Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
zoth Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006 Mesaje: 5930
Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ... Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 18 Iul 2009 20:23 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Multumesc pentru informatii si suport
Am incercat practic ceea ce la inceput mi s-a parut a fi o gluma, brunarea cu ceapa si spre surprinderea mea .... mergeeee
Varianta 1: a fost metoda expusa de Erwin care insa in practica se loveste de niste limitari: manipularea piesei incinse pe flacara se face anevoios (am tinut-o cu un patent) si din acest motiv frecarea cu ceapa nu poate fi facuta uniform.
La final a rezultat o piesa cu diferente pe stratul inegrit, nu foarte placuta la aspect.
Varianta 2: cu aprobarea nevestei am luat azi dimineata de la piata 1/2 Kg de ceapa pentru experimente.
Dupa ce am evacuat populatia din zona am dat doua cepe pe razatoarea mica obtinand la final o zeama compusa din suc amestecat cu pulpa de ceapa pe care am pus-o intr-o canita metalica.
Am incins piesa pe flacara ochiului de aragaz pana s-a colorat in albastru-cenusiu dupa care am luat-o cu patentul si am introdus-o in canita.
Pret de cateva secunde a avut loc o reactie destul de violenta dupa care totul s-a linistit.
Am asteptat pana amestecul s-a racorit dupa care am scos piesa si am spalat-o cu un burete fin si sapun.
Suprafata rezultata e faina la aspect si pare a avea o duritate destul de mare (cred ca a avut loc si o calire in suc de ceapa)
Negrul rezultat este intens iar reflectivitatea lui pare a fi functie de natura suprafetei initiale a piesei.
Am speranta ca in curand va iesi prima serie de oculare TeleVue si de pe Dambovita  |
|
Sus |
|
 |
Doru Dragan Membru

Data inscrierii: 02 Mar 2006 Mesaje: 4414
Motto: PER ASPERA AD ASTRA Localitate: Timisoara
|
|
Sus |
|
 |
MariusP Moderator

Data inscrierii: 20 Iun 2007 Mesaje: 4233
|
Trimis: 19 Iul 2009 22:54 Download mesaj |
|
|
|
Offtopic:
Cand eram mic, am mai vazut ceva miraculos cu ceapa si suc de ceapa: "Pentru un pumn de ceapa" cu Franco Nero...  |
|
Sus |
|
 |
mak Membru

Data inscrierii: 19 Ian 2009 Mesaje: 1219
|
Trimis: 20 Iul 2009 08:34 Download mesaj |
|
|
|
Poate cineva sa precizeze cam ce rezistenta la coroziune are "calirea" asta cu ceapa sau cu ulei uzat?
Cu titlu de gluma: oare ce-o iesi daca se caleste intai ceapa in ulei uzat si pe urma se baga piesa incinsa in amestec? |
|
Sus |
|
 |
zoth Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006 Mesaje: 5930
Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ... Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 20 Iul 2009 09:17 Download mesaj |
|
|
|
Da, stiu ca suna caraghios sa spui ca faci brunare cu suc de ceapa ... dar am facut acest test in primul rand pentru a ma convinge personal daca merge .... si merge!
Daca informatia asta mai poate ajuta pe cineva, cu atat mai bine
Rezistenta mecanica a suprafetei pare buna iar cea la coroziune inca nu am testat-o, urmeaza.
Scuze lui Mircea daca i-am stricat topicul despre brunarea pieselor din OL. |
|
Sus |
|
 |
mak Membru

|
Trimis: 20 Iul 2009 12:55 Download mesaj |
|
|
|
Mie nu imi suna caraghios chestia cu ceapa, sunt doar curios ce proprietati se pot obtine astfel. Sunt si mai curios ce anume din sucul de ceapa provoaca reactia asta.
Acuma mi-a mai venit o intrebare: e vreo diferenta intre brunarea cu ceapa si cea cu ulei uzat (macar vizuala, daca nu altfel)? |
|
Sus |
|
 |
Stanescu Octavian Moderator

Data inscrierii: 02 Apr 2006 Mesaje: 3639
|
Trimis: 20 Iul 2009 13:58 Download mesaj |
|
|
|
Brunarea e binecunoscuta mesterilor strungari din toate vremurile , sigur cea cu incalzirea si aruncare in ulei. chestia cu ceapa aparuse prin rev Tehnium din ani 80 .
dezavantajul e ca nu tine si rugineste. otelul fin lustruit lucios sau polisat tine mai bine la rugina.
Exista si metode prin bai galvanice de acoperire . |
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 9525
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
Trimis: 20 Iul 2009 20:03 Download mesaj |
|
|
|
zoth
dimpotriva,ai imbogatit subiectul si iti multumesc.La oxidare ajuta un pic brunarea,cred eu,dar nu foarte tare.Mircea |
|
Sus |
|
 |
mak Membru

|
Trimis: 21 Iul 2009 08:13 Download mesaj |
|
|
|
Aha, deci pana la urma tot fosfatare si pe urma vopsea e mai bine.
Mai am o intrebare: la brunarea asta cu ulei uzat, suprafata nu ramane usor "grasa" chiar si dupa degresare? Imi aduc aminte de ceva de pe la tribologie, ceva cu moleculele de ulei care raman la suprafata otelului oricat ai curata. Ma gandesc ca tot punand mana pe un astfel de ocular brunat, risti sa contaminezi lentila cu putinul ulei ramas pe piesa dupa brunare. |
|
Sus |
|
 |
|