Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 235021 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2859 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Savoia |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9729
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 15 Iun 2009 00:00 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
știți vreo metodă de lipit velurul negru în interiorul unui tub subțire? Al meu are 75mm la interior și nu imi incape mâna în el... Velurul este autocolant și s-ar lipi de el însuși încercând să-l introduc în tub gata rulat.  |
|
Sus |
|
 |
dragos.n Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007 Mesaje: 6903
Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 15 Iun 2009 01:04 Download mesaj |
|
|
|
Erwin, desfaci colantul doar un pic pe toata latura care vine in lungime. pui o rigla de-a lungul tubului, si vii cu colantul desfacut si il lipesti langa ea. Precizie foarte mare e greu sa obtii, important e ca prima lipitura sa fie foarte dreapta. Daca nu e perfect paralela cu axa nu e asa mare belea. Eu am facut asta la un tul de 127. Dar am taiat initial colantul la o lungime ceva mai mare decat a tubului, cu 10-15mm. Evident, pe cealalta latura, am taiat colantul cat mai aproape de dimensiunea circumferintei, facand o medie intre cea calculata la raza tubului, si cea calculata la raza tubului minus grosimea colantului.
Poti incerca, daca tubul e foarte lung, sa lipesti o margine a culantului pe marginea riglei pe 3-4mm, ca sa fii sigur ca e dreapta prima lipitura. Apoi, dupa ce ai lipit 10-15mm pe tub, desfaci usor rigla.
Dupa ce am lipit prima margine pe toata lungimea tubului, am mers din aproape in aproape, apasand cu rigla pentru a avea lipirea cuntinua, iar pe partea opusa, roluind folia protectiva de pe autocolant pe masura ce o desfaceam.
La sfarsit, am taiat marginile care ieseau in afara tubului. Atunci am si observat ca aveam o mica eroare de asezare de 2mm, dar nu conta. Mai important a fost ca marginile nu se suprapuneau, iar spatiul dintre ele era foarte mic, cam 0,5 mm, si ca lipirea era continua pe toata suprafata, fara pungi de aer. _________________ Dragos N |
|
Sus |
|
 |
dragos.n Membru

Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 15 Iun 2009 01:16 Download mesaj |
|
|
|
O completare. Pe tot timpul lipirii nu am desfacut decat foarte putin autocolant de pe folia protectoare, doar 20-30mm, cat sa am ce lipii, si nu lipeam mai mult de 10 mm odata. Astfel, colantul statea roluit inauntrul tubului, si asta a ajutat sa nu prind pungi de aer. _________________ Dragos N |
|
Sus |
|
 |
dragos.n Membru

|
Trimis: 15 Iun 2009 01:29 Download mesaj |
|
|
|
Si inca o completare.
Daca am de ales intre diafragme si autocolant catifea, aleg diafragmele. Nu pentru ca sunt mai usor de facut si pus, pot spune in cunostiinta de cauza ca sunt mai greu de facut, dar sunt mai bune. Chiar si unele de carton sunt bune, sau din tabla de cutii de bere, decalita si vopsita.
Autocolantul l-am folosit doar pentru ca nu aveam rezerva intre tub si drumul optic decat de 2mm, si e maksutov. _________________ Dragos N |
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

|
Trimis: 15 Iun 2009 01:36 Download mesaj |
|
|
|
Tubul are 600mm lungime iar autocolantul doar 500 și cele două inele diafragmă sunt doar cu vreo 0,2-0,3 mm mai mici decât interiorul tubului, trebuie să le poziționez înainte de a fixa folia, pe rând. Așa că am să pun folie doar în partea din față, între celula obiectivului și prima diafragmă, unde reflexiile sunt mai importante iar în spate rămâne doar vopsea negru-mat. M-am uitat la lumină prin tub, fără ocular și în spatele diafragmelor este lumină reflectată foarte puțină, doar la partea anterioară este multă. Tubul, deși este de inox, nu este lustruit sau șlefuit pe interior. |
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

|
Trimis: 15 Iun 2009 01:47 Download mesaj |
|
|
|
da, Dragoș, și la mine în partea dinspre obiectiv spațiul este prea mic pentru a mai pune o diafragmă, există cea din construcția adaptorului dintre celulă și tub, dar în spatele ei am o zonă în care ar mai fi fost necesară o diafragmă subțire, tot de vreo 2mm. Pun acolo velur, am 21 cm până la următorul inel și cred că va fi suficient. |
|
Sus |
|
 |
Laurentiu Membru

Data inscrierii: 30 Apr 2005 Mesaje: 2536
Motto: Apparently, besides the anti-matter and dark matter the scientists have recently discovered also the "doesn't-matter"; however this new discovery has no influence on the known universe, whatsoever Localitate: Timisoara
|
Trimis: 15 Iun 2009 10:05 Download mesaj |
|
|
|
O metoda foarte simpla: lipeste velurul pe o coala de carton. Taie cartonul la dimensiunile interioare ale tubului lunetei si rasuceste-l in forma de cilindru astfel incat sa incapa in tub prin culisare. _________________ Laurentiu
.............................
"Reality is merely an illusion, albeit a very persistent one." (Albert Einstein) |
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

|
Trimis: 15 Iun 2009 22:41 Download mesaj |
|
|
|
Merci, Laurențiu. La diametrul tubului meu e cel mai simplu așa.  |
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|