Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 233890 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2834 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Despinarom |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 627 la data de Lun Oct 21, 2024 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 9515
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
Trimis: 12 Aug 2009 00:15 Download mesaj |
Titlul subiectului: Refractorul ''hypochromat'' |
|
|
|
Intreb daca unii dintre voi cunosc noul tip de refractor numit ''hypochromat'',despre care s-a discutat pe CloudyNight ,facandu-se trimitere la un articol publicat in Journal of the British Astronomical Association/Iunie 2009.Obiectivul hypocromat discutat consta dintr-o lentila plan-convexa simpla de 100mm diametru ,la F/D=40 ,caruia la jumatatea distantei focale i se adauga un obiectiv acromat de binoclu ,de pilda unul de la un binoclu 7x50mm.Diferenta dintre focarul rosu si cel albastru este de 1mm si,prin adaugarea unui al doilea acromat poate fi redusa la 0.4mm.Obiectivul se mai numeste Hypochromatul Wall ,nu este un obiectiv dyalit (ca cel al lunetei Heyde de la ''Urania''-Budapesta) si nici Schupmann;ofera o deschidere relativa finala de F/6 si este foarte ieftin.
Imagine printr-un hypochromat de 3 inch si mai jos diagrama sistemului,aflat in copilaria sa.Mircea
|
|
Sus |
|
 |
Doru Dragan Membru

Data inscrierii: 02 Mar 2006 Mesaje: 4414
Motto: PER ASPERA AD ASTRA Localitate: Timisoara
|
Trimis: 12 Aug 2009 07:34 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
In imagine se vad doua antene: una orizontala si una verticala. Cea verticala e practic un bat. Batul ala e albastru pe o parte si rosu pe cealalta. Asa a fost vopsit? Sau hypochromat (sau paracromat) inseamna croma din abundenta?
|
|
Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11248
|
Trimis: 12 Aug 2009 10:25 Download mesaj |
|
|
|
E totusi "hypo" adica nu e "non"cromat. Deci ceva cromatica tot are. E ca la hypopotam.
|
|
Sus |
|
 |
zoth Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006 Mesaje: 5878
Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ... Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 12 Aug 2009 11:26 Download mesaj |
|
|
|
Doru Dragan a scris: | Batul ala e albastru pe o parte si rosu pe cealalta. Asa a fost vopsit? |
Da, posesorul batului l-a vopsit cu rosu pe o parte si cu albastru pe cealalta parte ca sa moara de necaz toti posesorii de apocromate care se uita la el ...
Am urmarit sporadic discutia de pe CN dar utilitatea noului design nu m-a convins, cel putin pana in momentul de fata.
Dupa parerea mea acest sistem seamana destul de mult cu refractorul dialitic Roger-Plossl (acelasi obiectiv singlet plan-convex, dublet corector asezat la aceeasi distanta de obiectiv, etc, etc) cu singurele deosebiri ca dubletul Roger-Plossl nu modifica focala finala a obiectivului iar corectia cromatismului era mai buna decat in cazul de fata.
Marea problema a dialiticelor era faptul ca nivelul de corectie al cromatismului era bun doar pe axa optica iar cel lateral atingea nivele destul de mari, fapt ce l-a determinat pe Plossl sa proiecteze oculare speciale pentru corectia cromatismului lateral si apoi in final sa abandoneze ideea refractoarelor dialitice.
Nu stiu daca in discutia de pe CN, aminteste cineva de aspectul cromatismului lateral si daca este el corectat mai bine de noul sistem hypochromat.
Daca da, atunci acest design ar merita atentia.
|
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

|
Trimis: 13 Aug 2009 00:13 Download mesaj |
|
|
|
Aseara am citit toate cele sapte pagini ale discutiei de pe CN despre hypochromat.Cromatismul lateral nu a fost discutat,cel putin eu nu-mi amintesc.Autorul propunerii ,John Wall a subliniat in repetate randuri ca sistemul este foarte recent.Tot in repetate randuri,Wall vorbeste despre acest sistem ca fiind foarte potrivit pentru un refractor RGB,ca este foarte usor de realizat si ca este destinat grosismentelor mici.
In fine, Ed Jones a recomandat sistemele cu oglinzi ca fiind perfect acromatice,ceea ce nu m-a surprins.Ma gandeam ca unii dintre noi au slefuit lentile PC de focar lung,obiective de binoclu exista ,poate cineva incearca macar experimental sistemul.Mircea
|
|
Sus |
|
 |
Doru Dragan Membru

|
Trimis: 13 Aug 2009 08:10 Download mesaj |
|
|
|
Da' Mel Bartels ce a zis ? Da' Dick Suiter ? Da' pe Tavi Stanescu l-ai intrebat?
|
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

|
Trimis: 14 Aug 2009 00:18 Download mesaj |
|
|
|
Doru
Mel Bartels si Dick Suiter nu au participat la dezbaterea respectiva,Ed Jones a participat,de aceea a fost citat.Eu,ca de obicei,intai am citit apoi am scris,iar tu,tot ca de obicei ,vorbesti pe langa subiect.Incearca sa folosesti si argumente ca majoritatea colegilor de forum nu doar batjocura si atacul la persoana.Exemplu-postul tau precedent.
Pe Tavi Stanescu nu l-am intrebat ,nu ma mai pot apropia de el din cauza lui Grivei care-l pazeste cu gelozie.
In incheiere am pentru tine o fabula din lumea opticii timisorene.Un elefant si un purece calatoreau impreuna.De cate ori treceau vreun pod,purecele,asezat pe urechea elefantului, ii spune acestuia ''Auzi draga ce galagie facem''.
Mircea
|
|
Sus |
|
 |
Doru Dragan Membru

|
Trimis: 14 Aug 2009 18:09 Download mesaj |
|
|
|
Ai dreptate, Mircea. Nu am citit si nici macar nu am de gand sa citesc despre ''hypochromat''. Ce e si mai grav este ca daca nu bagam eu in seama topicul asta nu cred ca cineva l-ar fi bagat. Incearca sa intelegi ca lumea astronomilor amatori americani este mult diferita fata de cea a celor europeni ca sa nu mai spun de cei romani. Americanii au epuizat demult subiecte pe care noi trebuie inca sa le abordam. Din aceasta cauza ti-am atras atentia de mai multe ori sa incerci sa abordezi subiecte mai de pe la noi din batatura. Ai fi putut foarte simplu sa-l intrebi si pe Tavi ce parere are despre ''hypochromat''. Teama mi-e ca ti-ar fi raspuns mai dur decat mine. In ceea ce priveste aportul meu in ale opticii, chiar daca nu am pus mana, am pus capul, am investit si ceva finante (nu am casa si nici masina noua) si am pus mai ales suflet. Probabil ca despre asta ti-ar fi putut spune si Gavrila. Ceea ce ramane de retinut din toata povestea asta este ca ''hypochromat''-ul este un subiect complet neinteresant pentru lumea mica a opticenilor romani.
|
|
Sus |
|
 |
CristiB Membru

Data inscrierii: 19 Mar 2008 Mesaje: 1714
|
Trimis: 14 Aug 2009 18:31 Download mesaj |
|
|
|
Doru Dragan a scris: | . Ce e si mai grav este ca daca nu bagam eu in seama topicul asta nu cred ca cineva l-ar fi bagat. . |
Da asa e, destept baiat! Cred ca nu este user pe acest forum care sa nu fi bagat de seama aroganta si impertinenta dumneavoastra. Cei care nu o spun o fac din ,,frica" de represalii vocale, ca altceva nu puteti. Iar ,,opticenilor" se scrie de fapt opticienilor, stiu a fost o greseala marunta dar atitudinea dumneavoastra nu.
|
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

|
Trimis: 14 Aug 2009 21:39 Download mesaj |
|
|
|
Tocmai ca de duritati nu are nimeni nevoie.
Maine va fi sarbatoare mare,Sfanta Maria,Maica Sfanta,Imparateasa noastra a tuturor.Am ascultat astazi ''Paraclisul '',''Psalmul 50'', ''Fericirile''.
Una dintre primele ''Fericiri'',ramase de la insusi Mantuitorul este aceasta
''Fericiti cei blanzi ca ei vor mosteni pamantul''.
Urez numai bine tuturor colegelor,colegilor de forum care poarta numele de Maria,Marian,Mariana,Mia...
Revenind la ale noastre,lentile de +0.5D exista ,la d=50mm inseamna F/40,obiective de binoclu exista,cum sa construim un stand experimental ne-a aratat un coleg (cel caruia i-ai recomandat sa adauge masa de granit),intreaga constructie ar avea un metru aprox. lungime.
Dupa testele unei lentile comerciale prezentate aici pe forum ,poate ca un asemenea ''hypochromat'' nici nu ar fi cel mai slab dpdv optic.
Mircea
|
|
Sus |
|
 |
zoth Membru

|
Trimis: 15 Aug 2009 19:35 Download mesaj |
|
|
|
Doru Dragan a scris: | Ceea ce ramane de retinut din toata povestea asta este ca ''hypochromat''-ul este un subiect complet neinteresant pentru lumea mica a opticenilor romani. |
Chiar daca afirmatia de mai sus este facuta intr-un stil arogant, mi-e teama ca este in cea mai mare parte adevarata.
Mai mult, cred ca hypochromatul nu este la ora actuala un subiect interesant pentru nimeni.
De ce?
Din simplul motiv ca la ora actuala, vrem nu vrem, se cauta performanta, iar cum spuneam intr-un post anterior, ideea hypochromatului este una preluata, adaptata dintr-alta mai veche care nu a dus la un rezultat bun.
Vreau sa subliniez ca afirmatiile pe care le-am facut mai sus reprezinta doar parerea personala a subsemnatului si nu au caracter de verdict.
Tot dupa parerea mea, singurele idei valabile (si care promit in continuare) privind acromatizarea unui obiectiv singlet sunt cele exprimate pe la 1898 de catre opticianul de geniu Ludwig Schupmann.
A fost cred singurul care a demonstrat si pe hartie si practic ca metoda imaginata de el poate aduce cromatismul unui singlet din BK7 la zero.
|
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

|
Trimis: 15 Aug 2009 22:38 Download mesaj |
|
|
|
zoth
multumesc pentru opinii,adevarul va fi stabilit de viitor,de practica,de perfectionarile viitoare,daca vor exista.Daca,nu,nu,adio hypochromat!
Cunosc de vreo 20 de ani conceptul telescopului Schupman,din cartea ''Lunettes et Telescopes'' a lui Danjon si Couder,cumparata de Beches si pe care ,impreuna cu profesorul Oliver Pop,am tradus-o 100%.Este un refracto-reflector,pe deasupra si extra-axial,poate sunt in Romania doi,eventual trei oameni, capabili sa finalizeze asemenea telescoape.
Si conceptul Dobson a fost intampinat cu indiferenta ,ba chiar cu ostilitate (vezi atacurile editorului en-chief Federer de la Sky&Telescope care i-a reprosat lui John ca distruge ATM-ul).Eu la prima vedere am exclamat ''......brrrrr,ce moaca de bidon turtit are telescopul asta.''
Cat despre ''hypochromat'',nu am cumparat pachetul majoritar de actiuni .
Cat despre aroganta,nu cred ca Doru doreste sa abordeze deliberat pe nimeni astfel,doar asa-i reuseste cateodata,el de fapt este un om de treaba,cine stie,poate-i criza varstei mijlocii
Cat despre cautarea performantei,este o tendinta excelenta,urez succes tuturor cautatorilor.
Off-topic-Eu cand nu am bani de somon suedez sau inele de calamar, ma multumesc si cu Merlucius.
Mircea
|
|
Sus |
|
 |
zoth Membru

|
Trimis: 16 Aug 2009 08:40 Download mesaj |
|
|
|
Mircea, incerc sa fiu cat mai scurt, sa vad daca reusesc
Reticentele exprimate de mine in legatura cu designul hypochromat se refera strict la aspectul teoretic al acromatizarii unui obiectiv simplu deoarece mi se pare mie ca pe drumul asta s-a mai mers si din pacate (sau nu), nu a avut o finalizare fericita.
Sa dea Domnul sa nu am dreptate, m-as bucura!
Din punctul de vedere practic al experimentului, as vrea sa incurajez si sa sustin aproape orice idee (doar absurda sa nu fie) atat cat imi sta in putere, si orice experienta in ce priveste acromatizarea imi starneste interesul si curiozitatea.
Asadar nici o piedica din partea mea
In ce il priveste pe Schupmann, el si-a numit designurile "mediale", adica ceva intre refractor si reflector.
Lumea le numeste azi refractoare catadioptrice intrucat isi au puterea optica in lentile, ultima oglinda folosind doar la refocalizarea spotului provenit din corector.
PS. Cu Doru nu am nimic, incerc doar sa-l inteleg dar nu reusesc de fiecare data...
Na, ca iar am lungit-o
|
|
Sus |
|
 |
Stanescu Octavian Moderator

Data inscrierii: 02 Apr 2006 Mesaje: 3625
|
Trimis: 16 Aug 2009 10:49 Download mesaj |
|
|
|
Am incercat ceva cu Hipercromatu dar ma intreb care e miza?
poate o fi tot aia cu : sa obtii ceva imagine foarte buna cu bani putini.
sau daca ai un obiectiv de binoclu de 30mm diam sa pui in fata o lentila ieftina cu focar lung si sa ai un refractor bun?
Rez experimentelor pe Zemax: am facut un dublet din FK52 si KZFS1 50mm diam. sorturile astea le-a ales Zemax sa le cupleze cu Bk 7 ce am pus in fata la 1,2 m de dublet.
iese doar pe axa optica sau cateva diametre de jupiter in limita de difractie , apoi coma si cromatic la greu.
Deci planetar ar fi bun , dar se lungeste instrumentul foarte mult.1600mm total pt focar de 1000mm.
daca nu se face focar lung la lentila frontala nu iese nimic.
|
|
Sus |
|
 |
Stanescu Octavian Moderator

Data inscrierii: 02 Apr 2006 Mesaje: 3625
|
Trimis: 16 Aug 2009 15:03 Download mesaj |
|
|
|
Am incercat si cu un dublet tip binoclu cu focar de 250mm facut cu sticla ED si am pus la jumatea distantei unei lentile de 100mm F/40 , dar rezultate proaste in focar eroare Lx4.
La focar lung de 4m iese refractor bun si din dublet cu Bk7si F2, nu mai are sens lentila din fata .
|
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|