Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
Catalin Paduraru Membru

Data inscrierii: 08 Mai 2006 Mesaje: 2287
|
Trimis: 08 Sep 2009 00:15 Download mesaj |
Titlul subiectului: Trepied lemn |
|
|
|
Am nevoie de ajutorul vostru. Vreau sa fac un trepied de lemn pentru o montura si m-am lovit de o problema.
Cum sa fac dispozitivul care blocheaza piciorul la o anumita intaltime?
Ca idee am nevoie de un trepied cu picioare reglabile cel putin 5-10cm.
Numai bine! |
|
Sus |
|
 |
dragos.n Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007 Mesaje: 6937
Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 08 Sep 2009 00:36 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Din trepiedele de lemn pe care le-am vazut, blocarea se face printr-un mecanism care impinge una dintre ramurile fixe laterel peste piciorul prelungitor, la fel ca la trepiedele de aluminiu. Dar mie nu imi pare cea mai fericita solutie. Mai bine unesti cele doua capete de jos ale ramurilor fixe, pe o lungime de 25-30 cm, cu doua placi de placaj, si pui la capetele partii unite doua suruburi care sa treaca printr-una din ramurile laterale, si sa preseze direct pe ramura mobila. Daca poti sa faci si talpi in capatul suruburilor, e si mai bine.
Nu stiu daca m-am exprimat foarte corect, ca nu am gasit cuvintele cele mai potrivite, dar cred ca ai inteles.
Mai e o problema. Majoritatea trepiedelor, au ramurile fixe si mobile ale picioarelor de un anumit priofil, menit in teorie, sa blocheze la presarea laterala si eventualele miscari pe cealalta axa, sa zicem transversala in raport cu lungimea piciorului. Nu stiu ce profil au picioarele de la trepiedul tau, dar e bine sa te gandesti si la asta, desi cel mai mult conteaza jocul lateral, nu cel transversal.
Mai exista si solutia cu inel de presare ca o virgula, cu ax asimetric, dar pentru lemn nu e recomandata. _________________ Dragos N |
|
Sus |
|
 |
neox Membru

Data inscrierii: 17 Iun 2008 Mesaje: 1553
|
Trimis: 08 Sep 2009 00:39 Download mesaj |
|
|
|
La trepiedul meu picioarele sunt din trei parti: doua baghete pe lateral cam de 25mm cu cate un canal tras la masina. Bagheta din mijloc mai lata culiseaza pe acele canale fara sa iasa afara prin cate doua cuie pe fiecare parte, la care am taiat capul.
In partea de jos am facut o bratara de tabla groasa de 1-2mm la care am sudat o piulita. Un surub preseaza in felul asta si strange toate trei baghetele ca in menghina. Ca moft ca sa nu gauresc lemnul am facut un fel de saibe asezate in capul surubului (ceva in genul surubului de la masina de tocat carne a bunicii ....ca sa nu gaureasca masa). _________________ Small minds discuss people, Average minds discuss events, Great minds discuss ideas
www.cloudynights.com |
|
Sus |
|
 |
dragos.n Membru

Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 08 Sep 2009 00:43 Download mesaj |
|
|
|
Acum am vazut ca vrei sa faci, nu ca esti in curs. Daca nu ai luat picioarele, iti recomand sa faci cu profile trapezoidale, ramura mobila in trapez is _________________ Dragos N |
|
Sus |
|
 |
Catalin Paduraru Membru

|
Trimis: 08 Sep 2009 00:58 Download mesaj |
|
|
|
Dragos, la metoda prezentata de tine ma gandeam.
Singura chestie este ca am acces doar la "bete" care au profilul dreptunghic. Si eu as vrea sa fac un canal de ghidaj pentru batul din mijloc dar nu am unde.
Noex si la metoda prezentata de tine m-am gandit doar ca nu am acces la un aparat de sudura momentan.
Numai bine! |
|
Sus |
|
 |
neox Membru

|
Trimis: 08 Sep 2009 01:30 Download mesaj |
|
|
|
Catalin...canal de ghidaj poti sa faci la un atelier de tamplarie ca sigur au masina (circular sau freza) sa le faca, evetual iti fac toate baghetele , tu doar le asamblezi. Cat desre sudura nu e neaparata nevoie. Eu am trepiedul de ceva timp si l-am facut impreuna cu tata de pe vremea cand nu se gaseau atatea chestii in comert. In Praktiker cauta Adeziv gen epoxy dar mai tare Bison sau Bisonite din doua componente, rasina si intaritor. Din experienta spun, daca e aplicat corespunzator e tare ca o sudura si e chiar superioara in multe cazuri unde nu e voie sa se deformeze matrialele de la caldura. _________________ Small minds discuss people, Average minds discuss events, Great minds discuss ideas
www.cloudynights.com |
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9767
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 08 Sep 2009 01:33 Download mesaj |
|
|
|
din fericire, mie picioarele din lemn mi le-a făcut un tâmplar meseriaș, cu canale longitudinale și nervurile corespunzătoare la părțile din mijloc iar pentru fixare am folosit o soluție ca a lui neox, cu bride și piulițe sudate, doar că în loc de șaibă la capătul șurubului am făcut niște bucăți de tablă pătrate care vin prinse de picior cu 2 șurubele mici, preluând presiunea și frecarea capului șurubului pe care l-am rotunjit.
nu e nevoie de sudură neapărat, bridele pot fi făcute din tablă groasă îndoită în formă de "U" și fixate de bețele superioare opuse cu șuruburi mici. Șurubul de strângere se va infileta într-o gaură filetată direct în bridă și va presa picioarele între bețele superioare. |
|
Sus |
|
 |
dragos.n Membru

|
Trimis: 08 Sep 2009 02:19 Download mesaj |
|
|
|
Mesajul anterior a aparut trunchiat din vina mea, dar oricum daca ai picioarele gata, asta e. De sudura nu cred ca e nevoie. Partile cu frecare mai intensa, si unde ai nevoie de rezistenta mecanica mai mare, iti recomand sa le faci din textolit. Gasesti in Obor, in piata de scule, in spate de tot. E mai bun decat aluminiul. Tine si filetele mai bine, si se poate lipii cu Bison Colle Bois Poliurethane.
Daca faci cu placi de placaj, nu ai nevoie de santuri date in lemn. Ceva in genul la ce zic eu, are Takahashi. Iar ca sa fii mai sigur, poti sa pui textolit in loc de placaj. E un pic mai greu, 1,4kg/l, si putin mai scump, dar e mult mai rezistent. _________________ Dragos N |
|
Sus |
|
 |
mak Membru

Data inscrierii: 19 Ian 2009 Mesaje: 1224
|
Trimis: 08 Sep 2009 08:45 Download mesaj |
|
|
|
Catalin, daca ai nevoie de ceva suduri, te pot ajuta eu cu sudura in argon. |
|
Sus |
|
 |
Catalin Paduraru Membru

|
Trimis: 08 Sep 2009 09:22 Download mesaj |
|
|
|
Multumesc tuturor pentru idei.
Inca nu m-am apucat de trepied, dar vreau ca in viitor sa inlocuiesc unul de aluminiu cu unul de lemn. Si momentan caut solutii.
Cred ca o sa-l fac din trei bucati cu cea din mijloc culisabila. Si cred ca o sa-l fac cu bratari metalice si cu surub la partea de jos.
O sa va tin la curent cu constructia. Azi ma duc sa vad ce lemn gasesc, vreau sa cumpar de stejar. Voi ce lemn imi recomandati?
Numai bine! |
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

|
Trimis: 08 Sep 2009 09:27 Download mesaj |
|
|
|
stejarul nu e așa bun, e greu și cu fibre mari, nu e așa bun de prelucrat canale precise, dar se găsește mai ușor decât frasinul sau paltinul. Din ce am văzut, trepiedele profi se fac din frasin, lemn ușor și rezistent. Ale mele sunt din cireș, alt lemn bun de prelucrat (la un atelier de mobilă am găsit, a rămas materia primă de la o comandă de scaune). Se mai poate folosi lemn de plop, care e cel mai ușor și e bun de prelucrat. |
|
Sus |
|
 |
neox Membru

|
Trimis: 08 Sep 2009 10:30 Download mesaj |
|
|
|
Al meu e de fag. Se prelucreaza mai greu dar mai precis si e f. solid si nu crapa ca alte sortimente. Singura chestie e ca trebuie atentie la lemnul brut sa nu fie vechi si sa aiba cari. Am facut o montura intreaga pe baza de lemn de fag si sunt f. multumit. _________________ Small minds discuss people, Average minds discuss events, Great minds discuss ideas
www.cloudynights.com |
|
Sus |
|
 |
Catalin Paduraru Membru

|
Trimis: 08 Sep 2009 10:38 Download mesaj |
|
|
|
Vreau sa cumpar lemnul de la magazine gen Praktiker, Hornbach, Obi, Bricostore etc. Nu cred ca o sa gasesc acolo de slaba calitate.
Stiu ca este foarte greu lemnul de stejar tocmai de asta v-am intrebat de alte esente.
Numai bine! |
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

|
Trimis: 08 Sep 2009 10:46 Download mesaj |
|
|
|
acolo găsești doar molid și eventual ceva stejar, fag, gata prelucrate în rigle sau profile pentru balustradă sau plintă de parchet. Doar unele ateliere de mobilă au lemn de alte esențe, majoritatea lucrează cu PAL.
ar mai fi o idee, pentru un trepied ușor, se pot folosi cozi de mătură (am văzut unele nemțești, din lemn, foarte bine prelucrate). Rămâne problema feroneriei, care e mai complicată pentru lemnul rotund. |
|
Sus |
|
 |
Catalin Paduraru Membru

|
Trimis: 08 Sep 2009 11:06 Download mesaj |
|
|
|
Sigur au stejar acolo fiindca am vazut. Nu stiu exact daca gasesc ce dimensiuni vreau eu, dar oricum o sa va tin la curent.
Ideea cu atelierul de tamplarie este foarte buna doar ca cele pe care le stiu eu folosesc doa PAL
Cozile de matura mi se par prea subtiri, vreau un trepied care sa sustina cel putin 20Kg.
Numai bine! |
|
Sus |
|
 |
|