Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
DSC_2143x.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 236595
Numar de utilizatori inregistrati: 2880
Cel mai nou utilizator inregistrat: alex7
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Schimbare rapida oculare si filtre

Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Accesorii

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Forever_Man
Membru
Membru

Data inscrierii: 04 Iun 2005

MesajTrimis: 08 Apr 2009 22:09 Download mesaj
Titlul subiectului: Schimbare rapida oculare si filtre
Raspunde cu citat (quote)

Am fost aseara la observator. Luneta avea un dispozitiv rotund in care erau puse 5 oculare, care se schimbau rapid prin rotirea lui.
Tot despre un astfel de dispozitiv citeam pe cloudynights referitor la filtre.
Se gaseste asa ceva ?

P.S. Luneta, desi doar de 15cm, avea o claritate deosebita a imaginii. Craterele pe Luna se vedeau foarte bine pe toata partea luminata, nu doar pe margine. Iar Saturn se vedea foarte bine conturat, cu 2 benzi usor vizibile (una in emisfera nordica, una in cea sudica). Prin telescopul meu la puteri mici se vede prea luminat, iar la puteri mari se vede cam sters, insa detaliile nu se vad din prima, ci trebuie sa fiu mai atent la ele. (oglinda e cam plina de praf, dar chiar si la inceput nu tin minte sa fi vazut o imagine asa clara la Saturn ca la observator).

Vlad Lazanu
Membru
Membru

Data inscrierii: 27 Oct 2008

Motto: "In our obscurity, in all this vastness, there is no hint that help will come from elsewhere to save us from ourselves." - C. SAGAN

MesajTrimis: 09 Apr 2009 01:12 Download mesaj
Titlul subiectului:

Din cate imi amintesc, am vazut si eu asa ceva la observatorul din Suceava. Avea ori 3, ori 5 oculare. Arata in genul dispozitivului cu obiective de la un microscop, care te ajuta schimbi grosismentul mai rapid si mai usor. Imi scapa insa denumirea...
Sus
Vlad Lazanu
Membru
Membru

Data inscrierii: 27 Oct 2008

Motto: "In our obscurity, in all this vastness, there is no hint that help will come from elsewhere to save us from ourselves." - C. SAGAN

MesajTrimis: 09 Apr 2009 01:14 Download mesaj
Titlul subiectului:

Aaa, mi-am amintit. REVOLVER se numeste. Sau port-ocular revolver. Dar sincer, nu stiu daca si unde s-ar putea gasi asa ceva...
Sus
dragos.n
Membru
Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007

Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi

MesajTrimis: 09 Apr 2009 12:52 Download mesaj
Titlul subiectului:

Van Slyke Instruments: www.observatory.org/

TEC: www.telescopengineering.com/

Membru
Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007

Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi

MesajTrimis: 09 Apr 2009 13:22 Download mesaj
Titlul subiectului:

Am uitat sa spun ca numele folosit de acesti constructori este Eyepiece Turret , adica turela.

Cu multi ani in urma am vazut un astfel de dispozitiv la o luneta mica si destul de ieftina, nu mai stiu ce marca era, dar nu era de calitate. Cele de la cei doi constructori de mai sus sunt insa in clasa cea mai buna pt amatori, deci banuiesc ca sunt extra. A se vedea si preturile. Se poate si face asa ceva de catre un amator, dar nivelul de precizie cerut este destul de ridicat.

Faptul ca refractoarele de calitate dau o imaginea mult mai buna, e normal, din doua motive.

1. Nu au obstructie centrala, si imaginea este mai contrastanta.

2. acelasi defect de polizare are un efect dublu la reflectoare, in raport cu refractoarele.

Moderator
Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

MesajTrimis: 19 Apr 2009 16:53 Download mesaj
Titlul subiectului:

Prin anii '60 lunetele Criterion erau dotate cu asemenea port-oculare tip revolver,era un accesoriu la moda.
Un asemenea accesoriu poti sa-ti construiesti prin inlocuirea celui existent,trebuie un disc cu n-spe port-oculare filetate in care pui cele n-spe oculare.Discul tre sa fie cu axa perpendiculara pe tub si la o distanta spre capatul superior al Newtonianului egala cu raza de rotatie a discului,cate o crestatura in dreptul fiecarui ocular,un arc si un plunjer pentru indexarea fiecarei pozitii.
Comparatia dintre Dobsonianul tau si luneta Coude este involuntara dar si incorecta.Nu poti compara Dacia Sandero cu Bentley.Compara preturile si greutatile,de pilda.Telescopul tau il muta in cateva minute chiar si un om cu un brat ori pentru mutarea lunetei Coude se mobilizeaza toata Primaria si tot ar sparge ceva.Apoi ce diafragme are luneta Coude iar telescopul tau nici una.Daca ai elimina tubul lunetei ,ar dispare si super imaginile.Apoi telescopul tau ar trebui sa aiba F/15 ,adica 3 metri focal si atunci nu cred ca diferentele ar mai fi asa mari.Cu colimarea cum stai.Mircea
Sus
Forever_Man
Membru
Membru

Data inscrierii: 04 Iun 2005

MesajTrimis: 19 Apr 2009 17:54 Download mesaj
Titlul subiectului:

Colimarea o voi face saptamana viitoare. Dar acum ca am spalat oglinda, se vede cu adevarat mai bine. Vad usor cele 2 benzi, si in general Saturn se vede mai bine conturat. Astept imagini si mai bune dupa colimare.
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Accesorii

Download topic
Pagina 1 din 1

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum