Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
veil-neb-rgg.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 239537
Numar de utilizatori inregistrati: 2917
Cel mai nou utilizator inregistrat: StefanGr
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1438 la data de Sam Oct 25, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Observatii printr-un 406/1824

Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Observatii astronomice - avansati

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Forever_Man
Membru
Membru

Data inscrierii: 04 Iun 2005

MesajTrimis: 13 Iul 2008 10:16 Download mesaj
Titlul subiectului: Observatii printr-un 406/1824
Raspunde cu citat (quote)

Am fost in perioada 4-6 iulie la Star Party-ul din Muntii Macin organizat de domnul Tercu Jan Ovidiu. In prima noapte cerul a fost cam laptos, iar in a 2-a a fost clar, dar erau nori trecatori.
Telescopul a fost un Meade Lightbridge de 16" f/4.5. Ma asteptam ca printr-un asa telescop sa vad si ceva culori. Nici macar la M57 despre care se spunea ca se vede albastruie chiar si prin telescope mai mici, nu am vazut nicio culoare.
M13 era total separat si chiar nu mai semana cu un roi globular. La puterea de marire in care ocupa tot campul, parea un roi deschis.
La M31 am incercat sa vad si benzile de nebuloase intunecate, si cred ca le-am vazut, dar s-ar putea doar sa imi fi imaginat.
M33 se vedea mai slab decat ma asteptam. Se vedea doar o pata alba si nucleul putin mai luminos. N-am observat niciun detaliu la brate.
Am trecut peste cateva nebuloase din Sagetator (in partea aceea era si un deal si copaci, incat nu se vedea mare parte din Sagetator). Din pacate inca nu le stiu numele acestor nebuloase, dar ce am vazut ce vedeau mari, clare si luminoase.
Am vazut si 2 nebuloase noi, pe care prin telescopul meu de 200 nici nu incercasem sa le vad. Este vorba despre Nebuloasa Voalului si Nebuloasa Nord-America. Desi citisem pe aici pe forum ca filtrele UHC-S sunt bune doar din oras, pe un cer negru neavand niciun efect, au fost totusi foarte folositoare. Nebuloasele se vedeau mult mai accentuat prin filtru decat fara.
Nebuloasa Voalului se vedea foarte bine conturata. Domnul Tercu spunea ca pe ceruri mai bune a putut chiar sa observe filamentele. La cat de bine se vedea, am incercat si eu ieri seara sa o vad din fata blocului cu telescopul meu. Dupa mai multe incercari am reusit sa vad foarte slab partea din stanga. Si se vedea doar daca miscam telescopul. Altfel, disparea repede.
Nebuloasa Nord-America despre care am auzit mai mult discutandu-se decat despre Nebuloasa Voalului, se vedea insa mult mai slab. Doar forma, in rest era o pata alba.
Am mai vazut M27 si M57, care se puteau vedea detaliat si la puteri mari. La M57 e posibil sa fi vazut si detalii in plus fata de partea circulara a nebuloasei.
M-am uitat pentru prima oara prin oculare de 2". Cel mai mult mi-a placut un ocular de 2",30mm si 80 de grade, in care aproape uitai ca te uiti prin telescop. Campul era asa de mare incat aveai impresia ca te uiti direct pe cer.

Domnul Tercu mai organizeaza si o tabara de astronomie in perioada 3-8 august. Poate mai vrea cineva sa vina.

Ovidiu M.
Membru
Membru

Data inscrierii: 16 Sep 2007

Motto: "The best light pollution filter is gasoline--you put it in your car and drive to darker skies."

MesajTrimis: 13 Iul 2008 14:53 Download mesaj
Titlul subiectului:

Pfiuuu.....daca printr-un leviatan de 16" pe ceruri bune fata de oras cel putin, esti dezamagit de ce ai vazut, apai noi in orase ce mai facem? Crying or Very sad

Referitor la star party-ul din 3-8 august - conditii? unde? costuri? cazare? etc?
Sus
Tercu Jan Ovidiu
Membru
Membru

Data inscrierii: 01 Apr 2006

MesajTrimis: 13 Iul 2008 16:28 Download mesaj
Titlul subiectului: Tabara de astronomie "Deep-sky"

Salut!

Aceasta tabara se va organiza in Muntii Macinului, iar pentru a putea participa la aceasta actiune, fiecare va veni de acasa cu propriul cort, sac de dormit si bineinteles alimente si apa. Este bine sa aveti si o masina cu care sa transportati toate acestea. Ne vom instala corturile la cca. 5 Km de comuna Luncavita, de unde vom merge periodic la cumparaturi atunci cand este nevoie. Cu alte cuvinte vom face cursuri si observatii astronomice, dintr-o zona destul de izolata si foarte frumoasa. Pentru mai multe informatii ma puteti contacta pe adresa mea de
e-mail:ovidiu.tercu@gmail.com.

Coordonator al Planetariului Complexului
Muzeal de Stiintele Naturii si al
Astroclubului "Calin Popovici" Galati
http://astrogalati.info/
Sus
Ovidiu M.
Membru
Membru

Data inscrierii: 16 Sep 2007

Motto: "The best light pollution filter is gasoline--you put it in your car and drive to darker skies."

MesajTrimis: 13 Iul 2008 18:08 Download mesaj
Titlul subiectului:

Sunt interesat. Am trimis mail.

Intrebare de forum!
Ce cort sa-mi iau ca n-am? Laughing Imi trebuie un cort de doua persoane. Am vazut pe la 100 de lei, or fi bune de ceva?
Sus
Tercu Jan Ovidiu
Membru
Membru

Data inscrierii: 01 Apr 2006

MesajTrimis: 13 Iul 2008 18:25 Download mesaj
Titlul subiectului:

DA! Sunt destule de bune aceste corturi.

Coordonator al Planetariului Complexului
Muzeal de Stiintele Naturii si al
Astroclubului "Calin Popovici" Galati
http://astrogalati.info/
Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

MesajTrimis: 14 Iul 2008 15:42 Download mesaj
Titlul subiectului:

Urez succes taberei de astronomie din M-tii Macinului,prietenul meu Costel Opriseanu de la Astroclubul Bucuresti a participat la un Star-Party ,cred,organizat de Astroclubul ''Calin Popovici'' si a fost foarte impresionat.

In legatura cu dezamagirile legate de calitatea cerului, recomand cumpatare tinerilor colegi de hobby.La batranete ,daca veti mai fi astronomi amatori,va veti aminti cu lacrimi in ochi de cerul ''superb'' pe care-l vedeti acum.Mircea
Sus
Forever_Man
Membru
Membru

Data inscrierii: 04 Iun 2005

MesajTrimis: 24 Mai 2009 22:26 Download mesaj
Titlul subiectului:

Am fost in week-endul asta la un nou Star Party in Muntii Macin. De data asta am prins un cer mai bun. In prima noapte am stat sa analizez Messieruri mult cunoscute, dar cu un nivel de detaliu mult ridicat. In M82 am vazut nori de praf, M81 era aproape la fel de mare ca Andromeda prin telescopul meu. M52 avea spatiu intre nucleu si brate. In timp ce cautam M52, am dat peste o galaxie mai micuta, care incapea in acelasi camp al Ethosului la 150x. M-am gandit apoi sa il testez pe galaxiile din Fecioara. Stiam ca sunt multe, vedeam destule si din Calarasi cu telescopul meu de 200mm, dar nu ma asteptam sa gasesc chiar asa de multe. Erau la un moment dat vreo 5-6 galaxii in acelasi camp. Shocked In orice directie ma miscam dadeam peste o multime de galaxii. Si nu erau numai pete simple. Unele aveau si sateliti, defapt erau destule cu sateliti. Galaxia M108 si nebuloasa M97 s-au ivit imediat. Acasa ma chinuiam cu filtru, cu multa atentie, si abia reusisem sa vad M97. M108 nu am vazut-o niciodata din oras.
Nebuloasele din Sagetator s-au vazut cu detalii care nici macar in poze nu apar. De exemplu, M8 apare in poze ca o nebuloasa rosie in principal. Eu o stiam ca o pata alba alungita. Dar acum era cam sferica, brazdata de multe filamente de nebuloasa intunecata, impartind-o in vreo 4 parti. La nivelul detaliilor intrecea nebuloasa din Orion pe care am vazut-o pana acum. M42 doar are o forma mai speciala, dar detaliile din interior pe care le stiu, sunt sub cele vazute in M8. In cazul nebuloaselor, filtrul UHC a ajutat foarte mult, aducandu-le de la simple ceturi albe greu observabile, la adevarate nebuloase. In M20, chiar daca mai slab, tot se distingeau filamentele intunecate.
M17 o stiam ca o nebuloasa alungita, bine concentrata, asemanatoare cu M82. Dar acum, pe langa vechea forma pe care o stiam, in dreapta iesea in evidenta foarte bine o mica nebuloasa intunecata, frumos vizibila pe fundalul alb. Iar pe langa forma principala se vedea de vreo 2-3 ori mai multa nebuloasa rasfirata.
Langa ea, M16 era plina de detalii fine. Nu am reusit sa vad Pilonii Creatiei, sau poate nu mi-am dat seama ca ei sunt.
Printe aceste obiecte oarecum familiare (care totusi se pare ca sunt mereu altele cu fiecare cer mai bun), am dat peste un obiect interesant.
Era un roi de stele nu prea mare, taiat pe la mijloc de o nebuloasa intunecata in linie dreapta, cam cat o treime din roi. Ce era ?
Telescoapele folosite au fost cel mare de 406mm, si unul mai micut de 254mm (prin care stelele se vedeau mai punctiforme decat prin cel mare).
Desi am vazut atatea obiecte pline de detalii, cerul nu a fost cel mai bun pe care l-am vazut. Cel mai bun pe care am avut ocazia sa observ a fost cel din judetul Buzau, cand am indreptat binoclul spre nebuloasa Nord America si nu am crezut ca arata ca in poze si este asa de mare. Acum, chiar daca stiam cum arata prin binoclu, mi-a luat ceva pana mi-am dat seama care este din acel fundal luminos al Caii Lactee.
Am putut sa fac comparatie directa intre 10x50 si 15x70. Credeam ca 10x50-ul va da imagini mai impresionante avand un camp real mai mare. Dar se pare ca 15x70 a castigat. Campul pe care il castigi cu 10x, nu se compara cu magnitudinea pe care o castigi de la 70mm. Era o diferenta clara. Nebuloasele din Sagetator aveau o sclipire speciala prin 15x70, fata de 10x50 unde erau mai mult niste pete albe. A fost si binoclul 20x80 cu care am facut comparatie, dar greutatea prea mare il defavorizeaza si pe el, si tot 15x70 iese cel mai bun.
Spre dimineata a iesit si Jupiter. Imaginea a fost proasta, fiind doar o bila luminoasa lipsita de detalii. Din cand in cand apareau vreo 2 benzi.
Au fost mai multe obiecte, dar cele prezentate mai sus au fost cele mai impresionante.

Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Observatii astronomice - avansati

Download topic
Pagina 1 din 1

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum