutie de film foto. In prima imagine se văd piesele componente: capacul cutiei in care am decupat cu un compas ascutit orificiul pentru ochi, lentila de ochi (F1=65 mm), inel distanțier 3mm, lentila de câmp (F2=100mm), diafragma de câmp formată dintr-un căpăcel (de la obiectivele camerelor de supraveghere) și cutia în care am practicat o deschidere in fundul cutiei. Arcul care menține lentilele presate (nu se vede în poză) l-am introdus primul în cutie, apoi diafragma, lentila de câmp, distanțierul. Lentila de ochi s-a potrivit în capac așa că am presat-o puțin și închizând cutia ansamblul e gata (imaginea a doua). Lentilele sunt dublete acromate, găsite în piață. După un calcul aproximativ (nu am putut măsura exact distanțele focale) rezultă focala ocularului de 43 mm.
Foc=(F1xF2)/(F1+F2-d)
unde:
F1=focala lentilei de ochi
F2=focala lentilei de camp
d=distanța dintre lentile
Descriere: |
|
Marime fisier: |
494.96 kb |
Vizualizat: |
de 9440 ori |

|
|
542.25 kb |
de 9440 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 9539
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
Trimis: 12 Apr 2009 13:12 Download mesaj |
|
|
|
Excelenta constructie,cum a spus odata John Dobson ''ceva in acest Univers a vrut ca acest (ocular) sa se nasca''. John a zis asta despre un telescop,nu ca de asemenea oculare ar fi strain...
Doua intrebari ,te rog
-''ma perche'' o diafragma asa de mica la lentile ,mai ales cea de camp, asa de mari
-in asezarea actuala cam cat este campul.Eu nu astept sa masor prin masuratori de timp pe stele ecuatoriale,compar ocularul nou cu unul vechi,de camp cunoscut.Ambele oculare alipite,cu lentilele de camp tinute spre mine.
Si eu am planuri cu doua lentile acromateD=25mm/ f1=100mm (obiectiv mini-binoclu) si d2=17mm/f2=30mm (din fotometru pt laborator medical),abia astept sa-mi spui ce calitate are imaginea.
Eu zic ca daca obtii calitate buna si un camp de min.30 grade,este OK.Mircea
0
|
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

|
Trimis: 12 Apr 2009 21:00 Download mesaj |
|
|
|
diafragma așa de mică din fața lentilelor de câmp care au diametrul de 28 mm are rolul de a elimina umbrele lăsate de balsamul de canada care pe margine 2-3 mm este dezlipit... Din cauza asta am refăcut ocularul, înainte fără diafragme imaginea era compromisă pe margine. Nu am apucat să măsor câmpul, cu siguranță este acum mai mic, dar sper la o imagine mai clară. Deocamdată nu am un tub optic gata cu un obiectiv mai mare pentru a-l proba cum se cuvine, urmează în curând.
|
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

|
Trimis: 26 Apr 2009 18:07 Download mesaj |
|
|
|
Am găsit la piața de vechituri un binoclu 8x30 fabricat de Agfa, dar nu m-am uitat prea bine la el și acasă am constatat că are prismele foarte murdare. Fiind curios dacă pot scoate ceva din el, cel puțin să fac școală pe el, l-am demontat și am găsit cauza: lamelele de oțel care presează prismele în locașul lor au ruginit și un strat subțire s-a depus pe fațete, ca și când ar fi fost afumate. Am spălat cu apă și săpun prismele, apoi cu apă și detergent de geamuri, le-am lăsat un pic la înmuiat. Între timp am curățat o parte din stratul de plastic de pe corp care se fărâmița. Presupun că binoclul a fost uitat pe-afară și supus timp îndelungat intemperiilor. L-am remontat de probă și imaginea s-a îmbunătățit mult, dar acum este un pic decolimat. Intenționez să-l desfac din nou, să curăț bine corpul de tot plasticul rămas și să-l imbrac in piele neagră, apoi prismele și lentilele mai bine și să încerc să le așez cât mai aproape de poziția originală.
|
530.93 kb |
de 9225 ori |

|
prisme și părți componente |
|
541.56 kb |
de 9225 ori |

|
|
317.49 kb |
de 9225 ori |

|
|
390.77 kb |
de 9225 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
dragos.n Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007 Mesaje: 6903
Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 27 Apr 2009 00:30 Download mesaj |
|
|
|
Prismele par a fi in stare buna, dar e posibil sa ai nevoie de solutie de curatat sa scoti petele de rugina de pe ele.
Suruburile pentru colimare sunt, de obicei spre capatul dinspre oculare, dar o sa ai nevoie de un banc, sa stea fix cand faci colimarea.
_________________ Dragos N |
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

|
Trimis: 27 Apr 2009 01:05 Download mesaj |
|
|
|
rugina a ieșit, l-am reasamblat și l-am scos la observații. Corpul este din aliaj de aluminiu turnat, poziția prismelor poate fi reglată axial cu câte un șurub la care nu am umblat, s-au așezat frumos pe vechiul locaș, le-am aliniat aproximativ după urma rămasă de la șuruburile de reglaj. Partea proastă e că obiectivele și ocularele au montura din plastic, unul din obiective s-a desfăcut mai greu și au rămas semne. Totuși, sunt mulțumit de imaginea pe cer pe care am văzut-o în seara asta, așa că voi continua restaurarea lui.
|
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

|
Trimis: 19 Iul 2009 01:38 Download mesaj |
|
|
|
Încă o piesă de muzeu, descoperită în piața de vechituri, nu știu ce este, dar pare să fie tot un fel de lunetă de reglaj. Am desfăcut-o și am curățat-o un pic, am impresia că lipsește ceva din interior, în tubul care ține ocularul (se vede în dreapta imaginii) există un inel elastic și în apropiere, amplasate la 120 grade, 3 șurubele, presupun că a fost acolo un reticol. Piesa randalinată din stânga are în interior un filet pătrat și face ca tuburile să culiseze, la fel și piesa de la ocular. Așa cum este funcționează ca un ocular, dar diametrul fiind mic se pierde multă lumină.
Cred că pe același sistem cu filet se poate realiza un focuser, adaptând cotele la un diametru mai mare.
|
401.93 kb |
de 8717 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

|
Trimis: 09 Sep 2009 14:14 Download mesaj |
|
|
|
Am recuperat o lunetă de armă, Gamo 4x20 (un model ieftin), care a fost un pic brutalizată. Am găsit la obiectiv o singură lentilă, bănuiesc că au fost 2 și una s-a spart, tubul a fost turtit în față și sunt urme de desfacere pe inelul filetat. Am un dublet lipit puțin mai mare, 30x200, l-am încercat ținut în mână și imaginea este destul de bună, eye-relief-ul este mare. Aș vrea să fac din ea o lunetă căutătoare, are reticul la ocular, doar că acum câmpul este cam îngust. S-ar putea să crească dacă scot lentila inversoare? Încă nu știu cum se poate demonta.
|
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|