Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
Ionut Dohotariu Membru

Data inscrierii: 11 Noi 2008 Mesaje: 310
Motto: Ad augusta per angusta Localitate: Iasi
|
Trimis: 20 Iul 2009 21:12 Download mesaj |
Titlul subiectului: Coronoscop |
|
|
|
Ce stiti despre un coronograf??? Cum se construieste unul??? La ce observatii se foloseste??? Merita sa incerc construirea celui din carte "Cerul, o carte pentru toti" de Matei Alexescu?
Ultima modificare efectuata de catre Ionut Dohotariu la 21 Iul 2009 09:22, modificat de 1 data in total |
|
Sus |
|
 |
marius78 Membru exclus

Data inscrierii: 04 Mar 2009 Mesaje: 682
Motto: Un prost nu spune lucruri inteligente dar un om inteligent spune multe prostii. Localitate: Prahova
|
Trimis: 21 Iul 2009 00:17 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Cred ca coronoscopul este cam tot una cu ''coronograful'' , cu toate ca de prima denumire nu prea am auzit .Cu acest instrument poti observa coaroana solara cu exceptia eclipselor de soare .A fost inventat de B.F Lyot in 1930 ,are in componenta un obiectiv care formeaza imaginea soarelui pe un disc innegrit (luna artificiala),oprind lumina puternica a fotosferei si lasand sa treaca lumina slaba a coroanei ,colectata printr-o lentila de camp catre un aparat fotografic .Prin intermediul unei oglinzi mobile ,imaginea coroanei poate fi trimisa intr-un spectograf .Coronograful se instaleaza de obicei la mare altitudine unde exista o foarte buna transparenta a atmosferei terestre .Se observa de obicei coroana in una din liniile sale intense (verde 530,3 nm .rosie de 637,4 nm ),folosindu-se un filtru monocromatic adaptat aparatului. _________________ Refractor Meade 60/700
Refractor ''home made'' 80/900
Binoclu Militar 10x50 |
|
Sus |
|
 |
Doru Dragan Membru

Data inscrierii: 02 Mar 2006 Mesaje: 4414
Motto: PER ASPERA AD ASTRA Localitate: Timisoara
|
Trimis: 21 Iul 2009 07:30 Download mesaj |
|
|
|
Toate "scopurile" sunt pentru vazut cu ochii iar "grafurile" pentru inregistrat (pe hartie, film etc.) Intotdeauna raspunsul este DA la intrebari de tipul "merita sa construiesc" Intotdeauna din asa ceva se invata Trebuie spus ca in cazul coronoscopului lucrurile nu sunt chiar asa simple cum par. Trebuie o documentare serioasa si o executie (mecanica si optica) foarte precisa. Spor la treaba. |
|
Sus |
|
 |
Ionut Dohotariu Membru

|
Trimis: 21 Iul 2009 08:08 Download mesaj |
|
|
|
Da marius, multumesc pentru observatie! in carte scria despre coronograf! coronoscopul este ceva din medicina!
Pentru Dl. Dragan: Multumesc de incurajare! O sa mai caut pe net!!! |
|
Sus |
|
 |
Cristian Monea Membru

Data inscrierii: 31 Dec 2008 Mesaje: 544
|
|
Sus |
|
 |
dragos.n Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007 Mesaje: 6937
Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 21 Iul 2009 12:13 Download mesaj |
|
|
|
La adresa de mai jos, vei gasii scheme de constructie. Dar atentie foarte mare, daca nu ai posibilitatea sa atingi precizii foarte mari la prelucrarile mecanice pe care trebuie sa le faci, risti sa ramai fara vedere. E nevoie sa faci o constructie foarte solida si precisa pentru a nu te trezii ca un mic fascicul de lumina trece pe langa cele doua diafragme, si iti arde retina.
Ca idee, pana acum doi ani cei de la Baader fabricau un coronograf, (doar partea mecanica), care se atasa la luneta. Costa peste 1500 euro. Si cred ca nu luau banii degeaba.
http://www.google.com/custom?hl=fr&cli...mp;spell=1 _________________ Dragos N |
|
Sus |
|
 |
Ionut Dohotariu Membru

|
Trimis: 21 Iul 2009 12:40 Download mesaj |
|
|
|
Stiu despre acest pericol!!! Mi-am pus in gand ca daca totusi o sa reusesc sa-l fac sa nu privesc prin el decat dupa ce ma asigur (vad eu cu un aparat foto sau poate o sa captez pe un ecran...) |
|
Sus |
|
 |
|