| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
| Autor |
Mesaj |
lulachy Membru

Data inscrierii: 27 Aug 2009 Mesaje: 9
|
Trimis: 04 Sep 2009 19:25 Download mesaj |
| Titlul subiectului: Plan focal reflector Newton |
|
|
|
Am inceput constructia unui reflector Newton cu diametrul oglinzii de 114 mm si distanta focala de 900 mm. Distanta focala am masurat-o de la tavan la oglinda dupa ce imaginea becului reflectata a devenit clara. La proiectarea lungimii tubului am folosit urmatoarea formula :
F=A+B unde F-distanta focala, A-distanta dintre cele doua oglinzi si B-distanta de la oglinda secundara la planul focal. B=D/2+lungimea minima a focuserului. L (lungimea tubului)=A+montura oglinzii principale respectiv secundare.
900=A+138/2+110; A=720mm; L=720+30+58=808mm
CORECT ?
Pun aceasta intrebare dvs. pentru ca am gasit astazi o schita unde planul focal este tangent la suprafata exterioara a tubului. In acest caz datele de mai sus nu mai sunt valabile.
Multumesc. |
|
| Sus |
|
 |
horea_florin Membru

Data inscrierii: 29 Iul 2008 Mesaje: 390
|
Trimis: 04 Sep 2009 19:37 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
|
Salut.La inceput cand am masurat distanta focala la bec am crezut ca are o distanta focala relativ destul de mare.Ai grija ca nu este bine deloc.Incearca sa o masori la soare ....sunt sigur ca ati va da o distanta focala mai mica in jur de 500-600 mm adica va necesita parabolizare!
Stima! |
|
| Sus |
|
 |
dragos.n Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007 Mesaje: 6988
Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 05 Sep 2009 01:06 Download mesaj |
|
|
|
Foarte corect ce a spus horea_florin.
In plus la distanta calculata de tine, treibuie sa mai iei o rezerva de 6-10mm, pentru vizual, astfel ca planul focal sa vina la distanta asta deasupra focuserului. Daca vrei sa pui si aparat foto, atunci mai adaugi inca 60mm, deoarece planul focal trebuie sa intre intr-un DSLR cam la 40mm in interiorul aparatului, si se mai adauga si adaptoarele. _________________ Dragos N |
|
| Sus |
|
 |
lulachy Membru

|
Trimis: 05 Sep 2009 10:52 Download mesaj |
|
|
|
Aveti perfecta dreptate, dupa noile masuratori distanta focala este de 500 mm. Unde as putea gasi informatii suplimentare.
Multumesc. |
|
| Sus |
|
 |
Catalin Paduraru Membru

Data inscrierii: 08 Mai 2006 Mesaje: 2287
|
Trimis: 05 Sep 2009 11:29 Download mesaj |
|
|
|
Cel mai simplu este sa faci asa:
- montezi focuserul si oglinda secundara pe tub
- montezi oglinda principala in suportul ei
- iei oglinda principala si o bagi in tub prin spate pana un crezi ca este nevoie
- o fixezi cu ceva provizoriu dupa care bagi niste oculare in focuser si incerci sa observi cu el
- astfel fixezi pozitia finala dupa ce esti sigur ca poti sa observi cu toate ocularele pe care le ai.
Numai bine! |
|
| Sus |
|
 |
lulachy Membru

|
|
| Sus |
|
 |