| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
| Autor |
Mesaj |
biloiu Membru

Data inscrierii: 20 Mar 2009 Mesaje: 10
|
Trimis: 15 Iun 2009 22:44 Download mesaj |
| Titlul subiectului: Carul mare |
|
|
|
Salutare,
In primul rind va rog sa nu ma aatati cu degetu daca intrebarea pe care am sa o adresez este prosteasca dar ma framinta de crva vreme si nu-i gasesc o explicatie !
De ce cind ma uit pe cer vad Carul Mare avind orientarea din poza facuta acum miteva minute iar in momentul in care ma uit intr-o harta a cerului (cybersky) el este orientat diferit ?
Multam
| Descriere: |
|
| Marime fisier: |
253.78 kb |
| Vizualizat: |
de 27550 ori |

|
| Descriere: |
|
| Marime fisier: |
70.34 kb |
| Vizualizat: |
de 27550 ori |

|
|
|
| Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9868
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 15 Iun 2009 22:48 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
|
Bine ai venit pe forum, locul unde găsești răspuns numai la întrebări de astronomie!
Hărțile cerești sunt făcute implicit pentru instrumentele astronomice prin care amatorii sau profesioniștii se uită și prin care, de regulă, imaginea este răsturnată și în oglindă față de ceea ce se vede cu ochiul liber. Softurile care generează hărți cerești au opțiunea de a întoarce harta, pentru scopul urmărit.
|
|
| Sus |
|
 |
Doru Dragan Membru

Data inscrierii: 02 Mar 2006 Mesaje: 4414
Motto: PER ASPERA AD ASTRA Localitate: Timisoara
|
Trimis: 16 Iun 2009 06:38 Download mesaj |
|
|
|
Hartile cerului sunt facute pentru toata lumea, si pentru cei din emisfera nordica si cea sudica si pentru americani si pentru europeni si pentru asiatici si pentru iarna si pentru vara. Trebuie sa setezi harta pentru tine. Este un loc in setari unde ii spui coordonatele geografice ale locului. Mai este un loc unde ii spui data si ora observatiei (deobicei programul ia data si ora de la calculator). Si mai trebuie sa tii cont de un lucru: directia in care privesti: nord, sud, est sau vest. Daca ai grija de toate astea atunci harta o sa arate exact ceea ce vezi. Pastrand proportiile
|
|
| Sus |
|
 |
biloiu Membru

|
Trimis: 16 Iun 2009 14:29 Download mesaj |
|
|
|
Multumesc pentru informatii dar mi-ar prinde bine inca o opinie pentru ca cele 2 sint diferite !
In ceea ce priveste setarea hartii, am facut asta chiar foarte atent (cautind coordonatele localitatii pe net) iar orientarea am facut-o utilizind o busola.
Nu cred ca am gresit orientarea pentru ca in urma cu 4-5 saptamini am reusit sa localizez (folosind CyberSky) si sa vad Saturn-ul care se afla exact in locul(zona) indicat.
|
|
| Sus |
|
 |
MariusP Moderator

Data inscrierii: 20 Iun 2007 Mesaje: 4326
Motto: Memento mori! Localitate: Onesti (Bacau)
|
Trimis: 16 Iun 2009 14:47 Download mesaj |
|
|
|
| Harta este generata in oglinda: uitandu-te spre Nord, ai Vestul spre dreapta, ceea ce nu corespunde realitatii. Dupa cum ti-a spus si Erwin, trebuie sa configurezi programul sa-ti intoarca harta, adica Vestul in stanga si Estul in dreapta, cand te uiti spre Nord. Astfel Carul mare generat de program va avea aceeasi orientare cu cea reala surprinsa in poza.
|
|
| Sus |
|
 |
Catalin Paduraru Membru

Data inscrierii: 08 Mai 2006 Mesaje: 2291
|
Trimis: 16 Iun 2009 17:23 Download mesaj |
|
|
|
Este o problema de setare a programului. Descarca Cartes du Ciel (este gratis) fiindca este un program foarte exact si bun. Si o sa vezi ca acolo o sa iti arate din prima cerul cum este el cu adevarat.
Sau poti sa verifici cu asta: http://www.skymaps.com/skymaps/tesmn0905.pdf
Numai bine!
|
|
| Sus |
|
 |
theogon Membru de onoare

Data inscrierii: 20 Mar 2009 Mesaje: 1189
Motto: impresie, rasarit de soare Localitate: cluj
|
Trimis: 16 Iun 2009 18:09 Download mesaj |
|
|
|
Problema care se pune in cartografie este reprezentarea unei suprefete curbe pe un plan -respectiv reprezentarea globului pamantesc pe planuri si harti.
Aceasta problema a cartografiei de a reprezenta o suprafata nedeformabila (care este o sfera, un elipsoid) pe un plan se poate
face doar cu deformari. Putem pleca apropri cu 3 tipuri de deformari: de suprafata, de unghi si de distanta.
Nu vom intra in detalii, dar multitudinea de proiectii cartografice rezolva problema in functie de necesitatile pentru care am creat harta: in navigatie avem nevoie de unghiuri nedeformate (conforme), in cadastru avem nevoie ca suprafetele sa se reprezinte nedeformate (echivalente ), iar in cazul distantelor nedeformate avem proiectii echidistante (reprezentarea emisferelor pamantului la sari mici)
In cazul in speta -cel postat aici- este nevoia de a reprezenta sfera cereasca pe un plan.
Proiectia la care se recurge de regula pentru a reprezenta intreaga bolta este o proiectie azimutala polara [reprezentarea se face pe un plan tangent la sfera, iar punctul central este polul ceresc; aspectul retelei cartografice se reprezinta prin cercuri concentrice care se numesc almucantarate (cercurile de egala inaltime), iar verticalele sunt linii drepte care se intersecteaza in punctul central].
In mod normal dispunerea si orientarea constelatiilor respecta dispunerea si orietarea lor de pe bolta. Doar suprafetele constelatiilor sunt deformate
Revenind la intrebarea ta, iti pot spune ca unele harti contin erori grosolane fiind facute in oglinda, este cazul hartii la care ai apelat, la alte harti am gasit constelatiile zodiacale reprezentate decalat (semnul berbecului in pesti). Nu te lua dupa ele - este bine ca ai intrebat - si poate ca s-a lamurit o chestiune peste care se trece mai usor.
Nu am intrat in detalii, nu am dat clasificarea proiectiilor cartografice si nu am abordat instrumentul matematic care sta la baza tuturor acestor proiectii si pe care sa fiu sincer nu-l mai stapanesc ca in facultate.
Am raspuns doar la intrebare si sper ca am facut-o deslusit si nu v-am plictisit prea mult.
_________________ mihai |
|
| Sus |
|
 |
biloiu Membru

|
Trimis: 16 Iun 2009 21:31 Download mesaj |
|
|
|
Multumesc tuturor pentru raspunsuri si in special lui Mihai care a pus punctul pe i si anume ca acea harta este eronata !
Inainte sa intreb despre aceasta "anomalie" ma gindeam ca voi fi luat in ris si ca este o intrebare prosteasca dar se pare ca acea vorba din batrini ca "o intrebare nu strica" isi are pe deplin exemplificarea aici mai ales si datorita calitatii colocatarilor acestui forum !
Multumesc,
Radu
|
|
| Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 9947
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
Trimis: 16 Iun 2009 22:11 Download mesaj |
|
|
|
Radu aka biloiu
vad in profilul tau ca iubesti cartile.
Uite un link pentru rasfatul calofililor.
http://www.atlascoelestis.com/
Eu iubesc litera scrisa,harta tiparita.Am cateva atlase, Norton,Becvar,Tirion,Mihailov,zodiacal,AAVSO, tiparite sau fotocopiate, ''second life''-ul nu reuseste sa le ia locul in inima mea.
Sunt curios daca-ti place Stoppa.Mircea
|
|
| Sus |
|
 |
|