Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
cassiopeia.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 233922
Numar de utilizatori inregistrati: 2834
Cel mai nou utilizator inregistrat: Despinarom
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 627 la data de Lun Oct 21, 2024
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Lansare Herschel-Planck: ingineri romani la ESA


Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Aeronautica / Misiuni spatiale

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
s.p.a.c.e
Membru
Membru


Data inscrierii: 12 Sep 2008
Mesaje: 319



Localitate: bucuresti

MesajTrimis: 16 Mai 2009 05:11 Download mesaj
Titlul subiectului: Lansare Herschel-Planck: ingineri romani la ESA
Raspunde cu citat (quote)

SpaceAlliance.ro a realizat in ultimul articol un interviu in exclusivitate pentru Romania cu echipa de origine romana implicata in comanda ultimului proiect european- observatoarele astronomice Herschel si Planck:

Citat:
Joi, 14 mai 2009, Agenția Spațială Europeană a lansat cu succes cel mai important proiect spatial din ultimii ani, misiunea dublă Herschel-Planck. Este vorba de doi sateliti stiintifici care au costat impreuna 1.9 miliarde de euro si ale caror origini incep undeva cu 20 de ani in urma.
Lansarea s-a efectuat la bordul unei rachete Ariane 5, versiunea ECA, singurul lansator comercial capabil sa ridice incarcatura totala de 6 tone compusa din 2 platforme diferite (satelitii impreuna cu echipamentul de integrare si protectie aferent). Aceasta lansare care a purtat numele Ariane188 a marcat astfel cel de al 44-lea zbor efectuat de o racheta Ariane5.

Herschel va functiona pentru minim 3.5 ani, iar Planck va avea o durata de viata de minim 21 de luni, cele doua misiuni fiind construite pe o platforma tehnica comuna ce integreaza sistemele de baza care asigura functionarea instrumentatiei stiintifice de la bord. Analogia se opreste insa aici, cei doi sateliti fiind fundamentali diferiti atat ca investigatie stiintifica cat si ca operare, orbita etc.

Ambii vor orbita in jurul punctului Lagrange L2 al sistemului Soare-Pamant/Luna, Herschel pe o orbita inalta cu amplitudinea de 800.000km, iar Planck pe o orbita joasa cu amplitudinea de 400.000km. Punctul L2 descoperit in 1772 de matematicianul francez Louis Lagrange este un punct imaginar in spatiu localizat la 1.5 milioane km in spatele Pamantului pe linia ce uneste Terra de Soare si unde fortele de atractie gravitationala se anuleaza. Orbitele Lissajous in jurul punctului L2 au fost pentru prima data aplicate in practica o data cu lansarea misiunii WMAP a NASA care graviteaza si astazi L2. In trecut misiunile de acest gen (observatii in infrarosu) aveau de obicei orbite heliocentrice in jurul Pamantului dar acestea sufereau de interferente majore asupra instrumentelor stiintifice din cauza radiatiei terestre ceea ce insemna ca aveau perioade destul de mari de inactivitate (asemenea misiunilor mai vechi ISO, Most, Corot, Kepler, Spitzer etc). In contrast orbitele plasate in apropierea L2 asigura un mediu extrem de stabil important in special pentru investigatii cu privire la originile Universului - asa numitul „cold Universe“.

Inspirat de numele astronomului Frederick William Herschel (1738-1822), cel care a devenit celebru prin descoperirea lui Uranus, satelitul destinat studiului originilor si evolutiei stelelor si galaxiilor va purta in spatiu cel mai mare telescop Cassegrain utilizat vreodata in spatiu. Misiunea a fost aprobata in noiembrie 1993 sub numele de First ca parte a planului stiintific pe termen lung al ESA, devenind ulterior Herschel. Oglinda principala, cu un diametru de 3.5 m, va fi de 4 ori mai mare decat predecesoarele telescoape in infrarosu si de 1.5 ori mai mare decat cea a lui Hubble, reusind sa capteze de 12 ori mai multa radiatie luminoasa decat telescopul ISO, din a carui misiune a fost inspirit, sperandu-se ca va revolutiona domeniul observatiilor in infrarosu si va oferi comunitatii stiintifice internationale noi puncte de studiu pentru astrofizica fundamentala.

Cel de al doilea satelit a preluat numele fizicianului german Max Planck (1858-1947), una dintre cele mai proieminente figuri ale secolului trecut, laureat al premiului Nobel in 1918. Misiunea, numita initial Cobras/Samba (1994), a fost redenumita ulterior si proiectata ca o evolutie a satelitului american WMAP, urmand sa masoare ca si acesta anizotropiile din spatiul cosmic (asa numitul “cosmic microwave background”), dar la o rezolutie mult mai buna decat acesta. In acest fel, prin investigarea fluctuatiilor prezente in radiatia cosmica se va putea raspunde la unele din intrebarile fundamentale ale cosmologiei referitoare la Big Bang.

Controlul satelitilor (operatiuni)

Dupa separare, controlul satelitilor este preluat de asa numita Mission Control Team (echipa de control a misiunii) de la Centrul European de Operatiuni Spatiale din Darmstadt, Germania. MCT este consituita din doua echipe de control al zborului (Flight Control Team), cate una pentru fiecare satelit, plus un numar de echipe de support, din care fac parte: Ground Operations, Software Support, Project Support si Flight Dynamics.

Ca o concluzie a acestui articol, Space Alliance va ofera cateva ganduri – ce raspund la intrebarea “Ce inseamna aceasta lansare pentru dumneavoastra?” - “in timp real” ale catorva ingineri romani direct implicati in acest proiect de anvergura al Agentiei Spatiale Europene:

Liviu Stefanov, inginer de operatiuni, Herschel-Planck, ESA/ESOC, Darmstadt, Germania:

"Inseamna incununarea catorva ani de munca sustinuta, cu multe zile lungi si week-end-uri petrecute in camere de control sau in fata monitorului ce afiseaza pagini de interminabile documente dintr-un urias pachet. Inseamna ore de concentrare maxima in linistea camerei principale de comanda in timpul numaratorii inverse, efectuand verificarile finale ale satelitului aflat pe rampa de lansare, in varful rachetei purtatoare. Inseamna emotia intensa din ultimele secunde dinaintea startului, asteptarea infrigurata a primului contact radio cu satelitul aflat deja la sute de kilometri departare si, nu in ultimul rand, sentimentul de forta pe care il simti cand acest obiect zburator raspunde la comenzile tale. Este inceputul
unei noi misiuni."

Aurelian Tomescu, inginer de operatiuni, Herschel-Planck, ESA/ESOC, Darmstadt, Germania:

“Inseamna implinirea unui vis, in care am investit ani de munca, sperante, sacrificii. Acum, cu cateva ore inainte de lansare, pare aproape ireal, nu-mi dau seama daca sunt emotionat sau daca traiesc intr-o lume paralela. Suntem cu totii atat de conectati si concentrati la ceea ce facem, incat a exprima limpede ceea ce simtim devine dificil. Dupa un efort intins pe atatia ani, in care familia, viata personala au trecut de multe ori pe plan secund, a fi in camera principala de control - privind numaratoarea inversa, consolele cu telemetria de la satelit, verificand si reverificand ca totul e in ordine - e apogeul unei aventuri care, in timpul facultatii, parea de neconceput.”

Gabriel Mihail, inginer de operatiuni, Herschel-Planck, ESA/ESOC, Darmstadt, Germania:

“Din punctul meu de vedere indiferent la cate lansari ai asistat inainte, tensiunea care se stabileste in preajma unui astfel de eveniment este aceeasi de fiecare data. Emotiile trec abia dupa lansare daca totul decurge cum trebuie si de cele mai multe ori realizezi acest lucru abia dupa ce camerele televiziunilor dispar din camera de control. Asa cum se spune in acest domeniu o zi buna este una ‘plictisitoare’ adica lipsita de evenimente si asta de fapt isi doreste intreaga echipa- sa functioneze totul dupa asteptari, fara nici un fel de surprize.

In plan personal inseamna 3 ani si jumatate investiti in acest proiect, cu multe momente de stres si foarte multe ore de munca. In lumina lansarii insa, toate acestea raman in urma si singurul lucru care conteaza si de care iti amintesti este privilegiul de a lua parte alaturi de aceasta echipa internationala la un proiect de asemenea anvergura si cu asemenea ambitii stiintifice. De fapt aceste masini complexe insumeaza toata tehnologia pe care omenirea a acumulat-o in mii de ani de evolutie si este fascinant sa te gandesti ca in cateva zile vor fi atat de departe in spatiu.”



articol complet SpaceAlliance

SpaceAlliance



liftoff.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  36.21 kb
 Vizualizat:  de 2309 ori

liftoff.jpg


Sus
Doru Dragan
Membru
Membru


Data inscrierii: 02 Mar 2006
Mesaje: 4414

Motto: PER ASPERA AD ASTRA

Localitate: Timisoara

MesajTrimis: 16 Mai 2009 08:45 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Cei trei ingineri si-au mai spus in gandul lor Wink : "Multumim din inima cu aceasta ocazie sistemului de promovare a valorilor din Romania pentru faptul ca nu ne-a bagat in seama altfel am fi fost acum niste persoane foarte importante Cool din cadrul Programului Spatial Roman unde ne-am fi jucat cu cuburile sau am fi colaborat cu marele nostru prieten de la rasarit lansand rachete in asteptarea clientilor traditionali, Coreea de Nord sau Iran" Rolling Eyes Laughing
Sus
s.p.a.c.e
Membru
Membru


Data inscrierii: 12 Sep 2008
Mesaje: 319



Localitate: bucuresti

MesajTrimis: 17 Mai 2009 14:09 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Very Happy
agentia europeana a facut publice cateva poze obtinute cu camera de la bordul lui Herschel in timpul separarii de Planck...foarte spectaculos...
http://www.esa.int/esaCP/SEM4SJZVNUF_index_0.html
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Aeronautica / Misiuni spatiale

Download topic
Pagina 1 din 1
 
Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact