Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 233882 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2834 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Despinarom |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 627 la data de Lun Oct 21, 2024 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
Doru Dragan Membru

Data inscrierii: 02 Mar 2006 Mesaje: 4414
Motto: PER ASPERA AD ASTRA Localitate: Timisoara
|
Trimis: 11 Mai 2009 08:47 Download mesaj |
Titlul subiectului: Masurarea calitatii oglinzilor |
|
|
|
Un slefuitor de oglinzi are nevoie sa-si controleze munca. Pentru aceasta trebuie sa obtina niste imagini pe care sa le interpreteze. Imaginile pe care poate sa le obtina sunt prin mai multe metode. Cele mai cunoscute sunt Foucault, Ronchi, Maxutov si interferograma. Nu o sa le descriu pe fiecare aici pentru ca se lungeste povestea. In cazul oglinzilor sferice, simpla imagine (Foucault, Ronchi, Maxutov) e lamuritoare pentru calitatea oglinzii. In cazul parabolizarii lucrurile incep sa se complice si asa a aparut testul zonal. Testul zonal este un test care se face cu o masca (o bucata de carton decupata) care imparte oglinda care trebuie masurata in zone circulare care se considera mici oglinzi asupra carora se face testul Foucault. Zonele circulare sunt repartizate simetric de-a lungul unui diametru iar observatiile care se fac sunt de asa zisa "egalizare fotometrica" adica se observa momentul in care doua zone aflate simetric la distante egale se intuneca simultan. (Urmarea in numarul viitor - trebuie sa plec la serviciu )
|
|
Sus |
|
 |
marius78 Membru exclus

Data inscrierii: 04 Mar 2009 Mesaje: 682
Motto: Un prost nu spune lucruri inteligente dar un om inteligent spune multe prostii. Localitate: Prahova
|
Trimis: 11 Mai 2009 10:57 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Imagini test foucault .
Descriere: |
|
Marime fisier: |
47.26 kb |
Vizualizat: |
de 6411 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
marius78 Membru exclus

Motto: Un prost nu spune lucruri inteligente dar un om inteligent spune multe prostii. Localitate: Prahova
|
Trimis: 11 Mai 2009 11:00 Download mesaj |
|
|
|
Daca se poate acest topic sa fie dedicat defectelor oglinzilor si remedieri acestora .Rog ca fiecare sa vina cu contributi in acest sens.
Multumesc.
|
|
Sus |
|
 |
Doru Dragan Membru

|
Trimis: 11 Mai 2009 16:54 Download mesaj |
|
|
|
Rezultatul testelor asupra unei oglinzi poate fi calitativ sau cantitativ. In cazul unui rezultat calitativ raspunsul este: "e buna" sau "nu e buna". Ceea ce intereseaza este insa un rezultat de tip cantitativ adica cat de buna sau cat de ne buna este oglinda. Cu alte cuvinte "care este abaterea de la oglinda perfecta?". Chiar si mai interesant decat atat ar fi un raspuns la intrebarea "unde, in ce zona se abate oglinda de la perfectiune?" sau "unde ar mai trebui slefuit pentru a ajunge cat mai aproape de perfectiune?". Pentru asta trebuie luate in seama cateva consideratii:
1. Un bun slefuitor de oglinzi trebuie sa parcurga niste etape. De la oglinzi mici (10-15 cm) spre oglinzi mari (20-30 cm) pana cand obtinerea unei suprafete sferice nu mai constitue o problema.
2. Aplicarea testelor zonale presupune ca suprafata este "de rotatie" adica fara astigmatism. Pentru evidentierea astigmatismului prin aceasta metoda trebuie sa fie aplicata pe mai multe diametre.
3. Trebuie sa se tina cont ca nu exista o "oglinda perfecta" ci o familie de oglinzi perfecte. Este suficient ca oglinda rezultata la final sa se apropie de unul din membri acestei familii.
Pentru cei care sunt ferm hotarati sa transforme o suprafata sferica in una parabolica o sa afisez un program care l-am scris acum mai multi ani, program care face toate calculele pentru a transforma rezultatele testelor zonale intr-un raspuns cantitativ privind calitatea oglinzii:
|
|
Sus |
|
 |
Doru Dragan Membru

|
Trimis: 11 Mai 2009 17:44 Download mesaj |
|
|
|
OPEN "oglinda" FOR INPUT AS #1
MX=1E+16:INPUT #1,UM$,D,R,N 'Diametrul oglinzii, raza curbura, numar zone
DIM T(14,N+1),M(1,N+3):VL=.00055:IF UM$="IN" THEN VL=VL*.03937! 'Lumina vizibil
F=R/2:FD=F/D D=1.22*VL*FD 'F, F/D si Discul de difractie
T(2,1)=0
'Centrul zonei T(3 - Latimea zonei T(2
FOR I=2 TO N+1:T(1,I)=I-1:INPUT #1,T(3,I):T(2,I)=2*T(3,I)-T(2,I-1)
'T(4 Parabola - T(5 Aberatia transversala in planul focar - T(6 Mille Lacroix
T(4,I)=T(3,I)*T(3,I)/R:T(5,I)=T(3,I)/(4*F):T(6,I)=2*DD*R/T(3,I)
NEXT I
FOR I=2 TO N+1:INPUT #1,T(8,I):NEXT I 'Masuratori
C1=0 'C1=(T(8,N+1)-T(4,N+1)+T(8,N)-T(4,N))/2 'initializare eventual C1=0
DO 'Cauta Constanta Potrivita "COC"
FOR I=2 TO N+1:T(11,I)=T(5,I)*(T(8,I)-T(4,I)-C1)*100000!:NEXT I
M1=MX:M2=-MX
FOR I=2 TO N+1
IF T(11,I)>M2 THEN M2=T(11,I)
IF T(11,I)<M1>=.00001 THEN C1=C1+D1/2500!
LOOP UNTIL D1<.00001
'Valori ajustate - aberatia reziduala
FOR J=2 TO N+1:T(9,J)=T(8,J)-C1:T(10,J)=T(9,J)-T(4,J)
T(12,J)=(T(11,J)/100000!)/DD:T(13,J)=-T(11,J)/F*10
NEXT J:T(12,1)=2*T(12,2)-T(12,3)
M(1,1)=-MX:M(1,N+3)=-MX
FOR J=1 TO N:M(1,J+2)=(T(2,J+1)-T(2,J))*(T(13,J+1)/1000000!)+M(1,J+1):NEXT J
L1=N+3:L2=L1
FOR J=2 TO N+2
IF M(1,J)>M(1,J-1) OR M(1,J)>M(1,J+1) THEN L2=J
IF M(1,J)>=M(1,L1) THEN L2=L1:L1=J ELSE IF M(1,J)>=M(1,L2) THEN L2=J
NEXT J
X1=M(1,L1):X2=M(1,L2):Y1=T(2,L1-1):Y2=T(2,L2-1)
K=(Y1*Y1*X2-Y2*Y2*X1)/(Y1*Y1-Y2*Y2) 1=(Y2*Y2)/(4*(X2-K)):W=MX
'X calculat D masurat, Eroarea convertita in milimicroni si lungimi de unda
FOR J=2 TO N+1
Y=T(2,J):X=ABS((Y*Y+4*P1*K)/(4*P1)) 2=ABS(M(1,J+1))
IF J+1<>L1 AND J+1<>L2 AND X<>D2 THEN E=VL/ABS(X-D2):T(14,J)=E:IF E<W THEN W=E
NEXT J
PRINT
PRINT "DIAM. OPTIC "; " RAZA CURB. "; " FOCAR "; " F/D"
PRINT USING "#######.##";D;R;F;FD
PRINT "CONST.:";:PRINT USING "##.###";C1;:PRINT " DISC DIFRACTIE:";:PRINT USING "###.######";DD
PRINT
FOR I=1 TO 14:READ D$:PRINT D$;TAB(17);
FOR J=2 TO N + 1:PRINT USING "####.####";T(I, J);: NEXT J
PRINT
NEXT I
PRINT
PRINT "EROAREA MAXIMA A FRONTULUI DE UNDA ESTE 1/";:PRINT USING "##.#";W
INPUT "Doriti sa tipariti la imprimanta?:";I$
DO WHILE I$="d" OR I$="D"
LPRINT
LPRINT "DIAM.OPTIC:";D;" RAZA:";R;" FOCAR:";F;" F/D:";:LPRINT USING "##.##";FD
LPRINT "CONST.:";:LPRINT USING "##.###";C1;:LPRINT " DISC DIFRACTIE:";:LPRINT USING "###.######";DD
LPRINT:RESTORE
FOR I=1 TO 14:READ D$:LPRINT D$;TAB(17);
FOR J=2 TO N+1:LPRINT USING "####.####";T(I, J);:NEXT J
LPRINT
NEXT I
LPRINT
LPRINT "EROAREA MAXIMA A FRONTULUI DE UNDA ESTE 1/";:LPRINT USING "##.#";W
LPRINT:I$="n":LOOP
DATA "ZONA","h(x)","h(m)","h(m)^2/R","h(m)/4f","Mille-Lacroix","D","D(1,2)","D(1,2)-eq"
DATA "Lambda c","Lambda f*1E5","Lambda F/rho","u*1E6","Eroare de unda"
DO:INPUT "AMPLIFICAREA :";AM:CLS:IF AM=0 THEN END
AM=5600*W*AM*DD!:IF UM$="IN" THEN AM=AM*100
SCREEN 12:ZZ=640/T(2,N+1)
LINE(0,20)-(0,620),7:FOR Y=20 TO 620 STEP 10:LINE(0,Y)-(5,Y),8:NEXT Y
AX=160:LINE(0,AX)-(639,AX),7
FOR I=2 TO N+1:LINE(T(3,I)*ZZ,157)-(T(3,I)*ZZ,163),8:LINE(T(2,I)*ZZ,155)-(T(2,I)*ZZ,165),15:NEXT I
FOR I=2 TO N
LINE(T(3,I)*ZZ,AX+AM*T(6,I))-(T(3,I+1)*ZZ,AX+AM*T(6,I+1)),14
LINE(T(3,I)*ZZ,AX-AM*T(6,I))-(T(3,I+1)*ZZ,AX-AM*T(6,I+1)),14
LINE(T(3,I)*ZZ,AX-AM*(T(9,I)-T(4,I)))-(T(3,I+1)*ZZ,AX-AM*(T(9,I+1)-T(4,I+1))),10
NEXT I:AM=AM/9
AX=320:LINE(0,AX)-(639,AX),7
FOR I=2 TO N+1:LINE(T(3,I)*ZZ,317)-(T(3,I)*ZZ,323),8:LINE(T(2,I)*ZZ,315)-(T(2,I)*ZZ,325),15:NEXT I
FOR I=1 TO N
LINE(T(3,I)*ZZ,AX-AM*T(12,I))-(T(3,I+1)*ZZ,AX-AM*T(12,I+1)),11
LINE(T(2,I)*ZZ,AX-AM*T(2,I)*TAN(T(13,I))/9)-(T(2,I+1)*ZZ,AX-AM*T(2,I+1)*TAN(T(13,I+1))/9),12
NEXT I
LOOP UNTIL AM<0
END
|
|
Sus |
|
 |
Stanescu Octavian Moderator

Data inscrierii: 02 Apr 2006 Mesaje: 3624
|
Trimis: 11 Mai 2009 18:51 Download mesaj |
|
|
|
Doru va dat o varianta functionabila la care a lucrat mult.
Sigur ca sunt multe de spus despre ecranul Couder. si egalizarea fotometrica.
Eu va dau si adresa de unde puteti avea un program mai modern indragit de cei mai multi . Figure Xp ce ajuta la tot calculul: ferestre, valori teoretice , citiri , rezultat in L/. star test , si altele.
http://astro.umsystem.edu/atm/ARCHIVES/OCT04/msg00196.html
|
|
Sus |
|
 |
Doru Dragan Membru

|
Trimis: 12 Mai 2009 07:54 Download mesaj |
|
|
|
Programul pe care l-am dat eu are si o valoare didactica. La vremea cand l-am facut m-am inspirat din mai multe surse. Ca punct de plecare a fost un program din Sky & Telescope. M-am straduit sa inteleg fiecare linie de program ce face asa incat programul este documentat. Peste tot unde vedeti un apostrof, dupa el urmeaza un comentariu (text) care explica ce se face in linia respectiva. In felul asta se poate intelege mai usor intregul mecanism. In cele ce urmeaza o sa incerc sa dechid discutia despre PV (Peak to Valey), RMS (Root mean square) si Strehl ratio si pana la urma cred ca o sa mai lamurim putin cum e cu calitatea oglinzilor. Cei care sunt dezamagiti ca nu se vorbeste aici despre unde sa apesi si cat sa apesi si cum sa apesi pentru ca sa iasa oglinda buna trebuie sa inteleaga ca lucrurile astea nu sunt chiar asa de simple. In primul rand ca subiectul este foarte vast, sunt foarte multe de spus si in al doilea rand nu exista o reteta unica sigura. Dupa ce un optician incepe sa inteleaga cum stau lucrurile, isi dezvolta o metoda de lucru proprie.
|
|
Sus |
|
 |
marius78 Membru exclus

|
Trimis: 12 Mai 2009 11:37 Download mesaj |
|
|
|
Domnu Dragan .In ce este facut programul (aplicatie) ? ,cam slab in coduri ,incerc sa rulez dar nu merge sau este mai mult o schita de program.
|
|
Sus |
|
 |
octopus Membru

Data inscrierii: 18 Ian 2009 Mesaje: 223
Motto: Carpe diem! Localitate: Targoviste
|
Trimis: 12 Mai 2009 11:40 Download mesaj |
|
|
|
Poate ai uitat sa bagi emoticons-urile !
|
|
Sus |
|
 |
marius78 Membru exclus

|
Trimis: 12 Mai 2009 11:55 Download mesaj |
|
|
|
Mie mi se pare ca este in C++ sau Pascal ,sau poate in ''visual Basic'' nu sunt sigur ,trebuie sa apara Doru sa ne spuna.
|
|
Sus |
|
 |
marius78 Membru exclus

|
Trimis: 12 Mai 2009 14:03 Download mesaj |
|
|
|
Dupa rulare programul a dat 101 erori ,nu stiu ce fel de prog este si cum se remediaza erorile.
|
|
Sus |
|
 |
Doru Dragan Membru

|
|
Sus |
|
 |
Doru Dragan Membru

|
Trimis: 12 Mai 2009 16:26 Download mesaj |
|
|
|
Probleme care influenteaza acuratetea masurarii oglinzilor:
A. Legate de materialul din care se face oglinda:
1. Coeficientul de dilatare termica. Sticlele obisnuite care au un coeficient de dilatare mare dau probleme in timpul prelucrarii si dupa aceea in timpul utilizarii. La prelucrare temperatura se modifica din cauza contactului cu mana, din cauza frecarii sau pur si simplu din cauza ambientului. Tinand cont ca precizia suprafetei in cazul oglinzilor de telescop trebuie sa fie de ordinul nanometrilor variatiile de temperatura pot influenta considerabil relieful oglinzii. Sticlele termorezistente (Pirex, borofloat, Suprax etc.) dau mai putine probleme. Zerodur, AstroSital etc. nu pun practic nici un fel de probleme (in afara de pret )
2. Tensiunile interne. O sticla care nu a fost "recoapta" pentru inlaturarea tensiunilor interne poate da probleme in timpul prelucrarii.
3. Grosimea discului de sticla. Un disc de sticla prea subtire poate da probleme de stabilitate mecanica atat la prelucrare cat si in timpul utilizarii. Exista in ultimii ani tot felul de slefuitori care sustin ca au gasit tot felul de metode pentru utilizarea unor discuri subtiri. Asta nu inseamna ca problemele nu exista ci doar ca unii sunt dispusi sa riste
B. Probleme legate de laboratorul de optica.
1. Laboratorul unde se fac prelucrarile si testarile trebuie sa nu fie influentat de vibratii si curenti de aer. Din aceasta cauza se recomanda ca laboratoarele de optica sa fie amplasate in subsoluri iar aparatura sa fie pusa pe mese de granit, sine fara joc etc.
|
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|