Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
Alex B. Membru

Data inscrierii: 10 Mai 2009 Mesaje: 252
|
Trimis: 23 Mai 2009 21:51 Download mesaj |
Titlul subiectului: Cerul Bucurestiului |
|
|
|
Cer superb in Bucuresti (23 mai 2009). Deja crepusculul arată extraordinar. De scos telescoapele neapărat. Mai rar astfel de conditii in oras.  |
|
Sus |
|
 |
Doru Dragan Membru

Data inscrierii: 02 Mar 2006 Mesaje: 4414
Motto: PER ASPERA AD ASTRA Localitate: Timisoara
|
Trimis: 25 Mai 2009 19:33 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Tavi Stanescu a observat acelasi lucru in Timisoara, un cer foarte bun cam tot pe-atunci. Interesant Ce fenomen o fi fost care a "curatit" cerul? |
|
Sus |
|
 |
Alex B. Membru

|
Trimis: 25 Mai 2009 20:08 Download mesaj |
|
|
|
Cerul a fost atât de bun încât apropape toate stelele din Ursa mare erau vizibile cu ușurință. La o mărire de 120x, în vedere laterală am atins limita vizuală a telescopului (reflector 203 mm). Iar zona centrală obscură a galaxiei M82 era relativ ușor de distins. De altfel și noaptea trecută a fost foarte bună. În esență cred că a fost vorba de frontul atmosferic din noaptea de 22 spre 23 care a adus dinspre nord vest un aer rece până în straturile superioare ale atmosferei și a determinat astfel o "decantare" a atmosferei.  |
|
Sus |
|
 |
neox Membru

Data inscrierii: 17 Iun 2008 Mesaje: 1553
|
Trimis: 25 Mai 2009 22:34 Download mesaj |
|
|
|
Citeam zilele tercute in Ciel&Espace, cred ca in numarul de acum din mai, ca in Europa avem printre cele mai bune "ceruri", sa zic asa .
Se pare ca pacla de la poluare e mai redusa decat in alte zone ale globului datoria normelor introduse din ultimii ani, si cosumului mai constant de combustibili fosili, fara cresteri mari fata de alte continente. _________________ Small minds discuss people, Average minds discuss events, Great minds discuss ideas
www.cloudynights.com |
|
Sus |
|
 |
Alex B. Membru

|
Trimis: 25 Mai 2009 22:46 Download mesaj |
|
|
|
Foarte posibil. Și eu am citit chiar zilele trecute într-un articol din Science & Vie că din cauza crizei economice deja în țări ca Franța, Germania sau Elveția se intenționează votarea de legi care să reducă risipa de curent datorată iluminării inutile a cerului. Va rezulta de aici și o reducere substanțială a poluării luminoase. În Slovenia astfel de legi deja există. Ele interzic orice formă de iluminare deasupra orizontalei și impun puteri maximale la iluminrea publică. Astfel de norme există și în Italia, Marea Britanie sau Cehia. Evident și UE este intresată de astfel de reglementări. Mă rog...cu obiceiurile de pe la noi nu cred că o să apucăm prea curând asemenea minuni. Dar speranța moare ultima.  |
|
Sus |
|
 |
neox Membru

Data inscrierii: 17 Iun 2008 Mesaje: 1553
|
Trimis: 26 Mai 2009 09:36 Download mesaj |
|
|
|
Pe aici prin Iasi s-au apucat sa refaca trotuarele si sa schimbe liniile de tramvai. Poate se mai izbesc si cu capu de stalpi si se uita in sus . Mai sti, asa vin ideile geniale . _________________ Small minds discuss people, Average minds discuss events, Great minds discuss ideas
www.cloudynights.com |
|
Sus |
|
 |
Alex B. Membru

|
Trimis: 31 Mai 2009 11:36 Download mesaj |
|
|
|
Se anunță un cer superb pentru noaptea care vine. Este o atmosferă de început de martie. |
|
Sus |
|
 |
Catalin Paduraru Membru

Data inscrierii: 08 Mai 2006 Mesaje: 2287
|
Trimis: 31 Mai 2009 12:03 Download mesaj |
|
|
|
Nu uita de Luna  |
|
Sus |
|
 |
Alex B. Membru

|
Trimis: 31 Mai 2009 12:48 Download mesaj |
|
|
|
Corect. Este deja trecută de pătrar (53%). Asta este. O să mă descurc în condițiile date.  |
|
Sus |
|
 |
Alex B. Membru

|
Trimis: 31 Mai 2009 12:55 Download mesaj |
|
|
|
Și oricum, la 1:36 apune așa că tot mai rămâne ceva vreme (apropape două ore). |
|
Sus |
|
 |
Catalin Paduraru Membru

Data inscrierii: 08 Mai 2006 Mesaje: 2287
|
Trimis: 31 Mai 2009 13:03 Download mesaj |
|
|
|
Asta daca nu te scoli maine devreme Clasa muncitoare nu prea cred ca o sa iasa la observatii in seara asta.
Numai bine! |
|
Sus |
|
 |
Alex B. Membru

|
Trimis: 31 Mai 2009 13:10 Download mesaj |
|
|
|
Spre marea mea fericire nu mă scol devreme mâine că studenții cu care aveam eu ore au intrat în sesiunea de examene. Așa că am zile de lucru pe acasă. Bine...nici așa nu cred că voi sta prea târziu. De obicei eu îmi observ variabilele chiar după finalul crepusculului și nu îmi ia mai mult de 2 ore. Deci pe la 2, stingerea. |
|
Sus |
|
 |
Alex B. Membru

|
Trimis: 01 Iun 2009 09:07 Download mesaj |
|
|
|
Cer f. f. bun noaptea trecută chiar și în ciuda prezenței Lunii în primă fază. Capella s-a văzut pe orizont fără o scădere semnificativă a strălucirii iar principalele stele din Uma (și nu mă refer doar la cele 7 din car sau ibric - depinde cum îl vede fiecare) se vedeau foarte bine. Practic se putea distinge clar aspectul de ansamblu al constelației (forma de urs cu coadă ). |
|
Sus |
|
 |
Doru Dragan Membru

Data inscrierii: 02 Mar 2006 Mesaje: 4414
Motto: PER ASPERA AD ASTRA Localitate: Timisoara
|
Trimis: 01 Iun 2009 15:50 Download mesaj |
|
|
|
se-apropie sfarsitul lumii daca in Bucuresti e un cer asa de bun. |
|
Sus |
|
 |
CristiB Membru

Data inscrierii: 19 Mar 2008 Mesaje: 1852
|
Trimis: 01 Iun 2009 16:48 Download mesaj |
|
|
|
Doru Dragan a scris: | se-apropie sfarsitul lumii daca in Bucuresti e un cer asa de bun. |
Pai nu ati vazut ce mariri foloseste dl Alex. Daca are si telescopul ca binoclul, se vede. Dl Alex va rog nu va suparati, mai glumim si noi! |
|
Sus |
|
 |
|