Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
Messier.png
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 236968
Numar de utilizatori inregistrati: 2888
Cel mai nou utilizator inregistrat: Claudiu Simion
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1016 la data de Mar Sep 09, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Impact pe Jupiter

Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3, 4  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Observatii astronomice - avansati

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Stanescu Octavian
Membru
Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2006

MesajTrimis: 26 Iul 2009 16:06 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Doru: eu nu astept elogii sau comentarii de admiratie , astept si realizarile altora , observatii , poze , tehnici folosite .
Dar se pare ca e suptire aici pe forum prezenta celor ce fac , sunt multi spectatori foarte indiferenti dar critici.
O atmosfera tipic romaneasca regasita in parlament , partide , tabere de smecheri...
Sus
zoth
Membru
Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006

Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ...

MesajTrimis: 26 Iul 2009 16:59 Download mesaj
Titlul subiectului:

Doru Dragan a scris:
Eu le-as fi lasat numai ca mi s-a parut ca lucrurile nu prea decurg natural si firesc

Dupa cum bine a sesizat si Octavian, asta e firecul romanesc si cu asta defilam Wink
Sigur ca e vorba de un fenomen important si destul de rar la scara umana, orice realizare a astronomilor amatori e bine venita si ramane o realizare, dar daca tu crezi ca este

Doru Dragan a scris:
un fenomen astronomic atat de extraordinar

de ce nu ai facut nici o referire si la realizarile lui Tavi F sau Catalin MT?
Cine e acum rautaciosul ??? Laughing
Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

MesajTrimis: 26 Iul 2009 18:40 Download mesaj
Titlul subiectului:

dxdx347 a pus intrebarea daca are sanse sa vada urma recentului impact al cometei cu Jupiter.Iata mai jos un raport de observatie venit din partea lui Thomas Jensen din Danemarca .Thomas a observat urma impactului cu luneta sa Vixen 80mm F/15,luneta despre care Thomas vorbeste la superlativ si ,diafragmata la 60mm F/20 ,o considera chiar mai buna decat luneta Telemator.
Asa ca stimate dxdx347,eu zic sa insisti,mai ales daca stii ca oglinzile tale sunt de buna calitate,sunt curate,telescopul este bine colimat si ca vei folosi oculare Plossl de calitate sau,si mai bine,orthoscopice.Asa cum a facut si Thomas,care are un ''harem'' de lunete de inalta calitate dar la planete si duble foloseste oculare ortho,nu cred ca nu si-ar permite oculare mai ''sofisticate'' ;si chiar si lunetele de 60mm le pune pe EQ5.
Ba mai mult dxdx347,incearca oricum,in cel mai rau caz nu vei reusi sa vezi urma impactului.Dar daca vei reusi....

Felicitari tuturor celor care au reusit sa observe fenomenul,succes tuturor celor care vor incerca.Pentru aceia nerabdatori sa revina la obisnuita galceava romaneasca,am subliniat pasajul ref. strict la topic,poate insa ca pentru unii si restul va fi o lectura placuta.Mircea
.......................................................................................................

Hi friends

Unless you've been hiding under a fairly large rock on a remote island recently, you have no doubt heard about the recent comet impact on Jupiter. Strangely, it happened EXACTLY 15 years after the last one, Shoemaker-levy 9 in 1994.

Anyway, I was writing on a story last night but stopped around 1.00 AM to go to bed, when I noticed it was clear outside. Very clear. Jupiter shone brilliantly quite high in the SE. I immediately set my Vixen 80/1200 out to cool.

Unfortunately, the seeing was not very good, though there were OK moments.

At 133x (9mm KK ortho) Jupiter was nice, bright and large in the eyepiece. The moons had positioned themselves almost symmetrically in two pairs, one pair on each side of Jupiter, though one pair was a bit closer to Jupiter than the other. Actually, my first view of Jupiter was at 300x (4mm KK ortho), as I had accidentally grabbed the wrong eyepiece. I was frankly stunned by the level of visible detail visible in a fraction of a second when the seeing steadied. But the seeing wouldn't allow continued use of this eyepiece, so I dropped down to the 9mm.

The GRS was quite well visible, mostly as an "eyebrow" above its hollow in the SEB(S). The NEB was quite rough around the edges and sported numerous ill-defined darker spots, hinting at great detail, if just the seeing had been up to it.

I began looking for the impact scar, but couldn't detect anything unusual. I did not know the transit time for it, though, so I was just observing on chance alone. After a while I concluded I couldn't see anything, at least yet, so I turned to some other targets.

First was M57. Oh, how nice this one is in a 80mm! Especially at high power. I centered it in my 32mm plössl (38x) and then used the 9mm KK to get a closer look. With some effort, I could detect the 13th mag star close to it, but it was difficult. I enjoyed the sight of the nebula for a while.

M27 was next. Easily sweeped up at 38x and a marvellous sight at that power, a puff of smoke, sitting in a field strewn with many faint pinpoint stars on a velvet background.

The seeing high overhead was far better than down where Jupiter resided, so I aimed the 80mm at Vega. Mostly to do a nerdy startest, but also to spot the companion. Well, the 80mm has some spherical abberation, but the companion was well seen at 133x and 300x. I then stopped the scope to 60mm and looked again. When stopped to a 60mm f/20, this scope has one of the best star tests I've seen. The views are remarkably sharp. And Vega's companion was easily visible at 300x. I went back to M57, to see if I could detect the 13th mag star with the scope stopped to 60mm, but I couldn't. Not tonight.

But it split Delta Cygni, even better than the Zeiss Telemator does. The view at 300x was exquisite for a 60mm. The companion was a very faint and difficult dot on the diffraction ring of the main star, but it was unquestionably there. I opened the aperture to 80mm and now the companion was obvious, but the sharpness degraded quite a bit.

I returned to Jupiter. The seeing was still poor, but I sat down and stared at it anyway. Once in a while, good detail could be seen. I again experimented with stopping the scope to a 60mm f/20 and was startled to find that the level of detail dropped far less than I would have thought at first. The color correction was far superior to that of my Telemator. One day, I need to do a super shootout between the Telemator, The E60 and the 80/1200 stopped to a 60mm f/20.

Still, the 80mm offered more light and detail when left at full aperture, so I sat down with it at 133x and looked. By now the GRS had crept closer to the limb, so a new part of Jupiter had rotated into view. I began to study the southern polar region intensely. I noticed subtle shading in it and hints of belts, but no spot.

Until I began to get hints of something near the limb. At first, I dismissed it, but it stubbornly returned once in a while, when the seeing improved. I studied it intensely, but it was very vague. It did seem to get more and more obvious, however, indicating that it was indeed something that was rotating into view. At the best moments it seemed to be a tiny, elongated spot, darker than the surroundings. Had the seeing been very good, it would no doubt have stood out better. Still, I wasn't convinced it was the impact scar, and now heavy clouds rolled in. Typical! It was now 2.25 AM, so I quickly packed up and went to bed.

The next morning (OK, forenoon!) I checked the various websites I check every day, and found several links to images of the impact spot. I then began to get excited, because some of them were close to what I had been seeing and there was a small dark spot in exactly the right location! This one comes very close:

http://spaceweather .com/submissions /large_image_ popup.php? image_name= Joel-Warren- 0330impact1_ 1248356046. jpg

Imagine it without the Callisto shadow and with the GRS a little bit closer to the center of Jupiter and the impact spot a little closer to the limb. And much more difficult, of course.

This excellent drawing shows how subtle it is visually:

http://spaceweather .com/submissions /large_image_ popup.php? image_name= Jeremy-Perez- img2009072301_ JupiterImpactlg_ 1248350220. jpg

I am now very excited about having made this observation. The impact scar is far fainter than those in 1994, but I am very happy that I have seen both events. This is the kind of event that makes it so uber cool to be an amateur astronomer. Imagine, I have seen an impact scar on a planet many millions of miles from earth. It's sci-fi stuff!

One every 15 years. I will be ready in 2024!

Thomas, Denmark
Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

MesajTrimis: 26 Iul 2009 19:39 Download mesaj
Titlul subiectului:

Off-topic
Prin postarea observatiei lui Thomas Jensen nu doresc sa contrazic nimic din cele afirmate de dragos.n,cele spuse de el fac parte din ''convingerile'' mele instrumentale.
O coincidenta interesanta este aspectul similar al telescopului lui ''bird'',descoperitorul urmei impactului,cu cel al telescopului lui Alan Chu,autorul lui ''Photografic Moon book''.Ambele instrumente au oglinzi primare Royce,si asemanarile nu se opresc aici.Inafara de aspectul telescoapleor, este si faptul ca nu au venit pe lume degeaba.
La noi in tara,prin anii '30 Ioan Zaidel a descoperit cu un telescop de constructie proprie o asemenea formatiune pe Saturn (daca-mi amintesc bine,am pe undeva scrisoarea lui).
Mircea
Sus
Cristian Monea
Membru
Membru

Data inscrierii: 31 Dec 2008

MesajTrimis: 26 Iul 2009 23:17 Download mesaj
Titlul subiectului:

Dupa ce am pus intrebarea nu am mai asteptat raspunsul pe forum si am trecut la fapte Very Happy, dar nu am reusit sa vad urma impactului (probabil ca era pe cealalta fata a planetei), desi am prins conditii de observare mai bune decat de obicei. Acum sunt nori si n-am decat sa astept vreme mai buna. Nu dispun de oculare Plossl sau orthoscopice, dar incerc sa ma descurc cu cele primite cu telescopul Very Happy.
Citat:
Felicitari tuturor celor care au reusit sa observe fenomenul,succes tuturor celor care vor incerca.

Va multumesc pentru urari si sper ca in viitor o sa observ urma, mai ales ca urmeaza sa se extinda.
Sus
zoth
Membru
Membru

MesajTrimis: 27 Iul 2009 08:05 Download mesaj
Titlul subiectului:

Alte observatii ale urmei impactului folosind refractoare cu deschiderea 55-100 mm pe CloudyNights:
http://www.cloudynights.com/ubbthreads/sho...t/all/vc/1
Sus
Stanescu Octavian
Membru
Membru

MesajTrimis: 27 Iul 2009 08:23 Download mesaj
Titlul subiectului:

Ma gandeam ca vom arta aici mai mult relizari personale si nu iar aceiasi placa de patefon cu ce au facut altii si cu instrumentele cele mai mici posibile . Laughing

poate gasiti daca mai scormoniti Netul pe cineva ce vede pata si cu binoclu sau cu ochiul liber Wink
Sus
zoth
Membru
Membru

MesajTrimis: 27 Iul 2009 08:45 Download mesaj
Titlul subiectului:

Aratam aici tot ce se poate arata Smile
Impactul de pe Jupiter nu este un eveniment national sau unul dedicat special astronomy.ro
Mesajul adaugat de mine mai sus vine sa sustina ideea (subliniata si de Mircea) ca observarea acestui fenomen nu este doar apanajul celor ce au in dotare instrumente mamut.
Rautatile tale nu prea isi au rostul.
Personal inca nu am avut posibilitatea sa fac observatii dedicate acestui eveniment, dar sper sa se iveasca cat mai repede.
Sus
Stanescu Octavian
Membru
Membru

MesajTrimis: 27 Iul 2009 09:08 Download mesaj
Titlul subiectului:

Vorbesc totusi de pe o pozitie funamental diferita ,fiind printre cei cativa din tara ce au vazut fenomenul , si poate printre cei doi ce au fotografiat fenomenul. Dar de fapt in Romania se cam amesteca valorile Sad
Sus
mak
Membru
Membru

Data inscrierii: 19 Ian 2009

MesajTrimis: 27 Iul 2009 10:26 Download mesaj
Titlul subiectului:

Ca sa poti vedea urma impactului, ai nevoie de mai multe lucruri: atmosfera "ingaduitoare", un instrument de observatie capabil sa observe asemenea detalii, pozitie favorabila a lui Jupiter si, nu in ultimul rand, timp disponibil pentru asa ceva. Toate astea trebuie sa se intample concomitent.

Eu am iesit vineri seara cu telescopul (SC de 8 inci) la observatii, sperand sa prind si urma impactului, care ar fi trebuit sa apara pe la 4 dimineata (la 2 ore si 16 min. dupa Pata Rosie). Intre 22.30 si 01.30 am facut observatii deep-sky si stele duble; pe urma am trecut la planete. Am vazut Pata Rosie pe Jupiter si Neptun si Uranus.
Pe la 02.30 m-am decis sa strang tot si sa ma culc (mai ales ca la 6 dimineata trebuia sa fiu in picioare) pentru ca mi-a fost foarte clar ca nu voi putea observa urma de impact in acele conditii (pe Jupiter vedeam doar doua benzi si Pata Rosie fara prea multe alte detalii; altfel zis, pe Jupiter l-am vazut mai bine de atat in alte dati).

Ce vreau sa zic prin toata "proza" asta: daca nimeni nu scrie comentarii pe forum (luati in calcul ca postul e din week-end), nu inseamna ca in tara asta sunt doar doi oameni care incearca sa vada impactul. Eu n-am scris nimic pana acum pentru ca n-am cu ce ma "lauda" si consider deci ca aportul meu tinde la zero (daca as fi vazut ceva, as fi comentat despre aspect, pozitie etc.). Mi se pare fara rost sa ma bag in discutie doar ca sa fac zgomot.

Legat de lipsa de reactie, eu am observat ceva: de vreo doua saptamani, activitatea pe forum a scazut, deci poate fi si asta o cauza.

Si inca ceva, si cu asta inchei: de cate ori am scris ceva pe forum, am scris fie sa pun intrebari legate de ceva ce nu intelegeam fie sa scriu impresii care sper eu sa ajute pe altcineva. Mi se pare "aiurea" (n-am gasit alta rima) sa postezi ceva pe forum doar ca sa primesti laude sau aprecieri (prin asta nu insinuez ca cineva ar fi facut asa ceva).

Felicitari pentru observatii pentru cei care au reusit sa vada impactul, nu atat pentru instrumentele capabile, cat pentru "incapatanarea" de a-l vedea. Din pacate, pana acum, aportul meu se reduce doar la asta.
Sus
theogon
Membru de onoare
Membru de onoare

Data inscrierii: 20 Mar 2009

Motto: impresie, rasarit de soare

MesajTrimis: 27 Iul 2009 19:10 Download mesaj
Titlul subiectului:

Eu i-aș felicita pe cei care au reușit să vadă impactul și pentru pasiune, dar și pentru instrumentul dobândit (muncit) cu trudă.
O replică dintr-o piesă spunea așa : istoria este făcută de țările mari, cele mici doar o discută.
Așa și noi pe aici: unii astronomi amatori chiar fac observații, amatorii de astronomie (printre care cu onoare mă număr) doar discută...

Membru
Membru

MesajTrimis: 27 Iul 2009 21:05 Download mesaj
Titlul subiectului:

Citat:
Eu am iesit vineri seara cu telescopul (SC de 8 inci) la observatii, sperand sa prind si urma impactului, care ar fi trebuit sa apara pe la 4 dimineata (la 2 ore si 16 min. dupa Pata Rosie).

Poti sa-mi spui si mie cum ai aflat la ce ora ar fi trebuit sa apara urma impactului? Exista o pagina de internet unde poti afla la ce ora apare in anumite zile?
Sus
Doru Dragan
Membru
Membru

Data inscrierii: 02 Mar 2006

Motto: PER ASPERA AD ASTRA

MesajTrimis: 27 Iul 2009 21:51 Download mesaj
Titlul subiectului:

http://www.mikesalway.com.au/2009/07/20/br...on-jupiter
Lucrurile sunt cat se poate de simple. Spre deosebire de mine si altii ca mine care suntem vorbareti Smile, Tavi Stanescu nu e chiar asa. Eu am vreo 3300 mesaje postate el are vreo 800 desi m-am inscris pe forum cu vreo luna mai devreme (m-am straduit un pic sa-l fac sa se inscrie Smile) si asta nu pentru ca nu ar avea ce spune Wink Acuma ... asta nu inseamna ca nu e si el om Very Happy si ca pe orice om il bucura niste mesaje care arata interes pentru munca lui, incurajare si poate chiar laude. Pe de o parte omul s-a straduit sa-si faca niste instrumente dar nu e numai asta. Jupiter si cu pata lui nu se vad oricand. Pozele au fost facute la niste ore imposibile (pentru cei mai multi dintre noi), pe la 1-2 dimineata. Sa faci efortul asta, sa vrei sa impartasesti realizarile cu cei care (presupui) au aceleasi pasiuni ca tine si sa constati ca se lasa o tacere de mormant ... e un pic cam neplacut

Ultima modificare efectuata Doru Dragan la 27 Iul 2009 22:28, modificat de 3 ori in total
Sus
Cristian Monea
Membru
Membru

MesajTrimis: 27 Iul 2009 22:20 Download mesaj
Titlul subiectului:

Va multumesc! Acum stiu exact cand trebuie sa ma uit dupa urma impactului Wesley Laughing (ca asa l-au denumit acum).
Sus
auriga
Membru
Membru

Data inscrierii: 22 Dec 2008

MesajTrimis: 27 Iul 2009 22:56 Download mesaj
Titlul subiectului: mesaj de solidaritate

eu unul citesc (aproape) toate mesajele de pe forum, dar nu sunt foarte vorbaret. Felicitari dl. Stanescu si Timosca pt. observatii. Sincer acelasi lucru as fi vrut sa-l fac si eu, dar nu au fost indepliniti multi dintre factorii amintiti de @mak. am reusit doar observatii cu refractor 60mm de pe balcon, dar am vazut putine detalii. Newton-ul zace cam decolimat deocamdata (m-am impotmolit la centrarea secundarei sub focuser).
p.s.
cautand despre racirea oglinzilor am dat de site-ul lui anthony wesley (http://acquerra.com.au/astro/cooling/). Nu a fost o intamplare sa gaseasca impactul Smile
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Observatii astronomice - avansati Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3, 4  Urmatoare

Download topic
Pagina 3 din 4

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact